Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Posílení imunity lokálními potravinami

Podzimní počasí přináší méně sluníčka, a tudíž i menší nabídku kvalitní zeleniny, kterou jsme byli zvyklí jíst přes léto.

Vitamínů však v tomto období paradoxně potřebujeme více…

Jak jíst na podzim? Měli bychom si vybírat zeleninu nejlépe sezónní a lokální, která obsahuje dostatek vitamínů a minerálních látek. V naší zemi najdete mnoho potravin, které v sychravém ročním období můžete využít. Jsou chutné  a hlavně bohaté na cenné látky, které zlepšují naše zdraví! A necestují přes půlku planety!

Bavíme se o kořenové zelenině jako je petržel, celer a mrkev. Bohatá na fytochemikálii betanin je pak červená řepa. Tradiční je kysané zelí, které je napěchované vitamínem C a bakteriemi, pro lepší střevní mikrobiom.

Zkuste recepty, které jsou oblíbené u nás doma:

Tradiční vývar s kořenovou zeleninou podle mojí babičky

Kvalitní vývar vás ochrání proti nemocem díky glutaminu, aminokyselině, která podporuje imunitní systém.

Suroviny:
– 1,5 kg předního hovězího masa s kostí
– 2 mrkve
– ¼ středně velkého celeru
– 2 cibule
– 1 pórek
– 15 kuliček celého pepře
– 3–5 bobkových listů
– svazek petrželky
– sůl a mletý pepř

Na dokončení:
– 1 lžíce řepkového oleje
– 1mrkev
– 1 petržel
– ¼ menšího celeru

Postup:
1. Do předehřáté trouby na 180 °C  vložte v pekáči naporcované omyté maso společně se zeleninou, přidejte koření, lehce podlijte vodou a pečte cca 45 minut. Během pečení několikrát promíchejte.
2. Pečenou „směs“ vyndejte na plotnu a zalijte studenou vodou, aby ingredience byli ponořené. Přidejte petrželku, lžičku soli a přiveďte pomalu k varu. Ztlumte oheň a bez poklice nechte 4–5 hodin vařit, pěnu sbírejte. Hotový vývar sceďte. Maso nakrájejte na kousky a vraťte do polévky. Rozvařenou zeleninu s částí vývaru můžete například využít na zeleninovou omáčku ke králičímu masu.
3. Na lžíci řepkového oleje opékejte kořenovou zeleninu a pak ji dejte do polévky. Přidat můžete rozšlehané vajíčko a na ozdobu petrželku. Vývar zřeďte a ochuťte dle vlastních preferencí.

Netradiční bramborák s kysaným zelím

V kysaném zelí, které není tepelně upravené, je hodně vitamínu C –  podporuje nejenom obranyschopnost, ale také napomáhá vytvářet kolagen v kloubech. Kysané zelí nejbohatší na bakterie je samozřejmě to domácí, ale můžete zabrousit ve svém okolí a koupit lokální kysané zelí (u nás v Táboře např. kokotské).

Suroviny:
– 4 střední nastrouhané brambory
– 100 g červené syrové čočky
– špaldová celozrnná mouka na zahuštění
– 2 vajíčka
– koření na bramborák (sůl, majoránka, pepř, kmín, petržel)
– 4 stroužky česneku (množství je na vás)
– 1 střední cibule
– sádlo/olej
– hoodně kysaného zelí

Postup:
1. Čočku namočíme na cca 12 hodin (stačí namočit ráno, když budete bramborák dělat večer).
2. Nastrouhané brambory smícháme se slitou namočenou čočkou, přidáte vajíčka, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku a okořeníme. Postupně zahušťujeme špaldovou moukou, až dosáhnete hutnější konzistence.
3. Bramboráčky pokapané olejem/sádlem,pečeme v troubě na 180 °C dozlatova. Pro křupavou krustu nastavíme ke konci troubu na „horní gril“.
4. Podáváme s kysaným zelím.

Červená řepa inspirovaná Jamie Oliverem

Červená řepa není zdraví prospěšná jen díky svému barvivu betaninu, ale význam má i vitamín E a selen –  ty přispívají k posílení imunity. Má protizánětlivé účinky a pektin pomáhá udržovat zdravá střeva.

Suroviny:
– ½ kg malých bulv červené řepy
– 3 PL řepkového/rýžového oleje
– 3 PL balsamicového octa
– sůl, pepř, majoránka/oregano/bazalka (na co máte chuť)
– můžete přidat neoloupaný česnek cca 1 palička
– 2 PL olivového oleje na dochucení

Postup:
1. Oloupané řepy nakrájejte na tenké plátky, posypte kořením a pokapejte řepkovým/rýžovým olejem a balsamicem.
2. Řepu pečte na cca 200 °C ve vymazané zapékací misce přikryté alobalem.
3. Po upečení zakápněte olivovým olejem, případně dochuťte pepřem, solí nebo bylinkami.

  • Nebo si z červené řepy můžete udělat boršč, který je spojením červené řepy a výše zmíněné kořenové zeleniny.

Pokud zapojíte tyto super zdravé lokální potraviny, myslím, že nástrahy podzimního počasí překonáte ve zdraví. Přeji vám pohodové dny plné lásky a zdraví a samozřejmě krásné nadcházející vánoční svátky!!

Petra Školová

www.skolova.cz

  • Vysokoškolské studium v oboru Výchova ke zdraví na JU v Českých Budějovicích
  • Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Koučování Lifestyle trénink (Institut zdravého životního stylu)
  • Workshop – Výživa a pohyb při sedavém zaměstnání (s MUDr. Kateřinou Hlavatou – Vím, co jím)
  • Motto: Nemusím, ale CHCI zdravě žít, cvičit, věřit v sebe!
19.11.2018 Petra Školová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Proč jíst angrešt, borůvky a rajčata? Vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka I.

Ovoce, zelenina a další dary přírody, jako jsou např. luštěniny, semínka, ořechy nebo houby, jsou v našem jídelníčku nezastupitelné a měly by tvořit jeho základ.

Alarmující je, že v dnešní době stále přibývá lidí, a zejména dětí, kteří odmítají jíst čerstvé ovoce a zeleninu.

Celý článek 29.8.2016

Související články

Na čem si pochutnává o Vánocích výživová poradkyně, máma od rodiny?

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.

Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.

Celý článek 2.12.2024

Jídlo s sebou do krabičky: Efektivní cesta k lepším stravovacím návykům

Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.

Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.

Celý článek 29.11.2024

Jak snížit hladinu cholesterolu stravou

Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.

Celý článek 23.11.2024

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner