Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Bára Wolfová Balcarová: Nedaří se vám zhubnout v menopauze? Vyzkoušejte 15 metabolicky vstřícných tipů

Denně se ve své praxi i osobním životě setkávám s dotazy žen, jak a co jíst v menopauze. Jak nastavit správně stravu, aby přestaly „nabírat ze vzduchu“, aby se cítily lépe a zklidnily rozbouřenou hormonální hladinu.

Právě v tomto období je pro ženy asi největší noční můrou, vedle návalových stavů, totiž přibírání na váze a neschopnost zhubnout.

Všechny tyto ženy jsou opravdu nešťastné, neboť i když jsou velmi disciplinované, drží různé diety, snaží se jíst zdravě, preferují bio potraviny a počítají si výdej a příjem kalorií, tak se jim prostě zhubnout nedaří. Bohužel v období menopauzy rychlejší ukládání tuků potkává i ženy, které doposud nadváhu řešit nemusely a celý život byly štíhlé.

Často ovšem potkávám ženy, které si moc přejí jíst zdravě, ale většinou jejich snaha ztroskotá na tom, že vlastně nevědí, co to znamená „jíst zdravě“. Mnohdy dojdou opravdu daleko, stojí je to spoustu času a sil, zvládnou nakupovat kvalitní zdravé potraviny, ale často je spojují v nevhodných kombinacích nebo poměrech. Ve snaze dát tělu dostatek živin vlastně kombinují potraviny, které jsou v podstatě „nekombinovatelné“.

Metabolicky vstřícná strava – stravování jako cesta k metabolické a hormonální rovnováze

Nadváha stojí na třech pilířích: na nesprávné výživě, nedostatku pohybu a psychické nerovnováze. To vše ovlivňuje biochemické procesy v těle.

Pracuji více jak deset let jako výživový poradce v unikátním výživovém projektu Metabolic Balance® a mám díky tomu s hubnutím v menopauze bohaté zkušenosti. Každý den totiž vidím, jak moc může metabolicky vstřícná strava – výběr a kombinace potravin ovlivňovat hormonální reakce těla a jeho látkovou výměnu. A správně nastavená strava může být jedním z nejúčinnějších pomocníků, které my, ženy v menopauze, máme k dispozici. Nemusí být ani složitá – mnohdy je potřeba jen dobrý návod, JAK NA TO.

Existuje totiž celá řada potravin a jejich kombinací, které mohou pomoci organizmu tuto velkou hormonální změnu velmi dobře zvládnout. Principy metabolicky vstřícné stravy, které jsou zaměřeny prioritně na látkovou výměnu, přimějí tělo, aby znovu začalo vyrábět a vylučovat hormony ve správném množství a rytmu, jež jsou důležité pro jeho zdravé fungování. Jednou z hlavních podmínek je konzumovat potraviny, které v těle udržují nízkou hladinu inzulínu. Díky tomu se metabolické procesy mohou znovu dostat do rovnováhy.

Poznámka: Pokud je třeba redukovat vyšší nadváhu, je určitě lepší nespoléhat se jen na univerzální hubnoucí rady a doporučení – ty zpravidla nepřinášejí dlouhodobé řešení. Optimální je individuální komplexní úprava jídelníčku, jež je ušitá na míru zdravotnímu stavu, časovým i finančním možnostem, absolvovaná pod dohledem odborníka.

K redukci hmotnosti a hormonální rovnováze pomohou metabolicky vstřícné principy stravování

Ne každá žena však může do kvalitních stravovacích programů s osobním dohledem zkušeného poradce investovat, a přesto také touží po pomoci, potřebuje navést, získat inspiraci a zároveň vidět a cítit výsledky své snahy.

Mnohdy stačí pouhých14 dnů na optimálně vyladěném jídelníčku a ženy se začínají cítit skvěle. Nejen, že hubnou a zvyšuje se jejich celková energie, ale mnohdy se zmírňují i další příznaky menopauzy včetně některých zdravotních problémů.

Nemusíte nutně vstupovat do programu Metabolic Balance®, abyste vyzkoušely přínosy metabolicky vstřícné stravy na vlastní kůži. Stačí, když zařadíte níže uvedené principy alespoň na dobu 14 – 30 dnů do svého jídelníčku. Poté můžete samy vyhodnotit jejich přínosy.

Jsem přesvědčena, že díky této zkušenosti vám spoustu věcí „docvakne“. Navíc budete mile překvapené, že můžete jíst běžné potraviny, pochutnat si a zároveň hubnout a cítit se mnohem lépe, a to i přesto, že procházíte menopauzou. Tak pojďme prakticky na to.

Jak v menopauze zhubnout a zmírnit její symptomy?

  1. Jezte pouze 3x denně, optimálně po pěti hodinách (snídani, oběd a večeři).
  2. Mezi jednotlivými jídly dodržujte minimálně pětihodinovou pauzu. Tuto pauzu potřebuje tělo ke strávení bílkovin a tuků. Jakékoli další jídlo nebo pochutina (svačina, káva, žvýkačka) v době této pauzy může narušovat látkovou výměnu a omezovat vstřebatelnost živin ze stravy.
  3. V těchto pětihodinových pauzách pijte pouze čistou vodu. (základní pravidlo pro pitný režim: 35 ml vody na kilogram hmotnosti, celkem max. 4 litry). Šálek čaje a kávy si můžete dát 3x denně, v hodině určené k jídlu.
  4. Každé ze tří jídel (tedy snídaně, oběd a večeře) by mělo obsahovat vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů s nízkou glykemickou zátěží.
  5. Optimální metabolicky vstřícný talíř by měl tedy obsahovat: jeden druh bílkoviny, mix zeleniny, místo běžné přílohy zvolte jeden plátek 100% celozrnného žitného chleba, jako dezert si dejte jeden druh méně sladkého ovoce a jídlo zakončete šálkem čaje nebo kávy.
  6. Dopřejte si šálek kvalitního zeleného čaje nebo kávy. Tyto nápoje pijte bez mléka cukru a umělých sladidel. V případě návalových stavů doporučuji kávu omezit nebo zcela vynechat – káva tento stav totiž výrazně zhoršuje.
  7. Přizpůsobte gramáže potravin své konstituci (nejezte málo a nepřejídejte se).
  8. V každém ze tří jídel použijte pouze jeden druh bílkovin – tedy nemíchejte mezi sebou v jednom jídle více druhů bílkovin! Jídlo je potom těžce stravitelné a nutričně ho tělo není schopné v plné výši využít.
  9. Každé jídlo začněte vždy několika sousty bílkoviny, kterou máte připravenou na talíři. Poté normálně pokračujte v jídle. Díky tomu zůstane zachována nízká hladina krevního cukru a inzulínu, tělo bude lépe spalovat tuky a šetříte tak i svoji slinivku.
  10. Do jídelníčku zařazujte kvalitní za studena lisované oleje s vysokým obsahem omega 3.
  11. Každý den snězte jedno jablko. Ovoce (mimo jiné denně jedno jablíčko) jezte na konci jídla jako „dezert“. Nemíchejte mezi sebou v jednom jídle vícero druhů ovoce, ale vezměte si pouze jeden druh ovoce ke každému jídlu! Předejdete tak nadýmání.
  12. V době redukce hmotnosti určitě omezte nebo zcela vylučte alkohol. I alkohol zpomaluje spalování tuků a navíc zhoršuje návalové stavy.
  13. Vybírejte si prioritně potraviny přirozené, skutečné, minimálně průmyslově zpracované, ideálně v bio kvalitě. Mnohá aditiva v potravinách nebo dusičnany v zelenině a ovoci totiž negativně ovlivňují hormonální reakce těla a podílejí se posléze i na dalších zdravotních problémech, včetně autoimunitních onemocnění.
  14. Jezte pomalu a s plnou pozorností, dostatečně žvýkejte. Díky tomu nebudete mít hlad, tělo bude lépe trávit a vstřebávat živiny a zároveň tak podpoříte spalování tuků.
  15. Po 21. hodině pokud možno již nic nejezte. Tělo potřebuje noční pauzu k tomu, aby inzulín klesl na nejnižší možnou hladinu, také k dotrávení stravy a detoxikaci.

Co je možné díky metabolicky vstřícné stravě postupně docílit?

  • zmírníte nepříjemné stavy, které menopauzu doprovázejí
  • podpoříte zdravé hormonální reakce těla
  • podpoříte zdravé psychologické reakce – zmírní se nebo ustoupí výkyvy nálad, úzkosti, deprese
  • začnete hubnout – postupně se upraví vaše hmotnost směrem k vaší optimální konstituci
  • váš metabolizmus se dostane do rovnováhy
  • postupně pocítíte více energie
  • zlepší se vaše trávení a zažívání
  • zlepší se spánek
  • podpoříte imunitní systém, zmírní se nebo zmizí některé zdravotní neduhy
  • prostě se najednou začnete cítit celkově mnohem lépe ve svém těle

Ještě pár posledních rad na závěr

Vyvarujte se potravin s chemickými přísadami (zvýrazňovače chuti, aroma, barviva – zkrátka „éčka“). Jezte pomalu, v klidu, dobře žvýkejte – jídlo nechť je vám příjemným rituálem, kde věnujete pozornost sobě a svým potřebám. Volte potraviny rozmanitě a uvědoměle, dopřejte si u jídla příjemnou atmosféru a prostředí (nezapomeňte, že hezky upravené jídlo mnohem lépe chutná…). „Hřešte“ s láskou, chutí a dobrým pocitem (ale s mírou)! Méně je někdy více. A hlavně jezte vždy s radostí. Užívejte si života a dobrého zdravého jídla s láskou, ale vědomě a poučeně… Jsem přesvědčena, že výše uvedených 15 doporučení pro vás může být skvělým odrazovým můstkem pro život se zdravými stravovacími návyky.

Poslední doporučení, které pro vás mám

Nevěřte mi! Ale vyzkoušejte tato doporučení na vlastní kůži. Uvidíte, jak mile budete překvapené.

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bára Wolfová Balcarová
www.vitalnienergie.cz

Bára Wolfová Balcarová (narozena v Praze r. 1969) je kvalifikovaná poradkyně pro výživu. V posledních 10 letech se věnuje nejvíce poradenství výživy v rámci programu Metabolic Balance®, který probíhá ve spolupráci s německými lékaři a odborníky na výživu. Je také lektorkou kurzů zdravého vaření podle principů programu Metabolic Balance®, které probíhají v Centru trvalého zdraví CORDEUS a autorkou webů „Menopauza v pohodě“, „Vitální energie“ a „Perfect Balance“.

18.1.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024