Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Mary Aušová: Recepty na zdravá jídla i na život nejen pro dámy kolem čtyřicítky

Naše spolupracovnice Mary právě slaví čtyřicítku. V souvislosti s tímto „číslem“ jsme připravili speciální rozhovor, v kterém nám prozradila i svoje oblíbené zdravé recepty.

Pokud tedy rády čtete rady různých celebrit, věřte, že tato skvělá tanečnice, lektorka a blogerka má k tématu skutečně co říct. Každý den totiž vše na sobě zkouší. A její profese je pro ni opravdu nesmlouvavým kritikem, jenž jí nic neodpustí.

Čtyřicítka v životě ženy – je třeba se jí bát? Proč je tím mezníkem?
Víte, mám takový pocit, že lidé počítají svůj život hlavně podle údaje v občance. Ale čas je přeci relativní! (úsměv) Já jsem nebyla nikdy v lepší formě, než jsem nyní. A to nemyslím jen v té fyzické… Pro někoho čtyřicítka může být mezníkem, protože naše společnost má ve zvyku nastavovat parametry, čeho všeho by měla žena ve čtyřiceti dosáhnout, ať už je to stálý partner, děti či kariéra. Já jsem se tím nikdy neřídila. Ani to vlastně nešlo, ten osud mě stejně nasměroval jinam, ať už jsem se stavěla na hlavu, nebo měla naplánovanou jinou cestu života.

Čemu jako čerstvá čtyřicátnice myslíte, že by žena měla v tomto období věnovat zvýšenou pozornost ze zdravotního hlediska?
Odpověď na tuhle otázku bych asi raději nechala na lékařích, já jsem u sebe jen vypozorovala, že se mi lehce zpomalil metabolismus, tudíž se více nadřu, když se chci pořádně najíst (smích).

Co byste radila v tomto zlomovém momentě v životě ženy vyhodit z šatníku, aby nepůsobila směšně?
Velmi záleží na typu postavy, vkusu a zda umí být žena k sobě zdravě sebekritická. Já miluji trendy věci, mladistvé outfity, extravaganci a barvy, takže se ve své podstatě vzhledem k mé drobné postavě nebráním ničemu, v čem se cítím dobře a vkusně. Někdy mám pocit, že se ženy ve věku čtyřiceti naopak oblékají až moc usedle a nenechají vyniknout ženskost, kterou v sobě mají.

Asi je zcela jasné, že kolem čtyřicítky už to chce věnovat čas i správné péči o pleť. Jak to vidíte vy?
Péče o pleť je mým velkým koníčkem snad už od puberty, takže v tomto směru jsem nic nepodcenila. A víte, co mi ve čtyřiceti má pleť řekla? “Díky Mary! Za odměnu teď nebudeš mít povadlý obličej, krk ani dekolt.“ (smích) Snažím se pravidelně chodit na kosmetiku a v případě, že mám větší proluku, tak si dělám jeden až dvakrát týdně masku, peeling nebo „gomáž“ (gommage), kdy se pleti navrací pružnost a zdravá barva. Dlouhodobě spolupracuji jako blogerka s firmou Sisley, takže jsem ta nešťastnější žena pod sluncem, protože pro mě neexistuje lepší a kvalitnější kosmetika. A to mi věřte, že jsem jich vyzkoušela za svůj život stovky. Každá jsme ale jiná a na našem trhu je řada skvělých kosmetických značek, které vám udělají perfektní službu s péči o vaší pleť. Pokud mohu za sebe dát malou radu: Ženy, holky, dívky, čistěte si řádně před spaním pleť. Já si dělám i ranní rituál, kdy si pleť čistím před nanesením séra a krému jak na pleť tak oční okolí.

Řada žen, včetně vás, jak jsem pochopila, objevuje v tomto věku jógu, kterou by dříve zřejmě opovrhla. Jak k tomu došlo u vás?
Mým hlavním důvodem, proč jsem šla na jógu, bylo mé zatuhlé tělo a pocit, že bude cool mít větší rozsahy a nové pózy pro fotky. Jsem prostě narcistka (smích). Ve finále jsem ale zjistila, že když upustím ze své ctižádosti mít dokonalé pózy a nohu za hlavou, má jóga neuvěřitelnou hloubku. A dává mi pocit harmonie a rovnováhy.

Na co si dáváte pozor ohledně jídelníčku?
Mou největší výhodou je, že nepiji kávu ani alkohol. Díky, Bože! Jinak hoodně záleží na metabolismu a zdravotním stavu každého člověka. Je to velmi individuální. Já jsem jednoznačně pro vyřazení nezdravých cukrů, omezit potraviny s lepkem a smažená jídla. Doporučuji jíst pravidelně a s mírou. Mám hodně ráda lehkou stravu, ovoce, saláty, ryby, zdravé a fitness svačiny. Velmi ráda se inspiruji na instagramu od foodblogerek, takže můžete vyzkoušet pár receptů, ke kterým se ráda vracím.

Víte už ve svém věku, po čem ženská duše touží? Co dělat, abychom období, v kterém nás čekají hormonální změny, prožily co nejvíce v pohodě?
Já toužím po jednom: Být vyrovnaná a vnitřně spokojená. Stále na tom pracuji (smích). Vůbec nevím, jak se jiné ženy perou s těmi změnami. Předpokládám, že každá má jiný recept, aby byla co nejvíce v pohodě. Za sebe mohu říct, že mi nejvíc funguje zdravá sebeláska. A sebevědomí je klíčem k tomu, abyste přestala být závislá na hodnocení ostatních a více se zaměřila na to, co je dobré pro vás. Musím říct, že dnešní čtyřicítky jsou většinou krásné, silné, úspěšné a bez nadsázky mladé.

Děkuji. To je pravda. Na závěr poprosím o nějaké vaše osvědčené recepty.

Jednoduchá, a přitom slavnostní květáková polévka

1 střední květák
10 stroužků česneku
1 litr vývaru
1 střední cibule
1/2 hrnku kokosového mléka
1 lžíce ghí (dávám místo ghí máslo)
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Troubu nastavte na 170 stupňů. Než se trouba nahřeje, rozdělte květák na kousky tak, aby byly všechny plus mínus stejně velké. Oloupejte stroužky česneku a spolu s připraveným květákem je naskládejte na plech. Vše pokapejte olivovým olejem a ještě trochu promíchejte, aby se olej dostal co nejlépe na celý povrch květáku. Pečte v troubě asi 30 minut.

Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na lžíci ghíčka, přidejte opečený květák a česnek, vše zalijte vývarem a nechte 15 minut povařit. Poté už jen vše rozmixujte, přilijte kokosové mléko a ještě 5 minut prohřejte.

Banánový chléb podle Mary

Po nějaké době zkoušení a kombinací různých receptů na banánový chléb, jsem došla k závěru, že mi tento recept, který jsem si upravila k obrazu svému, chutná asi nejvíce

  • 2 ks vejce
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g brusinek
  • 1 špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 200 ml mléka (dávám občas i mandlové)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 ks banánu (nejlépe přezrálých)
  • 200 g másla
  • 100 g pekanových ořechů (můžete nahradit vlašskými)
  • mleté mandle na vysypání plechu, může být strouhanka, kokos, mouka.

Banány, cukr, máslo a prášek do pečiva rozmačkáme a rozmícháme. Přidáme pekanové či vlašské ořechy nadrobno nasekané a brusinky. Do řádně promíchané směsi vlijeme mléko přidáme špetku soli a skořici, dvě celá vejce a opět promícháme. Přimícháme mouku a hotové těsto, které je tužší konzistence než na klasickou bábovku, vlijeme do máslem vymazané a mletými mandlemi vysypané formy na bábovku (srnčí hřbet, hluboký plech či pekáč). Pečeme v předehřáté troubě na 170 až 190 °C asi 70 minut. Hotové poznáme tak, že nelepí na vpíchnuté špejli.

Moučník jím samotný, protože mi díky množství banánů a brusinek přijde dostatečně sladký, ale někdo ještě potírá marmeládou, nebo sladkým burákovým máslem.

Zapečený kozí sýr s ořechy a krustou

  • kozí sýr s bílou plísní na povrchu (kupuju různé, nejčastěji ve válečku)
  • 1 plátek toastového chleba
  • 60 g vlašských ořechů
  • 60 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 velké hrsti směsi salátů
  • 1/2 granátového jablka já dávám 1/3

Na zálivku pak:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Plátek toastového chleba rozdrtíme tyčovým mixérem (dělejte opatrně, já mám vždy zaprasenou celou kuchyň a nenašla jsem ještě jiný způsob), přidáme povolené máslo, med a nahrubo nadrcené vlašské ořechy. Vznikne nám chutná drobenka. Na pečicí papír dáme kozí sýry a poklademe drobenkou s ořechy. Zapečeme v troubě na 180 stupňů s funkcí pečení ze shora nebo gril do zezlátnutí krusty. V misce smícháme olivový olej, hořčici, med, sůl a pepř.

Dresink na salát metličkou prošleháme do krémové konzistence. Salát smícháme s dresinkem, přidáme vyloupaná zrnka granátového jablka a navrch servírujeme rozpečený sýr s ořechovou krustou. Tento salát u mě vede, je rychlý a TOP.

Děkujeme za skvělé recepty i osobní rady a přejeme vše nejlepší.

Kontakt: www.martinaausova.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Znovuobjevená vejce: Proč jsou vajíčka důležitá v našem jídelníčku a jak je správně skladovat

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

29.1.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024