Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kvalitní trenér, jenž se sám stále vzdělává, bude pro vás tou nejlepší motivací! A víte, co je DNS dle Koláře?

Jelikož s mými klienty pracuji na komplexní změně jejich životního stylu, musím se vzdělávat v širokém rozsahu.

Navštěvuji různé kurzy a přednášky, které se týkají zdraví – např. jak strava ovlivňuje naši psychiku, jakou stravu zvolit v těhotenství, jak se správně hýbat. A také se vzdělávám v oblasti přírodní kosmetiky a relaxace.

Protože jsem byla odmala vedena ke sportu a také jsem více jak deset let závodně dělala karate, mám ke sportu nejblíže. Proto kurzů, které se týkají pohybu, jsem navštívila nejvíce.

Nejlepšími a pro mne nejcennějšími kurzy, kterými jsem prošla, byly od profesora Koláře – DNS I. a II. (v lednu 2018 mne čeká III. a závěrečná zkouška).

DNS neboli dynamická neuromuskulární stabilizace dle Koláře je koncept založený na vývojové kineziologii, kterým lze například napravovat svalové dysbalance nebo korektovat poruchy pohybového aparátu. Lze také aplikovat do různých sportů. Díky tomu se může člověk správně – a tudíž zdravě – hýbat.

Hodně posluchačů a kolegů z DNS se shodlo na tom, že celý koncept jim pomohl ucelit „skládačku informací“, které jsme každý nasbíral z různých kurzů, přednášek a odlišných odvětví sportů.

Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D. byl při vymýšlení tohoto konceptu hodně vnímavý a skrze zkušenosti z gymnastiky, kterou myslím sám i dělal, a díky poznatkům z vývojové kineziologie, vytvořil ucelenou řadu cviků, které mi dávají smysl.

  • Když poznáte DNS a pochopíte ho, dá se krásně implementovat do každého sportu a naopak.

Například „moje“ karate – spoustu pohybů jsem díky karate uměla a teď i vím, v jaké části vývoje jsem k nim přišla. Nejčastěji se právě tato metoda uplatňuje u sportovců, kterým lze zkvalitnit jejich techniku v daném sportu a následně jim tím zlepšit výkonnost.

Ale nic nejde rychle, stejně jako dítěti trvá cca 11-12 měsíců než vstane, stejně tak dospělému trvá přeměnit pohybové vzorce a zlepšit svou výkonnost.

A jak jsem se s tím poprala v praxi?

Uvedení všech technik z DNS do praxe chtělo čas (a myslím, že ještě nějaký čas tomu musím dát). Nicméně dávám tomu volný průběh. Při práci s klienty se nechávám částečně vést svou intuicí, hmatem a vizualizací od kud kam sval vede. A díky tomu pak klientům  nastavuji v dobré víře to nejlepší cvičení, kterého jsem v danou chvíli schopna.

Za mou praxi jsem se naštěstí nesetkala s nikým, komu by vyloženě nějaký cvik (soubor cviků) neudělal dobře. Pokud někomu totiž něco nevyhovuje, snažíme se to okamžitě řešit a vymýšlím cvik/soubor vhodnějších cviků.

Každopádně na sobě tuto metodu též aplikuji a mohu říci, že má výkonnost v běhu a v posilování se zlepšila. Nejen rozsah pohybu v kloubech, ale i síla a stabilita v nich a pevný trup – vše je nesmírně důležité pro správné provedení pohybu. A díky tomu mám ze cvičení větší radost.

Přeji každému, kdo se rozhodne měnit svůj životní styl, abyste se díky změnám cítili lépe a vydržel vám elán. Ať už začnete s pohybem, budete chtít ozdravit svůj jídelníček nebo se budete učit meditovat/relaxovat, případně vše najednou (smích) . A pokud vyhledáte nějakého specialistu (výživového, sportovního nebo komplexního), nechť narazíte na někoho, komu můžete věřit a budete díky němu stále motivováni.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Podívejte se, jak dokázala zhubnout paní Jaromíra (68 let)

Petra Školová
https://www.skolova.cz

  • Vysokoškolské studium v oboru Výchova ke zdraví na JU v Českých Budějovicích
  • Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Koučování Lifestyle trénink (Institut zdravého životního stylu)
  • Workshop – Výživa a pohyb při sedavém zaměstnání (s MUDr. Kateřinou Hlavatou – Vím, co jím)
  • Motto: Nemusím, ale CHCI zdravě žít, cvičit, věřit v sebe!

23.11.2017 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024