Palmový tuk: Někdy musí přijít změna zespoda, tak nečekejme a změňme to, co jíme!

Palmový tuk – pro někoho nové trendové téma, pro jiné strašák doby. Teď vám řeknu, jak to vidím já.

Celkem před nedávnem jsem v parku zaslechla začátek rozhovoru dvou maminek, který se týkal školních svačin.

Nedalo mi to, a jako člověk, kterého dost zajímá problematika výživy, jsem nenápadně kroužila kolem. První maminka zjistila, že známé české turistické oplatky mají krém téměř výhradně ze ztuženého palmového tuku, proto je jako svačinky zrušila a místo nich teď dává tyčinky ze známých snídaňových cereálií. Králíčkovi z reklamy by se radostí ouška zatočila do dalších dvou vrutů. Druhá maminka souhlasně přikývla a potvrdila, že u nich na snídani nefrčí nic jiného.

Tak moc nás ovlivňují reklamy. Zatímco u známých oplatek etiketu prostudovala, u těch „skvělých zdravých cereálií“ ji to ani nenapadlo. Proč jsem si tak jistá? Kdyby ji totiž prostudovala, zjistila by, že obsahují palmový tuk také. Stejně jako müsli tyčinky, rýžové chlebíčky s polevou, nejrůznější pražená ořechová jádra, dětské svačinky a dokonce i umělé mléko pro kojence. Mluvit o tom, že je běžnou součástí sladkostí, smažených pochutin, polev a všemožných náplní, je možná až zbytečné.

Čtení etiket

Co si budeme povídat, ztužené tuky všeobecně nejsou žádná nutriční výhra a mezi zázračné superpotraviny se v nejbližší době určitě nezařadí. Tak proč zrovna ten palmový mě tak vytáčí?

  1. Je téměř všude. I tam, kde z logiky věci nemá co dělat.
  2. Je pro zdraví mnohonásobně škodlivější, než kterýkoliv jiný tuk.
  3. Přináší výrobcům možnost, jak ještě snadněji šidit spotřebitele.
  4. Jeho těžba se podílí na kácení deštných pralesů a ničení jejich jedinečného ekosystému.

Nebudu tu sdílet složité chemické vzorce a popisovat vazby v tucích, které si v tabulce čokolády stejně těžko představíte. Uvedu příklad na jedné snadno dostupné informaci: Na 100 gramů řepkového oleje připadá 7 gramů nasycených mastných kyselin. Žádná velká hitparáda to není, ale hrůzou se nám z toho vlasy nepostaví. Na 100 gramů palmového tuku připadá 49 gramů nasycených mastných kyselin. S ohledem na to, kde všude se nachází, kde všude je skrytý a kde se brzy objeví – mě už se vlasy trošku zdvihají. Jeho využití a přítomnost v potravinách prudce roste, postupně mizí směsi rostlinných tuků a jsou nahrazovány pouze palmovým tukem. Jeho škodlivost je mnohonásobně vyšší než u jiných tuků. Jeho dopad na životní prostředí je děsivý.

Ne všichni řeší složení své stravy. Ztužené tuky berou jako běžnou součást potravin, stejně jako porci máslových sušenek nebo pořádnou vrstvu lahodného margarínu na ranním chlebu. Koneckonců ten margarín se přece postará, abychom měli srdce jako zvon. Teď si ale představme, že v těch máslových sušenkách není máslo, ale palmový tuk a tu máslovou příchuť tam dělá písmenko „E“. Výrobci si opravdu mnou ruce – palmový tuk je levný, nemá specifickou vůni, a tak jím snadno nadstaví nebo rovnou nahradí jiné suroviny. Místo másla v těstech a náplních kupujeme „šmakuládu nejvyššího kalibru“, ovšem cena výrobků neklesá.

Nebuďme dogmatici, takže až nám babička o svátcích přinese na stůl domácí cukroví, neohrnujme nos, že je z mouky a cukru. Ale buďme ve střehu, když se v obchodech rozmáhají nové „vynálezy“ – suroviny, které sotva splňují parametry pro zařazení do seznamu látek pro potravinářský průmysl. Pro mé blízké možná někdy dogmatik jsem – nejím bílou mouku, nejím cukr, bedlivě sleduji kvalitu potravin a doma vyrábím všechno, co jde. Ovšem můj svět se nepromění v hromadu výčitek, až se mi na jazyku rozpustí vanilkový rohlíček. Můj svět by byl plný výčitek, kdybych seděla s rukama založenýma v klíně a sledovala, jak se složení potravin nápadně stále více podobá umělé hmotě.

