Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Tomáš Bartoš : Jak správně cvičit břicho II. – nácvik dýchání

Dnes si posvítíme na nácvik správného dýchání, které je základem toho, abyste břišní svaly následně posilovali správně a efektně.

Většina z vás už slyšela, že by měli dýchat do břicha (viz také první část článku).

Velmi důležité ke správnému dýchání je ale pozice žeber. ZOA (Zone of apposition), o které mluví velmi často v Postural Restoration Institutu, je pojem, díky kterému lidé z PRI popisují místo, kam se naše bránice má roztáhnout pro správnou funkci.

  • Zjednodušeně řečeno, je to pozice, kdy se vám nevyvalí žebra ven. Tohle je obecně obrovský problém během cvičení, o kterém si spousta lidí vůbec neuvědomuje, že dělá.

ZOA, http://www.posturalrestoration.com/

zdroj: www.posturalrestoration.com

Je několik způsobů, jak se můžete dostat do optimální polohy a v ní dýchat. Každému bude sedět jiný způsob a tak si uvedeme tři. Většinou toto cvičte pro 1-3 serie a 5-10 opakování. Tyto cviky jsou vhodné používat jako superserie k vašim klasickým cvikům.

1) Yoga dog breathing – bill hartman – začínáte v kliku. Poté zvednete zadek do pozice psa,  v které provede 1-3 brániční nádechy a poté se vrátíte zpět do kliku.

Tomáš Bartoš

Tomáš Bartoš

2) Na všech čtyřech lokty, pak ruce

Tomáš Bartoš

3) Eric Cressey + Tony Gentilcore – Jste v dřepu a držíte se stojanu.

Tomáš Bartoš

Pokud tohle umíte ovládat, aby vám žebra nevylétla nahoru, je dobré používat další dýchací cviky. Nemyslím si osobně, že je jeden způsob lepší než druhý. Spíše je rozdíl v tom, že každému vyhovuje lépe jiný cvik. Jsou lidé, kteří v leže na zádech nádech do břicha nemohou provést ani za milion korun.  A stačí se otočit na břicho, a hned vše funguje mnohem rychleji. Váš cíl je to vše potom zvládat i ve stoje a během cvičení!

Na zádech

Pětiminutové instruktážní video k nácviku správného dýchání za názorné pomoci cvičebních bot:

Na břiše

Tomáš Bartoš

Do boku

Do zad

Tohle vám pomůže maximalizovat využití vzpěračského pásku, kdy chcete do pásku tlačit po celém obvodu 360 stupňů. Pokud tlačíte do pásku pouze přední částí břicha, tak se velmi pravděpodobně dostanete do hyperlórdózy.

Abyste si byli jistí, že používáte bránici a nevytlačujete břicho pouze zatnutím břicha, můžete si kontrolně dát prsty pod žebra, která byste měli během nádechu bránici vytlačit ven.

Tomáš Bartoš

Proč tohle všechno, když máme řešit cvičení břicha? Protože správným dýcháním budete cvičit břicho SPRÁVNĚ a EFEKTIVNĚJI.

Nemluvě o tom, že vám to pomůže při stretchingu, mobilizačním nebo korekčním cvičení, při zvedání nejen činek, ale čehokoliv těžšího ze země, a už jenom tím dýcháním můžete vyřešit spoustu zdravotních problémů

Než se pustíme přímo ke cvikům na břicho, ještě několik důležitých informací:

Břicho jako takové je jedna z naprostého minima částí těla, které by ženy měly trénovat jinak než muži. Přesněji řečeno, břicho budete cvičit stejně, ale chlapi používají cviky na břicho s externí zátěží. Například stahování kladky za hlavou, ať už v kleče nebo ve stoje. Pro zvětšení přímého břišního svalu je to dobrý cvik, ale tak to ženy právě nechtějí.

  • Pokud si břicho jako žena opravdu osvalíte tím, že břišní svaly zvětšíte, stačí potom velmi malé množství tuku a budete vypadat tlustě.

Proto je lepší se držet vlastní váhy, případně menší zátěže, více opakování nebo používat různé superserie. Pro budování síly, tedy nízké počty opakování, je dobré pro používat různé typy výdrží (u žen).

Problém diastázy

Diastáze je rozestoupení přímého břišního svalu. V extrémních případech se to řeší operativně. Každopádně vždy je potřeba tento problém odcvičit. Nikdy se ho však už nezbavíte. Díky správnému cvičení však můžete zabránit rozšíření nebo tomu, abyste díky tomu měli problémy.

Pro všechny, kteří mají diastázy, a to platí i pro spoustu chlapů (nejenom pro ženy po porodu), je  spousta cviků, které si v dalších pokračováních zmíníme, vhodná a je dobré je cvičit. Doporučuji ale, abyste si předtím zašli za odborníkem  a cvičení břicha s ním probrali. Ženy díky tomu, že se diastáze spojuje s porodem, mají představu. Chlapi tohle vůbec neřeší a ani neví, že to mohou mít.

Kdo si nebude chtít za nikým dojít, tak velmi jednoduchá rada – necvičit právě přímý břišní sval a většinou se budete muset soustředit právě na dýchání, křížové břišní svaly a transversus tak, abyste vše posílili, a aby vám vše začalo v pořádku fungovat.

(pokračování)

Tomáš Bartoš

ww.barbargym.cz

Silový a kondiční trenér.
Majitel a zakladatel Barbar gymu
Držitel českých a zahraničních certifikátů z oblasti tréninku a výživy

12.2.2015 Tomáš Bartoš Články, Fitness a wellness

Z archivu

Lesk a bída sušeného ovoce: Proč bychom měli mít jeho konzumaci pod kontrolou?

Sušení je jednou z nejstarších a zároveň nejlepších forem uchovávání potravin.

Při správném sušení (nízká teplota po delší dobu) dochází k minimální ztrátě nutričně hodnotných látek. V poslední době je velmi in sušení mrazem, tzv. lyofilizace. Ovoce je díky této metodě krásně křehké, plné chutí a bez použití jakýchkoli přísad.

Celý článek 2.10.2017

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner