Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

David Rejl: Kalistenika, Street Workout – posilování s vlastní vahou těla

Jistě jste už slyšeli, že posilování s vlastní vahou těla je zdravější, přirozenější, a že má mnoho dalších předností než klasické posilování s činkami.

Co si ale pod pojmem posilování s vlastní vahou představit?

Pouze vlastní váhu využívá celá řada sportů, od atletiky přes bojové sporty až po plavání, a tak bychom mohli pokračovat. Který z nich je ale ten jediný pravý, se vším, co k tomu patří? Slyšeli jste už pojem kalistenika?

Kalistenika, calisthenics, je pojem, který vznikl již ve starověkém Řecku. Slovo vzniklo spojením dvou slov –  kálos (krása) a sthénos (síla). Kalistenika byla využívána pro kondiční přípravu řeckého vojska. Jednalo se o souhrn cvičení, při kterém jedinec nepotřeboval žádné pomůcky, a byl schopen procvičit celé tělo, všechny svaly v těle.

Kalistenika zlepšuje sílu, mobilitu i celkovou koordinaci. Z počátku byly využívány jen základní cviky, jako jsou kliky, dřepy, stojky, angličáky, běh atd., které můžeme dodnes vidět ve fyzické přípravě armádních složek. S postupem času ale docházelo k rozšíření tréninkových metod  a hlavně k využití prvních tréninkových pomůcek (např. hrazda a bradla).

Kalistenika se rozdělila na dvě cesty, kalisteniku, která stále využívala pouze vlastní tělo, a gymnastiku, kam bylo začleněno i první nářadí, které má tradici až do dnešní sportovní gymnastiky. Jinými slovy, z gymnastiky se stal sledovaný sport, ale kalistenika stále sloužila jen lidem, kteří chtěli zvýšit celkovou kondici.

  • Sportovní gymnastika a kalistenika mají mnoho společného, celá řada cviků se objevuje v obou odvětvích, ale soutěžilo se pouze v gymnastice.

Na kalisteniku se časem zapomnělo a v popředí byla hlavně sportovní gymnastika. Ta má dodnes své místo na olympijských hrách a patří k nejtěžším sportům na světě. Na konci 20. století došlo ke ,,znovuobjevení“ pojmu kalistenika.

Objevilo se tzv. pouliční posilování – street workout, který využívá pouze vlastní váhu těla a nářadí, jako jsou hrazda a bradla. S původní kalistenikou má stejné základní principy, které jsou ale přenesené do dnešní moderní doby. Street Workout a kalistenika jsou tedy synonyma. Ze začátku to bylo posilování zejména pro chudé, kteří si nemohli dovolit drahá fitness centra, a proto využívali „dětská“ hřiště.

Ke cvičení využívali základní cviky: shyby, kliky, kliky na bradlech, dřepy atd. Street workout nabýval na popularitě a se zvětšující se komunitou se začaly objevovat i další směry. Postupně přibývaly nové a nové cviky, které se převzaly hlavně ze sportovní gymnastiky, ale i z oblasti fitness – především tím, že se začala využívat přidaná zátěž. Objevily se první soutěže, a tím vznikl nový sport, jenž se každým rokem stává populárnějším.

Dnešní street workout můžeme rozdělit na 3 hlavní disciplíny. Freestyle, který nejvíce připomíná sportovní gymnastiku. Tato disciplína využívá hrazdu a bradla, na kterých cvičenec předvádí toče, přeskoky a další prvky. Součástí jsou i statické prvky jako jsou handstand, planche atd. V této disciplíně se již pořádá i mistrovství světa, kde soutěž probíhá podobně jako gymnastika, avšak formou 1 na 1. Battle, tedy utkání dvou soutěžících, kde porota hodnotí sestavu každého závodníka a do dalšího kola postupuje pouze jeden. Set and reps, který má nejvíce společného s původní kondiční přípravou řecké armády.

  • Využívá pouze základní cviky jako jsou shyby, kliky, kliky na bradlech, dřepy na jedné noze atd.

Soutěž probíhá stylem „dostaň ze sebe maximum“, takže cílem je odcvičit co nejvíce opakování v každém cviku, vyhrává ten s nejlepší kondicí. Weighted už má společné prvky s fitness, protože se využívá přídavná váha na základní cviky, jakou jsou shyby, kliky na bradlech a dřepy na jedné noze. Zatím nejsou dány žádné jednotné normy pro tuto disciplínu, a proto se váhy liší podle závodů, průměrně se ale pohybují od 10 do 50 kg.

Každá z disciplín má svá pro a proti, ale tato různorodost dává možnost všem, aby si vybrali přesně, co chtějí. Koordinaci, sílu a obratnost najdete ve freestyle, kondici v set and reps a hrubou sílu zase ve weighted.

  • Street Workout je opravdu pro každého, ať už si vyberete pouze jednu nebo všechny disciplíny.

Cvičení je vhodné jak pro muže, tak ženy, začátečníky, pokročilé, příležitostné cvičence, ale i profesionální sportovce, kteří chtějí street workout využít jako kompenzační nebo kondiční cvičení. Ke cvičení se využívají specializovaná hřiště, která mají hrazdy, bradla, dopadové plochy atd.

Naštěstí dnes jich je všude dost a nová stále přibývají. Stejně tak ale postačí i jakékoliv dětské hřiště s prolézačkami. Vstupní investice je nulová, nepotřebujete žádné permanentky do tělocvičny ani žádné drahé pomůcky. Cvičíte pouze s vlastní vahou těla a na čerstvém vzduchu, což má pro celkový stav organismu další pozitiva. Jedinou nevýhodou je počasí, ale najdou se i tací, kteří chodí cvičit celoročně.

Začátečníkům doporučuji začít s disciplínou set and reps. Po získání základní kondice můžete pak dále přejít na freestyle, popřípadě weighted. Dostanete tak v každém tréninku novou výzvu pro vaše tělo, které budete rozvíjet všestranně a eliminujete vznik dysbalancí, jež mohou nastat při jednostranném zaměření. Nebojte se výzev a zkoušejte freestyle. Je to zábava. Když budete chtít pouze napumpovat tělo a vyčistit hlavu, tak si dejte sety. Když budete chtít manifestovat svoji hrubou sílu, tak si dejte weighted. Věřím, že každý si v tomto sportu přijde na své a cvičení venku si oblíbí.

Za okny nám začíná jaro, tak neseďte doma, najděte si nejbližší hřiště a hurá na trénink.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. et Bc. Rejl David
www.davidrejl.cz

Celý život se aktivně věnuji sportovní gymnastice a kalistenice. Díky zdravotnímu vzdělání jsem se začal zajímat o lidské tělo i více do hloubky a začal jsem zkoumat jeho další stránky, nejen trénink. Svým klientům nabízím služby od trénování, přes výživové poradenství až po regenerační techniky s různým zaměřením.

1.4.2019 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023