Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jana Najbrtová: Cvičení pro seniory aneb Ve zdravém těle zdravý duch

Stárnutí je nezvratitelný proces. Postihuje s rozdílnou rychlostí všechny orgány, které následně ztrácejí svou funkčnost.

Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje tempo stárnutí a zvyšuje kvalitu života seniorů na všech úrovních.

Je známo, že organismus se v pokročilém věku stává méně přizpůsobivým, zvyšuje se riziko zranění pohybového aparátu a riziko akutních a chronických chorob. Dochází ke zhoršení fyzické zdatnosti, zpomalení poznávacích schopností a snížení soběstačnosti.

Pohybová aparát reaguje mimo jiné na nedostatek aktivního pohybu: Dochází k úbytku svalové hmoty, přestavbě kostní tkáně, ke změnám měkkých tkání kolem kloubů a k omezení jejich fyziologického rozsahu.

Pohyb u starších lidí má mnohem větší význam než u mladých. Správně zvolenou činností lze výše uvedeným komplikacím předcházet a průběh stáří a případných zranění a chorob příznivě ovlivnit. Naopak nedostatek pohybu a aktivit vede k urychlení všech degeneračních procesů.

Jaký pohyb je vhodné zvolit ve vyšším věku?

Rozhodně by to měl být pohyb přirozený, nepříliš se doporučují dynamické aktivity kvůli riziku zranění.

Jako ideální řešení se nabízí jóga, která je natolik všestranná, že se kromě pohybového aparátu zabývá i zdravím respiračního systému, orgánů i našeho ducha. Cvičení by mělo napodobovat pohyby, které využíváme v rámci běžných denních aktivit.

Pošlete své rodiče a prarodiče cvičit!

Kvalitní skupinové lekce pro seniory vždy vycházejí ze zdravotního stavu zúčastněných. Je tedy vhodné před cvičením přijít na osobní konzultaci, klidně jen pár minut před začátkem. Představit se lektorovi, informovat ho o svých zkušenostech a zdravotním stavu. Lektor díky tomu modifikuje lekci nebo cviky pro konkrétního klienta.

Obecně je krása v minimalismu. Naučit jakéhokoliv klienta vnímat své tělo je daleko důležitější než s nimi projet skvěle promyšlenou sestavu cviků. Sekvence jsou důležité, ale klient, který nevnímá své tělo, stejně nebude schopný vytěžit z lekce maximum. Proto je důležité, aby si lektor připravoval pro své lekce jak krátkodobé, tak dlouhodobé plány. Jedině potom je schopen skutečně někam směřovat. A právě o tom to je. Vše co děláme, děláme z nějakého důvodu.

Cvičením k radosti

Procesy stárnutí můžeme ovlivňovat na více úrovních –  vhodnou stravou, ale i přiměřenou fyzickou a duševní aktivitou. Jednu z nejdůležitějších rolí, kterou cvičení v životě seniora zastává, je stabilní zakotvení ve vhodné sociální skupině.

Aktivní senioři nejsou jen v lepší kondici, ale dožívají se i vyššího věku s určitou vnitřní spokojeností. Jde nám nejen o délku života, ale jeho plnost a kvalitu.

V rámci mého projektu Seniorem s radostí se setkávám se všemi možnými typy klientů. Jedno ale mají společné: Kdo chodí pravidelně cvičit, cítí se zkrátka dobře v životě jako takovém.

  • Je jen na nás, jaký vedeme život. A ve stáří je konečně čas si to uvědomit.

Ideální je cvičit několikrát týdně, ale nemusí to být nutně na skupinové lekci. Na lekcích učíme seniory samostatnosti, učíme je jednoduché, krátké sestavy, které si kdykoliv můžou zacvičit, když je bolí záda. Učíme je relaxační a meditační techniky, které mohou využít, když je přepadnou chmury. A učíme je znovu začít vnímat a vážit si sami sebe.

Jana Najbrtová

Jana Najbrtová

Ráda vyprávím historku o jedné klientce, která je v důchodovém věku a s manželem žijí napůl v Čechách a napůl v Indonésii. Od dubna do září jsou tady, od září do března tam. Není to nádhera? Přes léto s manželem chodí po brigádách, vydělávají si na letenky, užívají si rodinu, která si také o to víc užívá je. A zbytek roku vyžijí z důchodu. Oba cvičí jógu. V Indonésii sami, tady chodí na moje lekce a jen září. Mít víc takových aktivních seniorů je mým cílem a posláním.

Vždyť i my budeme jednoho dne seniory!  

foto: archiv Jany Najbrtové

Poznámka: Projekt Seniorem s radostí zajišťuje aktivity zdarma pro seniory a invalidy.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejen jídlem je člověk živ aneb co může být příčinou nezdarů v hubnutí I.

Jana Najbrtová
https://www.najbrtova.eu

19.7.2018 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023