A ne, není to pro mě marná práce – věřím, že čím více z nás nechá v regále potraviny obsahující palmový tuk, čím více z nás o tom bude mluvit, čím více z nás se začne ptát, proč je ve složení to či ono – tím dříve výrobci pochopí, že nejsme stádo tupých ovcí a popelnice Evropy.

Nikola Pechtorová https://www.facebook.com/bezpalmaku

Studentka politologie, iniciátorka 30denní výzvy BEZ PALMOVÉHO TUKU a autorka facebookové stránky Bez Palmáku – zkusme to bez palmového oleje. Gastronomie je její vášní, která jde ale vždy ruku v ruce s kvalitou a zdravým životním stylem. Zastává názor, že zdravý životní styl není jen o zelenině a omezování, ale může být úžasným gastronomickým zážitkem.

Komentáře

1

Jana
25.10.2015 13.27

Dobrý den Nikolo, moc mě potěšil Váš článek, který doslovně shrnuje vše co se o palmovém tuku dá říct. Většina mých blízkých (včetně členů mojí rodiny) mě považuje za fanatika, protože ve všem co vezmu v obchodě do ruky hledám palmový tuk. Bohužel ho najdete i v bio výrobcích (Country life) a podobně. Vlastně v obchodech (i bio obchodech) budete jen těžko hledat pochutinu, ve které palmový tuk nebude. Osobně jsem narazila všeho všudy asi na tři a z toho dva pro změnu obsahovaly glukozo-fruktozový sirup, který považuji za stejné zlo a stejné šizení zákazníka. Alespoň, že už se o tom začíná trochu mluvit…

2

Lucie
26.10.2015 9.45

Právě jsem dočetla článek, je zajímavý. Ale poraďte, pokud teda je ve všem, jak se tomu vyhnout?

3

Marcela
28.10.2015 13.56

Dobrý den.
Přesně jak píšete dneska nalezneme palmový tuk všude. Občas jsem si koupila ke kávě nějakou oplatku či sušenku ,nyní již asi rok si je nekupuji.Nedávno chtěla koupit sousedka, které nakupuji v akci Chipsy vyrobené pro Penny market v akci ,když jsem přečetla, že byly smažené na palmovém oleji,koupila jsem jí raději dražší ,které byly smaženy na oleji řepkovém. Kupuji občas margarím Flóru. Nyní běží v TV pěkná reklama jak obsahuje Omega kyseliny , slunečnicový olej (36%) lněný (15,4), řepkový (2,1) o palmovém ,který tam je také v reklamě ,ani zmínka a nejsou ani uvedeny ani %. To se dá asi vypočítat. Dnešní politika řetězců a nadnárodních výrobců potravin se mě vůbec nelíbí.

4

Roman
31.10.2015 8.19

A jak je to prosím s kokosovým tukem? Není to náhodou podobná nechutnost a obchody se zdravou výživou se nám snaží namluvit, jak úžasná potravina to je a trhnout na tom velké peníze? Já se obávám, že ano.

5

Palmáč
31.10.2015 8.25

(…) suroviny to maji surové. Náhled na ně se „nevyvijí“, ale podléhá boji různých lobby. Palmový tuk byl „vrcholem zdraví“, teď je zas mezi těmi největšimi neřády. Kdo žije dlouho, zjistí postupně, že nezdravé je vše. Jen je to pokaždé podle lobby, co se zrovna chopí iniciativy a najme si k tomu tým „znalců“. 😀

6

Andrej
31.10.2015 8.31

Nerozumiem, ako moze pridavat clanky niekto, kto tomu absolutne nerozumie a drzi sa starych dogiem. Uplne hlupy clanok. Palmovy tuk vobec nie je skodlivy zdraviu, problem nastava, az ked sa kombinuje so sacharidmi. A este k tomu z clanku vyplyva, ako keby bol vsetok palmovy tuk stuzeny. Vy hejterka nasytenych mastnych kyselin, venujte sa radsej niecomu inemu, prosim, lebo mozete niekomu poskodit zdravie.

7

Aleš
31.10.2015 8.36

Zdravím Vás Nikolo a děkuji za krásný článek. Potěšil mě a utěšil mě, ze v tom člověk není sám, protože to je těžký boj a někdy by už člověk hodil flintu do žita. Ale díky takovým článkům a blogum, dostává člověk novou sílu. Proto směle dal!

8

Radekus
31.10.2015 9.13

jen bych podotkl , plyvete na palmovy olej a pritom vyzdvyhujete repkovy olej. jste blazen ,oba jsou spatne, repkovy je pro organismus fatalni. je potreba koukat komplexne. drzte se klasiky kterou dodrzovaly nasi predci. maslo,loj,sadlo,slunecnice,olivac .

9

FKus
31.10.2015 10.57

Zase jedna z kampaní, navíc od člověka, jehož odporné znalosti a dlouhodobé zkušenosti jsou nulové. Nehájím palmový olej, k tomu nejsem dost erudovaný, přesto, že mám odborné vysokoškolské vzdělání, jen mi je protivné, když se ryze odborných témat chytají lidé, kteří tomu houby rozumí, podléhají určitým trendům a náladám, aby se pak za pár let došlo k tomu, že to vše bylo jaksi trochu jinak.
Momentálně slyšíme, jak škodlivé jsou uzeniny a obecně, červené maso. Ale my přece dávno víme, že nadměrné a dlouhodobý nadbytek soli škodí, že dusitany jsou nebezpečné a že způsobují rakovinu. Také přeci víme, že nadměrná konzumace tuků je pro nás devastující. Žádná nová informace, přesto zase jedna kampaň. Má se o čem psát a debatovat v televizi a zaměstná to dost lidí. A tak je to i s tím nyní nenáviděným palmovým olejem. Tak raději pizzu a prosciutto, ale to je taky nebezpečné. Pak jedině asketizmus, a toho jsem zas stoupencem já.

10

FKus
31.10.2015 11.11

Je zajímavé, co napsal v jedné diskuzi jakýsi „Tomáš“:

Palmový olej patří mezi jedny z nejzdravějších tuků. S velkým množstvím nasycených mastných kyselin máte pravdu, jsou to však přirozené nasycené mastné kyseliny (jde tu o chemické vazby a hlavně poměry mezi jednotlivými kyselinami). Běžné tuky obsahují ty škodlivé nasycené mastné kyseliny, které vznikají hydrogenací ( úpravou tuků = vznik transizomerů – trans mastných kyselin ). Palmový olej neobsahuje cholesterol, má pozitivní vliv na zvyšování dobrého HDL cholesterolu a snižuje zlý LDL cholesterol. Má nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantů, prokurzorů vitamínu A, betakaroténu, koenzymu Q10 a vitamínů D a K. Má mnoho a mnoho další výhod, pro více informací mě klidně kontaktujte. A co se pralesa týče, nekácí se jistě jen proto, aby si člověk mohl „zdravěji“ usmažit jídlo:-) Půjde-li každý do důsledku, měl by se hlavně zamyslet: Made in „odkud“ každodenně využije + zkonzumuje obrovské množství produktů a s jakou výrobní historií.

