Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jana Černotová: Pravidelné provádění sestavy hormonální jógové terapie může pomoci i diabetikům

Hormonální jógová terapie je řadě čtenářům už známá.

Vědí, že jde o sestavu, která pomáhá ženám srovnat si hormony v období menopauzy, mladším zvyšuje šance na otěhotnění. Speciální verze je také pro muže.

Zakladatelkou tohoto cvičení je temperamentní Dinah Rodrigues, paní, které je 92 let (!) a stále ještě školí své následovnice. Jednou z nich je právě Jana Černotová, s kterou si dnes budeme povídat o dalších blahodárných účincích cvičení – a to tentokrát v oblasti působení na obávaný diabetes.

Jana Černotová: Pravidelné provádění sestavy hormonální jógové terapie může pomoci i diabetikům

Jano, na úvod připomeňme, že jsi se s paní Dinah osobně setkala. Jak na tebe tato vitální dáma v letech zapůsobila a co nejvíce tě během kurzů u ní oslovilo?
Ano, Dinah rozhodně působí jako dáma, které by člověk její věk určitě nehádal. Pěkně upravená si to nakráčí do sálu, zatleská a řekne: „Děvčata na místa!“ Je velmi důsledná a pečlivá, má ráda precisnost. Když něco řekne, tak jen jednou a nerada to opakuje. Obvykle jen tak mezi zuby tiše procedí, že už to jednou říkala. Já to oceňuji, udržuje si úroveň svých kurzů. Pro mě byl zážitek už jen to, s jakou energií vyučuje, jak je neustále pozorná, vnímavá a jakou má paměť.
Po ukončení lektorského kurzu hormonální jógy pro muže ve francouzské Aix-en-Provence jedna moje kolegyňka uspořádala komorní „after party“ u sebe doma. Bylo nás tam několik děvčat a Dinah. Povídaly jsme si v jednu chvíli s Dinah na gauči a naprosto mě fascinovalo, kolik plánů do budoucna tato subtilní žena má. Vydalo by to na několik životů. Byla velmi ukázněná, nepila alkohol, ale říkala s potutelným úsměvem, že čokoládu může. Dopředu řekla, že ve 21 hodin odchází, neboť chodívá spát v pravidelný čas. Obdivuhodné.

To ano, ale pojďme teď k hlavnímu tématu dnešního rozhovoru. Jakým způsobem vlastně pomáhá hormonální jóga diabetikům? Zřejmě probíhají stimulace jater a slinivky? Zvládne takové cvičení každý, kdo by o ně měl zájem?
Sestava pro diabetiky má dvě verze – pro začátečníky a pro pokročilé. Začíná se první verzí samozřejmě. A pokud člověk delší dobu nijak pravidelně necvičil, je tato varianta přívětivá. Pokud člověk chce cvičit, musí se hlavně rozhodnout. Vždycky je to o vlastním postoji – buď hledám způsob, jak to udělat anebo hledám důvody, proč to nejde a proč je to náročné. Mojí prioritou je, aby lidé cvičili, aby začali, vyzkoušeli a pocítili účinky na sobě. Jakmile si jich totiž všimnou, celé jejich snažení jim začne dávat smysl. A lidé rádi dělají smysluplné věci. Proto já osobně se snažím hledat řešení, aby lidé cvičit mohli, abychom případně některé pozice přizpůsobili jejich možnostem při zachování účinku. Základ ale zůstává, tj. techniky stimulace jater a slinivky, techniky cirkulace energie, jak už bylo řečeno.

Můžeš stručně popsat, v čem zásadním se liší hormonální jógová terapie, která pomáhá ženám s hormonálními výkyvy, a ta, která je zaměřena právě na diabetiky?
Věc se má tak, že techniky, princip cvičení a stimulace jsou shodné. Využíváme jógové pozice (ásány), které stimulují žlázy na fyzické úrovni samotným cvičením, dechové techniky vytvářejí vnitřní masáž žláz a podporují aktivaci energie v těle. A energetické techniky cirkulace stimulují žlázy s vnitřní sekrecí. Co se týká rozdílu, jde o to, které žlázy budeme primárně (nikoliv výlučně) stimulovat, aktivovat, harmonizovat. Samozřejmě pečujeme i o ostatní žlázy, ale priority jsou dány sestavou. U diabetiků pracujeme zejména s játry a slinivkou, v sestavě pro ženy se zaměřujeme na vaječníky, štítnou žlázu a hypofýzu.

Děkuji za jasné vysvětlení. A co když je, prosím, žena diabetička v menopauze? Má se naučit obě sestavy a střídat je, nebo ji doporučíš věnovat se naplno jen té jedné? Z naší uzavřené skupiny na facebooku vím, že tom tak často bývá.
Ano, tyto dotazy řešíme často. Nemám ráda obecná doporučení, vhodnější je vnímat člověka individuálně. Pokud se žena rozhoduje, kterou sestavou začít, doporučuji vyjít z toho, který problém je pro ni v danou chvíli palčivější. Pokud ji tíží diabetes a přidaly se i menopauzální symptomy, začne Dia sestavou. Pokud ale má ale diabetička několik návalů za hodinu a omezují ji tak v kvalitě života, bez váhání nabídnu nejdřív kurz, kde se naučí sestavu pro ženy v menopauze. Do budoucna pak mohou samozřejmě obě sestavy střídat. Sestavu diabetické jógy samozřejmě mohou cvičit i lidé s prediabetem, v případě rodinné zátěže, lidé s metabolickým syndromem, ženy, které trpěly na těhotenskou cukrovku. Jednoduše řečeno je to skvělá prevence.

Ve své knize Hormonální jógová terapie 2 popisuje Dinah negativní účinky stresu a vyjmenovává zdravotní problémy, které stres vyvolává. Předpokládám, že i v sestavě pro diabetiky jsou nějaké cviky, které by měly minimalizovat stres…
Ano, stres bohužel velmi negativně působí na hormonální soustavu. Hormony představují jakousi informační technologii těla. A když se pak informace, co dělat, nedostanou včas na správné místo, nastává zmatek. Součástí cvičení je i nabídka řady antistresových cvičení. Za mě je fajn, když si člověk vybere alespoň jeden, který mu konvenuje a pravidelně jej provádí, dostane se mu pod kůži. Je dobré se ukotvit. Stává se totiž občas, že se utápíme v mnohosti, nic neděláme naplno a zapomínáme, že v jednoduchosti je síla. Výběr cvičení je k tomu, aby si každý našel to, co mu vyhovuje. K čemu by bylo antistresové cvičení, když by se cvičící neustále díval na hodinky a hlavou mu šly myšlenky, kdy už to skončí?

Jana Černotová: Pravidelné provádění sestavy hormonální jógové terapie může pomoci i diabetikům

Naučit se snižovat stres prospěje jistě každému. Mohla bys prozradit dva tři jednoduché cviky, které by si hned teď při čtení článku mohl udělat opravdu každý?
Tak jeden parádní, který se bude hodit všem, prozradím, jmenuje se „HAH H H H ! ODSTRANĚNÍ NEGATIVITY“. Postavíme se na šířku pánve. Spojíme ruce jako bychom drželi sekeru. S nádechem zvedneme paže nad hlavu a myslíme na všechno negativní, co chceme ze svého života odstranit. Pak se silným máchnutím paží směrem dolů – jako bychom chtěli rozštípnout dřevo- vykřikneme s výdechem “ HAHHH!“. Při tom si představujeme, jak likvidujeme veškerou negativitu.
A přidám ještě jeden, kterým „zabijeme dvě mouchy jednou ranou“. Dechové cvičení, kdy budeme dýchat v určitém rytmu. Dechové cvičení samozřejmě zklidňuje mysl, současně ale tento dechový vzorec působí na snížení cholesterolu a podporuje hubnutí. Posadíme se do sedu s rovnou páteří. Budeme dýchat v rytmu 3:3:6:6, což znamená, že se nadechujeme na 3 doby (počítáme 1 a 2 a 3), zadržíme dech s plnými plícemi na 3 doby (počítáme 1 a 2 a 3), vydechujeme na 6 dob (tzn. počítáme 1 a 2 a 3 a 4 a 5 a 6) a zadržíme dech s prázdnými plícemi na 6 dob (počítáme 1 a 2 a 3 a 4 a 5 a 6). Pokud nám zpočátku nestačí dech, změníme rytmus na 2:2:4:4. Abychom docílili co nejlepších výsledků, měli bychom tuto techniku provádět 2 krát denně 15 minut.

Vím, že nejsi lékař, ale jako lektorka se denně setkáváš s lidmi, s jejich příběhy. Čím si ty osobně vysvětluješ prudký nárůst cukrovky v posledních letech?
Stres, nedostatek laskavosti k sobě samému, nedostatek radosti ze života, z přítomnosti prožívaného okamžiku. Často chybí péče o duši, psychohygiena. Všechno v tomto vesmíru má svoji příčinu. Jóga to krásně alegoricky vyjadřuje: „Tělo je chrám a Mysl Velekněz.“ Jenže my se o duši nestaráme. Děláme věci, které nechceme dělat, a říkáme, že to nemůžeme změnit. Ale máme to ve svých rukách.

Jana Černotová: Pravidelné provádění sestavy hormonální jógové terapie může pomoci i diabetikům

Asi by bylo v těchto místech vhodné zmínit i trochu jídelníček. Dostali jste v rámci kurzu také nějaká ověřená doporučení, případně jaký jídelníček doporučuješ svým klientkám, které k tobě na HJT chodí?
Jídelníček a diety jsou v dnešní době citlivé téma. Jako bychom se odpojili od kořenů. Někdy mi to připomíná babylónské zmatení jazyků. Důležité je, aby člověk vnímal své tělo, věděl a respektoval, co mu dělá dobře, a co mu škodí. Samozřejmě, může svůj stav konzultovat s odborníkem na výživu. Je-li člověk diabetik, je fajn, když dodržuje svůj dia jídelníček.
Pro případ nadváhy má Dinah svůj tip, který najdete i v její knize: Je to dieta tří porcí. Pro oběd a večeři si vytvoříte 3 stejně veliké porce. První porce sestává z ovoce, druhá ze syrové zeleniny a salátu. Jóga doporučuje alespoň 2/3 živé (syrové) stravy. Třetí porci tvoří vaše obvyklá dieta. Nejprve sníte první porci, potom druhou a teprve nakonec třetí porci – tu nemusíte sníst celou. Velikost porcí můžete zvolit libovolnou – všechny porce mají být opravdu stejně velké. Při výběru ovoce, zeleniny a konkrétních potravin by se i tak měli diabetici řídit pokyny kvalifikovaného výživového poradce.

Na závěr bych tě poprosila o nějaký příběh, samozřejmě anonymně…
Pan Lubomír, 72 let, cvičí cca 5 let, upravil s diabetologem dávkování inzulínu, cukr přestal kolísat, nemusí dodržovat striktně dietu a může si dopřát i dobroty, stabilně si udržuje hladinu půlročního cukru na 5,5 mmol/l. Jí absolutně všechno, pochopitelně střídmě. Po dvaceti letech na inzulinu má konečně zase radost ze života. Oceňuje, že ví, který cvik provést, když si zapomene svačinu nebo inzulín. Sám říká, že když začal cvičit, myslel si nejprve diabetolog, že má porouchaný glukometr.

Tak to je krásné. Děkujeme za rozhovor.

Kontakt:

Jana Černotová –  www.hormonalka.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Vyjídák: Jak setřepat diabetes 2. typu? Praktické tipy na úpravu jídelníčku

Jan Vyjídák: Jak setřepat diabetes 2. typu? Praktické tipy na úpravu jídelníčku

Diabetes 2. typu, také diabetes mellitus 2. typu (DM2), onemocnění dříve známé jako tzv. stařecká cukrovka, neboť se týkala převážně starších osob na sklonku života, dnes postihuje i děti a náctileté. Jen v ČR trápí přes jeden milion pacientů.

Ještě docela nedávno bylo považováno za tzv. chronické a progresivní, tedy bez možnosti vyléčení a s postupně se zhoršujícími symptomy, včetně srdečních infarktů, mozkových mrtvic, slepoty či amputací.

Celý článek 15.9.2019 2

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

31.10.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024