Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Znáte to – spěcháte nebo jste přijeli později z výletu, a teď co rychle připravit dětem i sobě?

Tady je pár vyzkoušených tipů.

Co je toaster, a co sendvičovač?

U nás nejčastěji vyhraje pro rychlou přípravu jídla toaster či sendvičovač. Tady si ale nejprve musíme ujasnit, co se přesně kterým pojmem myslí, neb se to plete.

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Paradoxně toaster neslouží k přípravě klasických toastů s náplní, ale jde o to zařízení, odkud toastové plátky vždy najednou vyskočí nahoru a vy se leknete. U nás se tedy lekneme vždycky, a to přitom ono vyskočení očekáváme. Vyřazovacím způsobem je pak jasné, že sendvičovač je určen na přípravu toho, čemu říkáme toasty, ale těm dvěma plátkům s něčím uprostřed by se mělo říkat sendvič. Pokud máte výměnné plotýnky, můžete v přístroji dělat i vafle – pak je to také vaflovač.

Předpříprava a úklid

U sendvičovače hrozí, že si jej zanesete tu rozteklým sýrem, jindy vajíčkem, které přeteklo, kam nemělo, občas se i hořčice či kečup vydají na pochod… U toastovače tohle nehrozí, tam si jen opékáte krajíčky toastu, a tak stačí jen dole vytáhnout šuplík, vysypat z něj drobky a opět jej zasunout zpět.

Nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout u sendvičovače nepořádku a příliš častému čištění, je papír na pečení. Prostě jej rozložíte na plochu pečicích desek a případný nepořádek nebo přílepky vyhodíte společně s papírem.

  • Pokud ale už se vám sendvičovač zanese a ušpiní, zkuste do něho vložit namočené ubrousky, přiklopit a nechat přes noc. Ubrousky do sebe špínu nasají a tu nepoddajnou odmočí, takže jde jednoduše setřít.

Nyní už stačí jen nakoupit veku, rohlíky, toastový chleba, obyčejný chleba, máslo, šunku, eidam, papriky, vajíčko, případně také vysočinu, slaninu, tvarůžky nebo hermelín, sardinky a různou zeleninu, podle své chuti.

Klasický toast na různé způsoby

Většina domácností, aspoň pokud vím, vezme dva plátky chleba, trochu je potře máslem, dovnitř vloží eidam a šunku, případně to zalijí kečupem, dají zapéct a hotovo.

Variací je ale daleko víc. Zkuste někdy takto zapéct toasty s Lučinou a kousky lososa, nebo – nejste-li na zdravou stravu – si do něj dát slaninu či vysočinu, česnek a cibuli a po dopečení přidat hořčici. Dalším možnostem se meze nekladou: tuňák (samotný s máslem) či tuňák s vejcem natvrdo (plus přidat hořčici a zakápnout citronem). Nebo žervé, karotka, okurka a kedlubna. Případně zkuste špenát se sýrem buď samotný, či k němu přidat kousky jablka nebo hrušky.

Zajímavou kombinací v toastech je čedar, jablko, med a tymián, případně sýr brie, krůtí maso a brusinky. Někdo zase připravuje toasty s mozzarellou a sušenými rajčaty, pro další variaci chutí je možné přidat avokádo.

Mezi další možnosti náplní toastů patří žervé se žampiony a cibulí, potom také třeba špenát, česnek, sýr, možné je zapéct je se šunkou, hermelínem (nebo tvarůžky) a pórkem, případně zkusit kombinaci šunka, rajčata, olivy a kukuřice.

  • Samozřejmě jde připravit i sladké varianty – s marmeládou, nutellou nebo povidly a k tomu přidat banán.

Jak využít toaster

Nevýhodou toasteru je, že vám pečivo opeče, ale ingredience si musíte přidat později sami. Avšak i zde existuje určité množství kombinací. Můžete nejprve zkusit klasiku – jemně opečený toast pouze natřete tenkou vrstvou másla. Bohatě to stačí a ani toho pak nesníte tolik. Někdo si takto opečený toast potře taveným sýrem, žervé, česnekovým pomazánkovým máslem, záleží na chuti dotyčného.

