Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Mary Aušová: Recepty na zdravá jídla i na život nejen pro dámy kolem čtyřicítky

Naše spolupracovnice Mary právě slaví čtyřicítku. V souvislosti s tímto „číslem“ jsme připravili speciální rozhovor, v kterém nám prozradila i svoje oblíbené zdravé recepty.

Pokud tedy rády čtete rady různých celebrit, věřte, že tato skvělá tanečnice, lektorka a blogerka má k tématu skutečně co říct. Každý den totiž vše na sobě zkouší. A její profese je pro ni opravdu nesmlouvavým kritikem, jenž jí nic neodpustí.

Čtyřicítka v životě ženy – je třeba se jí bát? Proč je tím mezníkem?
Víte, mám takový pocit, že lidé počítají svůj život hlavně podle údaje v občance. Ale čas je přeci relativní! (úsměv) Já jsem nebyla nikdy v lepší formě, než jsem nyní. A to nemyslím jen v té fyzické… Pro někoho čtyřicítka může být mezníkem, protože naše společnost má ve zvyku nastavovat parametry, čeho všeho by měla žena ve čtyřiceti dosáhnout, ať už je to stálý partner, děti či kariéra. Já jsem se tím nikdy neřídila. Ani to vlastně nešlo, ten osud mě stejně nasměroval jinam, ať už jsem se stavěla na hlavu, nebo měla naplánovanou jinou cestu života.

Čemu jako čerstvá čtyřicátnice myslíte, že by žena měla v tomto období věnovat zvýšenou pozornost ze zdravotního hlediska?
Odpověď na tuhle otázku bych asi raději nechala na lékařích, já jsem u sebe jen vypozorovala, že se mi lehce zpomalil metabolismus, tudíž se více nadřu, když se chci pořádně najíst (smích).

Co byste radila v tomto zlomovém momentě v životě ženy vyhodit z šatníku, aby nepůsobila směšně?
Velmi záleží na typu postavy, vkusu a zda umí být žena k sobě zdravě sebekritická. Já miluji trendy věci, mladistvé outfity, extravaganci a barvy, takže se ve své podstatě vzhledem k mé drobné postavě nebráním ničemu, v čem se cítím dobře a vkusně. Někdy mám pocit, že se ženy ve věku čtyřiceti naopak oblékají až moc usedle a nenechají vyniknout ženskost, kterou v sobě mají.

Asi je zcela jasné, že kolem čtyřicítky už to chce věnovat čas i správné péči o pleť. Jak to vidíte vy?
Péče o pleť je mým velkým koníčkem snad už od puberty, takže v tomto směru jsem nic nepodcenila. A víte, co mi ve čtyřiceti má pleť řekla? “Díky Mary! Za odměnu teď nebudeš mít povadlý obličej, krk ani dekolt.“ (smích) Snažím se pravidelně chodit na kosmetiku a v případě, že mám větší proluku, tak si dělám jeden až dvakrát týdně masku, peeling nebo „gomáž“ (gommage), kdy se pleti navrací pružnost a zdravá barva. Dlouhodobě spolupracuji jako blogerka s firmou Sisley, takže jsem ta nešťastnější žena pod sluncem, protože pro mě neexistuje lepší a kvalitnější kosmetika. A to mi věřte, že jsem jich vyzkoušela za svůj život stovky. Každá jsme ale jiná a na našem trhu je řada skvělých kosmetických značek, které vám udělají perfektní službu s péči o vaší pleť. Pokud mohu za sebe dát malou radu: Ženy, holky, dívky, čistěte si řádně před spaním pleť. Já si dělám i ranní rituál, kdy si pleť čistím před nanesením séra a krému jak na pleť tak oční okolí.

Řada žen, včetně vás, jak jsem pochopila, objevuje v tomto věku jógu, kterou by dříve zřejmě opovrhla. Jak k tomu došlo u vás?
Mým hlavním důvodem, proč jsem šla na jógu, bylo mé zatuhlé tělo a pocit, že bude cool mít větší rozsahy a nové pózy pro fotky. Jsem prostě narcistka (smích). Ve finále jsem ale zjistila, že když upustím ze své ctižádosti mít dokonalé pózy a nohu za hlavou, má jóga neuvěřitelnou hloubku. A dává mi pocit harmonie a rovnováhy.

Na co si dáváte pozor ohledně jídelníčku?
Mou největší výhodou je, že nepiji kávu ani alkohol. Díky, Bože! Jinak hoodně záleží na metabolismu a zdravotním stavu každého člověka. Je to velmi individuální. Já jsem jednoznačně pro vyřazení nezdravých cukrů, omezit potraviny s lepkem a smažená jídla. Doporučuji jíst pravidelně a s mírou. Mám hodně ráda lehkou stravu, ovoce, saláty, ryby, zdravé a fitness svačiny. Velmi ráda se inspiruji na instagramu od foodblogerek, takže můžete vyzkoušet pár receptů, ke kterým se ráda vracím.

