Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Znáte to – spěcháte nebo jste přijeli později z výletu, a teď co rychle připravit dětem i sobě?

Tady je pár vyzkoušených tipů.

Co je toaster, a co sendvičovač?

U nás nejčastěji vyhraje pro rychlou přípravu jídla toaster či sendvičovač. Tady si ale nejprve musíme ujasnit, co se přesně kterým pojmem myslí, neb se to plete.

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Paradoxně toaster neslouží k přípravě klasických toastů s náplní, ale jde o to zařízení, odkud toastové plátky vždy najednou vyskočí nahoru a vy se leknete. U nás se tedy lekneme vždycky, a to přitom ono vyskočení očekáváme. Vyřazovacím způsobem je pak jasné, že sendvičovač je určen na přípravu toho, čemu říkáme toasty, ale těm dvěma plátkům s něčím uprostřed by se mělo říkat sendvič. Pokud máte výměnné plotýnky, můžete v přístroji dělat i vafle – pak je to také vaflovač.

Předpříprava a úklid

U sendvičovače hrozí, že si jej zanesete tu rozteklým sýrem, jindy vajíčkem, které přeteklo, kam nemělo, občas se i hořčice či kečup vydají na pochod… U toastovače tohle nehrozí, tam si jen opékáte krajíčky toastu, a tak stačí jen dole vytáhnout šuplík, vysypat z něj drobky a opět jej zasunout zpět.

Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout u sendvičovače nepořádku a příliš častému čištění, je papír na pečení. Prostě jej rozložíte na plochu pečicích desek a případný nepořádek nebo přílepky vyhodíte společně s papírem.

  • Pokud ale už se vám sendvičovač zanese a ušpiní, zkuste do něho vložit namočené ubrousky, přiklopit a nechat přes noc. Ubrousky do sebe špínu nasají a tu nepoddajnou odmočí, takže jde jednoduše setřít.

Nyní už stačí jen nakoupit veku, rohlíky, toastový chleba, obyčejný chleba, máslo, šunku, eidam, papriky, vajíčko, případně také vysočinu, slaninu, tvarůžky nebo hermelín, sardinky a různou zeleninu, podle své chuti.

Klasický toast na různé způsoby

Většina domácností, aspoň pokud vím, vezme dva plátky chleba, trochu je potře máslem, dovnitř vloží eidam a šunku, případně to zalijí kečupem, dají zapéct a hotovo.

Variací je ale daleko víc. Zkuste někdy takto zapéct toasty s Lučinou a kousky lososa, nebo – nejste-li na zdravou stravu – si do něj dát slaninu či vysočinu, česnek a cibuli a po dopečení přidat hořčici. Dalším možnostem se meze nekladou: tuňák (samotný s máslem) či tuňák s vejcem natvrdo (plus přidat hořčici a zakápnout citronem). Nebo žervé, karotka, okurka a kedlubna. Případně zkuste špenát se sýrem buď samotný, či k němu přidat kousky jablka nebo hrušky.

Zajímavou kombinací v toastech je čedar, jablko, med a tymián, případně sýr brie, krůtí maso a brusinky. Někdo zase připravuje toasty s mozzarellou a sušenými rajčaty, pro další variaci chutí je možné přidat avokádo.

Mezi další možnosti náplní toastů patří žervé se žampiony a cibulí, potom také třeba špenát, česnek, sýr, možné je zapéct je se šunkou, hermelínem (nebo tvarůžky) a pórkem, případně zkusit kombinaci šunka, rajčata, olivy a kukuřice.

  • Samozřejmě jde připravit i sladké varianty – s marmeládou, nutellou nebo povidly a k tomu přidat banán.

Jak využít toaster

Nevýhodou toasteru je, že vám pečivo opeče, ale ingredience si musíte přidat později sami. Avšak i zde existuje určité množství kombinací. Můžete nejprve zkusit klasiku – jemně opečený toast pouze natřete tenkou vrstvou másla. Bohatě to stačí a ani toho pak nesníte tolik. Někdo si takto opečený toast potře taveným sýrem, žervé, česnekovým pomazánkovým máslem, záleží na chuti dotyčného.

  • Samozřejmě ale lze do toasteru vkládat i plátky veky, tenčí krajíčky chleba nebo poloviny či řezy rohlíků (pokud nejsou rohlíky moc nadýchané, pak se přichytí o stěnu toasteru a připalují se)

My nejčastěji toaster využíváme na topinky – krajíce chleba necháváme na tři minuty, toasty na 2,5 minuty. Ochucujeme pak klasicky – buď jen česnekem, nebo nějakou ďábelskou pomazánkou.

Jak dále vyžít sendvičovač

Pokud máte u svého sendvičovače možnost výměny roštů či už máte rovnou plochu jen s podélnými žlábky (tedy ne to klasické rýhování s trojúhelníčky), pak se dá sendvičovač využít na mnoho dalších variací. Jen nezapomeňte na ten pečicí papír.

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Vezměte třeba jeden plátek veky, dejte na něj máslo, eidam a šunku a dejte jej do sendvičovače – samotný, není nutné na něj dávat druhý plátek veky jako u toastů. Když jej necháte kratší dobu (tak minutu a půl), sýr se rozteče a samotná veka je příjemně měkká. Pokud ale chcete veku křupavější a víc opečenou, nechejte plátek veky v sendvičovači déle (dvě minuty a déle). Hotový krajíček veky můžete na talíři dozdobit nakládanou paprikou.

  • Případně udělejte uprostřed jednoho plátku toastu díru, položte do sendvičovače a do té dírky vyklepněte jedno vajíčko. Vznikne vám tak s vejcem zapečený toast se žloutkem uprostřed. Je lepší dávat do přístroje plátky toastů dva, při jednom se vajíčko rozteče po celé ploše.

Když začínají rohlíky pomalu tvrdnout, dají se použít místo toastu. Rozpůlíte je podélně, potřete klasicky máslem, přidáte eidam a šunku, horní půlku vrátíte, obě pak rukou poněkud splácnete, aby se do sendvičovače na výšku vešly, a zapečete stejně jako běžný toast. Lze takto připravit i samotné půlky rohlíků stejně jako u veky.

Případně jakékoliv tvrdnoucí pečivo obalíte v rozšlehaném vajíčku, ale místo osmažení na pánvičce na tuku je vložíte do sendvičovače. Je to pak i zdravější, protože odpadá onen tuk a smažení na pánvi.

Podobně můžete sendvičovač využít na opečené klobásy (funguje zkrátka jako gril) nebo dokonce párky, pokud se vám je nechce ohřívat ve vodě. Mám ověřené, že tenčí kousky kuřecích prsou sendvičovač také dobře propeče, podobně je tomu s mletým masem, když byste chtěli dělat karbanátky nebo čevapčiči bez smažení na tuku.

Máte-li nějaké další tipy, sem s nimi do komentářů!

(massonforstock,udra/cz.depositphotos.com)

Tip redakce Kalorické Tabulky

Recepty na rychlá a výživově hodnotná jídla získáte v naší knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. Unikátnost kuchařky spočívá v tom, že díky QR kódům u každého receptu vložíte jídla do aplikace www.kaloricketabulky.cz raz dva.

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

11.5.2021 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, i v dnešní době se stále můžeme setkat s různými „guru“ na výživu, kteří tvrdí, že kalorický deficit je nesmysl.

A že pro hubnutí jsou nejdůležitější například bílkoviny, trojpoměr makroživin, případně kvalita potravin…

Celý článek 17.4.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner