Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Lucie Křivinková: Jak nám může ublížit nadbytek cukrů?

Nejde zdaleka jen o potíže s nadváhou nebo riziko rozvoje cukrovky, jak napadne asi většinu lidí.

Moje zkušenosti s tím, jaké zdravotní potíže může nadbytek cukrů ve stravě způsobit, vás snad postrčí k tomu, abyste zvážili, jestli i vy nesměřuje díky složení své stravy k podobným problémům jako jsem mívala já. A opravdu nejde jen o bílý cukr…

Jak jsem to s cukry měla já?

Sladké miluju a vždycky jsem milovala. Milovala jsem ho (spolu s ovocem a pečivem) až tak, že jsem se propracovala až ke zdravotním potížím, které mi v mých zhruba dvaceti letech na dlouho znepříjemnily život. Špatné návyky a závislost na cukrech mi dennodenně způsobovaly bolesti břicha, ke kterým se přidal ošklivý ekzém. V té době jsem ovšem neměla ani tuchy, co špatná strava může udělat i s celkem zdravým jedincem. Doma ani ve škole jsem o tom stejně jako většina z nás nic neslyšela.

Lucie Křivinková

Co jsem podnikala, než jsem se dopídila důvodů svých zdravotních potíží?

Navštívila jsem ordinace praktického, kožního, interního a nevím jakého ještě lékaře. Byla jsem si prohlédnout i hematologii a poležela si na sonografu. Za těch X vyšetření a návštěv u lékařů jsem jen jedinkrát slyšela dotaz na to, jak jím. Byl to jediný náznak toho, že mezi našimi lékaři někdo tuší o spojitosti způsobu našeho stravování a našich zdravotních potíží. A už vůbec nikdo se mě neptal na to, jak žiju nebo jaké mám vztahy. To je další kámen našeho zdraví. Zkrátka, všechna ta lékařská vyšetření nepřinesla žádný výsledek. Ani úlevu mých potíží.

Strava, jak žiju a jaké mám vztahy = základ zdraví!

Od některých lékařů nemůžeme bohužel ani dnes čekat takový celostní přístup k pacientovi. Ať už z důvodů toho, že to nevědí, ignorují nebo na to prostě nemají čas. Na druhou stranu díky bohu po téměř dvaceti letech od doby, o které píšu, už osvícení lékaři u nás existují. A můžete se na ně s důvěrou obrátit.

Je ale hlavně na nás, abychom se o své zdraví postarali. Můžeme si k tomu najít odbornou pomoc, tak jako jsem to tehdy udělala já. A budeme mít tak potřebnou podporu- alespoň do začátku, než se naučíme se o své zdraví postarat sami. Lez vyhledat zkušeného bylináře, terapeuta tradiční čínské medicíny nebo lékaře, který využívá dietologii jako pevnou součást terapie.

  • Stále ale platí, že jen my sami jsme zodpovědní za své zdraví. Ne lékaři a jiní experti! Ti nám mohou jen pomoci.

Nejde jen o diskomfort, ale o zdraví

Takové bolesti břicha nebo ekzém dokáží člověka potrápit a omezují ho v každodenním životě. Celostní a tradiční směry medicíny (čínská, indická, funkční) chápou, že naše zdraví začíná v břiše. Pokud si ho plníme dlouhodobě nevhodnou stravou, může přijít nemoc. A také vědí, že problémy s kůží nevyřeší mastička, ale vnitřní detox. Vyrážky, ekzémy a podobné potíže totiž značí, že naše vnitřní čisticí a životně důležité orgány (ledviny, játra, slezina) nezvládají svou práci, jsou oslabené a v těle bují potenciálně nebezpečný chronický zánět.

Jak jsem se tedy léčila a vyléčila já?

Upřímně: Trvalo to měsíce a skoro roky a nebylo to vůbec snadné ani levné. Nejlépe tedy je se do takového stadia, v jakém jsem se nacházela já, vůbec nedostat. U každého to je individuální, ale obecně se dá říct, že většina západních obyvatel má ve stravě nadbytek cukrů. I v mém případě byl 1. krok jejich omezení. Vynechání ovoce ze stravy mi pomohlo prakticky ze dne na den eliminovat ekzém asi o 50%! Kdo ví, co je ekzém, který máte po celém těle spolu z rozškrábanými místy a natékají vám víčka tak, že přes ně skoro nevidíte, ten si umí představit, jak velká to byla úleva!
Základem léčby byla změna stravy na nízkosacharidovou (low carb dieta je dnes už běžná, resp. informace o ní snadno najdete) a užívání bylin ve formě čajů. O vztazích jsem se už zmínila a jen stručně řeknu, že úplné vyléčení nastalo až tehdy, když jsem opustila svůj nefunkční vztah s přítelem.

Jak vypadala moje strava?

  • Prvních 14 dní úplně bez cukrů typu ovoce (to ještě mnoho měsíců potom), mouky, tj. pečivo, chleba, přílohy a samozřejmě jakýchkoli sladidel (cukru, medu, sirupů). V podstatě se jednalo o tzv. zimní stravu podle R. Kindla, který mi ji osobně naordinoval.
  • Naopak jsem přidala do své stravy maso, které jsem několik let nejedla (proto vegetariáni pozor, dejte si pozor na vyváženost a nadbytek cukrů ve své stravě). Základem byla tedy zelenina, vejce, maso.
  • Po čtrnácti dnech takového čištění jsem nastoupila už méně přísnou, běžnou variantu zimní stravy – bez přidaných cukrů a moučných jídel ovšem pořád. Z příloh jsem směla jen rýži (která mi dodnes dělá jako jediná z příloh dobře).
  • Ovoci jsem se dobrovolně vyhýbala ještě dlouho. Dnes už si můžu dovolit i zhřešit, občas. A je mi dobře…

Co vlastně stojí za naší závislostí na cukrech, sladkém a co s ní?

Z hlediska tělesného řekněme, že cukry moc chutnají bakteriím ve střevě, bohužel ale těm zdraví ne zrovna prospěšným. Pokud si tyto potvůrky vykrmujeme, roste jejich množství na úkor zdraví prospěšných bakterií. Složení naší střevní mikroflóry je tedy velmi důležité. Ta je sice údajně v průběhu života stabilní, ale ne nezměnitelná. Trvale vhodnou stravou bez přidaných a zbytečných cukrů se nám to podařit může, vlastně musí. Špatné bakterie totiž nebudou mít dostatek potravy pro své přemnožení!

Z hlediska naší psychiky a duchovní stránky je problém v hledání slasti jinde, než bychom měli. Důvodem bývá pocit nedostatku lásky, který si buď s sebou neseme od dětství nebo si ji jako dospělí nejsme schopni „obstarat“. Prvotně je ovšem potřeba mít v lásce sama sebe. Pak nemáme potřebu hledat ji na nevhodném místě, např. v jídle.

Ještě trocha teorie je nutná: Co ještě s námi přidané cukry dělají?

Nebezpečí se skrývá především v působení cukrů na hladinu krevního cukru. A nenechte se mýlit, nejedná se pouze o problém pro cukrovkáře. Cukry v různé míře – v závislosti na výši glykemického indexu, resp. výši glykemické zátěže pro náš organismus – zvyšují hladinu krevního cukru a tím podporují vznik nebo rozvoj zánětu.

Zvláště přidané cukry s vysokým glykemickým indexem (GI) našemu zdraví ani figuře neprospívají. Čím rychleji se cukr vstřebává, tím vyšší je GI a tím víc je namáhaná slinivka břišní a produkován inzulin.

Výkyvy hladiny krevního cukru jsou vyšší a způsobují nejen to, že po jídle můžete mít brzy hlad, mít chuť na sladké a nepodpoří vás např. v redukci váhy. Podporují totiž také tvorbu mnohem nebezpečnějšího orgánového tuku, hlavně v játrech. Strava obsahující příliš potravin s vysokým GI tak může vést k obezitě a cukrovce (ale i dalším vážným zdravotním potížím).

Strava je velice důležitá pro zachování našeho zdraví, případně uzdravení. Proto nám zdravá strava, složená většinou z protizánětlivých potravin, přináší tolik zdravotních benefitů. Na toto téma vám doporučuji přečíst si knihu MUDr. Davida Freje: Stravou proti zánětu.

Není vhodné toto podceňovat, protože cukr je jednou z nejzánětlivějších potravin! Přeji vám pevné zdraví a sladký život i bez přidaných cukrů!

Lucie Křivinková https://luciekrivinkova.cz

Moderní biožena. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost. Za zdraví a štěstí své i svojí rodiny. Své děti učí jíst skutečné potraviny místo průmyslových výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s příznaky střevního zánětu léčí vhodnou stravou a šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě.

29.9.2019 Lucie Křivinková Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Jak ze stravy získat základní živiny – recepty Zuzany Švédové

Po zveřejnění článku Jak dostat základní živiny a všechny důležité látky do svého jídelníčku jste projevili zájem o recepty, v kterých by zde uveřejněné potraviny vystupovaly.

A protože Zuzana Švédová,  jež poutavé informace poskytla, s pokračováním souhlasila, přinášíme vám  další povídání. Věřím, že bude stejně zajímavé jako minule.

Celý článek 16.6.2014

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner