Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické tabulky: Vychytávky, o nichž jste možná nevěděli

Kalorické tabulky se snažíme každý rok vylepšovat a nabídnout nové funkce a možnosti jak pro internetovou, tak mobilní aplikaci.

O loňské novince s recepty jsme již psali. Zaznamenali jste však i další vylepšení? Nabízíme proto pro jistotu jejich stručný přehled.

Sdílení jídel a kopírování do jídelníčku

Jednou z možností Kalorických tabulek již bylo sdílení jídelníčku s dalším uživatelem Kalorických tabulek. V naší rodině jsme tuto funkci využili například pro sdílení jídelníčku našeho syna s jeho nutriční doktorkou.

Najdete ji v internetové verzi Kalorických tabulek pod záložkou Můj profil a Sdílení. Nyní zde nově lze kromě předchozího prostého vygenerování odkazu zadat e-mail jiného uživatele, nastavit období sdílení, co chcete sdílet (jídelníček, statistiky, poznámky, upozornění na hodnocení), a rovněž se nabízí možnost povolit danému uživateli zápis položek do vašeho jídelníčku či kopírovat zapsané položky.

  • Funkci je možné využít jak v rámci rodiny nebo komunity podobně hubnoucích přátel, tak právě pro nutriční poradce. Nutností však je, aby sami měli účet na Kalorických tabulkách, „zvenku“ odkazy nefungují.

V současné době se připravuje spuštění této nabídky i v mobilní aplikaci.

Vyhledávání v oblíbených položkách

V oblíbených položkách (u internetové i mobilní aplikace je najdete ve chvíli, kdy chcete přidat ten den konzumované jídlo) přibyla možnost vyhledávání. Přece jen po určité době člověk zjistí, že nejčastěji sní ne nějakých pět či deset položek potravin, ale že to rozpětí je docela široké.

Vezměme kupříkladu pomazánková másla – jen v Lidlu nabízejí zhruba čtyři druhy (natur, s pažitkou, s česnekem, se šunkou). Někdo si dá rád občas na chleba či rohlík Lučinu, ale někdy Palouček, žervé, a samozřejmě nesmíme zapomenout na margaríny a samotné máslo. A už máme několik položek v seznamu oblíbených, mezi nimiž se vyhledávání jistě hodí, že?

Novinky a rozšíření pro Google Chrome

V mobilní aplikaci pro Android přibyla nová položka – Novinky. Stačí kliknout na menu (tři rovnoběžné čárky pod sebou v levém horním rohu) a zde pak právě na odkaz Novinky. Budou se zde objevovat novinky, týkající se aplikace a nových funkcí.

  • Novinky najdete ovšem i na iOSu a dokonce na webu (tam se objeví vedle ikonky pro odhlašování obálka, když je zveřejněná nějaká novinka a taktéž ji pošleme uživatelům, aby o ní věděli).

Od prosince loňského roku pak najdou uživatelé internetového prohlížeče Google Chrome (a na něm založených browserech jako je třeba Vivaldi) rozšíření, které pak v podobě ikonky najdete v pravé horní liště prohlížeče vedle ostatních ikon dalších rozšíření. V procentech pak vidíte i denní příjem, po kliknutí na ikonu podrobnější rozpis jídel za den.

Využití čárového kódu

Nechce se vám zdlouhavě vypisovat nějaká potravina, kterou jste si koupili v obchodě? Stačí v mobilní aplikací využít funkci skenování čárových kódů.

Ve chvíli, kdy kliknete na přidání potraviny do svého jídelníčku daného dne, povšimněte si nahoře ikonky s čárkami, která prostě sama vypadá jak čárový kód. Na tu kliknete a můžete přes fotoaparát v mobilním telefonu naskenovat čárový kód příslušné potraviny.

  • Pokud je již v databázi, přímo se doplní nutriční hodnoty. Pokud není, lze údaje doplnit.

Poznámky

V internetové aplikaci je již delší dobu přítomná funkce poznámek u přidávání jídel. Nově se objevuje rovněž v mobilní verzi. Je tak možné si přidat poznámku k určitým dnům – třeba že jsme byli zrovna nemocní nebo na návštěvě u rodičů, kterým se jídlo neodmítá, na firemní večeři apod. Případně, jaké potraviny vám ten den chyběly a bude potřeba je doplnit v další dny.

  • Najdete je jednoduše – v okně pro přidání potravin toho dne zcela dole, kde je ikonka s nápisem Přidat poznámku.

Lepší vzhled kalendáře a stabilní grafy

V internetové verzi Kalorických tabulek se změnila verze kalendáře. V obrazovce pro přidání jídla kliknete uprostřed nahoře na datum a zobrazí se vám kalendář. A také barevně označené dny, kdy jste jedli dobře, podle plánu (zelené zakroužkované dny), a kdy se vám tak nějak nedařilo (červená kolečka kolem daných dní).

Ve stejné obrazovce (pro přidání jídla) došlo rovněž k jedné změně. Když sjíždíte (rolujete) seznamem zadaných jídel toho dne dolů, pravá lišta s grafy a souhrnnými informacemi se neposunuje, ale zůstává stále viditelná.

Premium

Nutno také zmínit Premium funkce, za něž se již platí. A to buď 79 Kč měsíčně či 499 Kč ročně (tedy 42 Kč za měsíc). A co za to získáte?

Především se vypne zobrazování reklam. Ale také přibudou další grafy nutričních hodnot, a to cukru, soli, vápníku, vápník, nasycených mastných kyselin a PHE. Jsou tu nově i éčka (ta jsou na webu vidět hned v jídelníčku vedle potravin).

Dalším bonusem je pak již známý výběr pěti ukázkových jídelníčků úspěšných uživatelů Kalorických tabulek, kteří nejlépe odpovídají vašim nastavením. Ukázkové jídelníčky jsou navíc propojeny s vaším účtem, abyste mohli interaktivně přidávat oblíbené recepty do vlastního jídelníčku. Najdete tam i jídelníčky, které vypracovala Cecílie Jílková.

Z archivu aneb přečtěte si také:

David Ondrejkovič: Mé hubnutí s Kalorickými tabulkami

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

7.1.2019 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024