Proč obsahují Kalorické Tabulky reklamy?
Přicházejí nám do redakce dotazy, proč neplacená verze Kalorických Tabulek obsahuje reklamy. Že by měla být celá zadarmo.
Vysvětlíme vám, proč to tak dělat nelze.
Jak nejlépe vyfotit své jídlo do databáze Kalorických tabulek? A jak sebe pro příběhy o vašem hubnutí?
Naše databáze potravin díky vám stále roste a podobně přibývá vašich fotografií. Stejně tak se objevují nové příklady zhubnutí pomocí Kalorických tabulek, k nimž opět přikládají autoři srovnávací fotografie.
Ale přece jen ne každá fotka se hodí. Jaké jsou nejčastější chyby při podobném fotografování vlastní postavy nebo vašich jídel? Snad vám pomůže pár jednoduchých základních tipů a triků.
Fotit se sám, nebo někoho požádat?
Pokud je to možné, požádejte někoho z rodiny či přátel, aby vás vyfotil. U selfie v zrcadle, případně přes mobil a jeho přední kameru hrozí několik problémů.
Předně budete na fotce zrcadlově obráceně (včetně všeho kolem vás a za vámi, a to i nápisů). Těžko takto vyfotíte celou svou postavu. A co horšího – nebudete moci najít dobré pozadí, světlo a především odstup – viz dále. Pokud navíc použijete blesk, můžete na fotkách vypadat jako zombie.
Z jaké výšky a odstupu fotit
Pravděpodobně nechcete, aby na fotkách vypadala vaše postava zkresleně. Jednou z nejčastějších chyb je focení z podhledu či nadhledu.
Focení z větší dálky tyto rozdíly mírně stírá, ale použít je můžete jen u skutečných fotoaparátů s možností zoomu. Ty v mobilech jej nemají, takže by na fotkách byla vidět jen nějaká postavička v dálce.
Světlo a pozadí
Protože jde o ilustrační fotografie hubnutí, nebudeme se zabývat takovými věcmi jako póza, vyplnění celého políčka snímku a podobně. Jde nám o srovnání váhy.
Podobně v našem specifickém případě by i pozadí mělo mít jednolitou, nejlépe bílou barvu. Sice je hezké, když jste na fotce před tapetou plnou divokých palem, ale opět se tak ztratí linie vaší postavy – a o ty u srovnávacích fotografií hubnutí jde především.
Fotit zboku, z úhlu nebo shora?
Asi největší dilema začínajícím fotografům gurmánských a kulinářských dobrot způsobuje rozhodování, odkud pokrmy fotit.
Zde platí jednoduché pravidlo – pokud nejde o „vysoké“ jídlo (třeba dort, lasagne, pořádný hamburger, zmrzlinový pohár), které skutečně lépe vynikne při pohledu ze strany, pak foťte shora.
Takové jídlo do výšky vyzní na fotografii zajímavěji, jestliže je vyfocené zdálky (nejlépe tak metr a půl od objektu) s použitím zoomu. Pozadí se rozostří a neruší a samotné jídlo snímku dominuje, jak má. Při focení seshora se naopak zoomování nedoporučuje. Nafoťte jídlo i s okolím, oříznout snímek lze vždycky. Ale pozadí (třeba zajímavou strukturu starého, dřevěného stolu) nově nepřidáte.
Dobré světlo
Čímž se dostáváme k podstatné a nejtěžší věci. Nalezení správného světla. Fotíte-li sebezajímavější a sebebarevnější jídlo jen při svíčce či jedné žárovce v kuchyni, výsledek bude stejně vypadat šedivý, možná plný stínů.
Proto se snažte, pokud můžete, využít co nejvíce denního světla. Od okna většinou přichází při slunečném počasí zajímavé, rozptýlené světlo (nesmí však jít o přímý svit slunce). Můžete si vypomoct tím, že světlo (v tomto případě klidně i z lampy či lustru) odrazíte třeba kusem bílého papíru či záclonou, bílým ubrusem nebo polystyrenem.
Tuto fintu lze využít také v restauraci, kde často nemusíte mít dobré světelné podmínky. Vezměte si jídelní lístek, pokud je na bílém papíře, a s jeho pomocí můžete jídlo odraženým světlem „nasvítit“ podle potřeby. Blesk nepoužívejte v žádném případě.
Pozadí, barvy a aranžmá
Smiřte se s tím, že nikdy nenafotíte jídlo tak krásně a umělecky, jak je vidíte v reklamách, propagačních letácích či profesionálních knihách. Podobné fotografie vznikají v tomu určených fotografických ateliérech několik hodin, za asistence jídelních stylistů, osvětlovačů a profesionálních aranžérů. Jenže než byste dosáhli podobných výsledků, může vám vaše jídlo za tu dobu vystydnout a oschnout.
Vám asi půjde o rychlé nafocení již hotového jídla pro Kalorické tabulky, s následnou vlastní konzumaci nejlépe ještě zatepla.
Velkou roli hraje pozadí, místo, kde bude jídlo vypadat dobře. Může jít o již zmíněný starý, dřevěný stůl se zajímavou, rustikální strukturou, barevně kontrastní plochu, kameninovou desku, zajímavý ubrus.
Hodně rozmanitých barev rovněž zvýší atraktivnost snímku s nějakým jídlem, barvy by se však měly doplňovat, případně přímo se sebou kontrastovat (třeba při současném použití studených a teplých barev).
A pokud chcete mít skutečně dobré fotografie jídla, nezapomeňte si ve foťáku, a to i v tom mobilním, správně nastavit vyvážení bílé (White Balance) buď pro denní světlo, nebo pro žárovkové.
Jestliže stále nebudete spokojeni s výsledkem, můžete využít některý z foto editorů (klidně ty zdarma) a v nich fotku podle potřeby dotvořit nastavením kontrastu, jasu či saturace.
Přicházejí nám do redakce dotazy, proč neplacená verze Kalorických Tabulek obsahuje reklamy. Že by měla být celá zadarmo.
Vysvětlíme vám, proč to tak dělat nelze.
Celý článek 6.11.2019
Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.
Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.
Celý článek 2.12.2024
Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.
Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.
Celý článek 29.11.2024
Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.
Celý článek 23.11.2024
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024