Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Posílení imunity lokálními potravinami

Podzimní počasí přináší méně sluníčka, a tudíž i menší nabídku kvalitní zeleniny, kterou jsme byli zvyklí jíst přes léto.

Vitamínů však v tomto období paradoxně potřebujeme více…

Jak jíst na podzim? Měli bychom si vybírat zeleninu nejlépe sezónní a lokální, která obsahuje dostatek vitamínů a minerálních látek. V naší zemi najdete mnoho potravin, které v sychravém ročním období můžete využít. Jsou chutné  a hlavně bohaté na cenné látky, které zlepšují naše zdraví! A necestují přes půlku planety!

Bavíme se o kořenové zelenině jako je petržel, celer a mrkev. Bohatá na fytochemikálii betanin je pak červená řepa. Tradiční je kysané zelí, které je napěchované vitamínem C a bakteriemi, pro lepší střevní mikrobiom.

Zkuste recepty, které jsou oblíbené u nás doma:

Tradiční vývar s kořenovou zeleninou podle mojí babičky

Kvalitní vývar vás ochrání proti nemocem díky glutaminu, aminokyselině, která podporuje imunitní systém.

Suroviny:
– 1,5 kg předního hovězího masa s kostí
– 2 mrkve
– ¼ středně velkého celeru
– 2 cibule
– 1 pórek
– 15 kuliček celého pepře
– 3–5 bobkových listů
– svazek petrželky
– sůl a mletý pepř

Na dokončení:
– 1 lžíce řepkového oleje
– 1mrkev
– 1 petržel
– ¼ menšího celeru

Postup:
1. Do předehřáté trouby na 180 °C  vložte v pekáči naporcované omyté maso společně se zeleninou, přidejte koření, lehce podlijte vodou a pečte cca 45 minut. Během pečení několikrát promíchejte.
2. Pečenou „směs“ vyndejte na plotnu a zalijte studenou vodou, aby ingredience byli ponořené. Přidejte petrželku, lžičku soli a přiveďte pomalu k varu. Ztlumte oheň a bez poklice nechte 4–5 hodin vařit, pěnu sbírejte. Hotový vývar sceďte. Maso nakrájejte na kousky a vraťte do polévky. Rozvařenou zeleninu s částí vývaru můžete například využít na zeleninovou omáčku ke králičímu masu.
3. Na lžíci řepkového oleje opékejte kořenovou zeleninu a pak ji dejte do polévky. Přidat můžete rozšlehané vajíčko a na ozdobu petrželku. Vývar zřeďte a ochuťte dle vlastních preferencí.

Netradiční bramborák s kysaným zelím

V kysaném zelí, které není tepelně upravené, je hodně vitamínu C –  podporuje nejenom obranyschopnost, ale také napomáhá vytvářet kolagen v kloubech. Kysané zelí nejbohatší na bakterie je samozřejmě to domácí, ale můžete zabrousit ve svém okolí a koupit lokální kysané zelí (u nás v Táboře např. kokotské).

Suroviny:
– 4 střední nastrouhané brambory
– 100 g červené syrové čočky
– špaldová celozrnná mouka na zahuštění
– 2 vajíčka
– koření na bramborák (sůl, majoránka, pepř, kmín, petržel)
– 4 stroužky česneku (množství je na vás)
– 1 střední cibule
– sádlo/olej
– hoodně kysaného zelí

Postup:
1. Čočku namočíme na cca 12 hodin (stačí namočit ráno, když budete bramborák dělat večer).
2. Nastrouhané brambory smícháme se slitou namočenou čočkou, přidáte vajíčka, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku a okořeníme. Postupně zahušťujeme špaldovou moukou, až dosáhnete hutnější konzistence.
3. Bramboráčky pokapané olejem/sádlem,pečeme v troubě na 180 °C dozlatova. Pro křupavou krustu nastavíme ke konci troubu na „horní gril“.
4. Podáváme s kysaným zelím.

Červená řepa inspirovaná Jamie Oliverem

Červená řepa není zdraví prospěšná jen díky svému barvivu betaninu, ale význam má i vitamín E a selen –  ty přispívají k posílení imunity. Má protizánětlivé účinky a pektin pomáhá udržovat zdravá střeva.

Suroviny:
– ½ kg malých bulv červené řepy
– 3 PL řepkového/rýžového oleje
– 3 PL balsamicového octa
– sůl, pepř, majoránka/oregano/bazalka (na co máte chuť)
– můžete přidat neoloupaný česnek cca 1 palička
– 2 PL olivového oleje na dochucení

Postup:
1. Oloupané řepy nakrájejte na tenké plátky, posypte kořením a pokapejte řepkovým/rýžovým olejem a balsamicem.
2. Řepu pečte na cca 200 °C ve vymazané zapékací misce přikryté alobalem.
3. Po upečení zakápněte olivovým olejem, případně dochuťte pepřem, solí nebo bylinkami.

  • Nebo si z červené řepy můžete udělat boršč, který je spojením červené řepy a výše zmíněné kořenové zeleniny.

Pokud zapojíte tyto super zdravé lokální potraviny, myslím, že nástrahy podzimního počasí překonáte ve zdraví. Přeji vám pohodové dny plné lásky a zdraví a samozřejmě krásné nadcházející vánoční svátky!!

Petra Školová

www.skolova.cz

  • Vysokoškolské studium v oboru Výchova ke zdraví na JU v Českých Budějovicích
  • Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Koučování Lifestyle trénink (Institut zdravého životního stylu)
  • Workshop – Výživa a pohyb při sedavém zaměstnání (s MUDr. Kateřinou Hlavatou – Vím, co jím)
  • Motto: Nemusím, ale CHCI zdravě žít, cvičit, věřit v sebe!
19.11.2018 Petra Školová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Sedm triků, jak se naučit nejíst u televize

Evropský den obezity vyzval národ: Naučte se nebýt televizním jedlíkem!

V květnu se konal  již podeváté  Evropský den obezity, jehož cílem je upozornit na všechny problémy, jež obezita přináší, a hledat vhodná řešení – tedy jak obezitu efektivně zvládat a jak jí preventivně předcházet.

Celý článek 8.6.2018

Související články

O kaloriích nevážně: Chvála hořčice

Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.

A je dobré o tom něco málo vědět…

Celý článek 11.5.2025

Změna výpočtu bazálního metabolismu v Kalorických Tabulkách

Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.

Celý článek 7.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (4. díl): Nový způsob života jako náš nový standard, nikoliv dočasná snaha o hubnutí

Dalším článkem se dostáváme do fáze, která je pro spoustu z nás klíčová – budování zdravého životního stylu jako nového standardu.

Už to není jen o tom počátečním nadšení, počítání kalorií

Celý článek 3.5.2025

Pokrok v sestavování jídelníčku. Kontroluj svá kolečka ještě před zápisem!

Máme pro tebe další novinku v Premium verzi aplikace Kalorické Tabulky pro Android. Díky té se můžeš snadněji posunout ke svému stanovenému cíli.

Celý článek 29.4.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vhodné potraviny pro snadnější redukci tuku v oblasti břicha

Tendence k ukládání tuku v těle (kam se nám bude ukládat) jsou rozhodně dány do velké míry vrozenou dispozicí člověka.

Jednoduše řečeno, někomu se přirozeně ukládá více tělesného tuku do boků, nohou a třeba i rukou/prsou a někomu spíš do oblasti břicha (do tzv. abdominální oblasti).

Celý článek 27.4.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner