Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Moje tělo, moje volba: Velký omyl o principech hubnutí aneb proč to někdy nejde, i když se tak snažíme

Byla jsem a vlastně stále ještě jsem blogerka. Blogerka, která se zajímá o zdravý životní styl.

Po založení blogu a facebookové skupiny Ovládněte svůj metabolismus jsem téma hubnutí řešila prakticky denně. A zjistila hodně důležitých věcí.

Chcete zhubnout? Však to přece není tak těžké, prostě přestanete navštěvovat „mekáč“, nepřejídáte se, začnete se hýbat a hubnete. Aspoň tak jsem si to dříve myslela. Pak jsem si udělala kurz výživové poradkyně a téma hubnutí se stalo náplní mé práce. Po několika měsících intenzivní práce se svými klienty jsem si začala uvědomovat, jak jsem se mýlila.

Uvědomila jsem si, jak se také mýlí všichni ti, co si o obézních lidech myslí, že nedělají nic jiného, než že jedí, přecpávají se a nijak se nehýbou. Opak je pravdou. Mnozí obézní lidé skoro vůbec nejedí, přežívají na jednom jídle denně, cvičí každý den, a přesto jde váha neustále nahoru.

  • Téma hubnutí a přibírání se zdá být strašně snadné: buďte v kalorickém deficitu a budete hubnout, buďte v kalorickém nadbytku a budete přibírat. Jednoduché jako facka, že? Bohužel to je jen vzoreček, který má však spoustu dalších „ale“, o kterých se bohužel jen tak nedozvíte.

Zato máte možnost vybrat si z nepřeberného množství internetových kalkulaček pro výpočet kalorického příjmu. Jednoduše zadáte váhu, věk a výšku a kalkulačka vám „vyplivne“ doporučený příjem. Vy se ho snažíte dodržovat, ale nic se neděje. Tak, co je špatně?

Jaké je tajemství hubnutí?

Metabolismus, pohybová aktivita, jídelníček, spánek, psychika, stres, pitný režim, zdravotní stav, nemoce, léky, to vše ovlivňuje naše tělo a naše hubnutí nebo přibírání. Skloubit všechny tyto faktory dohromady není snadné. A teď ještě navíc je důležité si uvědomit, že všechny tyto faktory je třeba hodnotit nejen v přítomném čase, ale hlavně v minulém. Protože zejména naše bývalé stravování, naše bývalá pohybová aktivita, bývalé stresy, bývalé diety a další mají obrovský vliv na to, jak teď máme začít, co máme dělat a co se bude dít. Minulost nás prostě vždy dožene.)

  • A to je také jeden z důvodů, proč mnohé internetové kalkulačky pro výpočet příjmu nefungují. Z údajů jako váha, věk a výška, které do kalkulačky zadáváte, prostě správný kalorický příjem nespočítáte. Proto pak může docházet k rozporu mezi doporučeným příjmem od kalkulačky a od výživového poradce. Dobrý poradce zohledňuje všechny faktory, které mají vliv na hubnutí/přibírání.

Jakmile jednou máte problém s váhou, jakmile jednou zkusíte nějakou dietu, pak si můžete být jisti, že vaše tělo si to zapamatuje a dříve či později se dostaví reakce. Problém je, že většina lidí s nadváhou bojuje celý život. A nezůstane jen u jedné diety.

Tři případy z mé praxe, které představují nejčastější příčiny problémů s kily navíc:

  1. Možná, že vám vždy fungovalo omezit sacharidy a hmotnost se srovnala. Když náhodou došlo k vychýlení, tak jste zase omezili sacharidy a opět se to srovnalo. Najednou ale, dejme tomu po pěti letech, tato metoda, která vám vždy fungovala, už nezabírá. Najednou už se váha nesrovná, najednou jde nahoru.
  2. Nikdy jste s váhou problém neměli. Jste mladí, úspěšní, máte skvělou práci, která vám zabere spoustu času. Ráno nemůžete nic pozřít, místo oběda máte pracovní schůzku, místo domácí večeře ještě musíte něco dodělat a najednou procitnete a uvědomíte si, že máte o patnáct kilo víc a že přežíváte na donáškové službě.
  3. Nejste obézní, jen trošku oplácaní, potřebujete se dopilovat k „dokonalosti„, takže v pondělí máte spinning, v úterý zumbu, ve středu jdete plavat, ve čtvrtek a pátek fitko s trenérem, o víkendu si jdete zaběhat. Máte skvělý pocit, jak jste akční, jenže váha nejde dolů, naopak. Přibíráte a netušíte, kde je chyba.

Poznali jste se? Není divu. I takto se v zásadě mimo jiné lze jednoduše a nenápadně ke kilům navíc. Pokud máte svou zaručenou metodu, která vám vyhovuje a vždy zabere, pak je to super, ale jen dočasně. Přijde den, kdy tato metoda fungovat přestane. Vaše tělo si na ni prostě a jednoduše zvykne a stane se vůči ní imunní nebo se to v něm už vše nahromadí a řekne Dost! Takhle ne! Já strádám!

  • Dnešní doba je strašně uspěchaná a plná stresu.

Jídlo se stává zbytečností, kterou lze vynechat a dělat něco „užitečnějšího“. Nemám čas se najíst je jedna z nejčastějších výmluv. Přitom si ale neuvědomujeme, že jednou právě kvůli této výmluvě můžeme řešit vážné zdravotní problémy související s nedostatečnou výživou.

Lidé si myslí, že čím víc cvičí, tím více nebo rychleji hubnou. Ale není tomu tak. I tady platí ono známe „všeho s mírou“. Tělo také potřebuje regeneraci, odpočinek. I příliš mnoho fyzických aktivit může škodit. Důležité také je, že čím víc cvičím, tím víc se musím najíst. Protože jinak nebude mít tělo na cvičení energii, bude strádat a ukládat zásoby na horší časy. Ano, tukové zásoby.

Práce výživové poradkyně mě naučila nikoho neodsuzovat a neškatulkovat. Důvěra mezi klientem a výživovým poradcem je naprostý základ a neumím si představit, dělat tuto práci bez schopnosti empatie. Mnohdy jsou ty příběhy klientů přímo srdcervoucí a samotnou mě velmi ovlivňují. Ale ten pocit, že jste někomu pomohli, aby se cítil lépe, aby měl lepší, kvalitnější a hodnotnější život, ten za to stojí.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vejce stokrát jinak

Zdenka Vlasáková
www.mojetelomojevolba.cz

– výživová poradkyně a blogerka
– absolventka řady odborných výživových kurzů
– autorka úspěšného facebookového projektu Ovládněte svůj metabolismus

Web: www.mojetelomojevolba.cz
FB stránky: www.facebook.com/mojetelomojevolba
FB skupina: www.facebook.com/groups/585168858214253

19.8.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024