Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak pomáhají Kalorické tabulky těm, kteří chtějí zhubnout, vysvětluje zakladatel aplikace Tomáš Pětivoký

Statistiky jsou neúprosné. Mezi dvacátým a šedesátých rokem života roste průměrné populaci každým rokem tělesná váha (viz zdroje na konci článku).

S každým zvýšením váhy se pro většinu z nás zvyšují bohužel také zdravotní rizika a snižuje kvalita života.

Pokud zjistíme, že se naše váha dostala do vyšších hodnot, než by měla být, hledáme různá řešení, jak nepříznivý trend změnit. Cest k úspěchu je hodně. Některé se zdají být jednoduché a rychlé. Například pokud ze dne na den zcela eliminujeme konzumaci určitých potravin nebo pokud najednou několikanásobně zvýšíme každodenní pohybové aktivity bez změny stravovacích návyků, pokles váhy se téměř jistě dostaví již během několika týdnů.

  • Takto dramatické změny našeho chování v krátkém období však vedou k tomu, že zpravidla nejsme schopni změny udržet a tělesná váha se v dalších měsících vrátí k váze původní nebo dokonce se naše hmotnost ještě zvýší.

Aplikaci Kalorické tabulky pravidelně používají stovky tisíc uživatelů, a tak máme slušný statistický vzorek dat na to, abychom posoudili, zda pro uživatele s nadváhou zapisování jídel a aktivit do Kalorických tabulek přináší nějaký efekt, tj. zda skutečně dlouhodobě hubnou.

Provedli jsme proto analýzu změny poslední váhy uživatelů Kalorických tabulek od váhy zadané při registraci. Analýza byla provedena pro uživatele k datu registrace s nadváhou nebo obezitou. Vyšel nám z ní následující graf, jenž ukazuje vývoj pravděpodobnosti zhubnutí v závislosti na počtu zapsaných dní do Kalorických tabulek.

Zelený graf ukazuje pravděpodobnost, zda při používání Kalorických tabulek uživatelé s BMI nad 27 v okamžiku registrace zhubnou o více než 1 BMI bod v závislosti na počtu zapsaných dní. Červený graf naopak znamená snížení váhy o méně než 1 BMI bod nebo zvýšení. Pro posouzení dlouhodobého efektu používání Kalorických tabulek byli do analýzy zahrnuti pouze uživatelé, u kterých známe vývoj tělesné hmotnosti více než 365 dní po datu registrace.

Je vidět, že nejpodstatnější pro dlouhodobý úspěch je schopnost zapisovat jídelníčky první dny a týdny po registraci, kdy s každým zapsaným dnem dochází k prudkému nárůstu pravděpodobnosti úspěchu. Pokud jídelníčky a pohybové aktivity nezačne uživatel s nadváhou nebo obezitou zapisovat, tak se velmi pravděpodobně zařadí zpět k většinové populaci, která na váze dále přibírá nebo si ji při nejlepším udržuje.

Již po prvních osmatřiceti dnech po zapisování jídelníčků se zvyšuje pravděpodobnost dlouhodobého zhubnutí alespoň o 1 bod BMI na více než 50%. V případě, kdy uživatelé Kalorických tabulek vydrží svůj jídelníček zapisovat ještě déle, tak snížit váhu do tří měsíců po registraci alespoň o 1 BMI bod jsou schopni dvě třetiny z nich. A sníženou váhu udrží i po roce.

Z grafu je také vidět, že kritické období je zhruba půl roku od registrace v Kalorických tabulkách (tedy pravděpodobném začátku hubnutí), kdy část uživatelů váhu zpět nabere. Jojo efekt se týká i uživatelů Kalorických tabulek, a proto pro udržení správných návyků doporučujeme alespoň 2x ročně zapisovat jídelníček a pohybové aktivity nepřetržitě po dobu minimálně čtrnácti dní.

Záznam jídelníčků a pohybových aktivit do Kalorických tabulek přináší nejen očekávatelné potvrzení zákona o zachování energie, ale jako bonus lze získat informace, které pomohou postupně pozitivně změnit naše návyky. Z Kalorických tabulek lze totiž zjistit:

  • jaké potraviny bychom měli jíst více a o kolik
  • jaké potraviny v našem jídelníčku bychom měli omezit
  • že není nutné určité potraviny zcela eliminovat, občasné porušení zásad neznamená pro zdravé uživatele žádný problém
  • jak důležitý je pro udržení váhy pravidelný pohyb
  • jaký dlouhodobý efekt může přinést i malé zvýšení hodnot bazálního metabolismu

Úspěšní uživatelé se shodují, že cílem používání Kalorických tabulek není hladovět, ale naopak porozumět svým návykům a postupně je změnit, aby se stále cítili dobře. Za úsilí zapisovat jídla a aktivity do Kalorických tabulek odměna ve formě lepšího zdraví a větší radosti ze života určitě stojí.

Zdroje:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Pětivoký Tomáš
https://www.kaloricketabulky.cz

Tomáš je zakladatelem aplikací Kalorické tabulky, které jsou k dispozici na webu www.kaloricketabulky.cz a jako mobilní aplikace pro telefony s operačním systémy Android a iOS. Aplikace i blog Kalorických tabulek provozuje společnost Dine4Fit, a.s., ve které je Tomáš statutárním ředitelem.

10.2.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024