
Martina Jandová: Rozložení jídla během dne
Existují doporučení, podle kterých bychom měli jíst sedmkrát denně. Vedle toho stojí tvrzení, že je ideální jíst jen dvakrát za den.
Jak se v tom tedy máme orientovat?
Celý článek 8.6.2023 0
Proč nejsou často problémem v hubnutí samotné snídaně, obědy či večeře? Proč nám kazí hubnutí spíše neplánované mlsání?
Protože zvítězí emoce nad rozumem.
V případě hubnutí bohužel právě emoce často spouštějí jídlo navíc – tedy jídlo, které konzumujete proti svému plánu. Sníte ho ne z hladu, ale proto, že dobrotu vidíte, nebo jíte sladké ze stresu nebo k umocnění pohody.
Jak jsme si již řekli, jídlo navíc je často psychologickým problémem, který je třeba řešit psychologickými metodami. Pojďme se tedy na „čokozávisláky“ podívat z širšího pohledu. V životě často jednáme neuvědoměle automaticky, jedeme na tzv. autopilota. Ten nám v mnohém život usnadňuje – např. máme zautomatizované řízení auta či čištění zubů, ale také se podílí na zlozvycích. A kde se takové chování, které nás ovládá, vzalo? Naučili jsem se ho, a tudíž se ho také můžeme odnaučit.
Co bývá důvodem, že ruka sahá po sladkém, mozek říká „ne, hubneš“, ale zvítězí touha? Kdy se nám to stává? Nemáme hlad, ale jdeme například okolo cukrárny, nebo si kamarádka v práci donese dortík a nabídne nám, nebo jsme na dovolené all inclusive a ani po vydatném jídle neodoláme zákuskům a zmrzlině.
Toto všechno jsou takzvané vnější spouštěče, kdy nás provokuje k jídlu navíc oproti plánu vnější prostředí. Mnoho reakcí jsme se naučili v důsledku tzv. klasického podmiňování. Tak jako se Pavlovovi psi naučili slinit nejen na jídlo, ale i na světlo, u lidí vzbudí touhu po jídle už jen fakt, že dobrotu vidí, cítí vůni, vidí jíst jiného člověka apod.
Přijdeme unaveni z práce a než „naskočíme“ na další povinnosti, uděláme si bezmyšlenkovitě dobře sladkostmi. Čokoláda nás také uklidní, když nás někdo rozčilí nebo když si naopak chceme umocnit pohodu. To všechno jsou tzv. vnitřní spouštěče, kdy vás provokují k jídlu navíc emoce.
Pokud se jídlem odměňujete, uklidňujete nebo utišujete, snažte se najít jiné řešení. Pracujte na tom, abyste se naučili vyrovnávat se s emocemi jiným způsobem než pomocí jídla. Místo autopilota, který vás vede k bezmyšlenkovité konzumaci sladkostí, pojďme trénovat, jak situaci řešit jinak a jak si jídla užít. Jak docílit toho, aby jídlo pro nás nebylo hrozbou, ale kamarádem.
Uvědomte si spouštěč, který stresovou situaci vyvolává. Tedy zmapujte si situace, které vedou k emocím, které jsou důvodem jídla navíc (např. hádka, kritika, neúspěch, selhání vedoucí k zlosti, hněvu, úzkosti, strachu, osamělosti, únavě, nudě, smutku, provinilosti apod.).
Pokud je to možné, spouštěč stresu omezte, případně ho zkuste úplně vyloučit (např. nebudu sledovat politické debaty, když mě stejně pokaždé rozčílí). Pokud lze – i když je to běh na delší trať – učte se řešit samotný problém, který je pro vás stresující (nácvikem asertivity, komunikačních dovedností apod.). Změníte pak emoci, a tím i chování vázající se na danou situaci.
Pokud už prožíváte akutní stres, je třeba mít předem připraveno, jak na něj budete reagovat vhodnějším způsobem než jídlem.
Pokud si ve stavu rozčilení vezmete dort, napětí poklesne ihned, pokud byste chvíli s dortem počkali, napětí by pokleslo i bez dortu.
Vzpomeňte si detailně na poslední jídlo navíc, které jste snědli neplánovaně, bez pocitů hladu v reakci na nějakou situaci, která ve vás vzbudila emoci. Zvolte si cíl a vymyslete vhodné řešení vedoucí k tomuto cíli. Vyznačte si dle vzoru barevně náročnost zvládání jednotlivých situací – zeleně nejsnazší – červeně nejobtížnější. Začnete situací, kde si věříte, že ji zvládnete. Úspěch vám pak bude povzbuzením pro odnaučování se dalším zlozvykům.
V tomto článku jste se naučili zmapovat situace a stavy ve svém nitru, které vás „vytáčejí“ a jsou příčinou nadměrného nebo neplánovaného jedení. I když jste rozčíleni sebevíc, jste schopni dávat pozor např. při přecházení silnice, a zrovna tak se můžete naučit, abyste ve stresové situaci byli schopni jednat racionálně a řešit stres jinak než jídlem. Je dobré najít si předem náhradní chování, které je neslučitelné s jedením a které budete v těchto situacích používat. Přerušte spojení mezi emocí a jídlem a současně si vytvořte spojení mezi emocí a nějakou jinou příjemnou uvolňující aktivitou.
Pokud původně napodmiňované chování – jedení v důsledku stresu – po nějaké době nácviku vyhasne, máte vyhráno. Začnete jednat svobodně a nebudete otrokem vnějšího prostředí nebo svých napodmiňovaných zlozvyků.
Více rad, jak zvládat mlsání nad plán, včetně receptů na zdravější alternativy můžete získat v rámci projektu Prožij rok zdravě. Celý měsíc červen nás čeká téma zdravé mlsání!
Jarka Matoušková: Pomoc! Co mám dělat, když hubnutí stávkuje?
8.6.2017 Články, Jak zhubnout
Existují doporučení, podle kterých bychom měli jíst sedmkrát denně. Vedle toho stojí tvrzení, že je ideální jíst jen dvakrát za den.
Jak se v tom tedy máme orientovat?
Celý článek 8.6.2023 0
Dnešní společnost klade velký tlak na štíhlost – zejména žen, což vede často k držení nesmyslných diet s cílem dosáhnout konkrétního čísla na váze, které bývá obvykle mimo realitu.
Tento článek vznikl na základě povzdechu členky skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, která touží svou jinak úspěšnou hubnoucí cestu zakončit na vysněných 69 kg. Ale váha jí dlouhodobě ukazuje 70,1 kg. A ne a ne se už hnout…
Celý článek 5.6.2023 0
Kdybych se měla celoživotně hodnotit, zařadila bych se do kategorie „notorická dietářka“. Vlastně jsem nikdy nebyla se svou váhou spokojená.
Jako dítě jsem patřila mezi ty oplácanější a rozvážně se pohybující děti. Na sportovních hrách jsem vynikala pouze v hodu koulí a poznámky spolužáků mne samozřejmě trápily.
Celý článek 25.5.2023 0