Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Najděte si svoje proč aneb Jak najít důvod, který nás požene kupředu

Jste připraveni být na sebe hodní? Jste připraveni nesoustředit se jen na kila na váze, ale žít zdravě a chovat se ke svému tělu hezky?

Tak jste tady správně! Dnes si totiž povíme, jak se na změnu správně naladit a jak se do ní pustit tak, abychom vydrželi a uskutečnili naše záměry.

Jak už jste mnozí poznali na vlastní tělo, hubnutí a dobrá kondice se neřídí jenom tím, že chvíli dodržujeme rozložení živin a pak se vrátíme k tomu, co jsme dělali dřív. To může vést k jedinému: Za chvíli jste zpátky na startovní čáře, ne-li ještě o kus před ní.

 

Když chceme být fit, štíhlí, v kondici, zdraví a v pohodě, je třeba dobře a vyrovnaně jíst (a taky dostatečně!), přiměřeně se hýbat a najít si důvod, proč to celé děláme.

  • Ptám se tedy znovu: Jste připravení? A víte, proč to chcete? Upřímně si na tu otázku odpovězte.

Ujasněte si, co přesně chcete

Vezměte si blok nebo papír a zamyslete se. Určitě jste už slyšeli, že ke všemu, co děláte, je nutné najít si důvod. Vzpomeňte si na ten váš a jasně si ho určete.

Napište si dopodrobna, co vás vede k tomu být více fit nebo štíhlejší. A ne, nemělo by tam stát jenom „chci být zdravější“. Mělo by tam být něco jako „chci mít krevní tlak v takové a takové hodnotě/chci odložit ty a ty prášky/chci ujít pochod Praha -Prčice/chci se dlaněmi dotknout země/chci obléknout svatební šaty takové a makové velikosti…“

Máte to? Tak pozor! Ještě nekončíme.

Najděte si svoje proč

Teď si k tomu CO přiřaďte ještě PROČ.

Proč chci krevní tlak na takové a takové hodnotě? (Protože mám špatnou chlopeň, v práci hodně stresu a v rodině genetickou zátěž kardiovaskulárního onemocnění.) Proč chci nosit takovou a makovou velikost? Proč chci ujít Prčice? Proč se chci dotknout dlaněmi země? Jasně, dotknout se země se třeba může zdát jako nesmyslný cíl, ale když jsme ohební, jsme méně ohroženi zraněním, protože třeba vybereme v zimě uklouznutí na náledí nebo se natáhneme do horní police pro něco, co nám nespadne na hlavu.

Moje proč je jednoduché a víc o něm píšu už tady (klikněte na odkaz). Rozebrala jsem si ho na jednotlivosti a uvědomila si, že nejen chci zhubnout, ale chci se v prvé řadě cítit opět ve svém těle dobře. A chci, aby správně fungovalo. A proto se k němu musím určitým způsobem chovat, aby tak fungovat mohlo.

Rozeberte si zkrátka svoje CO a PROČ na ty nejmenší maličkosti.

Hledejte hlubší důvod

Pokud je tím naším PROČ jen to, že chceme vypadat dobře v plavkách na dovolené nebo se vejít do starší sukně, poslouží to jako motivace k tomu, abychom chvíli dodržovali určitá pravidla, ale obvykle to nevede k trvalé změně chování.

Možná jste sami poznali, co se stalo, když jste si jako hlavní cíl dali zhubnout na určitou hmotnost. Co bylo pak? Chvíli jste se opájeli úspěchem, že? A pak se pomaličku vloudilo to známé „však se z toho nestřílí – a co bychom z toho života měli – a nebudu se přece omezovat pořád – a zhubla jsem jednou, zhubnu znova…“ A najednou tu bylo jojo. A vysoký tlak zpátky.

Jestliže máme svoje PROČ podpořené konkrétními a co nejpodrobnějšími důvody, které si uvědomujeme, udrží nás na cestě nejen ke zhubnutí, ale ke zdravému žití.

  • A to by měl být náš cíl, ne?

Ano, chceme mít hezkou postavu, ale chceme taky, aby to hezké tělo fungovalo, jak má. Aby bylo zdravé. Aby nám dobře sloužilo dlouhá léta. A abychom v těch plavkách vypadali dobře i příští sezonu…

Odpovězte tedy sami sobě, jaké je to vaše hlavní a nejskrytější proč. A dobře si to pamatujte!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jídla, která zvyšují hladiny hormonů štěstí

Alexandra Fraisová
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách.

14.8.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024