Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Změnila jsem svou postavu i život, říká Lucie Janatová, jež začínala s aplikací Kalorické tabulky a dnes ohledně hubnutí radí ostatním

Přečtěte si příběh mladé maminky Lucie, která se rok po porodu rozhodla, že musí zhubnout. A HNED se do toho s úspěchem pustila.

Tady jsou její rady. Věříme, že tentokrát to vyjde i vám!

Pokud někdo vezme hubnutí za správný konec a shodí své nadbytečné kilogramy rozumnou změnou životního stylu, ze své cesty většinou již nesejde. Nekonají se žádné jojo efekty ani pocity zmaru. Dokonce jsou často novým životem natolik polapeni, že začnou v této oblasti radit i ostatním. A protože to mají v hlavě srovnané, vědí, že své poslání musí zpečetit řádným vzděláním v oboru. Přesně tak to udělala sympatická Lucie Janatová, jež na počátku své proměny vážila 80 kg a nyní má téměř o dvacet méně.

Jak to všechno začalo

Moje rozhodnutí přišlo prakticky ze dne na den. Byla jsem nešťastná z toho, jak se cítím a vypadám. A že si na sebe nemohu nic pěkného koupit. Navíc mě trápila věčná únava, pořád jsem se potila a měla špatnou náladu.

Jednoho dne jsem se vyfotila ve spodním prádle před největším zrcadlem v bytě, zděsila se, pobrečela si, vypila flašku vína a hned další den jsem se do toho s vervou pustila.

Jaké byly začátky

O zdravém stravování jsem nevěděla skoro nic, čerpala jsem z různých internetových rad, které ne vždy jsou zrovna důvěryhodné, ale kvalitní zdroj informací, aby člověk pohledal. Ze začátku to bylo tedy tak trochu metodou „pokus – omyl“. Vzala jsem to opravdu vážně, zjišťovala jsem si, co jen šlo. Například si živě pamatuji, jak jsem zkoumala, kolik mrkve si můžu za den dát (protože je sladká) nebo jaké víno je pro mé hubnutí nejvhodnější. Teď se tomu už samozřejmě směji, každý nějak začínal.

  • Postupem času jsem hledala kvalitnější zdroje informací a do problematiky zdravé výživy se dostávala stále více, celá akce mě začala neskutečně bavit. Takže jsem si vlastně prošla od období sezení na gauči s vínem, přes detailní zkoumání mrkve až k hlubším znalostem ohledně makroživin a denního příjmu.

V té době jsem si také začala zadávat jídlo do aplikace Kalorické tabulky, naučila se s nimi pracovat a lépe rozumět správnému stravování.

Prvních patnáct kilogramů

Do půl roku od začátku akce jsem měla dole více než 15 kg a cítila se skvěle. Našla jsem své nové zdravější a troufám si říci, že i krásnější já, a změnila svůj postoj k životu o 360 stupňů. Naučila jsem jíst zdravě nejen sebe, ale i svého malého syna a v rámci možností i „párko-žravého“ manžela, pro kterého je zelenina sprosté slovo. Začala jsem doma cvičit, i když s malým dítětem, co mi stále viselo na zádech, a psem, co mě u toho olizoval, to nebyl žádný med.

Nejtěžší chvíle

Těžké bylo nevzdat se v krizových situacích, jako bylo nemocné či věčně nespavé dítě, prudérní manžel či další problémy, které nám život staví do cesty. Je totiž hrozně jednoduché otevřít si flašku vína nebo se pustit do čokolády. Těžší už je  jít si svou špatnou náladu vybít při sportu nebo, což je nejlepší, problém konstruktivně vyřešit. To za vás čokoláda bohužel neudělá.

Jak jsem to dělala já? Podívala jsem se na výše zmíněnou odstrašující fotku z mých začátků, přehrála si v hlavě, co všechno už jsem dokázala, a najednou jsem věděla, že to prostě nechci vzdát.

Ohlasy okolí na změnu

Popravdě řečeno si ani moc nevzpomínám. Manžel mě má na očích pořád, takže to celé viděl nějak postupně. Navíc  znáte muže – většinou nejsou zrovna moc výřeční. Kamarádky asi také prohodily něco milého. Možná to bude znít sobecky, ale uvědomuji si, že to vše jsem dělala pro sebe a pro mého malého syna, aby měl zdravou a fit maminku, takže reakce okolí jsem vůbec neřešila.

Umět poradit i ostatním

Byla jsem nadšená ze své změny a znalostí, ale stále jsem se chtěla více vzdělávat. Proto jsem se rozhodla absolvovat kurz výživového poradenství. Vzhledem k tomu, že během mé hubnoucí snahy jsem se přidala do mnoha facebookových skupin pro ženy, které chtějí zhubnout a nevědí si rady, rozhodla jsem se, že by bylo fajn, jim předat nějaké rady, které jsem při své cestě načerpala.

  • Měla jsem totiž v živé paměti zoufalé hledání rozumných rad mezi spoustou hloupostí typu „pijte týden jen vodu s citronem“, „balte se do potravinářské folie“ nebo „vařte si tukožroutskou polévku“.

Takže jsem si založila web www.fitnostress.cz a začala psát články s radami pro začátečníky. Časem se mi ozývalo stále více čtenářek se svými dotazy, a prosily mě o rady. Proto jsem se rozhodla posunout zase o kousek dál a vrhla se na výživové poradenství. V současné době mám dvě facebookové skupiny – o zdravém hubnutí a o domácím cvičení, kde je možné čerpat zkušenosti a rady, plus nabízím služby výživové poradkyně. Stala jsem se členem Aliance výživových poradců ČR a v Liberci ve své vlastní kanceláři radím klientkám osobně, protože osobní kontakt je takový příjemnější.

Ten nejlepší jídelníček

Jestli hledáte, jaký jídelníček je pro vás ten pravý, je to váš vlastní jídelníček.

  • Nesnažte se do sebe cpát nějaké speciální zdravé potraviny, kila zeleniny a věci, co vám nechutnají.
  • Jezte to, co máte rádi, na co jste vy i vaše rodina zvyklí, jen ve zdravější verzi a z kvalitních základních surovin!
  • Klidně si dejte oblíbenou omáčku, ale nezahušťujte ji bílou moukou, místo toho do ní dejte více zeleniny.
  • Nenuťte se jíst speciální fitness slisované chleby, které nechutnají snad nikomu, kupte si klasický chleba, ale žitný.
  • Vyházejte slané polotovary a sladké limonády, místo toho si doma udělejte limonádu z ovoce.
  • A hlavně poctivě si uvařte. Věřte, že vaše tělo vám poděkuje nejen tím, že začnou mizet přebytečná kila, ale hlavně budete zdravější, veselejší a krásnější.

Vzkaz na závěr

Pokud bych měla poradit nevyspalým maminkám a velmi pracovně vytíženým ženám, jak úspěšně zhubnout, bylo by to vcelku jednoduché. Nehledejte výmluvy a zkratky, prostě začněte jíst zdravě. Nedělejte to kvůli okolí, ale jen kvůli sobě. Neplaťte spousty peněz za zázračné prášky, diety a podobné hlouposti, jednoduše nakupte základní zdravé suroviny (maso, vajíčka, brambory, rýži, kvalitní jogurty a sýry, ovoce, zeleninu), vyhoďte polotovary, chemické hlouposti, sladké limonády a jděte na to. Jestli si k tomu ještě občas vyrazíte na procházku nebo zacvičíte, máte vyhráno.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč jsme tlustí? Historie nabírání na váze a následné snahy o hubnutí v kostce

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

16.7.2018 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024