Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pít, či nepít letní drinky aneb Řekni mi, co piješ, a já ti povím, kolik jsi přijal kalorií!

Léto představuje zejména pro hubnoucí plno nástrah. Ať už to jsou dovolené all-inclusive, letní grilování či jen posezení na zahrádce.

Kromě všech možných dobrot nám s denním příjmem kalorií mohou zahýbat také nápoje.

Víte, kolik energie nám můžou letní nápoje přinést? Mnohdy dosahují hodnot celého hlavního jídla… A lze je nahradit vhodnějšími méně energetickými alternativami? Někdy ano, někdy spíše ne:

1. Míchané nápoje

Pomyslnou první příčku z hlediska energie v míchaných nápojích určitě obsadí Piña Colada, která se v originální receptuře připravuje z rumu, kokosového mléka a ananasové šťávy, kokosové mléko může být někdy nahrazováno smetanou, z hlediska energie ale vyjdou obě varianty podobně.

  • Piña Colada = 1040 kJ

Jak ji nahradit?

Asi nemá příliš význam vymýšlet nějaký „paskvil“ a nahrazovat například smetanu mlékem apod. Takže pokud Piña Coladu opravdu milujete, tak si ji výjimečně dopřejte jako dezert. Ale pokud vám až tak nezáleží, jaký koktejl zvolíte, můžete si dát například Mojito nebo Bloody Mary, které mají zhruba poloviční množství energie.

  • Mojito = 480 kJ
  • Bloody mary = 510 kJ

2. Pivo

Že je pivo kalorické, asi není žádnou novinkou. Pokud si dáte občas jedno pivo na chuť, tak to není žádná tragédie, ale zkusili jste si někdy poctivě do nutriční kalkulačky zapsat večírek, během kterého jste zvládli těch piv trochu více?

Stačí si dát dvě velká piva a už se dostaneme na energetickou hodnotu celé večeře (při hubnutí). Pokud někdo zvládne 8 kousků, tak už se dostáváme na celodenní energetický příjem.

  • Pivo světlé 10° (500 ml) = 750 kJ
  • Pivo světlé 12° (500 ml) = 950 kJ
  • Pivo tmavé 11° (500 ml) = 1100 kJ
  • Radler (500 ml) = 730 kJ

Jak ho nahradit?

Jasnou volbou je nealkoholické pivo, které obsahuje v porovnání s klasickým zhruba poloviční množství energie. Výhodou je, že dnes už jsou tato piva i poměrně chutná. Pokud by se nealkoholické pivo porovnávalo s limonádami a dalšími sladkými nápoji, i zde by bylo tou lepší volbou. Proto jestli jste například zvyklí si k nedělnímu obědu v restauraci dávat i nějaký ten nápoj a obyčejná voda vám nechutná, objednejte si raději místo limonády nealkoholické pivo, ideálně malé.

  • Nealkoholické pivo (500 ml) = 430 kJ

3. Víno

Také u vína platí, že občas jedna sklenička naši snahu nijak nezmaří, naopak nám může dodat i určité pozitivní látky v podobě antioxidantů apod. Pokud se ale jedná o celou lahev, denní příjem už to značně navýší.

  • Suché víno 200 ml = 560 kJ, 700 ml = 1960 kJ
  • Sladké víno 200 ml = 700 kJ, 700 ml = 2450 kJ

Jak ho nahradit?

I víno lze nahradit jeho nealkoholickou variantou, není sice tak běžná jako v případě piva, ale k sehnání na trhu je. Klasickou variantou je také vinný střik.

Nicméně opravdové milovníky vína pravděpodobně žádná z výše uvedených variant neuspokojí, takže opět nezbývá než se řídit známým pravidlem – dobrého jen po málu.

Sklenička kvalitního vína doplněná sklenkou vody určitě jednou za čas ničemu nevadí, neměla by se však stát každovečerním rituálem. Ideálně vybírejte raději sušší vína.

