Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Některé potraviny raději objednávám na internetu, je to rychlejší a někdy i levnější

V momentě, kdy se rozhodneme změnit svoji životosprávu k lepšímu, začneme se pochopitelně zajímat více nejen o kvalitu potravin, ale také dostupnost určitých produktů, které se dříve v našem jídelníčku neobjevovaly.

O zkušenostech z praxe si povídáme s Cecílií Jílkovou, výživovou poradkyní a autorkou tří knih.

Jak může laik poznat opravdu kvalitní a zdravé potraviny v obchodech, kde běžně nakupuje. A jak to děláte vy?
Na svých kurzech učím lidi jednoduchý trik – otáčet výrobky. Zkrátka a dobře zapomeňte na to, co je na přední straně výrobků. Potravinářský průmysl umí klamat, takže slova jako například „fit“ vlastně nic neznamenají. Je potřeba otočit obal a přečíst si složení. Tam často naleznete věci, které byste ve fit potravině nečekali…

Můžete nám prozradit, co z trvanlivých potravin se u vás doma vždycky najde a jak je případně skladujete, aby co nejdéle vydržely bez úhony?
Číslo jedna je lněné semínko. Lněné semínko, pokud není mleté, vydrží ve sklenici za pokojové teploty mnoho měsíců. My, Češi, máme problém jíst správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. A lněné semínko je skvělý, dostupný, lokální a levný zdroj omega-3. Jenže pozor, většina běžných obchodů nabízí pouze odrůdy s nízkým obsahem omega-3, přičemž EU bohužel neukládá povinnost uvádět tuto skutečnost na obalu. Kupujte proto konkrétní odrůdy lnu, jako je Natural a Recital. Na internetu je možné si prodejce těchto odrůd vyhledat.

Hodně se nyní používají různé rostlinné oleje lisované za studena. Které patří k vašim nejoblíbenějším a proč?
Oleje používám jen minimálně. Olej už je produkt, což znamená, že má nižší obsah živin než původní surovina. Je výhodnější konzumovat celé ořechy a semínka než pouze 100% tuk z nich. Na tepelnou úpravu používám kupodivu kvalitní sádlo nebo kokosový olej. Tyto tuky se nepřepalují, takže jsou na vaření perfektní. Do salátu si však dám raději kus avokáda nebo pár vlašských ořechů než olej.

Tak to je zajímavá informace. Nicméně když jsme u těch olejů, právě u nich často řešíme často dilema se skladováním. Nechat je volně v kuchyni, nebo dávat do lednice?
U olejů záleží na obsahu omega-3. Čím více omega-3, tím náchylnější je olej ke žluknutí nebo přepalování se. Proto třeba lněný olej vždy mějte v lednici a nesmažte na něm. U kokosového mít obavy nemusíte, snese i vysoké teploty. Olivový olej zvládne pokojovou teplotu, ale pokud nejíte hojně ryby, případně jiné zdroje omega-3, olivový olej do vašeho jídelníčku vlastně nepatří. Hodí se spíše do středomořského jídelníčku, který je současně bohatý právě na ryby, takže poměr omega-3 a omega-6 je tam vyvážený.

Tak to je pro mě opět novinka. Co se týká skladování, podobnou kapitolou jsou vlastně i ořechy a semínka. Také tam hrozí kvůli přítomnosti tuků jejich žluknutí. V jakém stavu a jak je osobně skladovat?
Nejbezpečnější je uchovávat tyto potraviny vcelku a samozřejmě ne na slunci nebo u topení. Pokud chcete mít jistotu, mějte je v lednici nebo mrazáku. Jakmile ořech nebo semínko mechanicky narušíte, je dobré ho asi do hodiny zkonzumovat. V lednici se sice proces oxidace trochu zpomalí, ale nezastaví. Doporučuji proto pořídit si elektrický mlýnek na kávu, který je levný, rychlý a má malý zásobník, takže si můžete pohodlně a rychle umlet třeba i jen dvě polévkové lžíce lnu nebo máku každé ráno do kaše, jogurtu nebo do smoothie. Prodejci na naše zdraví příliš nedbají, takže na trhu naleznete mletý len, ostropestřec a podobně. Tyto produkty nedoporučuji. Žluklé tuky jsou totiž karcinogenní.

Jaké jsou podle vás výhody nákupu potravin na internetu? A pro které naopak si raději zajdete osobně?
Výhoda internetu je široký výběr. Pokud hledáte něco speciálního, jako je například lněné semínko odrůdy Natural nebo čokoláda slazená stévií, v kamenných obchodech spíše neuspějete. Přes internet je také výhodné nakupovat ryby, protože dobrý prodejce ryb objedná rybu až na základě objednávky zákazníka. Zaručí tak její absolutní čerstvost. V kamenných prodejnách nakupuji především ovoce, zeleninu a chlazené produkty, jako jsou farmářská vejce nebo kozí sýr.

Velkým hitem poslední doby je avokádo. Právě jeho nákup bývá často sázkou do loterie. Máte nějakou fintu, jak jej v obchodě vybrat a poznat následně doma vhodný okamžik konzumace?
U avokáda je možné řídit se podle stopky. U dobře vyzrálého kusu musí jít pozůstatek stopky poměrně dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenou, zelenožlutou či nažloutlou barvu. Má-li dužina pod stopkou nahnědlé nebo snad již zcela hnědé zabarvení, je avokádo přezrálé a začalo zahnívat. Pokud stopka nelze odloupnout, nebo jen stěží, je kus nedozrálý. U balených avokád nezbývá než se řídit pohmatem. Správně zralý kus je lehce měkký a pružný.

Pokud se někdo chce stravovat zdravě, s jakou částkou na hlavu za měsíc musí zhruba počítat? A kde se třeba dá v tomto směru ušetřit, aniž by se šidila kvalita?
To je individuální, protože každý máme jinou hodnotu bazálního metabolismu, takže někdo musí jíst více, jinému stačí méně. Za sebe utratím asi 4000 korun měsíčně. Ovoce a zeleninu kupuji v běžné kvalitě, obilniny, luštěniny, různé polotovary a živočišné produkty (zeleninové pomazánky, omáčky na těstoviny, rostlinné mléko, žitné pečivo, hořčici, jogurty, kozí sýr, vejce atd.) kupuji v bio nebo farmářské kvalitě. Nejvíce se dá ušetřit na mase a ostatních živočišných produktech. Zvyšte jejich kvalitu, ale snižte kvantitu. Na mém webu je ke stažení pomůcka Zdravý talíř, kterou si můžete připevnit na lednici. Podle ní poznáte snadno, v jakém poměru byste měli jednotlivé druhy potravin denně konzumovat, a tedy i nakupovat.

Chybí vám něco na našem trhu, ať už v kamenných obchodech nebo internetových shopech?
Jak se to vezme. I když už je dnes u nás nabídka kvalitních potravin opravdu široká, hlavní problém je, že je těžké sehnat vše na jednom místě. Vlastně je to nemožné. Když píšu jídelníčky klientům, dávám jim k tomu proto i seznam prodejen, kde seženou všechny potraviny, které budou potřebovat. Takový velký prvotní nákup, obsahující nejen zeleninu a ovoce, ale i semínka, ořechy, zdravé slazení, koření bez soli, nejrůznější dobroty bez cukru a pšenice, praktické svačinkové potraviny nebo kvalitní polotovary pro rychlou přípravu, pro to musí člověk oběhat čtyři až pět obchodů, aby vše sehnal. Samozřejmě, že později už je dokupování jednotlivých potravin jednodušší a stačí obejít dva až tři obchody. Ale i to může být leckdy pro časově vytíženého člověka náročné. Obzvlášť, pokud žije v menší obci.

Já sama už několik let některé potraviny raději objednávám na internetu, je to zkrátka rychlejší a někdy i levnější. A co se týče některých superpotravin, objednávám je dokonce až z Austrálie nebo USA, protože je u nás nikdo neprodává. Proto jsem se nakonec rozhodla založit e-shop. Mým cílem je to, aby zde člověk mohl pohodlně sehnat najednou vše, co není snadné dostat v obyčejném supermarketu.

Když porovnáte český a zahraniční trh s potravinami, jsme na stejné úrovni, nebo máme ještě co dohánět?
Kupodivu jsme na tom velmi dobře. Ráda cestuji a v každé zemi se zajímám o nabídku potravin. Musím říct, že co do pestrosti, je náš trh opravdu na vysoké úrovni. Rozdíl je však v tom, jak vysoké procento zákazníků se o kvalitní potraviny zajímá. U nás zatím kvalitní jídlo poptává stále málo lidí, což bohužel zvyšuje cenu těchto potravin. Poptávka určuje nabídku a běžný Čech bohužel stále preferuje co nejnižší cenu potravin bez ohledu na jejich kvalitu. To se odráží na zdravotním stavu národa a samozřejmě i na jeho průměrné hmotnosti. Není tajemstvím, že jsme čtvrtý nejtlustší národ světa a první nejtlustší národ v Evropě. A nesvádějme to na pivo! Hlavním viníkem je náš potravinářský průmysl a malá osvěta. Jednoduše řečeno, naprostá většina Čechů netuší, jak obrovský vliv na jejich zdraví a hmotnost má běžná denní strava. Snad se nám podaří během dalších let z té první evropské příčky propadnout někam níž. Alespoň já v to pevně doufám!

Děkujeme za rozhovor

kontakt: Cecílie Jílková – internetové stránky a e-shop pro zdravé stravování

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kuchařka ze Svatojánu: Recepty na polévky pro každý den

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.12.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024