Letní chuťovky: Jak si osvěžit jídelníček radí Radka Neubertová
Kdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.
Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…
Mít práci je nejen existenční potřebou, ale i jistotou. Když máte vysněnou práci, která je současně i vaším koníčkem, patříte do skupiny velmi šťastných lidí.
Ať už si ale vyděláváte na život čímkoli, může mít práce kromě pozitiv i výrazné nevýhody.
Jednou z těch největších je vliv na tělesné i psychické zdraví a naší tělesnou konstituci, většinou, naneštěstí, v negativním smyslu slova. Jak z toho ven? Řeší to už i zaměstnavatelé, ale měli bychom to řešit i my sami.
Zdravý a dobrý pracovník to je asi pro všechny zaměstnavatele alfa a omega úspěchu. Nebo by mělo být. Úspěšné firmy dnes moc dobře ví, že zdraví zaměstnanci podávají vyšší výkon a mají minimální problémy s nemocností. Řada odborných studií v posledních letech přinesla přesvědčivé důkazy, podle nichž 60–80 % závažných nemocí souvisí s vnějšími riziky, které může každý zaměstnavatel i zaměstnanec ovlivnit. Naštěstí za poslední dva roky se hmotné výhody jako služební auto, mobilní telefon nebo stravenky dostávají do pozadí. Tyto benefity sice firmy i nadále poskytují, ale jejich rozšiřování je méně výrazné. Zaměstnavatelé se začínají zaměřovat na dlouhodobě benefity, ke kterým patří vzdělávací programy a také programy související se zdravým životním stylem.
Proč by se měli zaměstnavatelé při tvorbě strategií pro bonusové programy zaměřit na zdraví zaměstnanců? A co by si měli při přípravě svého motivační programu pro zaměstnance uvědomit? Zaměstnanecké benefity v oblasti zdravého životního stylu jsou oboustranně výhodné. Co přináší zaměstnavateli? Přestože na první pohled při tvorbě strategií může vypadat investování do zdraví zaměstnanců jako vyhozený peníz, v příštím roce už přináší značný efekt. Kromě výhod jako je výkonnost, loajalita, motivovanost, zdraví a spokojenost zaměstnance, je tu ještě ekonomické hledisko. Zaměstnavateli se snižují náklady na zdravotní péči, omezuje se počet dní pracovní neschopnosti a v konečném efektu jsou náklady nižší než řešení pracovních neschopností, absencí, zástupů a vyplácení mezd nemocným zaměstnancům.
Doby, kdy zaměstnavatel vyslal svého nového pracovníka jen na povinnou vstupní prohlídku a dál jeho zdraví neřešil, jsou naštěstí nenávratně pryč. Dneska je snaha žít zdravě všude kolem nás. A dobří zaměstnavatelé to ví. Zajištění firemního lékaře, sick days, příspěvky na vitamíny, vakcíny proti chřipce, lázeňské a ozdravné pobyty, příspěvky na cvičení ve fitness centrech, poukazy na nejrůznější masáže, zdravé firemní jídelny a bistra, odpočinkové zóny, gymbally pro zaměstnance a rotoped ve firmě. To jsou příklady benefitů, které již dnes osvícení zaměstnavatelé poskytují. Smutné pak ale je, když od šéfa slyšíte větu: „Koho uvidím v odpočinkové zóně, nemá dost práce nebo ji odflákne.“ Ano, to je odposlechnuto ze života.
Bohužel, stále ještě méně obvyklé jsou benefity umožňující návštěvu obezitologa či odborníka na zdravou výživu. Levnějším, komplexnějším a pro všechny zúčastněné výhodným řešením může být navázaná spolupráce, kdy odborník dochází do firmy a zaměstnancům zaměstnavatel umožní v části pracovní doby skupinové přednášky, workshopy nebo osobní konzultace. Největší výhodou tohoto typu benefitu je, že poznatky z těchto konzultací a přednášek vnáší zaměstnanec nejen do svého vlastního života, ale i do svého okolí.
Co dělat když zrovna váš zaměstnavatel tyto benefity neposkytuje? Nevěšet hlavu, nesvádět to na zaměstnavatele a uvědomit si, že každý se musí o své zdraví stejně postarat sám.
Patříte mezi „ohrožený druh“? Udělejte si malý test pracovních návyků a prohřešků, kvůli kterým se zakulacujeme a tím ohrožujeme své zdraví i pracovní výkonnost do budoucna.
Pokud se alespoň ve třech bodech najdete, pak počítejte s tím, že se na seznam ohrožených druhů určitě brzy zařadíte, pokud s tím něco neuděláte.
Ale uvědomte si, že něco udělat se dá vždycky a se vším, když člověk opravdu chce.
Při budování kariéry se říká, že počet hodin strávený v kanceláři u pracovního stolu nebo na služebních cestách se rovná mírám našeho pasu. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit.
A jste na kolotoči. Budování kariéry – věnuji jí všechen čas – zaměstnavatel to očekává – pracuji dlouho do noci – málo spím – jím roztržitě u počítače – jsem stresovaná/ý – mám chuť na něco dobrého – obvod pasu se mi zvětšuje – jsem unavená/ý – zaměstnavatel pociťuje snížení výkonu – jedu dál.
U unaveného, vyšťaveného a nebo dokonce obézního zaměstnance se nakonec může stát, že přestane být pro zaměstnavatele zajímavým. I když si vlastně všechno způsobil lezením po firemním žebříčku nakonec sám. Dá se z toho kolotoče vyskočit?
16.3.2018 Mgr. Matoušková Jaroslava Články, Jak si udržet zdravíKdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.
Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…
Celý článek 29.6.2017
Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.
Celý článek 18.3.2025
Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.
Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?
Celý článek 17.3.2025
Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…
Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.
Celý článek 14.3.2025
Chybami se člověk učí. To platí i pro sestavování jídelníčku. To je důvod, proč jsme v aplikaci Kalorické Tabulky pro iOS vylepšili mazání chybných zápisů.
Celý článek 11.3.2025
Dnes tolik populární doplňky stravy se jistě vyplatí během zimních měsíců nebo při určitých druzích onemocnění, případně při zvýšené námaze.
Během většiny roku a za běžných okolností máme však dostatek možností, jak doporučených denních dávek dosáhnout přirozeně.
Celý článek 9.3.2025