11

Jarek
31.10.2015 11.55

ahoj Marcelo. možná by nebylo od věci si přečíst, proč se do flory ten démon palmový tuk dává. autorce článku by něco takového taky neuškodilo. třeba http://www.flora.cz/jak-se-vyrabi.php. kolik procent palmového tam je se sice neuvádí (je to přece démon, a měli bysme bejt asi rádi, že je vůbec ve složení uvedený), ale vzhledem k tomu, kolik je ve floře nasycených MK (ve prospěch nenasycených) tak to procento asi nebude závratné.
dá se ti samozřejmě zjistit i u jiných výrobků, z jiných zdrojů.
nechci rozhodně obhajovat vyčurané praktiky nadnárodních společností v honbě za ziskem, ale ne všecko je h…, co je hnědé. například dokonce i v dtestu vyšel v létě článek, který bez znalostí souvislostí plošně kritizuje používání kokosového oleje místo smetany. kokosový olej kupuju velice často a vzhledem k ceně dost pochybuju o tom, že by byl levnější, než ten mléčný. co se týče zdravotní závadnosti, oba mají vysoké % nasycených MK, kokosový možná trochu víc, mléčný má jako bonus cholesterol a malé množství TFA. na druhou stranu, a to je VELICE důležité, OBA obsahů hodně MCT tuků, teda tuků s krátkým řetězcem, které se přímo v játrech přeměňují přímo na energii (podobně jako využití cukru ve svalech, ale bez negativních vlivů z nadměrné konzumace sacharidů s vysokým GI).
abych se vrátil k dtestu – od té doby mě přešla chuť ho vůbec číst.
epidemie obezity a tzv. civilizačních nemocí neskončí do doby, než si lidi uvědomí, že (podle výzkumů z nedávné doby, které úplně otočily to, co se doporučovalo desitky let předtím) příčinou neni tuk, ale cukr! problém je v tom, že to je hlavně takový cukr, který by nás ani nenapadl – např. „zdravé“ cereálie, s GI asi 90 (glukóza má 100). vysoká hladina cukru a její kolísání (sacharidy s vysokým GI) poškozuje nervové buňky, zatěžuje slinivku, vniklý tuk s vysokým podílem LDL cholestrolu se ukládá přednostně na břiše a člověka dusí. atd… problém je hlavně to, že v tom nemají jasno ani odborníci (natož pak doktoři, kteří většinou o výživě neví absolutně nic). ne tuk, ale cukr! když k tomu se navíc lidi brání démonu tuku a nejí ho (ještě pořád se v obchodech prodává hlavně „light“, přičemž třeba floru gold nikdo nekupuje a mám problém ji sehnat). tím pádem nedochází k odbourávání tukových zásob (nenasycené MK) a ty pořád rostou a rostou… je potřeba jíst VÍC tuku, v neprospěch rychlých sacharidů. i těch nasycených. u nenasycených je totiž důležitá vyváženost omega3 a 6. ale to už je jiná pohádka…

12

Michal Rosa
31.10.2015 11.57

Dobry den, velmi zajimavy clanek 🙂 v podstate s Vama plne souhlasim, valku proti palovemu tuku v nasi domacnosti (s moji slecnou) vedeme uz asi 3 roky, pote co moje slecna jednou byla na jiste besede s mladym panem, ktery natocil film „Zelene peklo“ a kde prave ukazoval, jaky straslivy dopad ma sazeni techto palem na ekosystem – treba ze destny prales na Filipinach je znicen bez moznosti jej nekdy obnovit. tehdy jsem si rekl, ze palmovy tuk je zlo a ze musim pomoct teto planete se ho zbavit. proto ctu etikety, a zbozi obsahujici palmovy tuk hned vracim do regalu.

13

chmela
31.10.2015 13.08

Na Vasem ksichtBuku je i etiketa cokolady lindt, dve jsem obdrzel,a lae zminku o PO jsem tam nikde nenasel.
Prosim poradte.
Prosadte pres ministerstvo zemedelstvi logo bez-LO
lch
P.S. Zdravim z Pardubic, kde uz ani ten pernik neni co byval. Sortiment limituje k NULE.

14

Robert
31.10.2015 13.26

V článku je obrovský kopec nezmyslov!
Autorka by mala prestať desiť ludi!

Pre tych, ktorí by sa radi dozvedeli viac o palmovom oleji.

Research advancements in palm oil nutrition*
Choo Yuen May and Kalanithi Nesaretnam
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365303/

Palm oil and the heart: A review
Osaretin J Odia, Sandra Ofori, and Omosivie Maduka
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371640/

15

Lenka
31.10.2015 13.39

Dobrý den,
již delší dobu sleduji obsah potravin. Ze začátku se mi velmi výrazně prodloužila doba pobytu v obchoděí a byla jsem zděšená co potraviny obsahují. Chodila jsem i s malým tahákem na „éčka“…Pro mě jsou nejhorší malá písmena natištěná na barevném papíře. Bez brýlí a pomalu lupy si nic nepřečtu. V nakupování jsem velmi opatrná i když pro mnohé bláznivá,

16

Jarmila
31.10.2015 18.24

Povídala mi známá, která pochází z Kambodže (velmi chudý stát): „Palmový olej? Ten se u nás do jídla nesmí dávat, s ním se akorát tak leští dřevěné podlahy“. A my ho tady baštíme ve velkém, a to hlavně děti. Zvláštní, ne?

