Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické Tabulky vám pomohou korigovat jídlo i ve výjimečných situacích jako jsou rodinné oslavy či víkendové výlety

Jak přirozeně regulovat jídlo, aby se člověk dlouhodobě cítil dobře, nepřejídal se, nehladověl a měl dostatek energie?

V případě, že už se někomu podařilo něco zhubnout, tak vám článek dá vhled do toho, jak si jídelníček hlídat, aby se kila tuku zase nevracela zpátky.

Znám to ze své nutriční poradny: S mnoha mými klienty procházíme cestou, kdy v prvotní fázi najedou na jídelníček, který jim sestavím na míru. Nicméně postupem času je žádoucí, aby se předepsaný jídelníček stal již jen jakousi berličkou, protože ideálem je naučit se dobře stravovat zcela intuitivně, bez striktně daného jídelníčku.

Kalorické Tabulky vám pomohou korigovat jídlo i ve výjimečných situacích jako jsou rodinné oslavy či víkendové výlety

Často lidem k tomu také slouží zapisování do aplikace www.kaloricketabulky.cz, díky které mají rychlý přehled o zkonzumovaných kaloriích i živinách. A mohou si tak později třeba jen zběžně překontrolovat, zda je jejich složení jídla i nadále v pořádku.

Jídlo je pro člověka nejen potřeba, ale i radost. A chutě mohou být samozřejmě proměnlivé v závislosti na dnech. Proto považuji za tak důležité osvojit si zdravější formu stravování tak, aby se stalo novým životním stylem, kde „hřešení“ není na denním pořádku, a kde jde spíše o jakési momentální a příležitostné uspokojení chutí a aktuálních potřeb těla.

Většina z vás zřejmě ví, jak se stravovat například v pracovní den, co si vybírat, jak jídlo poskládat. Stejně tak ve dnech volna, které nejsou ničím výjimečné. Co ale mnoho lidí řeší, jsou ty „jiné situace“ – například oslavy, grilovačky, posezení s přáteli, dovolené, služební cesty a výlety, zvlášť když se konají poměrně často.

  • V souvislosti těmito příležitostmi pak přichází časté dotazy, které by se daly shrnout takto: Jak se stravovat, aby se mi zhubnutá kila nevrátila a aby se člověk zbytečně nepřejídal při mimořádných příležitostech?

O tom, jak si korigovat stravu kolem mimořádných dnů, jsem sepsala několik rad. A zasadila je do příběhu paní Sylvy, jež se vzniklé situace naučila s mojí pomocí poměrně dobře zvládat.

Paní Sylva byla jednou z těch klasických klientek, které si přejí jídelníček na míru, jenž by pomohl zhubnout a navedl na cestu, jak se lépe stravovat. To se podařilo. Pár měsíců jela podle jídelníčku, zhubla požadovaných „kosmetických“ 6 kilogramů tuku a pak se rozhodla zkusit se již stravovat sama.

  • Dodržovala naučené postupy, výběr potravin, kombinování jídel a jako vodítko využívala právě zmíněnou aplikaci Kalorických Tabulek.

Osvojené stravování se jí dařilo zvládat ve dnech, kdy chodila do práce, kde měla každý den stejný režim. Doma se nasnídala, v práci si během dopoledne udělala čas na svačinu, šla v polední pauze na oběd, z práce často chodila rovnou cvičit nebo se procházet se svými psy. Když se vrátila z procházky či cvičení, tak si dala ještě lehkou odpolední svačinu a kolem půl sedmé s rodinou povečeřela. Byla spokojená s tím, jak jí, jak se cítí i jak vypadá.

Jenže po tomto „učesaném“ pracovním týdnu přišel víkend – a s ním různá doba vstávání, výlety, aktivity s dětmi, posezení s přáteli, návštěvy u příbuzných, narozeninové oslavy, což mělo za následek naprostý „nerežim“. Bylo jasné, že v první řadě se musela paní Sylva sžít s myšlenkou, že je to prostě tak, že i přes dobrý pocit, který měla ze svého stravování přes týden, pak nastane víkend, který jí do organizovaného stravování přinese chaos. A že je tím pádem zbytečné se tím stresovat a dělat si výčitky svědomí. Asi každý ví, jak je těžké tchyni u nedělního oběda odmítnout rajskou s knedlíkem…

Jak si korigovat jídlo během dne?

Ale nevzdaly jsme to. Situace jsme probraly a já jí předala mnoho rad, jak takové stravování lépe zvládat:

  • Na cesty a výlety si vzít z domova vlastní jídlo, pokud to bude jen trochu možné (například jogurt na svačinu, smoothie, oříšky, ovoce a raw tyčinky jako potraviny „poslední záchrany“ místo sušenek či párku v rohlíku).
  • Jídla klasické české kuchyně či jídla z rychlého občerstvení se snažit co nejvíce „odlehčit“ (například říct si o poloviční porci, místo hranolek si dát zeleninový salát a třeba i sníst jen jednu polovinu housky z hamburgeru; místo pěti knedlíků si dát dva; nesníst celou pizzu, ale jen čtvrtku; knedlo-zelo-vepřo nepodlévat tučným výpekem; ke smaženému sýru si dát brambory místo smažených kroket či hranolek) nebo si vybrat takové jídlo, které je přirozeně o něco lépe stravitelné (maso/ryba s nesmaženou přílohou a zeleninou; dát si jen krémovou polévku; místo hamburgeru zvolit tortillu s grilovaným masem a zeleninou; místo bagety s majonézou zvolit plněný sendvič.
  • Nekumulovat jídla, které by mohla snahu o udržení si hmotnosti zhatit (takže na oslavách si dát třeba jen jeden chlebíček, pár chuťovek a kousíček dortu namísto cpaní se chlebíčky, jednohubkami, chipsy, řízečky, dorty a jinými zákusky a ještě to „spláchnout“ alkoholem).
  • V případě tučného či sladkého jednoho hlavního chodu, tedy obědu nebo večeře (v podobě svíčkové, řízků, jídel rychlého občerstvení, vdolků, buchtiček s krémem, baget z benzínky, smažených sýrů), druhé hlavní jídlo odlehčit například salátem, rybou nebo jen polévkou…). Navíc v případě vyloženě nezdravých pokrmů jíst spíše na chuť než na množství. Stejně tak je žádoucí a účinné jíst velmi pomalu, ukousávat po menších soustech a jídlo si vědomě užívat.
  •  A pro představu zkusit si v Kalorických Tabulkách takový netypický den zapsat – jen si tam naťukejte celý ten konzum například o blížícím se vánočním volném dni nebo na oslavě narozenin. Někomu to může pomoct včas zabrzdit nezkrocené jedení nebo aspoň zregulovat zbylé denní chody tak, aby to v dlouhodobém měřítku nemělo negativní dopady na vývoj tělesné hmotnosti.

Uvědomění na závěr:

Život není statickým a proto ani nelze předpokládat, že naše stravování bude dennodenně ideální, to absolutně ne. Nicméně by tohle vědomí nemělo sloužit jako alibi k tomu, že budeme jíst velmi nezřízeně, přejídat se či celé dny mít „cheat day“. Naopak, když už vědomě jíte něco, kde máte pocit, že to není pro vaše zdraví či postavu zcela ideální, alespoň nepřikládejte pod kotel této situaci ještě případnými výčitkami svědomí. Jistě se více vyplatí jíst raději menší množství a menší porce, avšak za cenu vyšší kvality jídla, delšího chuťového požitku a vychutnávání si „zakázaného ovoce“. Teprve když máme dobrý pocit PŘED, BĚHEM i PO konzumaci jakéhokoliv jídla, může daný pokrm přinést tělu ten správný užitek (a nebo mu tolik neuškodit).

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

V časech, kdy se více lidí než obvykle zamýšlí nad svým životních stylem a snaží se zbavit nadbytečných kilogramů, přichází na trh kniha Kalorické Tabulky, jež spojuje výhody aplikace s listováním v papírové kuchařce.

Budeme rádi, když se stane vaším věrným pomocníkem v té vaší cestě za vysněným cílem.

Celý článek 31.10.2020 0

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

4.11.2020 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024