Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak pomáhají Kalorické tabulky těm, kteří chtějí zhubnout, vysvětluje zakladatel aplikace Tomáš Pětivoký

Statistiky jsou neúprosné. Mezi dvacátým a šedesátých rokem života roste průměrné populaci každým rokem tělesná váha (viz zdroje na konci článku).

S každým zvýšením váhy se pro většinu z nás zvyšují bohužel také zdravotní rizika a snižuje kvalita života.

Pokud zjistíme, že se naše váha dostala do vyšších hodnot, než by měla být, hledáme různá řešení, jak nepříznivý trend změnit. Cest k úspěchu je hodně. Některé se zdají být jednoduché a rychlé. Například pokud ze dne na den zcela eliminujeme konzumaci určitých potravin nebo pokud najednou několikanásobně zvýšíme každodenní pohybové aktivity bez změny stravovacích návyků, pokles váhy se téměř jistě dostaví již během několika týdnů.

  • Takto dramatické změny našeho chování v krátkém období však vedou k tomu, že zpravidla nejsme schopni změny udržet a tělesná váha se v dalších měsících vrátí k váze původní nebo dokonce se naše hmotnost ještě zvýší.

Aplikaci Kalorické tabulky pravidelně používají stovky tisíc uživatelů, a tak máme slušný statistický vzorek dat na to, abychom posoudili, zda pro uživatele s nadváhou zapisování jídel a aktivit do Kalorických tabulek přináší nějaký efekt, tj. zda skutečně dlouhodobě hubnou.

Provedli jsme proto analýzu změny poslední váhy uživatelů Kalorických tabulek od váhy zadané při registraci. Analýza byla provedena pro uživatele k datu registrace s nadváhou nebo obezitou. Vyšel nám z ní následující graf, jenž ukazuje vývoj pravděpodobnosti zhubnutí v závislosti na počtu zapsaných dní do Kalorických tabulek.

Zelený graf ukazuje pravděpodobnost, zda při používání Kalorických tabulek uživatelé s BMI nad 27 v okamžiku registrace zhubnou o více než 1 BMI bod v závislosti na počtu zapsaných dní. Červený graf naopak znamená snížení váhy o méně než 1 BMI bod nebo zvýšení. Pro posouzení dlouhodobého efektu používání Kalorických tabulek byli do analýzy zahrnuti pouze uživatelé, u kterých známe vývoj tělesné hmotnosti více než 365 dní po datu registrace.

Je vidět, že nejpodstatnější pro dlouhodobý úspěch je schopnost zapisovat jídelníčky první dny a týdny po registraci, kdy s každým zapsaným dnem dochází k prudkému nárůstu pravděpodobnosti úspěchu. Pokud jídelníčky a pohybové aktivity nezačne uživatel s nadváhou nebo obezitou zapisovat, tak se velmi pravděpodobně zařadí zpět k většinové populaci, která na váze dále přibírá nebo si ji při nejlepším udržuje.

Již po prvních osmatřiceti dnech po zapisování jídelníčků se zvyšuje pravděpodobnost dlouhodobého zhubnutí alespoň o 1 bod BMI na více než 50%. V případě, kdy uživatelé Kalorických tabulek vydrží svůj jídelníček zapisovat ještě déle, tak snížit váhu do tří měsíců po registraci alespoň o 1 BMI bod jsou schopni dvě třetiny z nich. A sníženou váhu udrží i po roce.

Z grafu je také vidět, že kritické období je zhruba půl roku od registrace v Kalorických tabulkách (tedy pravděpodobném začátku hubnutí), kdy část uživatelů váhu zpět nabere. Jojo efekt se týká i uživatelů Kalorických tabulek, a proto pro udržení správných návyků doporučujeme alespoň 2x ročně zapisovat jídelníček a pohybové aktivity nepřetržitě po dobu minimálně čtrnácti dní.

Záznam jídelníčků a pohybových aktivit do Kalorických tabulek přináší nejen očekávatelné potvrzení zákona o zachování energie, ale jako bonus lze získat informace, které pomohou postupně pozitivně změnit naše návyky. Z Kalorických tabulek lze totiž zjistit:

  • jaké potraviny bychom měli jíst více a o kolik
  • jaké potraviny v našem jídelníčku bychom měli omezit
  • že není nutné určité potraviny zcela eliminovat, občasné porušení zásad neznamená pro zdravé uživatele žádný problém
  • jak důležitý je pro udržení váhy pravidelný pohyb
  • jaký dlouhodobý efekt může přinést i malé zvýšení hodnot bazálního metabolismu

Úspěšní uživatelé se shodují, že cílem používání Kalorických tabulek není hladovět, ale naopak porozumět svým návykům a postupně je změnit, aby se stále cítili dobře. Za úsilí zapisovat jídla a aktivity do Kalorických tabulek odměna ve formě lepšího zdraví a větší radosti ze života určitě stojí.

Zdroje:

Ing. Pětivoký Tomáš https://www.kaloricketabulky.cz

Tomáš je zakladatelem aplikací Kalorické tabulky, které jsou k dispozici na webu www.kaloricketabulky.cz a jako mobilní aplikace pro telefony s operačním systémy Android a iOS. Aplikace i blog Kalorických tabulek provozuje společnost Dine4Fit, a.s., ve které je Tomáš statutárním ředitelem.

10.2.2019 Ing. Pětivoký Tomáš Články, Jak zhubnout

Z archivu

Kalorické tabulky: Vychytávky, o nichž jste možná nevěděli

Kalorické tabulky se snažíme každý rok vylepšovat a nabídnout nové funkce a možnosti jak pro internetovou, tak mobilní aplikaci.

O loňské novince s recepty jsme již psali. Zaznamenali jste však i další vylepšení? Nabízíme proto pro jistotu jejich stručný přehled.

Celý článek 7.1.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner