Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak na naši postavu působí potraviny, ve kterých se kumuluje cukr, sůl, tuk a bílá mouka?

Jaro je časem, kdy mnoho lidí zkouší a praktikuje různé detoxikace a očisty organismu. Na druhou stranu ale značná část lidí svůj jídelníček jakkoliv odlehčit nedokáže…

Rozhodnutí se k takovému kroku je čistě na každém z vás, nicméně já mám tip na jednu netradiční, ale velmi funkční a na realizaci nenáročnou „očistu“ těla, která vám pomůže zredukovat nějaké to kilo. A rozhodně prospěje také trávení.

Tato „očista“ spočívá sice v jednoduchém, ale zásadním doporučení. Vyzkoušejte, (byť jen na 14 dní, abyste zjistili a pochopili) vyloučit z jídelníčku všechny potraviny, kde se kumuluje tato kombinace surovin:

  • cukr (myslí se sacharóza – řepný a třtinový cukr a také například glukózo-fruktózový sirup) nebo sůl
  • tuk (zde je myšlen především méně kvalitní tuk jako je ztužený rostlinný tuk, palmový olej, popřípadě živočišný tuk – máslo či sádlo)
  • a bílá mouka (myšleno pšeničná mouka NEcelozrnná).

Tato trojka obsažená v potravinách je především „prázdnou energií“, tedy organismu nepřináší vesměs žádné kvalitní živiny, jež mají v těle nějakou důležitou funkci. Neobsahují totiž dostatečné množství kvalitních bílkovin, složených sacharidů, „zdravých tuků“, vlákniny, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a dalších látek. Ba právě naopak, sníte-li potravinu, která naráz obsahuje cukr nebo sůl spolu s tukem a bílou moukou, pak obvykle rychleji stoupá hladina krevního cukru (tzv. glykémie), což klade nárok na naši slinivku břišní v podobě vyplavení vyššího množství inzulínu do krevního oběhu k účelu snížení hladiny krevního cukru. Tato reakce může podpořit ukládání tuku nebo nadbytek cukrů z potravin a pokrmů do tuku podkožního. A pozor, nejen že se tyhle potraviny rády ukládají hlavně do oblastí břicha, popřípadě hýždí a stehen, ale navíc zhoršují celulitidu (hlavně u žen), zatěžují trávení (kvašením cukrů) a také mají negativní dopad na střevní mikrobiom či mohou dokonce porušovat cévy (protože obsahují nekvalitní tuky, hlavně ty ztužené rostlinné, které mohou při časté a dlouhodobé kombinaci způsobovat kornatění cév, tzv. aterosklerózu).

Jak na naši postavu působí potraviny, ve kterých se kumuluje cukr, sůl, tuk a bílá mouka?

Pokud bychom se zaměřili na potraviny, které tuto trojkombinaci sůl/cukr + tuk + bílá mouka obsahují, pak možná budete překvapeni obsáhlostí tohoto seznamu. V rámci této „očisty“ by se tedy doporučily vyřadit následující potraviny a pokrmy:

  • slané i sladké běžné pečivo – máslem namazané bílé rohlíky, housky, pšeničný chléb; pizza rohlíky, pizzy, hamburgery, párky v rohlíku
  • sladká těsta – kynuté, linecké, listové a výrobky z nich – buchty, koláče, croissanty, loupáky, šátečky, koblihy a donuty, dorty, zákusky, palačinky
  • slané tyčinky a krekry
  • všechny oplatky, sušenky a piškoty
  • kynuté a houskové knedlíky či těstoviny se smetanovými omáčkami
  • smažený řízek, karbanátek a sýr v trojobalu
  • dále i některé uzeniny, lahůdkářské saláty, pomazánky a paštiky (mimo to, že jsou plné soli a tuku, mohou být také zahuštěny i pšeničnou moukou)
  • rádoby „fit“ produkty jako jsou slazené snídaňové cereálie, cereální polštářky, čokoládové snídaňové kuličky atp.

Možná i vy sami přijdete na další a další potraviny, které by do tohoto principu takové „eliminační stravy“ patřily.

Po vyřazení či aspoň omezení výše zmíněných jídel můžete již po pár dnech zaznamenat možný úbytek centimetrů přes břicho, hubnutí tuku hlavně v pase a na břiše (tuk viscerální i podkožní) a výraznější odeznění pocitů nadýmání. Dalším přínosem může být i potenciální zlepšení výskytu akné a celulitidy. Také můžete pociťovat případnou menší unavitelnost během dne a u některých osob dokonce i výrazný příval energie a entusiasmu. No a pokud vás výsledky eliminace této trojkombinace přesvědčí a budou vám svědčit, pak je žádoucí ji vydržet dlouhodobě či ještě lépe trvale.

Pokud to jde, jsem zastáncem co nejpestřejší formy stravování. Nicméně, jedná-li se o potraviny, které jsou pouhou prázdnou energií pro naše tělo podobně jako výše zmíněné, pak navrhuji je omezit nebo zcela vyloučit. Taková jídla člověka zaplácnou a nedodají vesměs žádnou kvalitní živinu. Pokud si nějakou takovou potravinu nebo pokrm dopřejete čas od času, nemám nic proti. Ale jíme-li obdobné potraviny dennodenně, pak se případně moc nedivme našim nafouklým břichům, únavě, kilogramům tuku navíc, celulitidě, akné, cukrovkám a cévám s vyskytující se aterosklerózou.

Tipy na závěr:

  • Místo klasického cukru doporučuji preferovat cukr v ovoci či v neochucených zakysaných mléčných nápojích.
  • Místo ztužených a palmových tuků se zaměřte na tuk z kvalitních rostlinných olejů, ořechů, semen, ryb a avokáda.
  • A nakonec, umožní-li vám to vaše zažívání, pak místo bílé mouky preferujte co nejširší škálu jiných obilovin a pseudoobilovin – oves, žito, špaldu, rýži natural, pohanku, polentu, jáhly, čirok, amarant a v neposlední řadě i luštěniny – hrách, čočku, cizrnu, fazole a sójové boby.

Redakce doporučuje: Hlídejte si jídelníček pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
16.4.2020 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

O mýtech, šarlatánech a informačním chaosu ve výživě s Lukášem Roubíkem, autorem best-selleru Moderní výživa

Proč je v dnešní době tolik mýtů a šarlatánů ve výživě a proč lidé věří dezinformacím?

Jak je to s umělými sladidly, redukčními dietami a „kalorickým mýtem“ či s různými „guru“ na výživu? Jak podle Lukáše Roubíka vypadá kvalitní jídelníček?

Celý článek 13.1.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner