Monika Zajíčková za Zemědary: Jak si udržet o Vánocích váhu i duševní pohodu
Ženy se toho obzvlášť bojí. Všechen ten shon, nákupy, vaření, pečení cukroví a balení nezabalitelných dárků… Ó, hrůzo!
Kde vzít čas na sport a hlídání jídelníčku?
Zatímco dříve se lidé museli spolehnout na základní konzervační procesy potravin, jako je chlad, zavaření, či uzení a nakládání do soli, nyní jsme hýčkání nejrůznějšími konzervačními látkami, které umožňují „zamrznutí“ vlastností potravin na nepřirozeně dlouhou dobu…
Místo malých obchůdků se základními potravinami nyní chodíme do obřích supermarketů s nespočty regálů, ve kterých opravdu čerstvé základní suroviny tvoří jen několik procent. Základní potraviny doplnily polotovary.
Všechny tři pojmy (konzervační láky, polotovary a trvanlivost) mají mnoho společného a tvoří jakýsi trojúhelník vlastností, které hýbou potravinářstvím. My Češi rádi hromadíme. Děláme si zásoby, nekupujeme potraviny po jednom, ale klidně po pěti baleních. Co kdyby nebylo, zůstalo v nás… I z toho důvodu se nás toto téma týká.
Člověka jako první napadne, jak nás ten potravinářský byznys zkazil. On za to může, on je ten špatný. Na každém šprochu pravdy trochu. Výrobci se snaží vyprodukovat výrobky s doslova efektivním složením, kdy každá složka je pečlivě zvážená a má své místo a funkci. Touha po výdělku je veliká a má své slovo v produkci potravin. Jen si vezměte takové předpřipravené směsi na pečení –např. na muffiny.
Četli jste někdy složení? Často se nejedná o nic jiného než o mouku, cukr a kypřící prášek A něco navíc. Vše ostatní si stejně musíte přidat sami. Má vůbec smysl něco takového kupovat? Takže ano, potravinářský byznys je vypočítavý, ale bez poptávky není nabídka.
Problém má strany dvě. My strávníci si klademe čím dál tím větší nároky, chceme vše stejné, ať už je leden nebo červenec, často chceme prostě přijít domů, vytáhnout pizzu z mrazáku, zapnout troubu a jen 20 minut čekat, než se do ní s chutí pustíme. Jde nám o čas, který v naší uspěchané době nemáme…
Polotovary považuji za jedny z nejhorších složek naší stravy. Zaručeně obsahují mnohem více látek, než vůbec potřebujeme a to jen z toho důvodu, že je polotovar potřeba nějakým způsobem zakonzervovat a „zamrznout“ ve stavu polo-hotovém. A ono udržet směs oleje a vody ve stavu polo-hotovém není taková sranda. To už se dostávají ke slovu různé emulgátory a stabilizátory.
Vlhkost a vzduch jsou nevítanými návštěvníky polotovarů a ty je potřeba před nimi chránit – jak jinak, než opět přídatnými látkami. On kyslík obecně je největší nepřítel potravin, proto další významnou skupinou aditiv, se kterou se setkáváme, jsou nejrůznější antioxidanty. Když si doma upečete jablečný koláč, věřte že se bez všech aditiv obejdete. Když si ho budete chtít koupit zabalený a trvanlivý, věřte, že jich bude plný. Sladké, balené a trvanlivé pečivo je obecně jedním z největších zdrojů různých přídatných látek, proto se mu spíše vyhýbejte.
Každý občas sáhne po něčem, co konzervanty obsahuje. Minimálně je ale dobré vědět, jaké jsou pro nás opravdu nevhodné. Konzervanty totiž patří k jedním z nejkontroverznějších aditiv. Na jednu stranu jsou schopny potraviny uchránit od nežádoucích bakterií a plísní, a tím tak prodloužit jejich trvanlivost a zaručit jejich zdravotní neškodnost, na druhou stranu jsou některé považovány za vyloženě zdraví škodlivé, ačkoliv to nikdy nebylo jednoznačně prokázáno.
Mezi konzervanty s celkovou známkou nedostatečně patří např. oxid siřičitý nesoucí označení E220, běžně se vyskytující v sušeném ovoci či bílém a červeném víně. Jeho konzumace může u některých citlivých osob způsobit alergickou reakci.
Dalším běžně užívaným konzervantem je kyselina benzoová s označením E210, která také nemá úplně dobrou pověst. Najdete ji v široké škále výrobků od ovocných nápojů, přes olivy, až po pečivo. Citlivé osoby na ni mohou mít taktéž reakce jako na E220.
Velkou pozornost přitahuje také skupina látek na bázi dusíku – dusitany a dusičnany (E249 – E252). Ty se nejčastěji přidávají do masa a masných výrobků, kde zajišťují narůžovělou barvu a působí proti zmnožení tzv. klobásového jedu – botulotoxinu. Rozkladem dusitanů v těle vznikají nebezpečné nitrososloučeniny, které mohou mít kvůli svému vysokému reakčnímu potenciálu karcinogenní účinky. Zatím je bohužel neumíme nahradit jinými látkami, proto se stále ještě používají a asi ještě dlouho budou.
Všechno jde, když se chce, jen to občas bolí. Vystoupit ze své komfortní zóny není jednoduché, ale když se to podaří, člověk na sebe může být pyšný.
foto: Adobe Stock
24.11.2018 RNDr. Bebová Michaela Články, Recepty a výživaŽeny se toho obzvlášť bojí. Všechen ten shon, nákupy, vaření, pečení cukroví a balení nezabalitelných dárků… Ó, hrůzo!
Kde vzít čas na sport a hlídání jídelníčku?
Celý článek 19.12.2020
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Celý článek 3.2.2025
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Celý článek 30.1.2025
Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“
Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.
Celý článek 25.1.2025
Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.
Jak to tedy je?
Celý článek 23.1.2025
Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.
Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?
Celý článek 20.1.2025