Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Bolí vás záda? Věnujte pozornost hlubokému stabilizačnímu systému!

Často dostávám otázku, co vlastně znamená zdravotní cvičení, které nabízím svým klientům.

Moje zkušenosti sportovního trenéra a zaměstnance kliniky rehabilitace mně osobně dávají jasnou linii, na co se v těchto lekcích soustředit.

Za nejdůležitější věc považuji posílení hlubokého stabilizačního systému – posílení celého trupu a jeho protažení, zvláště pak v oblasti bederní páteře. V neposlední řadě také posílení oslabených mezilopatkových svalů, které mnohdy způsobují problémy s krční páteří a následně se mohou projevovat bolestí hlavy.

A pokud je potřeba někde začít, je to právě prací na hlubokém stabilizačním systému. Z praxe mám zkušenosti nejen s lidmi, kteří nesportují (tam se samozřejmě dají problémy předpokládat), ale i se sportovci, kteří posilují a je to na nich vidět. Nicméně hluboký stabilizační systém mnohdy zanedbávají – a to většinou do té doby, než začnou problémy, které se projevují bolestí zad, konkrétně bederní části páteře.

  • Například osvalená třicetiletá slečna nemohla zůstat v planku déle než půl minuty. Stěžovala si, že ji bolí záda, táhne se to do břicha a bolí ji pak i celý trup…

Moje babička nazvala jeden svůj cestopis „Výlet se slečnou Proč“. To mi zůstalo – potřebuji vědět PROČ a jak to funguje. A předpokládám, že když to vysvětlím nejen svým klientům, budou vědět PROČ takto cvičit a jak jim to pomůže. A oni to vědí, protože chodí pravidelně a pomáhá jim to.

Trénink stabilizace trupu je účinný jako dlouhodobé řešení opakujících se bolesti zad a krku

Ve srovnání s jinými léčebnými postupy, jako je manuální terapie, bylo prokázáno, že má trvalejší zlepšení. Stabilizaci trupu tvoří svaly, jež leží hluboko uvnitř trupu a jsou připevněny k páteři, pánvi a lopatkám. Kontrakce těchto svalů stabilizuje páteř, pánev a ramena, vytváří tak pevnou základnu pro pohyby ramen a nohou.

K pochopení malé okénko zjednodušené anatomie

Trup nazývají Angličani jádrem, pan Pilates ho nazýval Power house, centrum síly, volně přeloženo. Trup je složený z vnitřní a vnější jednotky. Vnitřní jednotka stabilizuje páteř na segmentální úrovni a drží mimo jiné střeva. Je tvořena pánevním dnem, bránicí, příčným břišním svalem, krátkými svaly v nejhlubší vrstvě podél páteře a několika dalšími hlubokými svaly.

Pokud by trup byl domem, pánevní dno by bylo zemí a bránice by byla střecha. Krátké svaly podél páteře by byly hlavním podpůrným nosníkem a přímý břišní sval by byl stěnou, která dům obklopuje a připevňuje se k nosníku. Zatímco vnitřní jednotka je zodpovědná za stabilitu, vnější jednotka je zodpovědná za pohyb – otočení, protažení a ohýbání páteře.

Lucy Linn Fells

Lucy Linn Fells

Vnější jednotka je tvořena vnitřními a vnějšími šikmými břišními svaly, vzpřimovači páteře, širokým svalem zádovým, hýždovými svaly, čtyřhraným svalem bederním, adduktory a hamstringy. Abychom se vrátili k analogii domu, tyto svaly by tvořily vnější část domu.

Když chceme získat funkční sílu bez bolesti, potřebujeme, aby obě jednotky (vnitřní a vnější) fungovaly a vzájemně spolupracovaly. Pokud vnitřní jednotka nepracuje dobře, pak je pravděpodobné, že bude nedostatečná segmentální kontrola (tj. páteř se bude pohybovat jako pevná cihla) i stabilizace páteře, a to i přes to, že je vnější jednotka pevná.

Pokud vnější jednotka nemůže vykonávat svoji práci, postrádáme sílu, abychom udrželi správnou polohu páteře při vysokých rychlostech a těžších zátěžích (běh, skákání, zvedání zátěže). Sedavé zaměstnání přináší slabé, nestabilní vzpřimovače páteře spolu se slabými hlubokými svaly trupu, a tím způsobují bolesti spodní části páteře.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Slané snídaně trochu jinak – tři recepty, které nadchnou vaše chuťové buňky i zdraví

Lucy Linn Fells
www.fitkondice.cz

Lektorka skupinových lekcí a osobní trenérka v Daily Fitness. Její tréninky jsou zaměřené na zdravotní aspekty cvičení, pomůže vám s vytvarováním těla s ohledem na rehabilitační a rekondiční efekt – přeměníte tuky na svaly, zlepšíte si celkovou tělesnou a s ní i psychickou kondici.

25.6.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024