Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak na naši postavu působí potraviny, ve kterých se kumuluje cukr, sůl, tuk a bílá mouka?

Jaro je časem, kdy mnoho lidí zkouší a praktikuje různé detoxikace a očisty organismu. Na druhou stranu ale značná část lidí svůj jídelníček jakkoliv odlehčit nedokáže…

Rozhodnutí se k takovému kroku je čistě na každém z vás, nicméně já mám tip na jednu netradiční, ale velmi funkční a na realizaci nenáročnou „očistu“ těla, která vám pomůže zredukovat nějaké to kilo. A rozhodně prospěje také trávení.

Tato „očista“ spočívá sice v jednoduchém, ale zásadním doporučení. Vyzkoušejte, (byť jen na 14 dní, abyste zjistili a pochopili) vyloučit z jídelníčku všechny potraviny, kde se kumuluje tato kombinace surovin:

  • cukr (myslí se sacharóza – řepný a třtinový cukr a také například glukózo-fruktózový sirup) nebo sůl
  • tuk (zde je myšlen především méně kvalitní tuk jako je ztužený rostlinný tuk, palmový olej, popřípadě živočišný tuk – máslo či sádlo)
  • a bílá mouka (myšleno pšeničná mouka NEcelozrnná).

Tato trojka obsažená v potravinách je především „prázdnou energií“, tedy organismu nepřináší vesměs žádné kvalitní živiny, jež mají v těle nějakou důležitou funkci. Neobsahují totiž dostatečné množství kvalitních bílkovin, složených sacharidů, „zdravých tuků“, vlákniny, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a dalších látek. Ba právě naopak, sníte-li potravinu, která naráz obsahuje cukr nebo sůl spolu s tukem a bílou moukou, pak obvykle rychleji stoupá hladina krevního cukru (tzv. glykémie), což klade nárok na naši slinivku břišní v podobě vyplavení vyššího množství inzulínu do krevního oběhu k účelu snížení hladiny krevního cukru. Tato reakce může podpořit ukládání tuku nebo nadbytek cukrů z potravin a pokrmů do tuku podkožního. A pozor, nejen že se tyhle potraviny rády ukládají hlavně do oblastí břicha, popřípadě hýždí a stehen, ale navíc zhoršují celulitidu (hlavně u žen), zatěžují trávení (kvašením cukrů) a také mají negativní dopad na střevní mikrobiom či mohou dokonce porušovat cévy (protože obsahují nekvalitní tuky, hlavně ty ztužené rostlinné, které mohou při časté a dlouhodobé kombinaci způsobovat kornatění cév, tzv. aterosklerózu).

Jak na naši postavu působí potraviny, ve kterých se kumuluje cukr, sůl, tuk a bílá mouka?

Pokud bychom se zaměřili na potraviny, které tuto trojkombinaci sůl/cukr + tuk + bílá mouka obsahují, pak možná budete překvapeni obsáhlostí tohoto seznamu. V rámci této „očisty“ by se tedy doporučily vyřadit následující potraviny a pokrmy:

  • slané i sladké běžné pečivo – máslem namazané bílé rohlíky, housky, pšeničný chléb; pizza rohlíky, pizzy, hamburgery, párky v rohlíku
  • sladká těsta – kynuté, linecké, listové a výrobky z nich – buchty, koláče, croissanty, loupáky, šátečky, koblihy a donuty, dorty, zákusky, palačinky
  • slané tyčinky a krekry
  • všechny oplatky, sušenky a piškoty
  • kynuté a houskové knedlíky či těstoviny se smetanovými omáčkami
  • smažený řízek, karbanátek a sýr v trojobalu
  • dále i některé uzeniny, lahůdkářské saláty, pomazánky a paštiky (mimo to, že jsou plné soli a tuku, mohou být také zahuštěny i pšeničnou moukou)
  • rádoby „fit“ produkty jako jsou slazené snídaňové cereálie, cereální polštářky, čokoládové snídaňové kuličky atp.

Možná i vy sami přijdete na další a další potraviny, které by do tohoto principu takové „eliminační stravy“ patřily.

Po vyřazení či aspoň omezení výše zmíněných jídel můžete již po pár dnech zaznamenat možný úbytek centimetrů přes břicho, hubnutí tuku hlavně v pase a na břiše (tuk viscerální i podkožní) a výraznější odeznění pocitů nadýmání. Dalším přínosem může být i potenciální zlepšení výskytu akné a celulitidy. Také můžete pociťovat případnou menší unavitelnost během dne a u některých osob dokonce i výrazný příval energie a entusiasmu. No a pokud vás výsledky eliminace této trojkombinace přesvědčí a budou vám svědčit, pak je žádoucí ji vydržet dlouhodobě či ještě lépe trvale.

Pokud to jde, jsem zastáncem co nejpestřejší formy stravování. Nicméně, jedná-li se o potraviny, které jsou pouhou prázdnou energií pro naše tělo podobně jako výše zmíněné, pak navrhuji je omezit nebo zcela vyloučit. Taková jídla člověka zaplácnou a nedodají vesměs žádnou kvalitní živinu. Pokud si nějakou takovou potravinu nebo pokrm dopřejete čas od času, nemám nic proti. Ale jíme-li obdobné potraviny dennodenně, pak se případně moc nedivme našim nafouklým břichům, únavě, kilogramům tuku navíc, celulitidě, akné, cukrovkám a cévám s vyskytující se aterosklerózou.

Tipy na závěr:

  • Místo klasického cukru doporučuji preferovat cukr v ovoci či v neochucených zakysaných mléčných nápojích.
  • Místo ztužených a palmových tuků se zaměřte na tuk z kvalitních rostlinných olejů, ořechů, semen, ryb a avokáda.
  • A nakonec, umožní-li vám to vaše zažívání, pak místo bílé mouky preferujte co nejširší škálu jiných obilovin a pseudoobilovin – oves, žito, špaldu, rýži natural, pohanku, polentu, jáhly, čirok, amarant a v neposlední řadě i luštěniny – hrách, čočku, cizrnu, fazole a sójové boby.

Redakce doporučuje: Hlídejte si jídelníček pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

16.4.2020 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024