Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Káva a hořčík – nesmiřitelní nepřátelé?
Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.
Jak to tedy je?
Nedávno jsme přinesli rozsáhlý rozhodiv s paní doktorkou Málkovou, která prostřednictvím svých kurzů pomáhá lidem hubnout už téměř třicet let. O jeden ze svých posledních úspěchů metodiky STOBu se s námi podělila.
Věříme, že následující příběh je další skvělou motivací pro uživatele aplikace www.kaloricketabulky.cz.
Muž s nickem Sampoch se dostal z pásma těžké obezity k docentuře – zhubl při 182 cm ze 166 kilogramů na 93 – 96 kg. Shodil přes 70 kilo, tedy celého člověka. Skoro rok si váhu drží.
Jako dítě jsem byl velmi hubený, jedl jsem málo a byl vybíravý. V šesti letech jsme se přestěhovali. A najednou mi začalo chutnat. Rodiče ze samé radosti, že synáček konečně papá, mi dopřávali, co hrdlo ráčilo, a kila začala přibývat. Mámina česká kuchyně postavená na bramborách a omáčkách s knedlíkem vytvořila mé návyky, které mě provázely i dalším životem.
Zlomovým okamžikem bylo období před dvanácti lety, když jsem přestal kouřit a chuť na cigaretu jsem si začal kompenzovat právě dobrým jídlem a pitím. Další kila šla nahoru a já se naučil si vsazovat do kalhot, které mně byly stále menší a menší, klíny. A jedlo se vesele dál. V naší domácnosti jsem byl králem kuchyně já. Pekl jsem si i vlastní pečivo a dopřával si i dobré pití, hlavně pivo.
Sedl jsem k PC a začal hledat pomoc. A přitom jsem narazil na stránky STOBu, který pořádá kurzy hubnutí. Našel jsem zde spoustu informací, zorientoval se v nutričních hodnotách potravin a v podstatě jsem se učil znovu vařit. Dnes sice již nezapisuji, protože to opravdu není činnost, kterou bych toužil provádět doživotně, ale občas si nějakou tu porci převážím, abych si zkalibroval oko.
Mým cílem bylo dostat váhu pod metrák, což se mi podařilo. A teď si chci váhu držet. Důležité je, že se mnohem lépe cítím, že mě neškrtí oblečení, že se mnohem snáze hýbu, že si dokážu zavázat tkaničky na botách na první pokus a nemusím se jak potápěč co chvíli nadechovat nad hladinou, a ještě u toho propotit tričko, a že v autobuse mi stačí již jen jedno sedadlo.
Začal jsem se více hýbat, i když mně pohyb dříve nic moc neříkal. Moje pohybové aktivity jsou úzce spjaté s ročním obdobím a teplotou. Stručně a jednoduše: nemám rád zimu, takže moje pohybová aktivita momentálně spíše skomírá, a je víceméně omezena na procházky se psem a společenské akce. Výjimkou bylo když jsem se na Silvestra zúčastnil běžeckého sranda-závodu, ale ten kilometr jsem fakt poctivě běžel, což by ještě před pár lety bylo nemyslitelné.
Spíše než recepty jsem se snažil osvojovat si principy a pracovat se surovinami. To znamená poznat „materiál“, se kterým pracuji, a tzv. si zadřít pod kůži výživové hodnoty zejména základních potravin a získat tak představu, kolik čeho můžu sníst. V tomto duchu pak plánovat nákupy a vaření. Účelem pak je uvařit tak, abych mohl sníst množství dostatečné k zasycení a zaplnění.
Pokud jde o druh potravin, tak kromě zeleniny jsem si oblíbil luštěniny a ryby. Také jím mnohem víc ovoce. Naopak knedlíky, omáčky a bílé pečivo již nejím vůbec. Ne snad, že bych si je odpíral, ale prostě mi přestaly chutnat. A na čem ujíždím? Ze sladkého rozinky a ze slaného oříšky. Pistácie jsou moje slabost, tam koukám na množství již při nakupování, aby toho doma nebylo moc…
Mám rád rychlou přípravu na pánvičce. Osmahnu cibulku, přidám na kostičky nakrájené kuřecí prso (bez kůže), pak zeleninu podle chuti (a co je zrovna doma), oblíbil jsem si třeba brokolici nebo cuketu, výborná je i pokrájená kapusta (nespařuji, nevařím, prostě syrová rovnou na pánev). Jako základ koření přidám sůl, pepř, mletý kmín, a česnek (lze i kurkumu, kari nebo chilli). Krátce orestuji, pak přiklopím pokličkou a krátce dusím. Na závěr pro zjemnění lze přidat lžičku bílého jogurtu. Jako přílohu třeba rýži nebo fazole.
Co se týče zdravotní stránky, ale i fyzické kondice, nejen že na tom jsem o mnoho lépe. Okolí mi hádá o 10 let méně a já sám se cítím mladší spíše o 15 let. Je to příjemné, a zároveň opojné. Náhle jde dělat tolik věcí, které kvůli obezitě nešly. V pracovní rovině se toho při mém sedavém zaměstnání mnoho nezměnilo, takže je to víceméně sociální záležitost.
Podpora skupiny „stejně postižených“ je velmi dobrým pomocníkem. Jednak je to zdroj informací a v mém případě ve Stobklubu možnost zpětné vazby. Další funkcí skupiny je stránka sociální. Máte se komu svěřit a víte že se vám nebudou smát. Máte se komu pochlubit, a víte že to dokáží ocenit. Prostě víte, že v tom nejste sám.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Dnes bych k tomu ještě dodal:
Hledání důvodů, proč to nejde, zabere často mnohem víc času, než prostě jít, a udělat to.
Nepromarněme život vymýšlením důvodů, ale žijme ho.
Poznámka: Pan Sampoch hubnul na STOBkubu a mnoho dalších úspěšných mužů hubne ve speciálním kurzu pro muže společnosti STOB.
25.1.2018 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnoutJako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.
Jak to tedy je?
Celý článek 23.1.2025
Trend snižování spotřeby lepkového pečiva a lepku obecně je poslední dobou v módě.
Chce to však opravdu přemýšlet, jestli třeba není vhodnější jen se více věnovat svému jídelníčku a trochu přehodnotit stravovací návyky než začít držet bezlepkovou dietu, protože to streemoval někdo slavný na instáči…
Celý článek 23.3.2025
V dobách válek a hladu se lidé snažili zpracovat kde co z přírody.
Třeba listí z buku nebo bukvice.
Celý článek 21.3.2025
Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.
Celý článek 18.3.2025
Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.
Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?
Celý článek 17.3.2025
Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…
Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.
Celý článek 14.3.2025