Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Eliška Růžičková: Život bez masa? Zkoušela jsem …

V dnešní době je spousta “mejnstrýmových“ životních stylů. Nejsem ten typ člověka, co něco hodnotí, aniž by si to sám nevyzkoušel.

A tak vznikl tento článek pro blog aplikace KalorickeTabulky.cz

Úvodem pár slov na vysvětlenou výše uvedeného: Abych mohla posoudit maratón, prostě jsem si ho zaběhla. Teď už ty lidi chápu, že se stále vracejí na tuhle dost fyzicky náročnou záležitost. To samé jsem musela prožít na extrémním závodě B7 (sedm beskydských vrcholů, přes 90 km v časovém limitu), kde jsem málem vypustila duši, ale díky mému životnímu parťákovi a mé hlavě jsme to dali v limitu. Opět velmi intenzivní zážitek (smích), kde jsem v podstatě vyzkoumala, že opravdu nejsem ultra běžec (smích). Oba tyto závody provází totiž tak pohlcující atmosféra, že to chcete zažít znova. Ale zároveň jsem sama sobě dokázala, že když něco opravdu moc chcete, tak to prostě dokážete. Mám ráda lidi vzdělané a s otevřenou myslí, každý máme svého soudce i obhájce. Proto jsem se sama rozhodla zkusit život bez masa, alespoň na chvíli. Zahnala jsem předsudky. V hlavě jsem se nastavila na vegetariánství (ze dne na den).

Eliška Růžičková: Život bez masa? Zkoušela jsem ...

Předem podotýkám, že jsem stále všežravec, jen jsem měla potřebu zkusit žít chvíli bez masa. Můj životní rytmus je nabitý celkem dost fyzickou zátěží. Mám tréninky 5-6x týdně a z toho někdy i dvoufázově. Většinou jsou to intervalové tréninky s vysokou intenzitou a 1/3 tréninků je silová. Takže si asi dovedete představit, že na stravě vážně záleží.

  • Dokonce nejsem ani fanda “instantní“ stravy, takže u nás doma nenajdete sudy proteinů ani tyčinek.

Nepereme do sebe žádné tablety. A když už to musí být, tak fungujeme na bylinkách a přírodních věcech. Zní to v dnešní době trochu jako vědy okultní, co? Společnost si bohužel vzala tento “instantní“ svět za vlastní a vše, co je v pilulce nebo v prášku, je vlastně v pořádku. Přitom všechny důležité zdroje pro naše tělo jsou kolem nás i v originál přírodním balení, jen se stačí naučit je využívat. Ale zpět k hlavnímu tématu článku:

Celý můj dvouměsíční počin bych rozdělila do třech stěžejních bodů.
1. Co vařit a co nakupovat
2. Společenský faktor
3. Zdravotní aspekty

Co vařit a co nakupovat

První, z čeho jsem měla opravdový strach, bylo, co vlastně budu jíst a nakupovat. Ono to totiž ze začátku vypadá dost nemožně a to hlavně proto, že celý život jsem vychovávaná, že bez masa to prostě nejde. Jen malá poznámka: Moje rodina měla tehdy normální systém: školní obědy, doma o trochu méně masa, pokud to šlo i babiččiny dýchánky (smích). V lednici jsme vždycky měli kus nějaké té šunky.

Stav obav trval jen do prvního nákupu, kdy jsem vlastně zjistila, že to nebude tak zlé. Nechci úplně psát, že jsem maso nahradila, ale líbí se mi spíše definice: vyměnila. V mém jídelníčku se objevila sója, luštěniny, ještě více zeleniny a samozřejmě nechyběly sýry a vajíčka. Ono je to vlastně i logické. V podstatě mi došlo, že to vegetariánství je snazší cesta než veganství. To je pro mě už opravdu vyšší level. K tomu asi můj čas ještě neuzrál.

Měla jsem i velikou podporu v mém manželovi, který v podstatě také dost omezil maso. Někdy mi i přišlo, že těm našim holkám (školou povinné dcery) nevadilo, že nemají denně kus flákoty, a snědly vše, co jsme jim naservírovali. Nastala taková transformace našeho kulinářského umu.

Společenský faktor

Tenhle bod mě vlastně trápí a mrzí nejvíce. Zjistila jsem, jak mnozí lidé kolem nás jsou plni předsudků a zlořečení vůči vegetariánům a veganům. Pokusím se být tedy teď laskavá a nebudu to dále rozepisovat, protože vše je jen o nevědomí a jakési výchově společnosti. Bohužel žijeme v době, kdy se ze všeho udělá jakási móda a firmy se snaží vydělávat na všem, co je zrovna v kurzu. V tomto případě vnímám pro i proti ve všech možných směrech. Mohli bychom tu rozepsat ekologii, humánní aspekt, různé alergie, zvýšený výskyt rakoviny trávicí soustavy. Myslím, že tohle je bohužel tak široké a aktuálně závažné téma, které se bohužel týká nás všech.

