Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

KalorickeTabulky.cz: Tipy pro focení jídel i sebe

Jak nejlépe vyfotit své jídlo do databáze Kalorických tabulek? A jak sebe pro příběhy o vašem hubnutí?

Naše databáze potravin díky vám stále roste a podobně přibývá vašich fotografií. Stejně tak se objevují nové příklady zhubnutí pomocí Kalorických tabulek, k nimž opět přikládají autoři srovnávací fotografie.

Ale přece jen ne každá fotka se hodí. Jaké jsou nejčastější chyby při podobném fotografování vlastní postavy nebo vašich jídel? Snad vám pomůže pár jednoduchých základních tipů a triků.

Jak nejlépe vyfotit své jídlo do databáze Kalorických tabulek?

Fotografování postavy

Fotit se sám, nebo někoho požádat?

Pokud je to možné, požádejte někoho z rodiny či přátel, aby vás vyfotil. U selfie v zrcadle, případně přes mobil a jeho přední kameru hrozí několik problémů.

Předně budete na fotce zrcadlově obráceně (včetně všeho kolem vás a za vámi, a to i nápisů). Těžko takto vyfotíte celou svou postavu. A co horšího – nebudete moci najít dobré pozadí, světlo a především odstup – viz dále. Pokud navíc použijete blesk, můžete na fotkách vypadat jako zombie.

  • Aby bylo vidět pokrok v hubnutí, měla by být na fotografiích postava zboku i zepředu, bez zataženého břicha a zatnutých svalů, časosběrně focená nejlépe pokaždé na stejném místě za stejných světlených podmínek.
jak se správně fotit do proměn

Ilustrační foto – v našich proměnách zveřejňujeme rádi včetně obličeje

Z jaké výšky a odstupu fotit

Pravděpodobně nechcete, aby na fotkách vypadala vaše postava zkresleně. Jednou z nejčastějších chyb je focení z podhledu či nadhledu.

  • Je to podobné, jako když stojíte na výletě u paty vysoké věže a vyfotíte ji zespodu – na fotce se vám bude zdát, že je dole pěkně široká a směrem nahoru se zužuje. Stejně tak u fotky z podhledu budete mít širší a delší nohy a malé tělo a hlavu.
  • A obráceně – u fotografie pořízené shora (třeba když je fotograf oproti vám velmi vysoký a dá si fotoaparát nebo mobil s kamerou k očím), vynikne především vaše hlava, a nohy budete mít malinké.

Focení z větší dálky tyto rozdíly mírně stírá, ale použít je můžete jen u skutečných fotoaparátů s možností zoomu. Ty v mobilech jej nemají, takže by na fotkách byla vidět jen nějaká postavička v dálce.

  • Nejlepším místem, odkud fotit postavu druhého člověka, je z výšky pod rameny nebo od břicha, aby podhled i nadhled byly vyvážené.

Světlo a pozadí

Protože jde o ilustrační fotografie hubnutí, nebudeme se zabývat takovými věcmi jako póza, vyplnění celého políčka snímku a podobně. Jde nám o srovnání váhy.

  • Při focení dbejte, abyste měli dostatek světla, nejlépe zepředu. U postavy utopené ve stínu posléze čtenáři těžko rozeznají, co je stín a co faldy.

Podobně v našem specifickém případě by i pozadí mělo mít jednolitou, nejlépe bílou barvu. Sice je hezké, když jste na fotce před tapetou plnou divokých palem, ale opět se tak ztratí linie vaší postavy – a o ty u srovnávacích fotografií hubnutí jde především.

Fotografování jídel

Fotit zboku, z úhlu nebo shora?

Asi největší dilema začínajícím fotografům gurmánských a kulinářských dobrot způsobuje rozhodování, odkud pokrmy fotit.

Zde platí jednoduché pravidlo – pokud nejde o „vysoké“ jídlo (třeba dort, lasagne, pořádný hamburger, zmrzlinový pohár), které skutečně lépe vynikne při pohledu ze strany, pak foťte shora.

Jak nejlépe vyfotit své jídlo do databáze Kalorických tabulek?

Takové jídlo do výšky vyzní na fotografii zajímavěji, jestliže je vyfocené zdálky (nejlépe tak metr a půl od objektu) s použitím zoomu. Pozadí se rozostří a neruší a samotné jídlo snímku dominuje, jak má. Při focení seshora se naopak zoomování nedoporučuje. Nafoťte jídlo i s okolím, oříznout snímek lze vždycky. Ale pozadí (třeba zajímavou strukturu starého, dřevěného stolu) nově nepřidáte.

  • Shora ale znamená vážně shora. Talíř by měl na fotce mít kulatý tvar, nikoliv šišoidu či elipsy. Navíc si většinou při focení shora nebudete stínit (jestliže nemáte žárovku přímo nad sebou).

Dobré světlo

Čímž se dostáváme k podstatné a nejtěžší věci. Nalezení správného světla. Fotíte-li sebezajímavější a sebebarevnější jídlo jen při svíčce či jedné žárovce v kuchyni, výsledek bude stejně vypadat šedivý, možná plný stínů.

Proto se snažte, pokud můžete, využít co nejvíce denního světla. Od okna většinou přichází při slunečném počasí zajímavé, rozptýlené světlo (nesmí však jít o přímý svit slunce). Můžete si vypomoct tím, že světlo (v tomto případě klidně i z lampy či lustru) odrazíte třeba kusem bílého papíru či záclonou, bílým ubrusem nebo polystyrenem.

Tuto fintu lze využít také v restauraci, kde často nemusíte mít dobré světelné podmínky. Vezměte si jídelní lístek, pokud je na bílém papíře, a s jeho pomocí můžete jídlo odraženým světlem „nasvítit“ podle potřeby. Blesk nepoužívejte v žádném případě.

  • Na každý pád platí, že světlo tvoří 90 % zajímavosti snímku nejen jídla.

Pozadí, barvy a aranžmá

Smiřte se s tím, že nikdy nenafotíte jídlo tak krásně a umělecky, jak je vidíte v reklamách, propagačních letácích či profesionálních knihách. Podobné fotografie vznikají v tomu určených fotografických ateliérech několik hodin, za asistence jídelních stylistů, osvětlovačů a profesionálních aranžérů. Jenže než byste dosáhli podobných výsledků, může vám vaše jídlo za tu dobu vystydnout a oschnout.

Vám asi půjde o rychlé nafocení již hotového jídla pro Kalorické tabulky, s následnou vlastní konzumaci nejlépe ještě zatepla.

Velkou roli hraje pozadí, místo, kde bude jídlo vypadat dobře. Může jít o již zmíněný starý, dřevěný stůl se zajímavou, rustikální strukturou, barevně kontrastní plochu, kameninovou desku, zajímavý ubrus.

  • Podstatné je, aby pozadí adekvátně doplňovalo samotný pokrm a ještě jej více „vypíchlo“. Při ostření se pak samozřejmě soustřeďte na jídlo, nikoliv na okolí.

Hodně rozmanitých barev rovněž zvýší atraktivnost snímku s nějakým jídlem, barvy by se však měly doplňovat, případně přímo se sebou kontrastovat (třeba při současném použití studených a teplých barev).

  • Estetickou hodnotu fotografie zvýšíte přidáním nějakých drobností do snímku – kamínků, květin, případně s daným jídlem souvisejících předmětů: koření, cibule, paprik, ovoce, ubrousků, šálku kávy, lžičky, solničky, prkýnka na krájení apod.

A pokud chcete mít skutečně dobré fotografie jídla, nezapomeňte si ve foťáku, a to i v tom mobilním, správně nastavit vyvážení bílé (White Balance) buď pro denní světlo, nebo pro žárovkové.

Jestliže stále nebudete spokojeni s výsledkem, můžete využít některý z foto editorů (klidně ty zdarma) a v nich fotku podle potřeby dotvořit nastavením kontrastu, jasu či saturace.

Další inspirace:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

25.12.2019 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024