Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Bolí vás záda? Věnujte pozornost hlubokému stabilizačnímu systému!

Často dostávám otázku, co vlastně znamená zdravotní cvičení, které nabízím svým klientům.

Moje zkušenosti sportovního trenéra a zaměstnance kliniky rehabilitace mně osobně dávají jasnou linii, na co se v těchto lekcích soustředit.

Za nejdůležitější věc považuji posílení hlubokého stabilizačního systému – posílení celého trupu a jeho protažení, zvláště pak v oblasti bederní páteře. V neposlední řadě také posílení oslabených mezilopatkových svalů, které mnohdy způsobují problémy s krční páteří a následně se mohou projevovat bolestí hlavy.

A pokud je potřeba někde začít, je to právě prací na hlubokém stabilizačním systému. Z praxe mám zkušenosti nejen s lidmi, kteří nesportují (tam se samozřejmě dají problémy předpokládat), ale i se sportovci, kteří posilují a je to na nich vidět. Nicméně hluboký stabilizační systém mnohdy zanedbávají – a to většinou do té doby, než začnou problémy, které se projevují bolestí zad, konkrétně bederní části páteře.

  • Například osvalená třicetiletá slečna nemohla zůstat v planku déle než půl minuty. Stěžovala si, že ji bolí záda, táhne se to do břicha a bolí ji pak i celý trup…

Moje babička nazvala jeden svůj cestopis „Výlet se slečnou Proč“. To mi zůstalo – potřebuji vědět PROČ a jak to funguje. A předpokládám, že když to vysvětlím nejen svým klientům, budou vědět PROČ takto cvičit a jak jim to pomůže. A oni to vědí, protože chodí pravidelně a pomáhá jim to.

Trénink stabilizace trupu je účinný jako dlouhodobé řešení opakujících se bolesti zad a krku

Ve srovnání s jinými léčebnými postupy, jako je manuální terapie, bylo prokázáno, že má trvalejší zlepšení. Stabilizaci trupu tvoří svaly, jež leží hluboko uvnitř trupu a jsou připevněny k páteři, pánvi a lopatkám. Kontrakce těchto svalů stabilizuje páteř, pánev a ramena, vytváří tak pevnou základnu pro pohyby ramen a nohou.

K pochopení malé okénko zjednodušené anatomie

Trup nazývají Angličani jádrem, pan Pilates ho nazýval Power house, centrum síly, volně přeloženo. Trup je složený z vnitřní a vnější jednotky. Vnitřní jednotka stabilizuje páteř na segmentální úrovni a drží mimo jiné střeva. Je tvořena pánevním dnem, bránicí, příčným břišním svalem, krátkými svaly v nejhlubší vrstvě podél páteře a několika dalšími hlubokými svaly.

Pokud by trup byl domem, pánevní dno by bylo zemí a bránice by byla střecha. Krátké svaly podél páteře by byly hlavním podpůrným nosníkem a přímý břišní sval by byl stěnou, která dům obklopuje a připevňuje se k nosníku. Zatímco vnitřní jednotka je zodpovědná za stabilitu, vnější jednotka je zodpovědná za pohyb – otočení, protažení a ohýbání páteře.

Lucy Linn Fells
Lucy Linn Fells

Vnější jednotka je tvořena vnitřními a vnějšími šikmými břišními svaly, vzpřimovači páteře, širokým svalem zádovým, hýždovými svaly, čtyřhraným svalem bederním, adduktory a hamstringy. Abychom se vrátili k analogii domu, tyto svaly by tvořily vnější část domu.

Když chceme získat funkční sílu bez bolesti, potřebujeme, aby obě jednotky (vnitřní a vnější) fungovaly a vzájemně spolupracovaly. Pokud vnitřní jednotka nepracuje dobře, pak je pravděpodobné, že bude nedostatečná segmentální kontrola (tj. páteř se bude pohybovat jako pevná cihla) i stabilizace páteře, a to i přes to, že je vnější jednotka pevná.

Pokud vnější jednotka nemůže vykonávat svoji práci, postrádáme sílu, abychom udrželi správnou polohu páteře při vysokých rychlostech a těžších zátěžích (běh, skákání, zvedání zátěže). Sedavé zaměstnání přináší slabé, nestabilní vzpřimovače páteře spolu se slabými hlubokými svaly trupu, a tím způsobují bolesti spodní části páteře.

Lucy Linn Fells www.fitkondice.cz

Lektorka skupinových lekcí a osobní trenérka v Daily Fitness. Její tréninky jsou zaměřené na zdravotní aspekty cvičení, pomůže vám s vytvarováním těla s ohledem na rehabilitační a rekondiční efekt – přeměníte tuky na svaly, zlepšíte si celkovou tělesnou a s ní i psychickou kondici.

25.6.2018 Lucy Linn Fells Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Desatero bezpečného a příjemného domácího cvičení

V posledním roce se cvičení z tělocvičen, fitnesscenter a sportovišť přesunulo do online světa, čímž se zvýšily nároky na naši vlastní motivaci a disciplínu.

Na druhou stranu se nám ale otevřela nečekaná příležitost mít naše oblíbené lektory přímo „pod nosem“, v našich domácnostech.

Celý článek 6.5.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner