Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Inspirace pro každý den podle Kuchařky ze Svatojánu

Eva Francová, kterou většina lidí zná jako Kuchařku ze Svatojánu, vydala letos novou knihu. Jmenuje se Rok ve Svatojánu a díky ní se naučíme připravovat další chutná a zdravá jídla podle netradičních receptů.

A nejen to. Seznámíme se s prastarými zvyky a rituály a poznáme zázračné účinky bylin.

Paní Eva poskytla našim stránkám již několik jedinečných receptů, tipů a rad. Mám její příspěvky ráda, sálá z nich vlídnost, láska a úcta k minulým časům, kdy lidé promyšleně hospodařili s půdou a využívali darů přírody. Možná i proto se její knihy těší takové oblibě. Je v nich přesně to, co dnešní uspěchané době schází. Vyrovnanost, řád a klid.

Moc děkuji Kuchařce ze Svatojánu, že si našla opět čas, aby odpověděla na pár mých otázek.

Ve své knize zmiňujete, že roční doby nebyly vždycky čtyři, jak jsme dnes uvykli, ale že rok byl rozdělen na osm částí, přičemž každá z nich začínala v den nějakého křesťanského svátku. V době, kdy vzniká tento článek, se tedy nacházíme v PODZIMKU, jenž se datuje od 21. září, kdy má svátek sv. Matouš. Co je pro toto období typické a jak bychom se měli chovat, kdybychom chtěli ctít režim našich moudrých předků?
Sami vidíme, že příroda vypadá jinak než před měsícem, že se v ní něco důležitého odehrává. Rostliny splnily pro letošek svou úlohu, totiž vydaly plody. Teď se připravují na odpočinek a všechnu svou energii, vitalitu, směrují do nitra a pod zem, do kořenů. Abychom pochopili tyto přírodní cyklické děje, pokusme se být také trochu takovým stromem, třeba jabloní.

Zamysleme se nad tím, jak naše kořeny komunikují s kořeny ostatních stromů v sadu. Jsou předávané informace spíš přátelské, nebo spíš útočné? Jaké byly plody naší práce tento rok, co jsme vykonali dobrého pro celek, koho jsme nasytili, komu poskytli stín a spočinutí? Není některý z našich plodů příliš kyselý nebo dokonce nahnilý? Jak využijeme získanou energii v příštím roce? Takové otázky nám mohou pomoci zklidnit se a zorientovat se v našich vztazích s ostatními lidmi a dokonce i s celým živým světem okolo nás.

To zní zajímavě. Jinak potěšilo mě, jak ve vaší knize vychvalujete cibuli. Pamatuji si, jak mi v dětství tatínek dělával odpudivý sirup na kašel, jenž samozřejmě účinkoval, ale ta chuť! (smích) Nicméně cibule je podle mě skutečně královnou naší kuchyně a jen mě mrzí, že do našich obchodů kolikrát putuje přes půl světa, když její pěstování má u nás takovou tradici, nebo se mýlím? Jak často a na co používáte ve své domácnosti cibuli? A na co bychom měli dávat při jejím nákupu. Ne každý má bohužel možnost ji mít na zahrádce…
Ano, máte pravdu, když se mě lidé ptají na oblíbenou bylinku, která může být vždy po ruce, a já zmíním cibuli, většinou se diví. Ale důvod je jasný, cibule je skutečný zázrak. Kromě toho kašle a nachlazení ji můžeme s úspěchem využít i při horečce, zánětech močového měchýře, cukrovce, potížích s trávením, vysokém krevním tlaku, dokonce při nespavosti a stresu. Jedinou kontraindikací je akutní zánět žaludku.

Cibule výtečně pomáhá i zevně ve formě oplachů odvarem, čerstvé šťávy či obkladů, a to při bodnutí hmyzem, popáleninách, kvasinkových infekcích, zánětech středouší, kožních plísních, hemoroidech, natržených svalech a otocích. Cibule je zkrátka skutečný hrdina, ačkoliv lidé to příliš nechápou, je přece tak obyčejná. Ale důvěřujme přírodě a uvidíme, že to nejlepší máme vždycky přímo před nosem.

