Tradiční vánoční recepty bez bílé mouky a cukru: Zdravě s láskou k sobě
Vánoční čas patří k mému nejoblíbenějšímu období v roce. Vše je krásně třpytivé, voňavé a slavnostní. A k tomu patří i různé zvyky a tradice.
Jednou z mých oblíbených tradic, kterou v rodině udržujeme, je pečení vánočního cukroví…
Každý máme svůj zamilovaný druh cukrovíčka, a tak ve výběru a rozhodování, co se napeče, není problém. Letos jsem ale udělala trochu změnu. K tomuto kroku jsem došla po téměř roce zdravějšího stravování. Moje nečekané zdravotní problémy s vysokým krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem, alergií na lepek a jiné, mě vlastně nasměrovaly k tomu, abych začala více myslet na sebe a vše co dělám, dělala s láskou k sobě.
A protože jsem na sobě cítila velmi pozitivní změny, rozhodla jsem se, s láskou k sobě, udělat takové „zdravé vánoce“. Výběr oblíbených druhů cukroví se téměř nezměnil, což bylo velmi důležité pro zachování tradice.
Pozměnila jsem jen ingredience za zdravější a prospěšnější pro naše tělo:
Místo bílého cukru jsem použila med, třtinový cukr nebo různé sirupy jako např. čekankový, rýžový, javorový.
Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou, špaldovou, rýžovou nebo bezlepkovou.
Kde bylo zapotřebí, použila jsem bezlepkový prášek do pečiva, bezlepkový vanilkový pudink, atd.
A výsledek? Naprosto luxusní a famózní cukroví! A tak si můžu i já užívat zdravé mlsání. Člověk se nesmí bát udělat ten krok dopředu – je to vždy posun k tomu lepšímu na naší cestě životem. A tak s láskou k sobě se ráda podělím s vámi o zdravé recepty na vánoční cukroví.
Karobové rohlíčky
200 g špaldové mouky BIO 100 g mletých lískových oříšků 100 g mletých slunečnicových semínek 50 g karobu 125 g másla 200 g medu nebo jiného sladidla
Vše smícháme dohromady, vypracované těsto necháme vychladit v lednici. Pak už jen zpracujeme, vytvarujeme rohlíčky a pečeme při cca 160 stupních.
Mrkvové kytičky
200 g špaldové mouky BIO 200 g jemně strouhané mrkve 80 g másla 30 g medu 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
Vypravujeme těsto, které necháme chvilku vychladit v lednici. Pak už jen vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme dorůžova. Vychladlé pomažeme oblíbenou marmeládou a posypeme sezamovým semínkem.
Tip: místo mrkve můžeme do těsta použít dýni nebo i červenou řepu.
Datlové pusinky
60 g sušených datlí 50 g nasekaných oloupaných mandlí 50 g mletých vlašských ořechů 2 bílky 1 lžička nastrouhané kůry z citrónu (bez chemického ošetření)
Vyšleháme tuhý sníh z bílků, do kterého přidáme citrónovou kůru. Pak přimícháme pokrájené datle, namleté ořechy a nasekané mandle. Lžičkou pak na plech s pečícím papírem vykrajujeme pusinky, které pečeme při 150 stupních do světle hnědavé barvy.
Tip: Kdo má rád, může si část ořechů nahradit kokosem
Sušenky z vloček
100 g pohankových vloček 100 g žitných vloček 2 dcl mléka nebo alternativy mléka 4 lžíce medu 1 vanilkový cukr bez fosfátů 1 vejce 100 g pokrájených rozinek 100 g mletých oříšků nebo mandlí oblíbená marmeláda nebo švestková povidla na ozdobu
Vločky namočíme do mléka. Až změknou, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vlhkýma rukama vytvoříme malé kuličky cca 3 cm průměr, které poskládáme na plech s pečícím papírem. Do prostřed pak prstem vtlačíme důlek, který naplníme marmeládou nebo povidly. Pečeme cca 25 min při 180 stupních.
Těsto na vosí úly a kuličky
4 balíčky bezlepkových piškotů 100 g mletých lískových oříšků 50 g medu holandské kakao nebo karob dle chuti 1 máslo vanilkový cukr bez fosfátů můžeme přidat rum nebo rumové aroma, podle toho zda můžeme a chceme
Nastrouhané piškoty smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto a dáme vychladit do lednice nejlépe do druhého dne, aby se vše pěkně rozleželo.
Na úly pak použijeme formičku, kterou vysypáváme rýžovou moukou. Naplníme těstem, vytlačíme důlek a naplníme krémem. Uzavřeme piškotem.
Krém do vosích úlů: 1 balíček vanilkového bezlepkového pudinku 1/4 l mléka 1 máslo med nebo sirup rýžový, javorový podle chuti
Vychladlý pudink smícháme s máslem a osladíme dle chuti.
Z těsta můžeme vytvořit i kuličky, které pak obalujeme v kokosu nebo v oříšcích.
Jáhlové kuličky
200 g vařených jáhel
100 g oříšků, různých semínek
100 g pokrájených rozinek
med podle chuti
1 vanilkový a 1 skořicový cukr bez fosfátů
Vychladlé jáhly smícháme se všemi surovinami a zpracované těsto dáme vychladit. Z něj pak vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, kakau nebo strouhaných oříšcích či mandlích. Obalené kuličky vkládáme do malých papírových košíčků a uchováváme v chladu.
Linecké koláčky
400 g bezlepkové mouky Schär 1 máslo 100 g medu nebo třtinového cukru 2 žloutky
Vypracujeme těsto a dáme vychladit nejlépe do druhého dne. Pak už jej vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na 160 stupňů do růžova. Vychladlé slepujeme oblíbenou marmeládou.
Vanilkové rohlíčky
400 g bezlepkové mouky Schär 1 máslo 100g medu nebo třtinového cukru 1 vanilkový cukr bez fosfátů 1 celé vejce
Vypracujeme těsto, které necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Pak už jen na vále vytvarujeme rohlíčky, které pečeme na 160 stupňů do růžova.
Kokosové ořechy
250 g bezlepkové mouky Schär 1 máslo 100 g medu nebo třtinového cukru 250 g strouhaného kokosu 2 žloutky
Vypracujeme těsto, které necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Pak už jen na vále vtlačujeme do formiček ořechů těsto, které pečeme na 160 stupňů do růžova.
Naplníme krémem z 1 másla, 100g strouhaných ořechů a slazeným medem.
Pečujte o sebe s láskou , vaše tělo vám za to jednou poděkuje. Přeji všem krásné vánoční svátky, zdraví, lásku, úsměv a šťastný a zdravý příští rok!
Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…
Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.