17

desdes
31.10.2015 21.23

Samozřejmě nikdo neplive po palmovém oleji,kterého se nemůžeme vůbec vyvarovat a ani není proč.Mluvíme o smíšených ztužených palmojádrových tucích které se vyrábí bůhví kým a jakým postupem v jakém prostředí a za jakou cenu.Je zajímavé že dobré čokolády made in Germany nic podobného na obalech nemají,nj ,czechsmejd – sežereme všechno co nám výroba pro eastblok předloží ?.Ahoj

18

Libor
1.11.2015 17.57

Pro ty kteří obhajují palmový olej. Zapomněli jste na to , že je rozdíl mezi palmovým a kokosovým olejem.

19

Levlef
1.11.2015 23.44

No, hlavně si tu někteří zastánci palmového oleje evidentně pletou palmový (vyráběný z oplodí) a palmojádrový (vyráběný ze semen) 🙂

20

Lumír
2.11.2015 7.46

Když už jsem přečetl všechny ty názory, tak přidím ten svůj. Myslím, že strava by měla být pestrá a měla by obsahovat od každého něco, jak tuky, tak cukry, bílkoviny atd. Samozřejmě, když píšu „od každého něco“, nemyslí, že by tam měly být zastoupeny i ty různé chemikálie, které jsou do jídla přidávány. Hlavnbě bychom měli konzumovat potraviny z našeho podnebného pásma, na které je tělo už další dobu geneticky zvyklé a jejíž zpracování je pro ozganizmus jednodušší.
Zaráží mě, jaká panuje mezi lidmi důvěra. co se týče zdrojů informací na internetu. Ve výše uvedených komentářích je plno odkazů a doporučení, přečíst si nějaké informace na internetu. A jak poznám, že tyto informace jsou důveryhodné, že to není jen nějaká skrytá reklama či lobby?
Jinak samozřejmě platí ta úvaha, že výrobci chtějí ušetřit a zvýšit zisky na málokdy se ohlíží na spotřebitelé.

21

Petr
2.11.2015 7.57

Ahoj Niky, nelze opomenout, ze existuji i firmy, ktere jiz palmovy tuk ze sve vyroby kompletne vyradily. Napriklad Bohemia Chips, meli palmovy olej, lidem to nechutnalo, snizil se objem prodeje. Tak se vratili na slunecnicovy a vse je jak ma 🙂 Na trhu jsem nasel jeste Chio Chips, ktere pouzivaji vyhradne slunecnicovy olej, zbytek jsou palmaky.

22

Petr
2.11.2015 8.05

Jeste k tomu, zda je palmovy tuk zdravy nebo ne… Je mi to jedno, na neco umrit musime a v nakupovanych potravinach jsou i mnohem vetsi zverstva. Cemukoliv s palmovym tukem se vyhybam hlavne kvuli tomu, co ti parchanti, co na tom bohatnou provadeji s prirodou a obyvateli na Borneu a v okoli. Existuji o tom dokumenty – vypalovani pralesa, vykoristovani obyvatel, vrazdeni zvirat, staci pohledat treba na youtube. A ti lide a zvirata s tim udelat nic nemohou, to pouze ja a dalsi, kteri odmitaji toto podporovat.

23

Peter
2.11.2015 8.22

ďakujem za super článok, rád by som len doplnil krátko k tým E-čkam. Keď vidím, že v zložení je E330 alebo E123, tak automaticky nekupujem.

24

Lukas
2.11.2015 12.11

Po precitani tohto, som stale nepochopil, co je to „ZLO“ pri palmovom oleji. SAFA (saturovany tuk)? Kokosovy olej – taky ospevovany ma 92% SAFA – palmovy sa moze schovat. SAFA celkovo su nepriaznive pri konzumacii sacharidov nad 150g/den inak su naopak priaznive. Cize nie len palmovy, ale aj kokosovy olej, bravcova mast, slanina, klobasa, maslo, smotana, vajcia a pod. to su vsetko potraviny co maju viac SAFA ako palmovy olej.