Pokud to jen trochu jde, kupujeme cibuli na trhu nebo v obchodech od našich českých zemědělců a té dovážené se pokusíme vyhýbat, ale i ta dokáže léčit, zase není třeba panikařit.

Mohu se zeptat, odkud čerpáte informace, jež následně využíváte ve své domácnosti a případně pak v knihách? Mám bohužel špatnou zkušenost, že s nástupem internetu, který je jinak velkým pomocníkem, hodně klesla kvalita zveřejňovaných informací. Psát si může opravdu kdokoliv cokoliv a je velmi obtížné oddělit to pomyslné zrno od plev. Bohužel se to mnohdy týká i tištěných publikací. Co byste poradila lidem, kteří chtějí začít více používat bylinky a zařazovat do jídelníčku nové suroviny? Samozřejmě kromě čtení vašich knih…
Internet nepovažuji až na výjimky za spolehlivý zdroj relevantních informací. Literatura, ze které čerpám, je uvedena na konci mé knížky. Ale abych vás neodbyla úplně, pro začátečníky velmi doporučuji sedmidílný Herbář léčivých rostlin od Janči a Zentricha, nic ucelenějšího snad od českých autorů u nás nevyšlo.

Doporučuji číst jakékoliv knihy o bylinách a stravování, pokud vás to téma zajímá, třídění a využívání informací z nich je už na vás.

Hodně se mluví vždy o jarní únavě, ale vím, že kolikrát je pro lidi náročnější ta doba po létu, kdy slunečního svitu ubývá, ochlazuje se a příroda je sice krásně barevná, ale pomalu se ukládá ke spánku. Někteří dokonce trpí na různé podzimní splíny a přiznávají, že by toto období nejraději přeskočili. Co bychom svému tělu měli dodat, aby byl pro nás podzim radostný, a ne žalostný?
Každopádně vitamín D. Abychom předešli jarní nebo dokonce už té podzimní únavě a splínům, měli bychom v létě trávit venku několik hodin a vitamínem D se zásobit. Na konci zimy už ho příliš nemáme a v našem podnebí ho musíme trochu doplnit kvalitními suplementy.

Máme tu tedy podzimek, období, kdy poklesem teplot po tom horkém létu řada lidí ulehla s nějakým respiračním onemocněním. Co byste prosím poradila jako prevenci pro tento usmrkaný čas a co dělat, když už ulehneme do peřin s kašlem a ucpaným nosem?
Jako prevenci doporučuji dlouhodobé otužování, nikdo nic lepšího dosud nevymyslel. Horkou sprchu každý den zakončit ledovou a vytrvat. Trávit co nejvíce času venku na čerstvém vzduchu a v přírodě, a to za každého počasí, vyhýbat se davům, zalidněným prostorám, klimatizaci.

Na běžné nachlazení výtečně zabírá právě ta zmiňovaná cibule – pětkrát denně vložíme do hrnku půlku oloupané cibule, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme talířkem a necháme deset minut vyluhovat. Vypijeme co nejteplejší, nedochucujeme. Na ucpaný nos pomáhá dát si na talířek vedle postele nakrájenou cibuli, její výpary ničí bakterie a dokonce i viry. Váš byt i vy sami budete prostoupeni cibulovou vůní, ale stojí to za to. Cibule pomůže a přitom nezatíží játra, která jsou pro boj s infekcí tolik potřebná.

Děkuji za vaše rady a přeji další krásné roky ve Svatojánu.

Kontakt:

Kuchařku ze Svatojánu a další recepty najdete na www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu a pak také samozřejmě v jejích úžasných knihách.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak změnit body image, tj. způsob, jakým člověk přemýšlí o svém těle

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

9.10.2017 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024