Víte už ve svém věku, po čem ženská duše touží? Co dělat, abychom období, v kterém nás čekají hormonální změny, prožily co nejvíce v pohodě?
Já toužím po jednom: Být vyrovnaná a vnitřně spokojená. Stále na tom pracuji (smích). Vůbec nevím, jak se jiné ženy perou s těmi změnami. Předpokládám, že každá má jiný recept, aby byla co nejvíce v pohodě. Za sebe mohu říct, že mi nejvíc funguje zdravá sebeláska. A sebevědomí je klíčem k tomu, abyste přestala být závislá na hodnocení ostatních a více se zaměřila na to, co je dobré pro vás. Musím říct, že dnešní čtyřicítky jsou většinou krásné, silné, úspěšné a bez nadsázky mladé.

Děkuji. To je pravda. Na závěr poprosím o nějaké vaše osvědčené recepty.

Jednoduchá, a přitom slavnostní květáková polévka

1 střední květák
10 stroužků česneku
1 litr vývaru
1 střední cibule
1/2 hrnku kokosového mléka
1 lžíce ghí (dávám místo ghí máslo)
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Troubu nastavte na 170 stupňů. Než se trouba nahřeje, rozdělte květák na kousky tak, aby byly všechny plus mínus stejně velké. Oloupejte stroužky česneku a spolu s připraveným květákem je naskládejte na plech. Vše pokapejte olivovým olejem a ještě trochu promíchejte, aby se olej dostal co nejlépe na celý povrch květáku. Pečte v troubě asi 30 minut.

Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na lžíci ghíčka, přidejte opečený květák a česnek, vše zalijte vývarem a nechte 15 minut povařit. Poté už jen vše rozmixujte, přilijte kokosové mléko a ještě 5 minut prohřejte.

Banánový chléb podle Mary

Po nějaké době zkoušení a kombinací různých receptů na banánový chléb, jsem došla k závěru, že mi tento recept, který jsem si upravila k obrazu svému, chutná asi nejvíce

  • 2 ks vejce
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g brusinek
  • 1 špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 200 ml mléka (dávám občas i mandlové)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 ks banánu (nejlépe přezrálých)
  • 200 g másla
  • 100 g pekanových ořechů (můžete nahradit vlašskými)
  • mleté mandle na vysypání plechu, může být strouhanka, kokos, mouka.

Banány, cukr, máslo a prášek do pečiva rozmačkáme a rozmícháme. Přidáme pekanové či vlašské ořechy nadrobno nasekané a brusinky. Do řádně promíchané směsi vlijeme mléko přidáme špetku soli a skořici, dvě celá vejce a opět promícháme. Přimícháme mouku a hotové těsto, které je tužší konzistence než na klasickou bábovku, vlijeme do máslem vymazané a mletými mandlemi vysypané formy na bábovku (srnčí hřbet, hluboký plech či pekáč). Pečeme v předehřáté troubě na 170 až 190 °C asi 70 minut. Hotové poznáme tak, že nelepí na vpíchnuté špejli.

Moučník jím samotný, protože mi díky množství banánů a brusinek přijde dostatečně sladký, ale někdo ještě potírá marmeládou, nebo sladkým burákovým máslem.

Zapečený kozí sýr s ořechy a krustou

  • kozí sýr s bílou plísní na povrchu (kupuju různé, nejčastěji ve válečku)
  • 1 plátek toastového chleba
  • 60 g vlašských ořechů
  • 60 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 velké hrsti směsi salátů
  • 1/2 granátového jablka já dávám 1/3

Na zálivku pak:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Plátek toastového chleba rozdrtíme tyčovým mixérem (dělejte opatrně, já mám vždy zaprasenou celou kuchyň a nenašla jsem ještě jiný způsob), přidáme povolené máslo, med a nahrubo nadrcené vlašské ořechy. Vznikne nám chutná drobenka. Na pečicí papír dáme kozí sýry a poklademe drobenkou s ořechy. Zapečeme v troubě na 180 stupňů s funkcí pečení ze shora nebo gril do zezlátnutí krusty. V misce smícháme olivový olej, hořčici, med, sůl a pepř.

Dresink na salát metličkou prošleháme do krémové konzistence. Salát smícháme s dresinkem, přidáme vyloupaná zrnka granátového jablka a navrch servírujeme rozpečený sýr s ořechovou krustou. Tento salát u mě vede, je rychlý a TOP.

Děkujeme za skvělé recepty i osobní rady a přejeme vše nejlepší.

Kontakt: www.martinaausova.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

29.1.2018 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Jak využít podzim pro svou očistu a změnu k lepšímu. Rady i pro úplné lenochy od Svatavy Zacharové

Podzimu jsme se na blogu kaloricketabulky.cz věnovali již víckrát, ale protože v posledních dnech kolem sebe vidím spoustu lidí „postižených“ nenávistí k tomuto ročnímu období, řekla jsem si, že neuškodí se zkusit na něj příjemně naladit a z jeho darů se radovat.

Dnes to bude opravdu polehounku, takřka nenápadně, jak už titulek napověděl – i pro ty z nás, kteří stále ještě nenašli svou cestu změny k lepšímu jídelníčku a staví se jim do jejich cílů subjektivní překážky.

Celý článek 3.11.2014

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner