Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Než půjdete cvičit: Praktické a léty prověřené rady

Pohyb je lék. Prospívá našemu zdraví a všichni to víme. Pokud chceme navíc zhubnout, případně si udržet svou stávající figuru, pomůže nám pravidelná pohybová aktivita víc než kdejaká dieta.

Začínala jsem jako řadová cvičenka a pak se stala instruktorkou. Ráda bych se tedy s vámi podělila o zkušenosti, které jsem nabrala na obou stranách fronty. A jelikož nyní provozuji web o cvičení, kde sbírám názory a postřehy návštěvníků i provozovatelů, věřím, že vám mnohé z nich pomohou. Ačkoliv vypadají na první pohled jako samozřejmost, je dobré si od začátku uvědomit, co je pro vás nejlepší.

Výběr dobrého fitcentra

V čistém a vlídném prostředí vás cvičení bude těšit

Současná doba nabízí poměrně velký výběr rozmanitých  cvičebních stylů, zvlášť ve městech. Doporučuji věnovat pozornost nejen volbě vhodného cvičení, ale také zařízení, kam budete docházet, a v neposlední řadě samotného instruktora. Když si vyberete dobře a pohyb vás bude těšit, snáze překonáte případné překážky a krize, které se občas dostavují. Bylo by škoda ukončit své snažení jen kvůli tomu, že vás rozčiluje špinavá sprcha v šatně, případně že zvolené cvičení je příliš náročné nebo instruktor arogantní.

Jak si vybrat to nejlepší fitcentrum

Nevím jak vy, ale já dám nejvíce na osobní reference. Reklama je hezká věc, ale není nad to, když vám někdo důvěryhodný poskytne na základě vlastní zkušenosti osvědčený  tip. Pokud o nikom takovém nevíte, zkuste kamaráda Google. Klíčová slova: cvičení, rozvrh hodin, fitcentrum a samozřejmě název města, kde bydlíte.

Rada k nezaplaceni:

Ideální je, když najdete zařízení, které se nachází blízko vašeho bydliště (zaměstnání). Skvělé je také něco na cestě, po které pravidelně jezdíte. Ušetříte čas a vyhnete se výmluvám typu: „Kvůli dlouhému cestování dnes výjimečně (hahaha) na cvičení nepůjdu.“ Často pak obohacené bláhovým dovětkem: „Večer si ale zacvičím trochu doma!“ Takový přístup znamená začátek konce vašeho pravidelného pohybu.

Dostupnost je ovšem pouze jedním ze základních parametrů. Pokud nám má cvičení skutečně prospět, je třeba aby probíhalo pod odborným vedením. A taktéž v čistém a vlídném prostředí. Vypadá to možná jako zbytečná informace, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že když se máte po hodině tréninku tlačit ve špatně větrané šatně a ještě šlapat na špinavou podlahu, vnitřní rozmrzelost vám každou cvičební lekci pěkně otráví. A že takových ušmudlaných zařízení existuje!

Jak předejít takovému nepříjemnému objevu před první lekci?

Na místě je v tomto případě asertivní přístup. Zajděte si do vyhlédnutého objektu a požádejte na recepci o prohlídku. Nechte si ukázat cvičební sál, šatny (koukněte do skříněk, zda se tam neválí slupky od banánů atd.) a sprchy. „A čisté záchody, to mám rád,“ zpívá Daniel Landa ve svém hitu Šance. No přiznejme si: právě to, jak vypadají toalety, vám prozradí o celém zařízení mnohé.

Jak si vybrat dobré fitcentrum?

Vstřícné jednání na recepci napoví mnohé

Všímejte si také ochoty obsluhy. Namyšlená slečinka, která procedí mezi zuby, že „támhle je rozvrh hodin, vyberte si“, aniž by zvedla oči od počítače, protože si s někým chatuje přes Facebook, neznamená pro vedení fitka tu nejlepší vizitku. A jací pak asi budou instruktoři, kterým vkládáte do rukou své zdraví?

Malinko teď asi přeháním, ale účelem je, abyste pochopili, že vy jste platící zákazník a máte nárok na prvotřídní služby. Na cvičení se přece chcete těšit, a ne se stresovat, zda se na vás dostane dobrá skříňka a jestli nebude instruktor protivný a neotráví vám už tak nic moc den.

Jak často mám cvičit, aby to mělo efekt

Nezapomeňte,  že chcete-li na sobě skutečně zapracovat, budete muset cvičit třikrát týdně. Dva dny v týdnu bývá „norma“, která vám udrží stávající kondici, a jednou týdně – to je spíš jen pro radost (ale samozřejmě lepší než nic). Kdo chodí cvičit systémem „když se mi zachce, tak jdu“,  toho následný den akorát bolí svaly (pokud se nebude vyloženě šetřit) a postupně své snažení stejně většinou vzdá…

Máte vybrané místo, lekce i instruktora? Výborně! Tak si rychle vezměte diář a nekompromisně zaneste hodně dopředu všechny termíny, kdy se budete cvičení věnovat.

Kterou denní dobu je nejlepší cvičit?

Někomu vyhovuje čas brzy ráno před prací (pokud je ta možnost), těsně po zaměstnání (aspoň vyženete z hlavy protivného šéfa a nenosíte starosti domů) nebo večer (lepší než vysedávání u televize). Já osobně jsem asi před deseti lety objevila kouzlo cvičení o polední pauze. Samozřejmě ne každý si to může dovolit, ale je to velmi přínosné rozpůlení pracovního dne. Osvícený zaměstnavatel by to měl dokonce podporovat, zvlášť když vykonáváte práci, při které je třeba myslet. Bohužel ani mně to poslední dobou nevycházelo, tak jsem se se zatnutými zuby přesunula do ranních hodin. Ze začátku pocit přímo příšerný, ale víte, jak je pak den, který máte ještě před sebou, úžasně dlouhý?

Zdraví na prvním místě

Než přejdete k výběru konkrétní lekce, prověřte svůj zdravotní stav a podle toho se zařiďte. Nepodceňujte své problémy, ale na druhou stranu nehledejte v drobných neduzích ospravedlnění k lenošení. Některá fitcentra poskytují i diagnostický servis a řadu dalších vymožeností. Určitě využijte této nabídky. Předejdete tak zklamání, že vám pohyb z nějakého důvodu nesedne. Opravdu neplatí, že kdokoliv může cvičit cokoliv. V každém případě zatížení zvyšujte postupně, nechtějte po deseti letech nečinnosti chodit cvičit každý den.

Fyzioterapeutické vyšetření či odborná diagnostika pohybového aparátu není ztráta času,“ říká Mgr. Daniel Muller z Centra funkčního pohybu. „Vždyť vyšetření vašich pohybových návyků, možností a rozsahů je přece velice důležité pro uzdravení, pokud to tak můžeme říci. Jen na základě diagnostiky může trenér či instruktor přesně zjistit, jak s vámi pracovat, aby se za pár let nevyskytly nějaké problémy, například s páteří či meziobratlovými ploténkami. Koneckonců  před operací vám taktéž udělají všechna vyšetření, aby právě při zákroku nevznikaly nežádoucí komplikace,“ dodává tento prvotřídní a uznávaný odborník důrazně. Takže dejte na jeho slova. I mně se to vyplatilo…

Nezapomeňte na pořádnou motivaci

Postrádáte osobní sebekázeň? Potřebujete motivaci k pravidelnému pohybu? Kupte si permanentku. Nenecháte ji pak přece propadnout, že? Já osobně jsem potřebovala v jisté životní etapě ještě těžší kalibr, a tak jsem si domluvila osobního trenéra. Představa, že tam čeká, mě donutila jít, i kdyby venku padaly trakaře. Mohu vřele doporučit – aspoň na pár prvních týdnů.

Vizitka hosta:

Mgr. Daniel Muller, majitel centra a instruktor skupinových lekcí, zaměřuje se na pilates a zdravotní cvičení

www.centrumfunkcnihopohybu.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Osobní trenér Martin Hrazdil: Nejčastější bolesti kolen

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

22.10.2012 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023