25

Michal
2.11.2015 12.13

Informace v článku jsou velice zavádějící a obávám se že jde o špatnou interpretaci informací které pisatelka pobrala kdoví kde, byť v dobré víře. Je velký rozdíl už jen v tom jestli je daný tuk zpracovaný průmyslově či je získán přírodní cestou. Stejně tak má vliv kombinace s jinými látkami ve výsledném produktu.
Je obrovský rozdíl jestli smažím na kokosovém oleji v bio kvalitě který navíc používám na střídačku s jinými druhy tuků (olivový, makadamový, řepkový, ghí apod…). Záleží i jak který tuk použiji, jestli na smažení či do salátů už jen podle dané tepelné odolnosti).
U prodávaných cereálií bude problémem právě průmyslové zpracování vstupních surovin. Tuk může být zpracováván chemickou cesto za použití dalších chemikálií. Cereálie navíc obsahují množství rafinovaného cukru, případně fruktózy. Zjednodušeně výrobce nehledí na kvalitu surovin ale na nejnižší pořizovací náklady + maximální trvanlivost aby to na pultech dlouho vydrželo (stabilizátory, éčka …) čímž se snaží o maximalizaci zisku.
Pro spotřebitele je pak snadné podlehnout protože přiznejme si kdo má čas každé ráno dětem chystat kvalitní potraviny a už vůbec jak to do nich dostat když dávají přednost přeslazeným pochutinám, protože nic jiného tyto prodávané cereálie nejsou. Jsou to obyčejné sladké pochutiny které nemají se zdravou stravou nic společného. Bohužel děti (i dospělí) jim dávají přednost z důvodu chuti, (bohužel chemicky vytvořené), masivní reklamy včetně líbivých etiket a bohužel rezignace rodičů kteří nemají velkou šanci s tím bojovat.
Komu se ale podaří přejít na kvalitní (nejlépe bio) potraviny, maso,vejce, ryby, luštěniny, prakticky veškerá zelenina, a v menší! míře i ovoce tak má prakticky vyhráno.
Cenově to také nemusí být dražší, protože vynecháním pochutin se ušetří nemálo prostředků a díky následně lepšímu trávení a použití kvalitních potravin, jich lze konzumovat méně a v podstatě tak po výživové stránce získat více . Tím myslím z menšího množství potravy je pro tělo získáno více živin díky snazšímu a účinnějšímu trávení. Problém v palmovém tuku není. Podle mého názoru je velký problém v potravě příliš bohaté na sacharidy. Změňte složení potravy – tzn.. uberte sacharidy a přidejte bílkoviny a tuky (nejlépe bio) + zeleninu . Garantuji vám že do 1 měsíce se budete cítit o 100% lépe. Samozřejmě nemusíte použít vše bio ale rozhodně dejte přednost průmyslově nezpracovaným potravinám. Maso ideálně od řezníka, zeleninu od trhovce, mléko z mlékomatu, vejce od soukromého zemědělce, ořechová másla (arašídové apod) atd….

26

Petr
3.11.2015 21.46

Jakýkoliv rostlinný tuk se výrábí chemickým sražením rostlinného oleje, získaného ať už z jakékoliv rostliny, nebo palmy, nebo čehokoliv, co roste díky fotosyntéze. Použijte obyčejný selský rozum a snad vám nikomu nemusí nikdo radit, že jíst chemikálii tohoto druhu je hodně nezdravé. Nechápu jak někdo může jíst „t3ama to je máslíčko“ a myslet si že je to zdravé!!!

27

Vendy
10.11.2015 21.23

Peter: Musím reagovat na váš komentář k Ečkám. Na E330 není vůbec, ale vůbec nic špatného! Však je to kyselina citronová obsažená kde jinde než v citronu…Naopak E123 už je horší.

28

Petra
12.12.2015 10.00

Nejlepší bude, kdyz si odřízneme kus vlastního špeku a řízky na Vánoce si usmažíme na svém vlastním bio sadle. Jenom my víme z čím se živíme.

Prostě palmový tuk je nezdravý a ničí pralesy – tečka. Kdo chce at jej používá, kdo nechce, tak nekupuje výrobky s ním obsažené. Konec zbytečných debat o ničem.

29

Marek
19.12.2015 13.29

Nevím, ale 99% lidí baští chemii a průmyslově zpracované potraviny, PROČ? Protože jsou líní a je to pro mnoho z nich pohodlné. Začněte kupovat pouze základní potraviny (rýže, brambory, fazole, atd), zeleninu a ovoce a to je vše. Tím se vám zúží nákup na opravdu kvalitní potraviny. Nezapomeňte vyřadit ještě lepek, a veškeré živočišné produkty (maso, mléč. výrobky, med, máslo, atd.) Jedině tak si zachováte plné zdraví! Zároveň prospějete naší planetě a budete soucitní k ostatním živým bytostem.
Váš „sluníčkář“ Marek :-*

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články