Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nutriční terapeut vs. výživový poradce: Kdo nám může radit s výživou?

Čím dál více lidí si uvědomuje důležitost správné výživy. Nejde jen o hubnutí, ale také například o součást léčby řady onemocnění. Ti uvědomělejší se pak výživou zabývají dokonce v rámci samotné prevence zdravotních problémů.

Ovlivnit stravou se dá totiž hodně, zejména pak tzv. civilizační onemocnění, mezi která patří obávané srdečně-cévní nemoci, obezita, diabetes mellitus 2. typu, hypertenze, dna aj.

Asi každý z nás aspoň jednou v životě zažil situaci, kdy byl donucen se zamyslet nad svým stravováním. Někdy to byla jen ručička na váze, která „poskočila“ více než obvykle, v horších případech už mohlo jít o nějaký zdravotní problém, jenž se „vyloupnul“.

Nutriční terapeut může radit i v případě zdravotních problémů.

Nutriční terapeut může radit i v případě zdravotních problémů.

Málokdo ovšem dokáže tak výraznou změnu provést sám. Ano, jsou takoví. A klobouk dolů před nimi. Zasednou k aplikaci kaloricketabulky.cz a svědomitě dodržují veškerá doporučení. A když už jsme u naší aplikace, musím zmínit, že ji využívá právě i řada odborníků v oblasti výživy, např. Lucie Tvrdoňová, jež nám zde nedávno představila své recepty.

Tento článek tu ale není od toho, aby jmenovitě ukazoval na jednotlivé specialisty na výživu, ale aby přinesl praktický návod, jak máme postupovat, když si takového „parťáka do nepohody“ chceme opatřit.

Dávat rady totiž „umí“ každý, ale ne každý to umí dobře. „Radit v oblasti výživy může u nás však bohužel opravdu kdokoliv a je smutné, že i služeb pseudoodborníků využívá stále větší množství lidí,“ říká Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. A dodává, že podstatným způsobem jim k tomu nahrává současná legislativa umožňující poskytovat poradenství ve výživě nejen osobám, které absolvovaly náročné studium na vyšších odborných a vysokých školách, ale také absolventům nejrůznějších rekvalifikačních kurzů, případně i osobám bez jakéhokoliv vzdělání.

Její slova mohu bohužel jen potvrdit. Když jsem nedávno dělala rozhovory s účastníky soutěže 7S společnosti STOB, která má u nás za ty roky punc kvality, často zde zaznívaly ohledně předešlých hubnoucích neúspěchů právě historky, v kterých figurovali podobní „odborníci“. Od důvěřivých klientů vybrali peníze, dali pár obecných rad a pak přidali „osvědčené“ doporučení, že si mají zakoupit (samozřejmě od nich) ten a ten zázračný doplněk stravy.

Divili byste se (nebo možná ne), co jsme schopni uskutečnit v touze za snížením své váhy. A peníze vydáváme nějak lehčeji než energii. Prostě bezbolestné užívání pilulek je přitažlivější než představa pravidelné návštěvy tělocvičny. Ale zpět k výběru specialisty na výživu.

Výživový poradce smí radit jen zdravým osobám

Výživový poradce smí radit jen zdravým osobám

Chcete mít svého poradce? Řekněme si na rovinu, že to není levná záležitost. Stejně jako jsme si v článku o osobním trenérovi vysvětlili, že takové tréninky jsou samozřejmě dražší než skupinové lekce, ale vyplatí se (zvlášť v začátcích, nebo když víte, že vaše motivace nepřemůže vaši lenost), platí totéž v bleděmodré o výživovém poradci.

  • Váháte, zda do svého zdraví investovat? Pak možná ještě neuzrál čas. Ale přemýšlejte…

Kdo může radit s výživou?

Odpověď bohužel zní: Téměř každý, koho to napadne. „Díky benevolentní legislativě je u nás poradenství ve výživě volná činnost, živnostenský list obdrží po splnění obecných podmínek každý, kdo o něj požádá a může rovnou začít radit v oboru Poradenská činnost v oblasti společenských věd a rozvoje osobnosti,“ konstatuje Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Situace mi připomíná jednu humornou scénku, kterou na svých koncertech vyprávěla skupina Plavci. Jak se stát doktorem? Nejsnáze tak, že se v noci vyplížíte a na jmenovce na dveře si připíšete před své příjmení „MUDr“. I když to byl vtip, v případě výživových poradců jde takřka o realitu, neboť k udělení živnostenského listu není třeba předkládat jakýkoliv doklad o vzdělání. Radit v otázkách výživy tak mohou např. absolventi víkendových kurzů či dokonce kurzů pořádaných pouze po internetu. Jen tak mimochodem, nepotřebujete poradit? Na dveřích to sice ještě nemám… Samozřejmě žertuji.

Jak nenaletět a nevydat peníze úplně zbytečně?

Než se tedy začnete rozhlížet (patrně přes internet) po svém výživovém učiteli a rádci, myslete na to, že jedním z důležitých kritérií výběru je jeho vzdělání. „Optimální je absolvování kvalifikačního studia, což je v současné době vysoká škola či vyšší odborná škola zdravotnická,“ říká Tamara Starnovská. Tito absolventi se nazývají nutriční terapeuti a jsou kompetentní radit i v případě zdravotních problémů. Druhou skupinou jsou výživoví poradci. Těm stačí k tomuto označení absolvování kurzů a v jejich kompetenci je radit pouze lidem zdravým.

Nutriční terapeut vs. výživový poradce

Nutriční terapeut je nelékařskou zdravotnickou profesí. Po získání osvědčení k samostatnému výkonu činnosti je plně kompetentní k samostatně vykonávané odborné činnosti v souladu se získanou kvalifikací. A důležitá informace:

  • Za svou činnost je odborně i právně odpovědný.

Výživový poradceje absolvent kurzu (kreditace daného studia MŠMT) v délce několika dnů či týdnů. V kompetenci výživového poradce je poskytovat poradenství v oblasti výživy u zdravých osob. A pozor:

  • Za výsledky své činnosti nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost!
Triky šarlatánů: V počítači zhubne každý snadno a rychle

Triky šarlatánů: V počítači zhubne každý snadno a rychle

Poznatek z praxe

Bohužel ani vysokoškolské kvalifikační vzdělání není vždy stoprocentní zárukou kvalitního poradenství, stejně jako nelze šmahem odsuzovat všechny absolventy rekvalifikačních kurzů,“ upozorňuje Tamara Starnovská. Jak už to tak v životě chodí, je to zase jen o lidech. I mezi účastníky kurzů mohou být samozřejmě kvalitní poradci, kteří se oboru plně věnují, sledují vývoj, neustále se vzdělávají a jsou schopni poskytovat vysoce kvalitní služby, protože svou prací zkrátka žijí. Baví je a naplňuje je ono poslání pomáhat takto lidem.

Znám pár takových a mohu potvrdit, že jejich přístup je opravdu nadmíru profesionální. Sledují vývoj v oboru, přemýšlejí a nepřebírají nekriticky nepodložené informace v médiích. Dokáží kompetentně zvážit, co do své činnosti promítnou. Dohledávají si další informace, ptají se, diskutují..

U cizího člověka to samozřejmě hned nezjistíte, ale hodně pomůže první dojem. Kdo machruje, možná lehce pohrdavě mluví o konkurenci a sám má třeba trochu bříško (ano, i to jsem zažila), nebude asi tím pravým. Ideální se může zdát osobní doporučení. Pokud vám někdo důvěryhodný dal kontakt a víte, že v „novém životě“ skutečně uspěl a nějaký čas vydržel, je to asi to nejlepší vodítko.

  • I když na druhou stranu každému může vyhovovat něco jiného, takže i v takových případech vás může čekat zklamání.

Zvláštní kapitolou jsou pak tzv. mediální hvězdy. Publikují jednu knihu za druhou, ohánějí se celebritami, které u nich zhubly. A ceny jsou tomu odpovídající…

  • A ještě jedna věc. Nenechte se zlákat přes obrázky neuvěřitelné proměny PŘED a PO. Nezapomeňte, jaká kouzla se dnes dají provádět ve photoshopu!

Jaký by měl být ideální odborník v oblasti výživy

  1. Není úplným nováčkem v oboru, má za sebou solidní praxi.
  2. Přistupuje k vám individuálně. Ptá se.
  3. Požaduje podrobné informace o vaší osobě, zdravotním stavu a návycích.
  4. Pracuje se zpětnou vazbou, kterou po vás vyžaduje.
  5. Svá doporučení staví na vstupních parametrech, které od vás získal.
  6. Zabývá se kompletní skladbou stravování, ne pouze její energetickou hodnotou.
  7. Stále se vzdělává a vystupuje na odborných konferencích.
  8. Je schopen říct, že dnes je to jinak, než si myslel před rokem.
  9. Nevnucuje vám spousta svých knih, kde radí všechno všem.
  10. Nestaví program na pojídaní speciálních předražených přípravků.

(zdroj: Fórum zdravé výživy)

Stále váháte? Další možností je hubnutí ve skupině. A o tom si povíme zase příště. Za komentáře s vašimi zkušenostmi budeme rádi. Děkujeme. 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Mgr. Jana Kříhová: Stres a nadbytečná kila

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

19.8.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024