Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lucie Horská: Jak jsem objevila jógu a začala víc řešit jídlo a jeho pravidelnost

Před čtyřmi lety jsem pro Kalorické tabulky vyprávěla svůj příběh o tom, jak jsem našla cestu ke zdravějšímu životnímu stylu.

Člověk, který v sobě probudí vášeň k pohybu a kvalitnější stravě, už se jí jen těžko vzdává.

Byla jsem na rodičovské dovolené s dvěma dětmi, měla čas řešit, co jíme a vařit tedy podle svých představ. Chvíli po druhém porodu jsem doma začala cvičit, po večerech běhat, péct zdravé moučníky, chodila na trh kupovat kvalitní zeleninu a vlastně celý den strávený s dětmi byl tak nějak v pohybu a v myšlenkách, jakou svačinu si dáme odpoledne a co dobrého uvařím k večeři.

Lucie Horská

A pak přišel návrat do práce

Každodenní rytmus se naprosto změnil. Ráno rychlá snídaně, spěcháme do školky, ranní špička, v práci kafe, ten den už druhé. Oběd jak kdy. Někdy něco jen tak, jindy ne úplně zdravé meníčko. Svačina? To slovo ztratilo význam.

  • Než mi došlo, že je čas na svačinu, už jsem většinou musela pro děti do školky. Nakoupit, nachystat večeři, něco do sebe naházet, protože žaludek už skučel hlady.

Večer nebyla síla na běhání. A cvičení během dne? V tu chvíli utopie. Jen občas o víkendu, když nebylo v plánu nic jiného, šla jsem se proběhnout a upekla nějakou dobrotu nebo domácí chléb. I takhle se může zvrtnout zdravý režim, který si nastavíte.

Netloustla jsem výrazně, ale taky nebyla spokojená

Po každodenních osmi hodinách sezení u počítače mě brzy začala bolet záda. A po dlouhé době se opět ukázala madam celulitida. Byla jsem uhoněná a naštvaná, že všechno nezvládám tak, jak bych chtěla. Neměla jsem ale sílu a tudíž ani chuť to jakkoliv měnit. Moje sestra v té době chodila už několik měsíců na power jógu a na první lekci mě vytáhla doslova násilím. Spíš to pojala tak, že mě bere z toho rodinného a pracovního kolotoče mimo. Slíbily jsme si, že si po józe zajdeme na víno, a tak jsem souhlasila.

Lucie Horská

První lekce přinesla naprosté nadšení

Nikdy na tu první lekci nezapomenu. Bylo to jako bych se konečně zase našla. Hodně jsme se během lekce protahovali, tzv. otevírali hrudník a dýchali. Přesto jsem druhý den cítila každý sval. Ale hlavně jsem po strašně dlouhé době byla zase tak nějak v klidu. Jóga není jen o cvičení. Jóga v sobě nese harmonii, pomáhá zpevňovat tělo, ale zejména čistí mysl. A přesně to jsem v tu dobu potřebovala nejvíc.

Já šťastnější, já krásnější

Stala se z toho závislost. Koupila jsem si permanentku a začala na jógu docházet několikrát týdně, po večerech, když děti už spaly. Těšila jsem se a měla najednou mnohem víc síly na všechno. Díky tomu, že se hýbete, automaticky zase začnete řešit i jídlo. A protože to děláte naprosto přirozeně, výsledky jsou mnohem lepší, než kdybyste se museli nutit. Nikdy si totiž před jógou nedáte křenovku s knedlíkem a masem, protože by vám to během jógy nedělalo dobře.

  • A tak se u nás doma zase začalo víc řešit jídlo a jeho pravidelnost.

Hodně zeleniny, hodně vody. Po dlouhé době jsem dětem podusila mrkvový perkelt a sobě udělala milovanou pikantní červenou čočku. Samozřejmě, že díky pohybu a pravidelné, kvalitnější stravě šla kila zase pěkně dolů. Postava se zformovala a mě čekalo po dlouhé době léto, kdy jsem se svojí postavou byla skutečně spokojená. Žádné diety, dril v posilovně, který nebaví. Nešťastné vážení. Nic takového. Jím, co chci, jen s mírou. Stejně mě ale nejvíc chutnají lehčí jídla, po kterých mi není těžko. Když chci, dám si alkohol. To všechno aktivní pohyb, kvalitní, pravidelná strava a spokojená hlava zvládne.

Lucie Horská

Jóga na všechno a pro všechny

S oblibou svým známým říkám, že z jógy se postupně stal můj osobní fitness trenér i psycholog. Našla jsem v ní odpovědi na mnoho svých otázek. Když nemohu zajít do studia na lekci, klidně si zacvičím doma. Naučila jsem se lépe dýchat, držet záda a moje tělo je nejen pevnější, ale i pružnější, což se v mnoha ohledech hodí. Na konci každé lekce přichází chvíle na osobní meditaci. Cestu k sobě. Možná to zní příliš magicky, ale jde o pomyslnou třešinku na dortu. V tu chvíli přichází na řadu ten můj „psycholog“, který mi říká, že všechno je to v mojí hlavě a jen já si nastavím, jak si ten život budu žít. Zní to snadně, že?

Jógu jsem začala doporučovat všem svým známým. Samozřejmě vím, že nemusí tento druh pohybu sedět každému, ale za pokus to stojí. Já se v ní našla a její léčivou sílu snad už nikdy nebudu muset opustit.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Chodíte neradi cvičit? Možná za to tak úplně nemůžete. Prostě se tam necítíte dobře. Víte, kdy je lepší změnit trenéra, skupinovou lekci nebo rovnou celé fitcentrum? 

Připravili jsme pro vás ty nejzásadnější varovné signály a připojili názory lidí, kteří že v prostředí fitness pohybují den co den. Možná díky změně, kterou třeba na základě článku provedete, budete nyní navštěvovat fitko s radostí…

Celý článek 28.2.2019 1

Lucie Horská
www.e-zin.cz

Digitální marketérka, copywriterka, blogerka. Lucie žije v Brně. Zajímá se o zdravější způsob života, ráda zkouší nové „zdravé“ recepty, cvičí jógu a občas běhá. Miluje hrátky se slovíčky, knihy, výlety se svými dětmi, pozitivní přístup k čemukoliv a brzké ranní ťukání do klávesnice, kdy jí to píše nejlíp.

30.5.2019 Články, Fitness a wellness, Jak zhubnout, O kaloriích nevážně

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023