  • Víno dealkoholizované 200 ml = 100 kJ, 700 ml = 350 kJ
  • Vinný střik 300 ml = 270 kJ

Ale nemusí se jednat jen o alkoholické nápoje a na energetické bomby narazíme i u nealka…

4. Domácí limonády

Domácí limonády jsou poslední dobou velmi oblíbené a nabídnou je vám už v téměř každé lepší restauraci. Jsou zcela jistě lepší variantou než si dát klasiku v podobě coly nebo fanty, ale z hlediska energie a obsahu cukru to může vyjít nastejno, leckdy dokonce i hůře. Samozřejmě záleží na receptuře a nejde házet všechny domácí limonády do jednoho pytle.

  • Domácí limonáda 500 ml = 50 – 1200 kJ (dle receptury)

Jak ji nahradit?

Domácí limonádu lze připravit na stovky způsobů, někdy je plná cukru či sirupu, někdy se jedná jen o vodu doplněnou čerstvým ovocem. Proto se raději předem zeptejte číšníka, z čeho je limonáda připravená, a poproste případně o menší množství či úplné vynechání cukru nebo sirupu. A nebo si limonádu udělejte doma a máte jistotu. Cukr ani není potřeba a bohatě postačí jen pokrájené ovoce a bylinky. Případně můžete i trochu přisladit, ale určitě není nutné to přehánět.

5. Smoothie

Smoothie lze také připravit v nekonečně mnoha variantách, nicméně základem bývá většinou ovoce, které přináší i nezanedbatelné množství cukru. Pokud se ještě přidají další přísady v podobě semínek, vloček, mléčných výrobků atd., energetická hodnota výsledného nápoje už se může vyšplhat poměrně vysoko.

  • Ovocné smoothie = 400-800 kJ
  • Ovocné smoothie se semínky a dalšími přísadami = 500 – 2000 kJ

Smoothie většinou bývá připraveno z kvalitních čerstvých surovin a přináší nám plno pozitivních látek, je však potřeba počítat s tím, že se jedná o zdroj energie a nepít ho jen jako nápoj nad rámec běžného jídelníčku.

Jak ho nahradit?

Pokud máte smoothie na svačinu nebo snídani, není třeba ho ničím nahrazovat. V případě svačiny jen uberte na semínkách a dalších vydatných přísadách. Pokud by však smoothie mělo sloužit jako nápoj, je vhodnější připravit ho ze zeleniny, která neobsahuje tolik cukru jako ovoce. Případně můžete zkusit různé kombinace zeleniny s ovocem.

  • Zeleninové smoothie = 200-400 kJ

6. Ledové kávy

Samotná káva vám žádné kalorie nedodá, ale všemi možnými přísadami v podobě mléka, šlehačky, cukru, sirupů či v létě oblíbené zmrzliny se její energetická hodnota rapidně zvyšuje a může dokonce i převýšit nějaký ten dortík. V některých fastfoodech či kavárnách je možné narazit i na nápoje obsahující více než 2500 kJ.

  • Ledová káva s mlékem a dalšími přísadami = 200 – 2500 kJ (dle receptury)

Jak ji nahradit?

V ideálním případě si připravte či objednejte ledové espresso, případně jen s malým množství mléka, nejlépe polotučného.

  • Ledové espresso = 0 kJ
  • Ledové espresso s mlékem = 150 kJ

Pokud máte rádi latte, i to lze celkem jednoduše připravit z polotučného mléka.

  • Ledové latte z polotučného mléka = 190 kJ

Nejdůležitejší informace:

Určitě to není o tom si veškeré kalorické nápoje zakazovat a nedovolit si ani skleničku kvalitního vína či pivo ke grilování… I tyto nápoje k létu patří, je však potřeba brát na vědomí, že nám dodají i poměrně dost energie. Takže to s nimi nepřehánějte a využijte letního počasí k výletům a dalším sportovním aktivitám. Není nic jednoduššího než TROCHU vyšší kalorický příjem vykompenzovat větším výdejem. Pamatujte ale, že vždy záleží na množství, 10 piv už jen tak nevysportujete…

Další informace o pitném režimu včetně receptů na výše uvedené nápoje můžete získat v projektu Prožij rok zdravě. Zapojte se zdarma na www.stobklub.cz!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

17.8.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024