Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Sedm triků, jak se naučit nejíst u televize

Evropský den obezity vyzval národ: Naučte se nebýt televizním jedlíkem!

V květnu se konal  již podeváté  Evropský den obezity, jehož cílem je upozornit na všechny problémy, jež obezita přináší, a hledat vhodná řešení – tedy jak obezitu efektivně zvládat a jak jí preventivně předcházet.

Jednou z aktivit vycházejících z cílů tohoto dne je projekt společnosti STOB Výzva 52. V rámci soutěže k tomuto dni  byl dokonce vyhlášen Evropskou asociací pro studium obezity jako nejlepší edukační projekt pro laickou veřejnost! Ve spolupráci s odborníky je vytvořeno 52 tematicky zaměřených výzev, které jsou každé pondělí vyhlašovány.

Jak (ne)jíst u televize

Je všední den, pozdní večer, vy máte všechny povinnosti odbyté a toužíte už jen po jediném – odpočinku. A to ideálně na gauči u oblíbeného televizního seriálu nebo filmu. A abyste svou večerní pohodu ještě umocnili, nalijete si do skleničky víno, případně vychlazené pivo, do misky nasypete nějaké to slané „zobání“ nebo sušenky a pak už se jen ponoříte do sledování (s rukou ponořenou do mističky s dobrotami). Po hodině a půl zjišťujete, že je sklenka i mistička prázdná, aniž byste si toho všimli. Víte, kdo je vrah nebo že film skončil svatbou, ale jídlo jste si vůbec neužili.

Je známým faktem, že když se na jídlo nesoustředíme, často se nám stane, že toho spořádáme mnohem více, než v případě, že se na naši porci soustředíme, vědomě si ji vychutnáváme a nasloucháme při tom signálům našeho těla.

V kombinaci s tím, že si máme tendenci k televizi vybírat nevhodné, často velmi kalorické, tučné či slané potraviny, může být právě takovéto bezmyšlenkovité a automatické mlsání jednou z příčin plíživého přibírání na váze.

Jenomže co s tím?

Jedení u televize je otázkou pouhého návyku, který jsme si v průběhu času vytvořili, kterému jsme se naučili, zrovna tak jako se Pavlovovi psi naučili slinit na světýlko.

Dobrá zpráva tedy je, že tak, jako jsme se tomuto nevhodnému chování naučili, můžeme se ho stejně tak i odnaučit.

Sedm triků, jak se odnaučit jedení u televize

1. Nejeďte na autopilota, ale uvědomte si svůj návyk

Pokaždé, když si budete brát k televizi mističku s mlsáním zapište si, co a kolik jste toho snědli. Pokud máte rádi počítání,vypočítejte si, na kolik energie vás večerní mlsání „vyšlo“, třeba pomocí programu Kalorické tabulky nebo Sebekoučink.

2. Stanovte si chytře svůj cíl

Při stanovování cíle buďte především realisti.

  • Příklad nesprávně stanoveného cíle: Už nikdy nebudu jíst chipsy ani oříšky u televize.
  • Příklad správně stanoveného cíle: Rozdělím si pytlík oříšků do několika menších sáčků a dám si u televize vždy jen jednu menší porci.

3. Vyzrajte na televizní spouštěče

Přeorganizujte si prostředí tak, aby pracovalo pro vás:

  • Musíte mít doma zásobu potravin, které jíst vlastně nepotřebujete? Potraviny, které vás lákají k večerní televizi, raději vůbec nekupujte. Pokud doma ty brambůrky mít nebudete, tak je nesníte.
  • Nakupujte podle předem promyšleného seznamu, který neobsahuje „nevhodné“ potraviny. Nenakupujte zlevněná velká balení, kupujte malá, pokud možno jednoporcová balení.
  • Lákavé potraviny ukládejte mimo dosah (oříšky nebudou na stole, ale v horní polici spíže).
  • Požádejte ostatní členy rodiny, aby při televizi také nic nejedli.
  • Můžete jít například sledovat napínavý hokej k sousedovi, který vám nebude nabízet jídlo?
  • Je skutečně nutné dívat se na televizi každý den? Co třeba místo toho vyrazit do divadla, na dlouhou procházku nebo sáhnout po knížce?

