Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické tabulky v novém: vysvětlení a tipy na využití

Na mnohá přání uživatelů se mění design Kalorických tabulek.

Co se však nemění, je jejich funkčnost. Naopak, některé novinky přibyly.

Vzdušnější design a jednodušší navigace

Nový design je vzdušnější, a také velikost písma je o něco větší. Dalo by se říci, že původní design byl možná až příliš kompaktní, tento by se dal označit jako rozevlátý.

Největší změnou však je jednodušší navigace a seskupení některých položek do logických celků. A – z mého pohledu – také větší důraz na databázi potravin, éček, nevhodných potravin či vitamínů.

Kalorické tabulky rovněž opouštějí hnědou barvu a přecházejí na zelenou. Opět jde o změnu na přání uživatelů – na původní barvu totiž přicházelo hodně stížností. Podle průzkumu mezi uživateli na internetu se stala zelená druhou nejoblíbenější barvou.

Pár našich uživatelů mělo možnost si vyzkoušet nový design dopředu, a rovněž u nich zelená barva zvítězila – preferovalo ji 73 % dotázaných a 13 % barvu měnit nechtělo (zbývající chtěli jinou).

Registrace a přihlášení

Při otevření nových stránek naskočí úvodní obrazovka v moderním designu, kde máte opět možnost se buď zaregistrovat, či už rovnou přihlásit. Nová verze vám automaticky převede údaje ze staré verze, takže se není důvod bát ztráty dat.

Pro uživatele je zde však nově nutnost – kvůli novému nařízení Evropské unie GDPR o ochraně osobních údajů – potvrdit. Pokud nebude e-mailová adresa potvrzena, bude účet neaktivní.

Navigace – zápis jídla a pití

V horní liště jsou pouhé čtyři odkazy: Jídelníček, Statistiky, Potraviny, Můj profil – a vpravo pak možnost vyhledávání.

Odkaz Jídelníček je to, co používáte nejvíce – možnost zapisování jídel, pití, aktivit a hmotnosti. Velké ikonky nahoře vás rovnou navedou – červený kruh pro zapsání potraviny, modrý pro zápis pití, zelený pro aktivitu a oranžový pro hmotnost. Také pravý pruh s „výsledkovou listinou“ toho kterého dne zůstal, je jen o trochu přehlednější. Na stránku pro zápis jídla a pití se kdykoliv během brouzdání po webu můžete dostat rovnou kliknutím na logo Kalorických tabulek úplně nahoře vlevo.

U zápisu potravin se objevila novinka, a to ta, že se jako první zobrazují nejčastější potraviny uživatele.

Navigace – Statistiky

Odkaz Statistiky vede na stránku, kterou jste dříve našli pod názvem Přehledy – najdete zde na jednom místě grafy, pitný režim, sledované údaje, průběh hmotnosti či analýzu jídelníčku. Není tedy nutné, jako tomu bylo doposud, načítat všechny údaje na jedné jediné, dlouhé stránce (kde se mi to ne vždy zdálo přehledné), ale vyberete si jen to, co zrovna potřebujete vidět.

Analýzu jídelníčku si můžete nechat vygenerovat za určité období – týden, měsíc, 90 dní, rok, 3 roky nebo si sami zadat vlastní data od – do. Rovněž si můžete vybrat zobrazení výsledků buď v podobě přehledného grafu, nebo tabulky.

Navigace – Potraviny a vyhledávání

Pro mne nejzajímavější změnou je ta, již najdeme pod třetím odkazem – Potraviny. Dříve ve spodní liště schované, až utopené údaje jako databáze potravin, rozdělení podle minerálů, vitamínů, éček apod. jsou nyní dohledatelné jednoduše kliknutím na pododkaz.

Chcete vědět, jaké potraviny mají vliv na koncentraci? Kliknete na Potraviny, pak na tlačítko Vliv na zdraví a následně na obdélníček s nápisem Koncentrace a následně na šipku. A vyjede vám seznam, kde najdete třeba česnek, zelí, polníček, fíky či čokoláda, i s potřebnými kalorickými údaji.

Kliknete na Minerální látky, vyberete si třeba Jód. Objeví se okénko s popisem a výhodami jódu, a když si je přečtete, kliknete na tlačítko šipky pod textem a vypíše se seznam potravin obsahujících jód.

Vyhledávání potravin využívá tzv. našeptávač. Nemusíte tedy napsat celé slovo nebo frázi. Hledáte jablko? Stačí napsat „ja“ nebo „jab“ – a dole pod okénkem vyhledávání se vám nabídnou výsledky.

  • Stačí dokonce zadat jen první dvě písmena víceslovných názvů. Zadání „ok sa“ najde okurku salátovou.

Toto vyhledávání funguje i pro neregistrované uživatele, stačí si dole na hlavní stránce, v patičce, kliknout na odkaz Katalog potravin. Tím se dostane neregistrovaný uživatel na novou stránku, kde už může vyhledávat v potravinách stejně, jako registrovaný uživatel.

Zajímavou funkcí je možnost filtrovat vyhledávání. Vpravo od vyhledávacího okna je nápis Filtrování. Objeví se další řádek, kde lze hledání upravit podle množství energie (v kJ), bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.

Hledám třeba jídlo s vysokým obsahem vlákniny. Kliknu na Filtrování, kliknu na šipku u slova Množství, vyberu Vláknina a na posuvníku si sám nastavím rozsah vlákniny (od nuly do 100). A vyjede mi seznam potravin s požadovaným množstvím vlákniny.

Navigace – Profil

A konečně ve čtvrté hlavní záložce, s názvem Profil, najdete tyto pododkazy: Nastavení, Oblíbené, Uložená jídla, Pravidelné aktivity, Sdílení a Připojené účty.

Docela zajímavá je statistika v zápatí stránek: kolik tisíc potravin se nachází v databázi, kolik bylo minulý den vyplněno jídelníčků či kolik je celkem zaregistrovaných na Kalorických tabulkách.

Rovněž zde najdeme ohlasy uživatelů – ty se nacházely i v předchozí verzi, ale utopené v jedné třetině spodní části obrazovky. Zde mají sice také dole, ale tentokrát plnohodnotný, velký prostor.

Navigace – Jídelníčky úspěšných

Z aplikace Kalorických tabulek pro Android znají mnozí uživatelé službu Jídelníčky úspěšných. Ta se objeví brzy také v internetové verzi (a v nabídce pro zařízení s iOS), ale zatím jedinou možností přístupu je objednávka přes Android aplikaci.

  • Funkce nabízí srovnání jídelníčků a aktivit lidí, kteří jsou vám nejblíže věkem, aktivitou apod. Těmto lidem se podařilo používáním Kalorických tabulek zhubnout. Jde o reálné osoby, i když jejich jména jsou změněna a i tak uvedena bez příjmení.

Sice není zaručeno, že zrovna jejich jídelníček a aktivity jsou ty nejspolehlivější a nejzdravější, ale pro příklad, poučení a získání nápadů pro vlastní akce jde o velmi zajímavou funkci. Můžete porovnat, v čem třeba děláte chybu, inspirovat se a najít například i nové možnosti.

A pokud vám některá z vybraných osob nevyhovuje, můžete si vybrat jinou.

Propojení s jinými aplikacemi

I v nové internetové verzi Kalorických tabulek funguje propojení s dalšími aplikacemi – např. zařízeními Garmin či Google Fit. Podle našich údajů jsou uživatelé s propojenými aplikacemi na měření aktivity více než dvakrát aktivnější.

Pokud si stále nevíte rady, na adrese https://www.kaloricketabulky.cz/manual najdete rubriku Návod s podrobným popisem všech funkcí a můžete si i přehrát video s detailní obrazovou nápovědou krok za krokem.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jarka Matoušková: Vytvořte si pravidla pracovního provozu, která vám umožní dodržovat zdravý životní styl a nenabrat nadbytečné kilogramy

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

11.2.2018 Články, Jak zhubnout, O kaloriích nevážně

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024