  • Samozřejmě ale lze do toasteru vkládat i plátky veky, tenčí krajíčky chleba nebo poloviny či řezy rohlíků (pokud nejsou rohlíky moc nadýchané, pak se přichytí o stěnu toasteru a připalují se)

My nejčastěji toaster využíváme na topinky – krajíce chleba necháváme na tři minuty, toasty na 2,5 minuty. Ochucujeme pak klasicky – buď jen česnekem, nebo nějakou ďábelskou pomazánkou.

Jak dále vyžít sendvičovač

Pokud máte u svého sendvičovače možnost výměny roštů či už máte rovnou plochu jen s podélnými žlábky (tedy ne to klasické rýhování s trojúhelníčky), pak se dá sendvičovač využít na mnoho dalších variací. Jen nezapomeňte na ten pečicí papír.

Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače

Vezměte třeba jeden plátek veky, dejte na něj máslo, eidam a šunku a dejte jej do sendvičovače – samotný, není nutné na něj dávat druhý plátek veky jako u toastů. Když jej necháte kratší dobu (tak minutu a půl), sýr se rozteče a samotná veka je příjemně měkká. Pokud ale chcete veku křupavější a víc opečenou, nechejte plátek veky v sendvičovači déle (dvě minuty a déle). Hotový krajíček veky můžete na talíři dozdobit nakládanou paprikou.

  • Případně udělejte uprostřed jednoho plátku toastu díru, položte do sendvičovače a do té dírky vyklepněte jedno vajíčko. Vznikne vám tak s vejcem zapečený toast se žloutkem uprostřed. Je lepší dávat do přístroje plátky toastů dva, při jednom se vajíčko rozteče po celé ploše.

Když začínají rohlíky pomalu tvrdnout, dají se použít místo toastu. Rozpůlíte je podélně, potřete klasicky máslem, přidáte eidam a šunku, horní půlku vrátíte, obě pak rukou poněkud splácnete, aby se do sendvičovače na výšku vešly, a zapečete stejně jako běžný toast. Lze takto připravit i samotné půlky rohlíků stejně jako u veky.

Případně jakékoliv tvrdnoucí pečivo obalíte v rozšlehaném vajíčku, ale místo osmažení na pánvičce na tuku je vložíte do sendvičovače. Je to pak i zdravější, protože odpadá onen tuk a smažení na pánvi.

Podobně můžete sendvičovač využít na opečené klobásy (funguje zkrátka jako gril) nebo dokonce párky, pokud se vám je nechce ohřívat ve vodě. Mám ověřené, že tenčí kousky kuřecích prsou sendvičovač také dobře propeče, podobně je tomu s mletým masem, když byste chtěli dělat karbanátky nebo čevapčiči bez smažení na tuku.

Máte-li nějaké další tipy, sem s nimi do komentářů!

(massonforstock,udra/cz.depositphotos.com)

Tip redakce Kalorické Tabulky

Recepty na rychlá a výživově hodnotná jídla získáte v naší knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. Unikátnost kuchařky spočívá v tom, že díky QR kódům u každého receptu vložíte jídla do aplikace www.kaloricketabulky.cz raz dva.

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

11.5.2021 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, i v dnešní době se stále můžeme setkat s různými „guru“ na výživu, kteří tvrdí, že kalorický deficit je nesmysl.

A že pro hubnutí jsou nejdůležitější například bílkoviny, trojpoměr makroživin, případně kvalita potravin…

Celý článek 17.4.2021

Související články

Veronika Mayová: Naučená bezmoc a hubnutí

„Nebudu to dělat. Proč bych měla? Ostatním se daří, jen mně ne. Už tolikrát jsem selhala…“

Poznáváš se v tom? Tak věz, že ses zavřel/a do pomyslné klece bezmoci.

Celý článek 17.11.2025

Jak vznikala kniha „Kalorické Tabulky – nejlepší recepty“, jež pomáhá lidem měnit jejich hmotnost i životy

Je to už neuvěřitelných pět let, kdy vyšla naše kniha Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Rádi bychom tímto knížku doporučili novým čtenářům a hlavně poděkovali všem, kteří si ji doteď zakoupili…

Celý článek 13.11.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner