Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak nám prospívají správné tuky v jídelníčku a které to jsou (2. část)

V první části pojednání o prospěšnosti omega-3 mastných kyselin jsme si zopakovali základní pojmy.

A řekli si něco o dávkování… Dnes se podíváme na konkrétní případy.

Jaké jsou pozitivní účinky omega-3 MK na náš organismus?

Kardiovaskulární systém

Již od roku 1956 jsou vědecky prokázané pozitivní účinky omega-3 MK na kardiovaskulární onemocnění. PUFA snižují riziko myokardu a ischemické choroby srdeční.

Omega-3 MK podporují zlepšení reologické vlastnosti krve a zlepšení derfomability červených krvinek a pružnosti jejich membrán, zlepšení viskozity krve a snížení agregace trombocytů. To vše má za důsledek mimo jiné i lepší prokrvení tkání.

EPA a DHA příznivě působí na koncentraci triglyceridů. Denní dávka 2-3 g snižuje endogenní lipogenezi – tvorba tuků – a působí inhibičně na produkci LDH cholesterolu.

Inzulínová intolerance

PUFA zlepšuje glukózovou toleranci buněk, čímž pozitivně ovlivňuje stav inzulínové intolerance. Pozitivně ovlivňují expresi transportních mechanizmů na membránách pro glukózu. Navýšením poměru omega-6 MK na úkor omega-3 MK, jak je tomu u většiny populace, se zvyšuje naopak inzulínová rezistence a snižuje citlivost na inzulín! Tyto všechny vlastnosti jsou velmi důležité při léčbě diabetu a inzulínové intolerance.

Imunita

PUFA pozitivně působí na imunitní systém svými protizánětlivými účinky a potlačením proinflamatorních cytokinů IL-1, IL-6 a TNF-alfa.

  • Omega-3 MK působí proti-zánětlivě, zatímco omega-6 MK působí pro–zánětlivě.

CNS – centrální nervová soustava

EPA a DHA zlepšují paměť a schopnost mozku vybavovat si již naučené. Důležitý je tento fakt především u degenerativních onemocněních mozku, ale také v těhotenství, kdy se mozek plodu utváří.

ADHD – dětí s touto poruchou pozornosti stále přibývá. Studie prokazují, že EPA a DHA zmírňují symptomy u ADHD.

PMS a menstruační potíže

Ve dvojité studii bylo ženám podáván pouze 1 g omega-3 MK. Ze studie vychází jednoznačné zlepšení menstruačních potíží a zmírnění PMS (premenstruační syndrom). PMS je ovlivňováno hormonálními a nutričními faktory, které vedou k zánětlivým reakcím.

Sportovci

DHA a EPA mají schopnost podporovat anabolickou fázi u sportovců a zabraňují odbourávání svalové tkáně. Zde se doporučuje minimálně 4 g omega 3-MK ve dvou denních dávkách, a to při snídani a s jídlem po tréninku.

Moje doporučení na substituci doplňky stravy: Krilový olej je velmi bohatý na fosfolipidy obsahující EPA a DHA. Nejlepší zdroj EPA a DHA najdete v krilu z Antarktidy (Eupohansia suoperba). Fosfolipidy jsou dominantním stavebním materiálnem membrán mitochondrií, buněčného jádra, endoplazmatického retikula aj. Fosfolipidy jsou v mitochondriální medicíně dodávány se stravou jako podpora mitochondriální struktury.

  • Krilový olej obsahuje nejen EPA a DHA, ale může se pochlubit i vysokým obsahem antioxidantů (vitamínu E a A), astaxantinu, canthaxanthinu a vzácných flavonoidů.

Čistý krilový olej obsahuje na 1000 g až 40 % fosfolipidů. Tyto se svou strukturou liší od typického rybího tuku, který obsahuje EPA a DHA v podobě triglyceridů. Na trávení je příjemnější a pokud někomu nedělá rybí tuk dobře a způsobuje nadýmání čí krkání, tak krilový olej je v tomto ohledu mnohem příjemnější variantou.

Doplňky stravy s omega 3-MK užívejte vždy s jídlem!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Hana Lang
www.hanalang.cz

Lékařka přírodní medicíny, věnuje se nutriční terapii založené na potravinových intolerancí a mitochondriální medicíně.

31.1.2019 Články, Recepty a výživa

Související články