Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Letní chuťovky: Jak si osvěžit jídelníček radí Radka Neubertová

Kdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.

Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…

Sirup z bezových květů – osvěžující jiskřivá chuť

  • Natrhejte 50 květenství bezu, vyklepte broučky, ale neumývejte.
  • Svařte 2 l vody s 2 kg cukru na sirup. Vychladlým sirupem zalejte květy bezu a nechte 24 – 48 hodin louhovat s nakrájenými kolečky ze dvou citronů.
  • Po vylouhování sceďte, přidejte 80 g kyseliny citronové a povařte. Plňte do vyvařených lahví.

Sirup z levandule – narůžovělý lahodný sirup, který voní a chutná jako léto

  • Natrhejte velkou kytici levandule i se stonky.
  • Svařte 2 l vody s 2 kg cukru na sirup. Vychladlým sirupem zalejte levanduli a nechte 24 – 48 hodin louhovat s nakrájenými kolečky ze dvou citronů a třemi celými svitky skořice.
  • Po vylouhování chvilku povařte, ještě se uvolní více silic a barva. Pak sceďte, přidejte 80 g kyseliny citronové.
  • Plňte do vyvařených lahví.

Podobně můžete vařit sirupy z máty, meduňky a dalších bylin, které vám chutnají… Používám bílý cukr, sirupy mají světlejší barvu a jsou jemnější chuti. Použít můžete i třtinový cukr, který sirupy zabarví do tmavší barvy.

Domácí nanuky nejen pro děti

  • Rozmixujte jahody (či jiné ovoce) přidejte polotučný tvaroh a na doslazení cukr, med, javorový sirup… Poměry dávám vždy dle chuti – podle kyselosti ovoce.
  • Rozmixovanou směs nalejte do tvořítek na nanuky (já používám od Tescoma). Dobře se dají použít i jednorázové plastové „panáky“, jako tyčku jsem nalámala jednorázové hůlky na „čínu“.

Banánovo-Matcha tea smoothie

  • V mixeru rozmixujeme hrst loupaných mandlí a 2 dl vody
  • Přidáme banán a čajovou lžičku Matcha tea. Pokud potřebujeme přisladit můžeme přidat med.

Hezké léto a příště si třeba zase zacvičíme.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně: Zavináče, pečenáče, očka a sardinky…

Radka Neubertová
www.neubertova.cz

Lektorka jógy, Pilates a kompenzačního cvičení.
Vede skupinové i soukromé lekce pro dospělé i děti.
Spolumajitelka firmy Fit Way, která dováží značku Nessi Sportswear.

29.6.2017 Články, Recepty a výživa

Související články

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024

Dá se jíst zdravě – a přitom levně?

Dá se jíst zdravě – a přitom levně?

Panuje obecně rozšířený názor, že zdravá jídla jsou příliš drahá. A aby člověk mohl jíst zdravě, musel by utratit hromadu peněz.

Jako každý názor, také tento v něčem pravdivý je, v něčem nikoliv. Pravda je, že kvalitní a skutečně bio potraviny z farem jsou drahé, stejně tak jako maso z farem. O mořských plodech ani nemluvě.

Celý článek 6.1.2024