Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Knäckebroty, krekry, pufované chlebíčky či bílkovinný chléb – alternativy pečiva z odborného pohledu

Mimo klasický pšenično-žitný chléb, housky, širokou škálu rozpékaného pečiva či několik druhů pečiva opravdu celozrnného a kvalitního, je na trhu k dostání mnoho „alternativ“.

Ty nám mohou sloužit jednak k chuťové obměně, ale také k odlehčení sacharidové nálože, kterou často s pečivem dostáváme.

Jak si ale jednotlivé alternativy stojí? Je opravdu vše lepším řešením, než krajíc obyčejného chleba?

Knäckebroty, krekry, pufované chlebíčky či bílkovinný chléb – alternativy pečiva z odborného pohledu

Stručně jsme pro vás zhodnotila základní alternativy k pečivu. Vždy jsou uvedeny kalorické hodnoty na jeden kus tak, abyste si sami mohli zhodnotit, jak si s stojí. Energetick é hodnoty jsou převzaty z databáze aplikace www.Kaloricketabulky.cz.

Pufované kukuřičné chlebíčky (případně rýžové chlebíčky)

Kukuřice obecně má vysoký glykemický index, pufované chlebíčky mají tedy jeden z nejvyšších glykemických indexů. Jejich výhoda je ale v tom, že mají nízkou kalorickou hodnotu a nebývají zatíženy aditivy. Obecně nemají dobrou pověst, i tak ale mohou udělat službu. Za předpokladu, že jste v hubnoucím režimu a např. si jich namažete 7 ks k večeři domácí tvarohovou pomazánkou a pokladete je plátky kvalitní šunky nebo vařeného vejce, glykemický index se sníží a máte relativně lehkou nízkosacharidovou večeři. Nezapomínejte však na zeleninu, které si dopřejte klidně 300 g!

  • Pokud je budete celé odpoledne jíst po jednom, až sníte celé balení, jen abyste mohli něco zobat, dobře vám neposlouží. Dobrý sluha, zlý pán.

Energetická hodnota na 1 chlebíček (RACIO, Cornies se lněným semínkem):
22 kcal
0,6 g bílkovin
3 g sacharidů
0,3 g tuků
0,4 g vlákniny

Knäckebroty

Knäckebroty jsou z nutričního hlediska mnohem hodnotnější, než pufované chlebíčky, avšak už se nezavděčí lidem, kteří mají problémy s lepkem. Jsou vyrobeny z žitné, pšeničné, špaldové či jiné celozrnné mouky, mají většinou ještě navíc nějaká semínka či jinou složku a opět mohou posloužit k odlehčení.

  • U knäckebrotů už je důležité si hlídat složení, aby v nich nebylo více složek, než je nutné.

Tyto lehčí alternativy však nejsou vhodné, když sacharidy opravdu doplnit potřebujete, ať už po sportovním výkonu, nebo v rámci zdravého jídelníčku. Tělo vám pak bude více signalizovat, že mu chybí, a původně dobrý záměr se může projevit jako častější chutě na sladké.

Knäckebroty, krekry, pufované chlebíčky či bílkovinný chléb – alternativy pečiva z odborného pohledu

Jako výhodu u této alternativy vidím vysoký obsah vlákniny. Za předpokladu, že si jich např. dopřejete 5 ks k večeři, dodáte okolo 10 g vlákniny, což už je nezanedbatelné množství. Když už tedy kupujete a konzumujete knäckebroty, vybírejte ty, které mají hodně vlákniny, pak budou mít svou funkci.

Energetická hodnota na 1 knäckebrot (Racio, žitný se sezamem):
37 kcal
1 g bílkovin
6 g sacharidů
0,8 g tuků
1,8 g vlákniny

Mokré/šrotové/blokové chleby

Pod těmito produkty si představte všechny ty trvanlivé obdélníkové chleby, které jsou lisované, plné zrn a lehce se drolí. Patří k nejlepším alternativám klasického chleba/pečiva: mají nízký glykemický index, obsahují opravdu hodně vlákniny, obsahují celá zrna, takže i jejich výživová hodnota je velká. Jeden či dva plátky vás bohatě zasytí, ale nenesou s sebou rychlou energii, ale naopak poslouží dlouhodobě. Výborné jsou tedy před výkonem, ale i jako součást běžného zdravého jídelníčku. Už obsahují více sacharidů.

Energetická hodnota na 1 plátek, cca 60 g (BonaVita, active fitness chléb):
122 kcal
3 g bílkovin
22 g sacharidů
1 g tuku
5 g vlákniny (!)

Večerní chlebíky (bílkovinné pečivo):

Večerní chlebíky mají mnohonásobně vyšší obsah bílkovin než běžné pečivo a mnohem nižší obsah sacharidů. Večerní se jim říká proto, že jsou zejména vhodné pro období večera, kdy si lidé v redukčním režimu hlídají obecně příjem sacharidů. Můžete si tak dopřát tři plátky „chleba“ a nemít tak výčitky.

  • Vše má ale háček.

Takové produkty jsou často ze sójové či lupinové mouky, které se nedají považovat za úplně vhodné. Spolu s tím je v nich také vyšší % soli a ne vždy nejlepších tuků. Stejně jako chleby šrotové obsahují vyšší množství vlákniny, za což mají plus.

Energetická hodnota na 1 plátek, cca 30 g (večerní chlebík Penam):
82 kcal
8,5 g bílkovin
2 g sacharidů
4 g tuků
4 g vlákniny

Suchary

Do této skupiny řadíme jak suchary vícezrnné, tak ty obyčejné, jednodruhové. Křehké rohlíčky mají tu výhodu, že vydrží, nezkazí se, můžete je mít načaté půl roku a mohou posloužit jako záchrana, když zrovna není nic jiného.

  • Já osobně je ale za vhodnou dlouhodobou alternativu nepovažuji a jako velké minus beru ten fakt, že hrozně drobí, což také není zrovna dvakrát příjemné.

Pokud jste nuceni si naordinovat pár dní na suchu a piškoty už vás nebaví, pak jsou suchary vhodné. Často ale obsahují palmový či jiné ztužené tuky, což se o výše zmíněných produktech říci nedá. Co do výživové hodnoty také nejsou příliš hodnotné, vlákniny mají málo.

Kalorická hodnota na 1 rohlíček, cca 12 g (Active křehké rohlíčky s celozrnnou moukou Bonavita):
37 kcal
1 g bílkovin
7 g sacharidů
0,5 g tuku
0,7 g vlákniny

Co jsou Kalorické tabulky a jak je používat?

Z archivu aneb přečtěte si také:

RNDr. Bebová Michaela
biochemicka.cz

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Bojuji proti mediálním bublinám, výživovým trendům, dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším a jsem zakladatelkou webu Vitalweb. Mezi mou specializaci patří doplňky stravy. Jsem propagátorka suplementace vitamínu D, náročná uživatelka (protože nekvalitní doplněk je horší než teplé pivo), ale také nadšená experimentátorka. Věřím, že kvalitní a dobře sestavené doplňky stravy mohou pozitivně ovlivnit náš život a naše zdraví.

18.7.2019 Články, Recepty a výživa

Související články