Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Využijte při venkovním cvičení občanský soumrak! Tipy na aplikace, které vám v tom pomohou

Dny se začínají povážlivě krátit, a s nimi i čas na možné venkovní pohybové aktivity.

Avšak nezoufejte. Ačkoliv se zdá, že je úvodní titulek anarchistickým heslem, jde spíše o pomůcku právě při venkovním cvičení.

Když mi doktor doporučil v rámci mého zdraví minimálně hodinové procházky ostřejším tempem („Tím minimálně myslím minimálně,“ řekl mi. „Hodina a půl by byla lepší.“), nenapadlo mne, kolik úskalí se v takové radě může skrývat.

V dnešní době jde většinou o čas. Často se člověk dostane ven – nejen se projít, ale také si zaběhat nebo se projet na kole – až odpoledne či navečer po práci. A ne vždy jde člověk cvičit do města, kde se při stmívání rozsvítí pouliční lampy. Stejně tak je tomu se mnou.

Využijte při venkovním cvičení občanský soumrak! Tipy na aplikace, které vám v tom pomohou

A protože mne dost často přepadl soumrak poněkud nečekaně a v nevhodný čas, třeba když jsem tuhle šel polní pěšinou z Pátku do Poděbrad, nainstaloval jsem si do mobilního telefonu některé aplikace jako třeba Golden Hour nebo Sunrise Sunset, které vám umožní využít naplno celý den i s tím, co nabízí.

Den se totiž dělí na několik částí, nejen ráno, dopoledne, poledne, večer a noc. Ale také na astronomický úsvit, nautický úsvit, občanský úsvit, oficiální východ Slunce, pohyb Slunce, oficiální západ Slunce, občanský soumrak, nautický soumrak a astronomický soumrak. Tohle jsem vůbec netušil.

Délka úsvitu i soumraku závisí na zeměpisné šířce a mění se v průběhu roku. V naší zeměpisné šířce bývá celkový soumrak nejkratší začátkem března a v první polovině října (zhruba 1 hodinu a 50 minut celkem) a nejdelší v období kolem letního slunovratu – necelých osm hodin –, kdy vlastně ani nenastane pravá, astronomická noc.

  • Na severu Evropy to jsou ty známé bílé noci, kdy soumrak může trvat několik týdnů. Naopak nejkratší úsvit a soumrak mají kolem rovníku, kde Slunce zapadá skoro kolmo k obzoru, a trvá jen něco málo přes hodinu.

Z tohoto celkového soumraku znamená občanský úsvit a soumrak zjednodušeně řečeno (ony na to jsou různé matematické vzorce s určováním výšek a úhlů, ale pro náš účel není nutné zabíhat do takových podrobností), že Slunce je ještě nebo už pod horizontem (obzorem), ale už nebo stále ještě ozařuje horní vrstvy atmosféry, od nichž se světlo odráží k zemi, takže díky tomu je stále ještě vidět (zkrátka je šero).

Při občanském soumraku jsou sice na obloze už vidět nejjasnější planety (a postupně první hvězdy), ale pořád lze být venku bez umělého osvětlení a – v mém případě – stále ještě na procházce. V tomto šeru se dají i číst knížky nebo noviny.

Využijte při venkovním cvičení občanský soumrak! Tipy na aplikace, které vám v tom pomohou

Toto období je pro ty, kteří cvičí venku, velmi důležité právě pro dobré naplánovaní workoutu. Není nutné se řídit časem západu Slunce a panikařit, že nic nestihnu. Pořád ještě máte totiž k dobru kolem 35 minut během jarní a podzimní rovnodennosti, 40 minut v době zimního slunovratu a více než 45 minut kolem letního slunovratu.

  • Dejme tomu, že bych v tuto dobu, nyní na začátku podzimu, končil v práci v šest hodin odpoledne. Slunce zapadá oficiálně (viz výše oficiální západ Slunce) kolem sedmé večer. Na procházku za světla bych tedy mým laickým myšlením měl jen hodinu.

Jenže teď už víme, že existuje období šera, onen občanský soumrak, a ten v této době trvá oněch 35 minut, protože jsme v období podzimní rovnodennosti. Mám tedy reálně na pohyb venku za světla, než bude tma, něco málo přes hodinu a půl.

A to je zde před skutečnou (oficiální) nocí ještě nautický soumrak. Už toho tedy moc neuvidíte, ale obloha je ještě trochu světlá, takže budete rozlišovat obrysy předmětů a budov nebo na moři rozeznáte hladinu od horizontu. Při té cestě z Pátku do Poděbrad jsem v této chvíli viděl jen obrysy velkých stromů, vrcholky kukuřice na poli a posléze první obrysy domů, respektive trafostanice.

Mluvíme sice o soumraku, ale podobně je tomu i před východem Slunce. Nejprve nastane nautický úsvit, kdy začne obloha pomalu, ale jistě bělat, pak nastane občanský úsvit, tedy ranní šero, které jistě znají všichni ti, kteří vstávají do práce kolem páté hodiny ranní. Pokud jste ranní ptáčata, můžete samozřejmě pro venkovní cvičení využít i občanský úsvit.

Jak jsem se již zmínil, používám dvě aplikace pro Android.

Sunrise Sunset nabízí na úvodní obrazovce přehled časů všech výše zmíněných astronomických částí dne a k tomu i obrazové ztvárnění s uvedenými hodinami, kdy je ještě světlo.

Využijte při venkovním cvičení občanský soumrak! Tipy na aplikace, které vám v tom pomohou

Na dalších obrazovkách pak najdete podrobné informace včetně interaktivního 3D pohledu na orbitu a pohyb Slunce a Měsíce, najdete zde i ony výšky a úhly, východy a západy planet a jejich viditelnost nad obzorem, juliánský kalendář, a nakonec možnost budíčku, kdy vás aplikace upozorní na vámi zvolenou událost, třeba že už občanský soumrak začíná nebo končí.

Aplikace Golden Hour pak má výhodu, že je v češtině, a nabízí kromě oněch potřebných údajů (od kdy do kdy trvá které období dne) také třeba přesný popis pojmů zlatá hodina, modrá hodina a občanský, nautický a astronomický soumrak.

Pomocí mapy zobrazuje denní pohyb Slunce, azimut, nadmořskou výšku a podle aktuální hodiny, kdy aplikaci používáte, i barevné značení stmívání či rozednívání. Opět lze nastavit podle sebe potřebné notifikace.

Existuje ještě aplikace LunaSolCal, která vypočítává pohyb Slunce a Měsíce a nabízí informace o tom, kdy bude úplněk nebo nov u Měsíce, kdy přísluní, kdy odsluní, kdy proběhne částečné, prstencové nebo celkové zatmění Slunce (to celkové až v roce 2433, smůla). Ale kromě těchto informací i ty o občanském soumraku.

Google počasí pak má na hlavní stránce svého widgetu pro mobilní telefony zcela dole graf východu a západu Slunce s uvedením pravého poledne a odpočtem zbývajícího denního světla, s občanským úsvitem nebo soumrakem však nepracuje.

Náš tip

Choďte a hubněte s Kalorickými Tabulkami. 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Chodit, či jezdit na nákupy? Nebo si je nechat vozit domů?

Chodit, či jezdit na nákupy? Nebo si je nechat vozit domů?

Každá činnost má svá pro a proti. A nejinak je tomu s nákupy.

V Číně existují supermarkety, do nichž vjedete autem a podobně jako u McDrive nemusíte vystoupit ven, jen se natáhnete z okénka, vezmete zboží, načtete jeho kód na čtečku, potraviny hodíte třeba na zadní sedadlo a u výjezdu jen odevzdáte čtečku a součet zaplatíte.

Celý článek 27.11.2018 0

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

22.9.2020 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024