Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Znáte to – spěcháte nebo jste přijeli později z výletu, a teď co rychle připravit dětem i sobě?

Tady je pár vyzkoušených tipů.

Co je toaster, a co sendvičovač?

U nás nejčastěji vyhraje pro rychlou přípravu jídla toaster či sendvičovač. Tady si ale nejprve musíme ujasnit, co se přesně kterým pojmem myslí, neb se to plete.

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Paradoxně toaster neslouží k přípravě klasických toastů s náplní, ale jde o to zařízení, odkud toastové plátky vždy najednou vyskočí nahoru a vy se leknete. U nás se tedy lekneme vždycky, a to přitom ono vyskočení očekáváme. Vyřazovacím způsobem je pak jasné, že sendvičovač je určen na přípravu toho, čemu říkáme toasty, ale těm dvěma plátkům s něčím uprostřed by se mělo říkat sendvič. Pokud máte výměnné plotýnky, můžete v přístroji dělat i vafle – pak je to také vaflovač.

Předpříprava a úklid

U sendvičovače hrozí, že si jej zanesete tu rozteklým sýrem, jindy vajíčkem, které přeteklo, kam nemělo, občas se i hořčice či kečup vydají na pochod… U toastovače tohle nehrozí, tam si jen opékáte krajíčky toastu, a tak stačí jen dole vytáhnout šuplík, vysypat z něj drobky a opět jej zasunout zpět.

Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout u sendvičovače nepořádku a příliš častému čištění, je papír na pečení. Prostě jej rozložíte na plochu pečicích desek a případný nepořádek nebo přílepky vyhodíte společně s papírem.

  • Pokud ale už se vám sendvičovač zanese a ušpiní, zkuste do něho vložit namočené ubrousky, přiklopit a nechat přes noc. Ubrousky do sebe špínu nasají a tu nepoddajnou odmočí, takže jde jednoduše setřít.

Nyní už stačí jen nakoupit veku, rohlíky, toastový chleba, obyčejný chleba, máslo, šunku, eidam, papriky, vajíčko, případně také vysočinu, slaninu, tvarůžky nebo hermelín, sardinky a různou zeleninu, podle své chuti.

Klasický toast na různé způsoby

Většina domácností, aspoň pokud vím, vezme dva plátky chleba, trochu je potře máslem, dovnitř vloží eidam a šunku, případně to zalijí kečupem, dají zapéct a hotovo.

Variací je ale daleko víc. Zkuste někdy takto zapéct toasty s Lučinou a kousky lososa, nebo – nejste-li na zdravou stravu – si do něj dát slaninu či vysočinu, česnek a cibuli a po dopečení přidat hořčici. Dalším možnostem se meze nekladou: tuňák (samotný s máslem) či tuňák s vejcem natvrdo (plus přidat hořčici a zakápnout citronem). Nebo žervé, karotka, okurka a kedlubna. Případně zkuste špenát se sýrem buď samotný, či k němu přidat kousky jablka nebo hrušky.

Zajímavou kombinací v toastech je čedar, jablko, med a tymián, případně sýr brie, krůtí maso a brusinky. Někdo zase připravuje toasty s mozzarellou a sušenými rajčaty, pro další variaci chutí je možné přidat avokádo.

Mezi další možnosti náplní toastů patří žervé se žampiony a cibulí, potom také třeba špenát, česnek, sýr, možné je zapéct je se šunkou, hermelínem (nebo tvarůžky) a pórkem, případně zkusit kombinaci šunka, rajčata, olivy a kukuřice.

  • Samozřejmě jde připravit i sladké varianty – s marmeládou, nutellou nebo povidly a k tomu přidat banán.

Jak využít toaster

Nevýhodou toasteru je, že vám pečivo opeče, ale ingredience si musíte přidat později sami. Avšak i zde existuje určité množství kombinací. Můžete nejprve zkusit klasiku – jemně opečený toast pouze natřete tenkou vrstvou másla. Bohatě to stačí a ani toho pak nesníte tolik. Někdo si takto opečený toast potře taveným sýrem, žervé, česnekovým pomazánkovým máslem, záleží na chuti dotyčného.

  • Samozřejmě ale lze do toasteru vkládat i plátky veky, tenčí krajíčky chleba nebo poloviny či řezy rohlíků (pokud nejsou rohlíky moc nadýchané, pak se přichytí o stěnu toasteru a připalují se)

My nejčastěji toaster využíváme na topinky – krajíce chleba necháváme na tři minuty, toasty na 2,5 minuty. Ochucujeme pak klasicky – buď jen česnekem, nebo nějakou ďábelskou pomazánkou.

Jak dále vyžít sendvičovač

Pokud máte u svého sendvičovače možnost výměny roštů či už máte rovnou plochu jen s podélnými žlábky (tedy ne to klasické rýhování s trojúhelníčky), pak se dá sendvičovač využít na mnoho dalších variací. Jen nezapomeňte na ten pečicí papír.

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Vezměte třeba jeden plátek veky, dejte na něj máslo, eidam a šunku a dejte jej do sendvičovače – samotný, není nutné na něj dávat druhý plátek veky jako u toastů. Když jej necháte kratší dobu (tak minutu a půl), sýr se rozteče a samotná veka je příjemně měkká. Pokud ale chcete veku křupavější a víc opečenou, nechejte plátek veky v sendvičovači déle (dvě minuty a déle). Hotový krajíček veky můžete na talíři dozdobit nakládanou paprikou.

  • Případně udělejte uprostřed jednoho plátku toastu díru, položte do sendvičovače a do té dírky vyklepněte jedno vajíčko. Vznikne vám tak s vejcem zapečený toast se žloutkem uprostřed. Je lepší dávat do přístroje plátky toastů dva, při jednom se vajíčko rozteče po celé ploše.

Když začínají rohlíky pomalu tvrdnout, dají se použít místo toastu. Rozpůlíte je podélně, potřete klasicky máslem, přidáte eidam a šunku, horní půlku vrátíte, obě pak rukou poněkud splácnete, aby se do sendvičovače na výšku vešly, a zapečete stejně jako běžný toast. Lze takto připravit i samotné půlky rohlíků stejně jako u veky.

Případně jakékoliv tvrdnoucí pečivo obalíte v rozšlehaném vajíčku, ale místo osmažení na pánvičce na tuku je vložíte do sendvičovače. Je to pak i zdravější, protože odpadá onen tuk a smažení na pánvi.

Podobně můžete sendvičovač využít na opečené klobásy (funguje zkrátka jako gril) nebo dokonce párky, pokud se vám je nechce ohřívat ve vodě. Mám ověřené, že tenčí kousky kuřecích prsou sendvičovač také dobře propeče, podobně je tomu s mletým masem, když byste chtěli dělat karbanátky nebo čevapčiči bez smažení na tuku.

Máte-li nějaké další tipy, sem s nimi do komentářů!

(massonforstock,udra/cz.depositphotos.com)

Tip redakce Kalorické Tabulky

Recepty na rychlá a výživově hodnotná jídla získáte v naší knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. Unikátnost kuchařky spočívá v tom, že díky QR kódům u každého receptu vložíte jídla do aplikace www.kaloricketabulky.cz raz dva.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, i v dnešní době se stále můžeme setkat s různými „guru“ na výživu, kteří tvrdí, že kalorický deficit je nesmysl.

A že pro hubnutí jsou nejdůležitější například bílkoviny, trojpoměr makroživin, případně kvalita potravin…

Celý článek 17.4.2021 7

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

11.5.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024