Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vyrazte v zimě na hory a udělejte něco pro své zdraví: Co tam jíst a pít radí Michaela Bebová!

Zima je často stavěna do pozice toho „špatného“ ročního období, ze kterého je potřeba se otřepat.

Přitom stačí chtít a zima bude mít tak úžasný potenciál, kterého lze využít!

Kde jsou ty doby, kdy se děti po cestě do školy koulovaly, sněhu bylo všude spousty, školní hřiště byla plná sněhuláků a děti měly o pohyb a zábavu postaráno. Poslední roky už zima ve městech není, co bývala. Jsme stále více zavření ve vytopených bytech, budovách, kancelářích a teploty se pohybují stále více jen nad bodem mrazu. Naše imunita, termoregulace a metabolismus leniví. Naše plíce dýchají vzduch v zatopených prostorách, které se často jen hemží nejrůznějšími bakteriemi a viry. A pak už je to jen krůček k propuknutí nemoci…

Pokud přijde řeč na posílení imunity, ozdravění těla a očistu, většinou spadá všechna mediální pozornost na jaro. Jaro je období, kdy se všichni jako na povel zaměříme na to, jak se doslova vzpamatovat po zimě, znovu navrátit ztracenou sílu, zase začít fungovat po lenivé zimě. Já to ale vidím jinak.

  • Stejně, jako se na jaře doporučují nejrůznější detoxikační kúry, já doporučuji v zimě co nejčastější pobyt na horách.

Pak dostane průměrná zima, která je spíše strašákem nejrůznějších respiračních onemocnění, úplně jiný rozměr. Pobyt v mrazivém prostředí hor má na naše tělo hned několik blahodárných účinků a to jak z fyzického, tak psychického hlediska:

  • horský vzduch je dokonalá čistička našich plic, plíce se roztáhnou a okysličená krev se rozproudí do celého těla,
  • nízké teploty donutí naše tělo k efektivnější termoregulaci, otužíme se, podpoří se metabolismus a s ním spojené pálení makroživin,
  • hory přímo vybízejí k pohybu – procházky, běžky, lyže, skialpy, koulování, sáňkování, stavění sněhuláka, jakýkoliv pohyb venku na čerstvém vzduchu se počítá, zpevníte stabilizační systém, posílíte svalový aparát a určitě zlepšíte i fyzičku,
  • horské slunce neoddiskutovatelně zlepšuje naši náladu, pomáhá nám vytvořit už tak deficitní vitamín D a dodá trochu barvy do naší tváře,
  • pobyt na horách je očista pro naše smysly, což potvrdí snad každý, kdo pravidelně do hor odjíždí – bílá barva je pro oči uklidňující, zasněžená tichá krajina a křupající sníh jsou pro uši zvyklé na městský ruch blahodárné, vůně čerstvého vzduch je pro náš nos doslova balzám a v neposlední řadě vše, co člověk sní po fyzickém výkonu na horách prostě chutná lépe.
Ovesná kaše s javorovým sirupem a rozinkami

Ovesná kaše s javorovým sirupem a rozinkami

Jak se stravovat na horách

V nízkých teplotách má náš organismus mnohem vyšší nároky na energii a tekutiny, než v běžných dnech. Z toho důvodu bychom nikdy neměli vynechávat snídani a ani pořádnou dávku neslazených tekutin. Hladové tělo totiž snadno prochladne. Než tedy vyrazíte ven, ať už je to na běžky nebo jen na procházku, vždy si dopřejte vydatnou a ideálně teplou snídani.

  • Vhodná je například ovesná kaše s ořechy a semínky, celozrnný chléb s domácí marmeládou a bát se nemusíte ani míchaných vajíček s avokádem a čistozrnným chlebem.

Myslete na to, že i když např. lyžujete a nepociťujete hlad, tělu mohou dojít  energetické zásoby, proto nezapomínejte – a to hlavně u dětí – na svačiny.

  • Nezatěžujte se ovocem, které není zrovna praktické a je navíc studené, raději přibalte zdravou tyčinku, mix sušeného ovoce a oříšků či kvalitní hořkou čokoládu.

Hotely a penziony často nabízejí polopenze, to ale neznamená, že byste měli vynechávat oběd. Klidně i lehčí, ale teplý oběd je opět zahřívacím bodem v rámci mrazivého dne. Dopřejte si lehký zeleninový vývar pro doplnění tekutin a poté například těstoviny, které dodají energii na odpoledne.

Jáhly s lahůdkovým droždím a grilovanou zeleninou

Jáhly s lahůdkovým droždím a grilovanou zeleninou

K obědu se promíjí i hříšnější pokrmy, protože je zcela určitě spálíte odpoledním programem. Výhodou hor je vyšší energetický obrat, proto se nebojte dát i třeba to, co si za běžného režimu z dietních důvodů nedopřejete.

Večeři si dopřejte komplexní (bílkoviny + sacharidy + tuky), nezapomínejte na doplnění polysacharidů, které pomohou tělu zregenerovat, ale pořád myslete na racionální stravu. Na večeři se teprve ukáže, zdali jste poctivě jedli a pili po celý den a případně se z toho poučte do dnů následujících.

  • Vhodná večeře je například krůtí plátek s pečenými bramborami a grilovanou zeleninou, plátek lososa s kuskusovým salátem či květákové kari s tofu.
Guláš z hlívy ústřičné

Guláš z hlívy ústřičné

Celý den myslete na to, že je potřeba doplňovat tekutiny, které na horách z těla mizí jak pára nad hrncem. Nevýhodou je, že tělo nám často nedává signály žízně nebo je neslyšíme, i tak bychom měli ale pravidelně pít po celý den a nedohánět to jen večer.

Pozor si dejte na jakékoliv alkoholické nápoje, které nejen, že ještě více dehydrují, ale vytváří falešný pocit tepla! Jeden půllitr piva či jedna sklenka vína jsou rozumnou mírou a v pořádku. Větší konzumace může být ale životu nebezpečná a to zejména pokud jste na horské túře či běžkařském výšlapu.

Snažte se trávit co nejvíce času venku na čerstvém vzduchu a kompenzovat tak čas, strávený prací uvnitř. Postupně zjistíte, jak blahodárně na vás tyto doslova ozdravné pobyty působí – aktivně si odpočinete, nebudete tak nemocní, budete více otužilí, zrychlí se vám metabolismus a energetický obrat, zformuje se vám postava, zhubnete nějaké to kilo a to vše naprosto přirozeným způsobem… Co víc si ještě přát?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Žít a vařit zdravěji je jednodušší, než si většina lidí myslí. Servírujeme další inspirativní příběh a báječné recepty

RNDr. Bebová Michaela
biochemicka.cz

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Bojuji proti mediálním bublinám, výživovým trendům, dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším a jsem zakladatelkou webu Vitalweb. Mezi mou specializaci patří doplňky stravy. Jsem propagátorka suplementace vitamínu D, náročná uživatelka (protože nekvalitní doplněk je horší než teplé pivo), ale také nadšená experimentátorka. Věřím, že kvalitní a dobře sestavené doplňky stravy mohou pozitivně ovlivnit náš život a naše zdraví.

21.1.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024