Jak nemluvit o jídle před našimi dětmi
Jestli je nějaká oblast ve stravování, o které se moc nepíše, ale je podle mě opravdu důležitá, tak je to, jak mluvíme o jídle a své postavě před našimi dětmi.
Následky mohou být skutečně nedozírné.
Palmový tuk – pro někoho nové trendové téma, pro jiné strašák doby. Teď vám řeknu, jak to vidím já.
Celkem před nedávnem jsem v parku zaslechla začátek rozhovoru dvou maminek, který se týkal školních svačin.
Nedalo mi to, a jako člověk, kterého dost zajímá problematika výživy, jsem nenápadně kroužila kolem. První maminka zjistila, že známé české turistické oplatky mají krém téměř výhradně ze ztuženého palmového tuku, proto je jako svačinky zrušila a místo nich teď dává tyčinky ze známých snídaňových cereálií. Králíčkovi z reklamy by se radostí ouška zatočila do dalších dvou vrutů. Druhá maminka souhlasně přikývla a potvrdila, že u nich na snídani nefrčí nic jiného.
Tak moc nás ovlivňují reklamy. Zatímco u známých oplatek etiketu prostudovala, u těch „skvělých zdravých cereálií“ ji to ani nenapadlo. Proč jsem si tak jistá? Kdyby ji totiž prostudovala, zjistila by, že obsahují palmový tuk také. Stejně jako müsli tyčinky, rýžové chlebíčky s polevou, nejrůznější pražená ořechová jádra, dětské svačinky a dokonce i umělé mléko pro kojence. Mluvit o tom, že je běžnou součástí sladkostí, smažených pochutin, polev a všemožných náplní, je možná až zbytečné.
Co si budeme povídat, ztužené tuky všeobecně nejsou žádná nutriční výhra a mezi zázračné superpotraviny se v nejbližší době určitě nezařadí. Tak proč zrovna ten palmový mě tak vytáčí?
Nebudu tu sdílet složité chemické vzorce a popisovat vazby v tucích, které si v tabulce čokolády stejně těžko představíte. Uvedu příklad na jedné snadno dostupné informaci: Na 100 gramů řepkového oleje připadá 7 gramů nasycených mastných kyselin. Žádná velká hitparáda to není, ale hrůzou se nám z toho vlasy nepostaví. Na 100 gramů palmového tuku připadá 49 gramů nasycených mastných kyselin. S ohledem na to, kde všude se nachází, kde všude je skrytý a kde se brzy objeví – mě už se vlasy trošku zdvihají. Jeho využití a přítomnost v potravinách prudce roste, postupně mizí směsi rostlinných tuků a jsou nahrazovány pouze palmovým tukem. Jeho škodlivost je mnohonásobně vyšší než u jiných tuků. Jeho dopad na životní prostředí je děsivý.
Ne všichni řeší složení své stravy. Ztužené tuky berou jako běžnou součást potravin, stejně jako porci máslových sušenek nebo pořádnou vrstvu lahodného margarínu na ranním chlebu. Koneckonců ten margarín se přece postará, abychom měli srdce jako zvon. Teď si ale představme, že v těch máslových sušenkách není máslo, ale palmový tuk a tu máslovou příchuť tam dělá písmenko „E“. Výrobci si opravdu mnou ruce – palmový tuk je levný, nemá specifickou vůni, a tak jím snadno nadstaví nebo rovnou nahradí jiné suroviny. Místo másla v těstech a náplních kupujeme „šmakuládu nejvyššího kalibru“, ovšem cena výrobků neklesá.
Nebuďme dogmatici, takže až nám babička o svátcích přinese na stůl domácí cukroví, neohrnujme nos, že je z mouky a cukru. Ale buďme ve střehu, když se v obchodech rozmáhají nové „vynálezy“ – suroviny, které sotva splňují parametry pro zařazení do seznamu látek pro potravinářský průmysl. Pro mé blízké možná někdy dogmatik jsem – nejím bílou mouku, nejím cukr, bedlivě sleduji kvalitu potravin a doma vyrábím všechno, co jde. Ovšem můj svět se nepromění v hromadu výčitek, až se mi na jazyku rozpustí vanilkový rohlíček. Můj svět by byl plný výčitek, kdybych seděla s rukama založenýma v klíně a sledovala, jak se složení potravin nápadně stále více podobá umělé hmotě.
A ne, není to pro mě marná práce – věřím, že čím více z nás nechá v regále potraviny obsahující palmový tuk, čím více z nás o tom bude mluvit, čím více z nás se začne ptát, proč je ve složení to či ono – tím dříve výrobci pochopí, že nejsme stádo tupých ovcí a popelnice Evropy.
22.10.2015 Nikola Pechtorová Články, O kaloriích nevážněJestli je nějaká oblast ve stravování, o které se moc nepíše, ale je podle mě opravdu důležitá, tak je to, jak mluvíme o jídle a své postavě před našimi dětmi.
Následky mohou být skutečně nedozírné.
Celý článek 23.8.2022
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024