Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Olga Bušková: V harmonickém domově se vaří zdravě a s radostí

Paní Olga o sobě říká, že je labužnice života. Asi právě toto označení mě upoutalo natolik, že jsem před časem začala na internetu zjišťovat, čím vším se tato zajímavá žena zabývá.

Náhoda tomu chtěla, aby k tomu došlo ve chvíli, kdy na svět přišla její první kniha Domov jako talíř.

Když jsem půvabnou knížkou plnou svěžích ilustrací poprvé listovala, okamžitě mě napadla souvislost mezi uspořádaným domovem a chutí uspořádat si jídelníček tak, aby byl tělu a duši prospěšný. A od toho byl už jen krůček ke vzniku tohoto rozhovoru.

Olga Bušková: V harmonickém domově se vaří zdravě a s radostí

Náš rozhovor vzniká v rámci aplikace www.kaloricketabulky.cz, která lidem pomáhá nejen zhubnout, ale hlavně hlídat si správné složení potravy. Proto bych se ráda zaměřila, co se týká vašich „lahodných receptů pro každou místnost našich domovů“, především na kuchyň. Můžete, prosím, jen stručně vyjmenovat základní tipy k nápravě chyb, kterých se lidé zpravidla dopouštění v tomto srdci domova?
V kuchyni určitě nevystavujte špinavé nádobí a schovejte nože, protože vystavené ostré předměty mohou v prostoru navozovat komunikaci na ostří nože. Dbejte také na to, aby váš odkapáváč nebyl stále plný. I umytá kupa nádobí působí jako velký nepořádek. Proto ho raději ukliďte a utřete, zabere to jen chvíli. A nezapomeňte, že neumyté nádobí a nepořádek v kuchyni o vás vypovídá, že věříte, že to za vás udělá někdo jiný. Nebo že všechny tyto problémy zmizí nějak samy o sobě. Vysíláte tak do prostoru, že jako žena jste zcela bezmocná.

  • Co se týká jídla, seďte a jezte u bytelného stolu!

A stůl umístěte v prostoru tak, aby všichni, kdo u něj budou sedět, k němu měli snadný přístup a viděli na dveře. Není-li to možné, tak dveře zavírejte. Vytvoříte si tak pomyslnou pevnou zeď a budete se v místnosti cítit lépe. Pokud sedíte v energetickém průvanu (mezi oknem a dveřmi), tak je zavírejte také. Přivolejte hojnost! Váza s květinami na jídelním stole je symbolem rodinného života, hojnosti a prosperity. Podobně funguje i mísa s čerstvým ovocem.

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Jaký je váš vztah k vaření a která jídla tvoří základ vašeho rodinného jídelníčku?
Já osobně mám ráda jídla, co se rychle připraví. Nejsem typ kuchařky, která vaří celé hodiny, aby se potom během chvíle jídlo snědlo. Mám ráda vaření na wok pánvi, protože během chvíle je možné vytvořit chutné jídlo. K mým oblíbencům patří mango, krevety, ale i sýry. Nejím moc maso, ale kachně neodolám. Od malička jsem v jídle vybíravá. Nemám ráda UHO (univerzální hnědé omáčky), co člověka na několik hodin uspí. A stejně jako s jídlem to mám i s domovem. Musí mi chutnat a vonět.

Olga Bušková: V harmonickém domově se vaří zdravě a s radostí

Vy sama jste krásně štíhlá a na první pohled nabitá energií, kterou by vám mohly závidět i velmi mladé dívky. Jak to děláte?
V dětství jsem neměla problém s postavou. Byla jsem typ dívky samá ruka a samá noha. Vůbec jsem nemusela řešit váhu. Teď po čtyřicítce už moje tělo se mění nějak samo. Dopřávám mu více pohybu a uvědomuji si, čím ho krmím. Zaměřuji se i na své emoce a pocity. Dříve pro mě bylo důležité, co si o mě myslí okolí, než jak se cítím já. Dělala jsem věci, co mě nebavily. Stále více mám radši svoje tělo a dopřávám mu dobré věci: jídlo, zážitky a lidi, s kterými se potkávám.

To zní krásně. Kéž bychom se to všichni od vás naučili. Nicméně pojďme ještě zůstat u toho jídla. Naše čtenáře by jistě zajímal apoň jeden konkrétní recept z vaší kuchyně.

Ingredience pro 4 porce:

  • Balíček rukoly
  • 1 velké zralé mango
  • 2-3 zralá avokáda
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 citron
  • 1dl olivového oleje
  • růžový pepř
  • sůl
  • citrónová kůra

Postup: Lístky rukoly nasypte do velké salátové mísy. Oloupejte mango a avokádo, nařezejte je na středně velké kousky. Přidejte do mísy a důkladně pokapejte citrónovou šťávou, aby po čase stráveném na vzduchu nezhnědly. Ořechová jádra nasekejte a přidejte do mísy.

Salátová zálivka: Olivový olej smíchejte se špetkou soli, čerstvě namletým růžovým pepřem, citrónovou kůrou a trochou citrónové šťávy. Všechny přísady prošlehejte metlou a vzniklý dresink nalijte na salát. Vše velmi pečlivě promíchejte, až se salát krásně spojí. Dobrou chuť!

V rámci naší uzavřené skupiny na facebooku si lidé, kteří se zdravou stravou začínají, občas postesknou, že je vařit a připravovat si doma jídlo zkrátka nebaví. Zdá se jim, že to zabírá hodně času apod. V uspořádané a čisté kuchyni je ovšem radost vařit. Tím se vracíme nejen k první otázce, ale také vaší knížce. Tou když člověk listuje, napadá jej zcela zákonitě (i vzhledem k milým kresbám od Báry z Nikolajky) slovo útulno. Na začátku jsme si řekly o hrubých chybách v uspořádání kuchyně a praktických tipech, jak je napravit. Teď by mě zajímalo to „útulno“ – jak si zútulnit kuchyň, abychom v ní trávili rádi ten čas, jenž je potřebný k přípravě kvalitních jídel?
Já vnímám kuchyni jako srdce domácnosti. Je velmi důležitá. Nejenom, že vše podstatné se odehrává většinou zde, ale také víc než kterékoli jiné místo vypovídá o životním stylu lidí, co zde bydlí. Je to prostor související se zdravím a je důležité, aby dobře fungoval a podporoval vás. Kuchyně je spojena se dvěma zásadními prvky hojnosti – vodou a ohněm.

  • V kuchyni věnujte pozornost sporáku.

Ohniště bylo vždy posvátné a nesmělo být znečištěné. Dbejte na to, aby sporák vždy zářil čistotou. Je to ústřední bod kuchyně, protože na něm připravujete jídlo, které je zdrojem vaší energie. Říká se, že blahobyt také zvyšuje pravidelné používání všech plotýnek a hořáků. Neměli byste u něj stát zády ke dveřím, můžete se pak cítit zranitelní. A nezapomeňte, že pocit osobní pohody se promítá i do připravovaného jídla a ovlivňuje jeho kvalitu.

  • Moje doporučení pro pracovní desku je, že čím prázdnější bude pracovní deska, tím lépe se budete v prostoru cítit.

Není potřeba ji celou zastavit kuchyňskými pomocníky a vše mít vystavené. První věc, co uvidíte při příchodu do místnosti, tak ovlivňuje vaše emoce, jak se budete v prostoru cítit a zda vás bude bavit vařit. Jestli to budou drobky a nepořádek nebo čerstvá kytka ve váze a mísa s ovocem, záleží jen na vás.

Olga Bušková: V harmonickém domově se vaří zdravě a s radostí

Pořádek nejenom v kuchyni patří k vnitřním potřebám zralé ženy. Útulný domov je základem ženského života, na kterém stojí a opírá se o něj šťastný a vyrovnaný vztah i s dětmi. Žena, která útulný domov nevytváří buď pro lenost nebo únavu, nemá ani energii budovat vztah s partnerem. Útulný dům dodává ženě sílu. Ona nejvíce je v něm zainteresovaná než kdokoli jiný. Je jejím zrcadlem, kde se odráží, čím žije, co cítí a kam proudí její energie – zda do rodiny nebo mimo ní. Pokud domácnost volá po mužské ruce, nejspíše žena neumí budovat vztah s mužem. Z nějakého důvodu spoléhá jen na sebe, chce mít vše pod kontrolou, nebo žije sama, protože ho nepotřebuje.

Často jistě pracujete s klienty, kteří si s vaší pomocí snaží „uklidit“ v životě. Máte nějakou zpětnou vazbu, co se třeba u nich následkem toho změnilo?
Nemusím být tak silná, abych byla silná.“ To je krásná věta, která pomohla jedné mojí klientce. Vše, co si vytváříme kolem sebe a v sobě, je jen zrcadlem našeho života. Když nenecháme u sebe bydlet negativní myšlenky zadarmo a vystěhujeme je z hlavy, tak se začne měnit svět uvnitř nás a kolem nás. Když dokážeme z domova vyházet a uklidit nepotřebné, tak se nám bude lépe dýchat. Domov je naše druhé tělo.

Děkuji za rozhovor, přeji ať se daří, a našim čtenářům, aby jim s vašimi rady teď už i jejich domov voněl a jídelníček šmakoval.

Kontakt na hosta:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.6.2019 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Jak a proč začít s aplikací Kaloricketabulky.cz: Návod a tipy i pro největší pochybovače o vlastní vůli jíst zdravě a zhubnout

Patříte do skupiny lidí, kteří si říkají, že JEDNOU začnou jíst zdravě a že JEDNOU třeba i zhubnou?

S aplikací www.kaloricketabulky.cz můžete snadno začít HNED TEĎ. Už žádné odkládání na „lepší časy“.

Celý článek 20.5.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner