Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lékárnička na cesty aneb co přibalit do kufru, když vyrážíme za hranice všedních dní

Blíží se čas dovolených a s ním vedle příjemného užívání si zasloužených volných dní také snaha připravit se co nejlépe na nenadálé události, které mohou nastat.

Sepsala jsem pro vás základní tipy pro vaši lékárničku na cesty, abyste si ze svízelné situace mohli pomoci.

Na úvod se přiznám, že když jsem seznam začala sepisovat, tak mi došlo, že těch situací a příznaků nemocí je tak obrovská škála, že fakt nejsem schopná s čistým s vědomím stručně napsat, kdy ještě můžete zkoušet vlastní prostředky (viz dále), a kdy už je třeba k doktorovi (zvlášť v zahraničí) jít, abych nějakou závažnější situaci neprošvihla. Jelikož jde o zdraví a mnohdy doslova o život, doporučuji používat nejen selský rozum, ale také pravidlo, že je lepší jít za odborníkem raději zbytečně, než situaci podcenit.

Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, tak nejdůležitější pravidlo, hned po pravidlu „léky zabalit“ říká, pokud cestujete letadlem a léky na celou dovolenou si dáváte do velkého zavazadla, které s vámi nejde na palubu, přibalte si 1-2 dávky léků do svého zavazadla přímo na palubu, kdyby náhodou velké zavazadlo nedoletělo hned s vámi.

Co by nemělo kromě opalovacího krému a plavek v kufru na dovolenou chybět?

Abyste se nepo… je dobré mít:

Na zvracení:

Kinedryl. Pokud trpíte nevolnostmi z jízdy autem, autobusem, je třeba Kinedryl užít hodinu před výjezdem, aby účinek nastoupil.

Na průjem:

Smecta sáčky využijete zejména při dětském průjmu. Pro větší děti a dospělé Imodium, na předpis vázaný Ercefuryl vás potěší při „faraonově pomstě“. Dále je výhodné mít po ruce probitoka, abyste rychle mohli postiženou sliznici střeva začít obnovovat.

Na teplotu:

Brufen, Paralen. Tyto léky je možné dostat v sirupu i v pevné formě či čípku, využijete zejména u dětí, které zvrací. Vždy pečlivě dodržujte dávkování vzhledem k věku a hmotnosti – a odstupy mezi podáním.

Při alergické reakci:

Zyrtec, jsou taktéž kapky i pevná forma, Fenistyl gel na namazání štípanců od hmyzu či medůz, případně Zodac, Aerius

Na podrážděné oči – například při silném slunečním záření, slané vodě:

Opthalmo-septonex kapky, k výplachu oka je vhodná oční voda Opthal.

Na bolesti krku a rýmu:

Cucavé pastilky (Septolette, Tantum Verde, Strepsils…), dále hned při počínajících příznacích „škrábání v krku“, doporučuji začít kloktat Joxem. Při rýmě začněte 3x denně stříkat do nosu Olynth, případně osvědčené vyplachování nosu slanou vodou buď ve formě již hotového spreje nebo si slaný roztok sami udělejte.

Co ještě do lékárničky patří:

Dále přibalte základní obvazový materiál, desinfekci ať nemusíte ve stresu složitě hledat. Osvědčený je „nepálivý“ Betadine k desinfekci, skvělý je i Betadine ve formě krému. K výplachu je vhodný roztok peroxidu vodíku, někoho může štípat už jen, když název čte.

Z obvazového materiálu mějte náplasti s polštářkem včetně voděodolných, elastické obinadlo, sterilně zabalenou gázu a abyste pak měli čím vše ustříhnout, nezapomeňte na nůžky a pinzetu. Pinzetu využijete i při tahání klíšťat.

Při bolestech svalů, drobných svalových poraněních můžete namazat Traumaplant a při spálení Panthenolspray.

Nezapomeňte aktualizovat!

Lékárničku samozřejmě doplňte o vlastní pravidelně užívanou medikaci. Například silní alergici rozhodně doplní o „svůj epipen“.

Výše uvedený seznam vybavení je orientační, včetně uvedených názvů. Na trhu je možné koupit volně prodejné léky se stejným složením, ale pod jiným obchodním názvem.

Pokud máte lékárničku již dlouhodobě vybavenou, nezapomeňte vždy před sezonou zkontrolovat doby exspirace a případně zásoby obnovit „začerstvé“ léky.

Báječné léto, dovolenou dle vašich představ přeje MUDr. Marie Skalská.

Z archivu aneb přečtěte si také:

PhDr. Iva Málková: Rady pro závisláky na sladkém z pohledu psychologa

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

28.5.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024