4. Buďte kreativnější než jsou scénáře seriálů

V případě, že se sledování televize nechcete vzdávat, zkuste při jejím sledování dělat jinou činnost. Ačkoliv má řada lidí spojené sledování televize právě s jídlem, jedení není jedinou činností, kterou při sledování televize můžete zařadit. Pokud potřebujete své ruce něčím zaměstnat, nemusí vám k tomu přeci sloužit pouze balíček chipsů. Čas u televizních seriálů, kde stejně dopředu víte, jak to dopadne, můžete koneckonců využít i efektivně. Co byste řekli třeba takové manikúře či pedikúře? Vyzkoušet ale můžete i domácí výrobu čehokoliv, co vás napadne.
A nebo nahraďte energetický příjem (jedení a mlsání) energetickým výdejem! Perfektní je třeba rotoped– a zase postupně – napřed do první reklamy. Ale vystačíte si i s menšími cvičebními pomůckami, se kterými se můžete po dobu sledování televize lehce protahovat či posilovat. Pořídit si můžete například fitball.

5. Jezte vědomě a lépe

Pokud je vaše touha po jídle neodolatelná, jezte alespoň pomalu o reklamách, ať jídlo vnímáte a pochutnáte si na něm. Místo chipsů, které vám nutričně příliš neprospějí, si připravte nějakou vhodnější alternativuinspirujte se tipy na zdravější večerní zobání v projektu Výzva 52.

6. Zastavte se a vnímejte své tělo

Někdy jsme po celém dni tak unavení a vyčerpaní, že už večer u televize ani nevnímáme, co a kolik toho jíme a ani jak se vlastně cítíme. Často by nám však stačilo, kdybychom se zastavili a zpřítomnili si okamžik, kdy už nic nemusíme a jen odpočíváme. Než se tedy příště půjdete zase odměnit jídlem, tak se na vteřinu zastavte a všimněte si, jak se máte, jak vám je a co vás na právě přítomném okamžiku těší. Učte se více se napojit na sebe, naslouchat tomu, co opravdu potřebujete. A třeba zjistíte, že to opravdu není nevědomě snězený celý pytlík chipsů u televize.

7. Vypněte televizi

Představte si, že nemáte televizi. Co byste po večerech dělali? Jak byste jinak doma odpočívali? Co děláte např. po večerech na dovolené? Mnohdy máme večerní koukání na televizi naučené tak automaticky, že nás ani nenapadne dělat něco jiného. Někdy však stačí změnit naučený návyk, který v tomto případě spouští ještě další nevhodný návyk – jezení jídla „navíc“. Sepište si seznam činností a situací, které ve vás vyvolávají obdobné pocity, jako když relaxujete u televize a postoupně je do svého života pravidelně zařazujte.

Co získám odmítnutím jídla navíc?

Ujasněte si pro sebe, co vlastně odmítnutím jídla navíc u televize získáte. Zapište si to na papírek a přilepte do rohu televize, abyste na vzkaz viděli. Po každé si tak připomínejte, co získáváte tím, že měníte své nevhodné návyky.

Pokuste se tedy, milí uživatelé aplikace www.kaloricketabulky.cz, dnes, až zapnete televizi, využít některých z rad a vyzrát nad televizí, která vás ponouká napodmiňovaným zlozvykem k jídlu navíc. Buďte sami sobě pánem a nebuďte otrokem vnějšího prostředí, které vás automaticky vede k jídlu navíc.

O projektu Výzva 52

Týden co týden můžete pracovat na zkvalitnění svého života pomocí zábavných videí, které vás nastartují k malým životním změnám..Tento internetový program se zaměřuje nejen na to, co lidé jedí, ale také jak jedí a proč jedí. Zvládání emočního jedení je totiž stejně tak důležité jako získávání nutričních znalostí. Projekt, kterého se zúčastnilo zatím 32 000 uživatelů, navazuje na velmi úspěšný projekt z r. 2017 Prožij rok zdravě, do kterého se zapojilo cca 90 000 uživatelů STOBklubu. Pokuste se i vy udělat každý týden jednu malou změnu, která vám zkvalitní život – viz Výzva 52.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Do kterých potravin chemie nesmí?

PhDr. Málková Iva
www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

8.6.2018 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024