Tradiční vánoční recepty bez bílé mouky a cukru: Zdravě s láskou k sobě

Vánoční čas patří k mému nejoblíbenějšímu období v roce. Vše je krásně třpytivé, voňavé a slavnostní. A k tomu patří i různé zvyky a tradice.

Jednou z mých oblíbených tradic, kterou v rodině udržujeme, je pečení vánočního cukroví...

Každý máme svůj zamilovaný druh cukrovíčka, a tak ve výběru a rozhodování, co se napeče, není problém. Letos jsem ale udělala trochu změnu. K tomuto kroku jsem došla po téměř roce zdravějšího stravování. Moje nečekané zdravotní problémy s vysokým krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem, alergií na lepek a jiné, mě vlastně nasměrovaly k tomu, abych začala více myslet na sebe a vše co dělám, dělala s láskou k sobě.

A protože jsem na sobě cítila velmi pozitivní změny, rozhodla jsem se, s láskou k sobě, udělat takové „zdravé Vánoce“. Výběr oblíbených druhů cukroví se téměř nezměnil, což bylo velmi důležité pro zachování tradice.

Pozměnila jsem jen ingredience za zdravější a prospěšnější pro naše tělo:

  • Místo bílého cukru jsem použila med, třtinový cukr nebo různé sirupy jako např. čekankový, rýžový, javorový.
  • Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou, špaldovou, rýžovou nebo bezlepkovou.
  • Kde bylo zapotřebí, použila jsem bezlepkový prášek do pečiva, bezlepkový vanilkový pudink, atd.

A výsledek? Naprosto luxusní a famózní cukroví! A tak si můžu i já užívat zdravé mlsání. Člověk se nesmí bát udělat ten krok dopředu –  je to vždy posun k tomu lepšímu na naší cestě životem. A tak s láskou k sobě se ráda podělím s vámi o zdravé recepty na vánoční cukroví.

Karobové rohlíčky

200 g špaldové mouky BIO
100 g mletých lískových oříšků
100 g mletých slunečnicových semínek
50 g karobu
125 g másla
200 g medu nebo jiného sladidla

Vše smícháme dohromady, vypracované těsto necháme vychladit v lednici. Pak už jen zpracujeme, vytvarujeme rohlíčky a pečeme při cca 160 stupních.

Mrkvové kytičky

200 g špaldové mouky BIO
200 g jemně strouhané mrkve
80 g másla
30 g medu
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů

Vypravujeme těsto, které necháme chvilku vychladit v lednici. Pak už jen vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme dorůžova. Vychladlé pomažeme oblíbenou marmeládou a posypeme sezamovým semínkem.

Tip: místo mrkve můžeme do těsta použít dýni nebo i červenou řepu.

Datlové pusinky

60 g sušených datlí
50 g nasekaných oloupaných mandlí
50 g mletých vlašských ořechů
2 bílky
1 lžička nastrouhané kůry z citrónu (bez chemického ošetření)

Vyšleháme tuhý sníh z bílků, do kterého přidáme citrónovou kůru. Pak přimícháme pokrájené datle, namleté ořechy a nasekané mandle. Lžičkou pak na plech s pečícím papírem vykrajujeme pusinky, které pečeme při 150 stupních do světle hnědavé barvy.

Tip: Kdo má rád, může si část ořechů nahradit kokosem

Sušenky z vloček

100 g pohankových vloček
100 g žitných vloček
2 dcl mléka nebo alternativy mléka
4 lžíce medu
1 vanilkový cukr bez fosfátů
1 vejce
100 g pokrájených rozinek
100 g mletých oříšků nebo mandlí
oblíbená marmeláda nebo švestková povidla na ozdobu

Vločky namočíme do mléka. Až změknou, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vlhkýma rukama vytvoříme malé kuličky cca 3 cm průměr, které poskládáme na plech s pečícím papírem. Do prostřed pak prstem vtlačíme důlek, který naplníme marmeládou nebo povidly. Pečeme cca 25 min při 180 stupních.

Těsto na vosí úly a kuličky

4 balíčky bezlepkových piškotů
100 g mletých lískových oříšků
50 g medu
holandské kakao nebo karob dle chuti
1 máslo
vanilkový cukr bez fosfátů
můžeme přidat rum nebo rumové aroma, podle toho zda můžeme a chceme

Nastrouhané piškoty smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto a dáme vychladit do lednice nejlépe do druhého dne, aby se vše pěkně rozleželo.
Na úly pak použijeme formičku, kterou vysypáváme rýžovou moukou. Naplníme těstem, vytlačíme důlek a naplníme krémem. Uzavřeme piškotem.

Krém do vosích úlů:
1 balíček vanilkového bezlepkového pudinku
1/4 l mléka
1 máslo
med nebo sirup rýžový, javorový podle chuti

Vychladlý pudink smícháme s máslem a osladíme dle chuti.

Z těsta můžeme vytvořit i kuličky, které pak obalujeme v kokosu nebo v oříšcích.

Jáhlové kuličky

200 g vařených jáhel
100 g oříšků, různých semínek
100 g pokrájených rozinek
med podle chuti
1 vanilkový a 1 skořicový cukr bez fosfátů

Vychladlé jáhly smícháme se všemi surovinami a zpracované těsto dáme vychladit. Z něj pak vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, kakau nebo strouhaných oříšcích či mandlích. Obalené kuličky vkládáme do malých papírových košíčků a uchováváme v chladu.

Linecké koláčky

400 g bezlepkové mouky Schär
1 máslo
100 g medu nebo třtinového cukru
2 žloutky

Vypracujeme těsto a dáme vychladit nejlépe do druhého dne. Pak už jej vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na 160 stupňů do růžova. Vychladlé slepujeme oblíbenou marmeládou.

Vanilkové rohlíčky

400 g bezlepkové mouky Schär
1 máslo
100g medu nebo třtinového cukru
1 vanilkový cukr bez fosfátů
1 celé vejce

Vypracujeme těsto, které necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Pak už jen na vále vytvarujeme rohlíčky, které pečeme na 160 stupňů do růžova.

Kokosové ořechy

250 g bezlepkové mouky Schär
1 máslo
100 g medu nebo třtinového cukru
250 g strouhaného kokosu
2 žloutky

Vypracujeme těsto, které necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Pak už jen na vále vtlačujeme do formiček ořechů těsto, které pečeme na 160 stupňů do růžova.
Naplníme krémem z 1 másla, 100g strouhaných ořechů a slazeným medem.

Pečujte o sebe s láskou , vaše tělo vám za to jednou poděkuje.
Přeji všem krásné vánoční svátky, zdraví, lásku, úsměv a šťastný a zdravý příští rok!

Věra Sládková www.verasladkova.cz

certifikovaný lektor – jóga, pilates, wheel joga, bosu,zumba, aerobik,dětský aerobik…

Přidat komentář

Související články