Zdravotní aspekt

Když se nad tím zamýšlím, ze začátku jsem nepozorovala výrazné změny ani na mé váze ani na mém zdravotním stavu. Možná jsem se cítila lehčí, ale spíš to přikládám “placebo“ efektu. Pocit, že mi je vlastně lépe. Ale nijak zvlášť. Před tréninkem se snažím jíst méně, ideálně vůbec, takže to platilo i před tímto malým experimentem. Trvalo mi asi 3 týdny, než jsem si zvykla na větší příjem luštěnin, ale myslím, že se s tím tělo celkem srovnalo a hlavně jsem začala trochu víc vymýšlet jídelníček.

  • Bílkovina není totiž jen o luštěninách a sóje. Prostě to chce jen větší pestrost a lepší strategii v dávkování nejen rostlinných proteinů.

Každé tělo může reagovat různě a musejí se jen vychytat mouchy. Po měsíci jsem si najela pěkně na svůj systém a bylo mi dobře. Maso mi vůbec nechybělo a vlastně jsem i cítila jakousi hrdost. Začalo se mi lépe běhat a výkon při výších “tepovkách“ se zlepšil. Silový trénink byl stále stejný. Tam jsem žádné zlepšení ani zhoršení nepociťovala. V tomto případě by to chtělo dlouhodobější proces.

  • Moje váha šla asi jen o kilo dolů, ale to je u nás žen tak zanedbatelné číslo, že?

Ono si totiž tělo našlo přirozenou cestu k doplnění tím, že jsme měla větší chuť na sýry a ty, jak je známo, obsahují mimo bílkoviny i dost tuku. Takže se mi tak nějak možná přirozeně vyrovnal energetický příjem a jsem stále na svém.

Jsem sportovec, nejsem výživový poradce a vše dělám intuitivně, jak si tělo říká. Někdy je lépe, někdy je hůře.(smích) Ale stále platí, že se snažím řídit zdravým životním stylem. První chuť na maso jsem dostala po šesti týdnech. Ale nic závažného se vlastně nedělo, byl to jen záchvěv. Žádná “narkomanská“ reakce se nekonala (smích).

Eliška Růžičková: Zahnala jsem předsudky. V hlavě jsem se nastavila na vegetariánství (ze dne na den).

Celý experiment mi zmařil vlastně pan COVID-19, kdy jsme byli doma zavřeni. Na nákupy jezdil jen manžel. Jednoho krásného dne domů přivezl hovězí maso, že udělá dcerám “hambáče“. No a to byl bohužel pro mě bod zlomu. Člověk tak nějak přehodnocuje, přemýšlí o věcech možná jinak a prostě jsem si řekla, že tenhle domácí “burger“ bude závěrečná tečka.
Vím, že dva měsíce nemusí pro někoho znamenat dostatečně validní dobu kvalitního výzkumu, ale byl to můj výzkum, moje rozhodnutí a mně to stačilo k tomu, abych si sama zvolila svou další cestu. Už teď si můžu říct, že to bez masa jde.

A na co jsem vlastně přišla? Že každý má právo si rozhodnout o tom, jaký bude jeho životní styl. Pokud někomu neubližuje a nevnucuje své postoje a pravdy, není potřeba se někomu zpovídat a už vůbec vysvětlovat proč. A moje cesta teď? Určitě zlatá střední! (smích) Omezit maso a být laskavější k přírodě kolem nás. Na všechno si každý musí někdy holt přijít sám.

foto autorky článku: David Frýbert

Tip redakce KalorickeTabulky.cz:

Sportovní aktivita pro letní dny a celou rodinu: Retro skákání přes gumu je stále IN – naučte se základní skoky I.

Eliška Růžičková www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

22.8.2020 Eliška Růžičková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Eliška Růžičková: Změna stravování a pohybového režimu nám s manželem změnila postavu a pohled na život

Opravdu platí „nikdy neříkej nikdy“. Dříve by mě nenapadlo, že budu patřit k těm, kteří napíší o tom, jak jim stravovací návyky a změna pohybu změní figuru a vlastně i život.

Všichni tenhle bonmot asi znáte…

Celý článek 22.6.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner