Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Které největší chybě se při změně životního stylu vyvarovat?

Nechtějte vše hned a hlavně plánujte! Plánování je dost možná to jediné a základní, co vám může vyhrát boj nad leností v nově nastaveném režimu.

Neznám moc lidí, které by bavilo plánování…

Drtivá většina mých klientů mi na první schůzce řekne, že vlastně nesnáší plánování a že na plánování jídla nemá čas. Postupně však přichází na to, že si plánováním ve výsledku ušetří spoustu času a že jim to ohromně pomáhá při zvládání i mnoha jiných věcí v průběhu dne, nejen dodržení nově stanoveného režimu.

Co vlastně znamená dostatečně plánovat při změně životního stylu?

Plány by měly být dvojí: Krátkodobé a dlouhodobé.

  • Krátkodobé plány/cíle = týdenní až měsíční. Každý měsíc zkontrolujte, zda jste dodrželi, co jste si předsevzali (nebo jste třeba i zvládli více)
  • Dlouhodobé plány/cíle = půlroční až roční

Postupné plnění krátkodobých cílů vás udrží v akci. Tyto malé avšak důležité výhry nad sebou samotným vám dodají elán a chuť pokračovat a dovedou vás do vysněného finiše.
Pokud máte například v plánu shodit celkem 30 kilo, dáte si jako krátkodobý/měsíční cíl minus 2 kila (klidně i průběžný cíl minus 0,5 kilo týdně). Budete-li tento plán svědomitě plnit, máte s přehledem za rok dole 24 kilo! Zdravě, pozvolna a s rozumem bez jakýchkoli odboček v podobě jo-jo efektu.

Díky správnému plánování se jednoduše vyhnete i chybování v podobě dosažení nesplnitelných cílů, kterých nemůžete – ať už z časového či jiného hlediska – dosáhnout. Vyvarujete se tak další nemilé věci, jakou je budoucí zklamání a osobní demotivace ze špatně odvedené práce (= nesplnitelné práce, což znamená např. 30 kilo tuku za 5 měsíců).

Správným plánováním se naučíte pravidelně a mnohdy i správně jíst

Nepravidelnost v jídle je velký nešvar, se kterým spousta lidí bojuje. Proto radím:
Plánujte, plánujte a zase plánujte! Minimálně každý večer na následující den (kdy a co budete jíst)

Pět jídel je fajn základ – snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře.

Pokud víte, že ráno nebudete moci snídat, protože jdete na odběry krve k lékaři či k zubaři na časnou ranní hodinu, nevadí. Pracujte s tím a udělejte si s sebou do cestovního hrníčku smoothie s ovesnými vločkami a hezky v klidu posnídejte, až budete moci. Že v čase svačiny někde budete pobíhat po městě, nevadí. Přizpůsobte tomu svačinu – vezměte si tyčinku, banán nebo třeba kefír a máte hotovo. Nikdy nespoléhejte na zázrak, že zrovna v ten čas, kdy máte jíst, seženete poblíž něco zdravého. Tady většinou funguje Murphyho zákon a ve chvíli, kdy chcete vhodně posvačit, budou kolem vás jen samé nezdravé fastfoody. Nemáte čas připravit teplou večeři? I míchaná vejce jsou plnohodnotná teplá večeře hotová do deseti minut. Jen si musíte zajistit, že ve vaší lednici nějaká vejce budou, tj. zkrátka plánovat.

Budíky jako jistota

Zapomínáte jíst a pít? Nevadí. Žijete v moderní době plné aplikací, stáhněte si tedy aplikaci, která vám bude připomínat pitný režim během dne, a nastavte budík na jídlo, aby zvonil každé tři hodiny.

Odpusťte si výmluvy, proč to či ono nejde – klamete tím jen a pouze sebe

Vždy jde vymyslet strategie (pokud na ni nepřijdete sami, obraťte se na odborníka). Otázka je, jak silná je vaše vůle. Pokud nevěříte, že to sami zvládnete, obraťte se skutečně na odborníka, aby vás ve chvílích slepoty/ztráty energie/stagnování/nechuti cokoli pro sebe udělat podpořil.

Děti byste také nepustili bez snídaně z domu, do školy jim nezapomněli dát svačiny a nenechali je pět dnů v týdnu bez obědu s argumentem, že si přeci někde mohou koupit křupky, čokoládovou tyčinku nebo suchý rohlík a kafe. Automaticky plánujete jídelníček jim, tak proč ne i sobě? Ať se daří!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Máslo nad zlato

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

18.1.2018 Články, Jak zhubnout

Související články

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Ve dnech, kdy se začínají objevovat vyšší teploty a tím pádem zásadní změny oblečení, přichází každoročně větší vlna hubnutí. To je zkušenost z praxe.

A lidé také řeší, jak mají vlastně s hubnutím začít, na co se zaměřit, jaké kroky zvolit, aby nepřepálili start.

Celý článek 2.5.2024

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024