Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejtěžší není se změnou stravování začít, ale vytrvat

Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…

… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.

Také já mám díky začátku roku možnost nahlédnout do životních příběhů nových klientů. A být jim k dispozici při hubnutí či obměně stravovacích zvyklostí. K tomu samozřejmě využívám svých zkušeností, které mi poskytla praxe se stovkami předešlých klientů.

začít hubnout a vydržet

Obvykle si lidé na nový (třeba redukční) jídelníček rychle zvyknou, a tak mohu zodpovědně prohlásit, že začátky nebývají to nejtěžší, čím si klienti při hubnutí prochází. I když si to ze začátku často myslí. Pravdou ale je, je nejnáročnější není začít, ale u nového způsobu života vytrvat.

  • Proto je moje filozofie při hubnutí klientů jasná: žádné razantní a krutopřísné redukční diety.

Ideální představa procesu hubnutí pro mě znamená to, že si lidé novou formu stravování oblíbí natolik, že už se tak budou chtít stravovat dlouhodobě nebo nejlépe napořád. Proto všem dávám otázku k zamyšlení: „Dokážete si představit, že tuto novou formu stravování přijmete na rok, dva či dokonce pět?“

Pokud ne, tak to podle mě není způsob, který by pomohl zhubnout natrvalo. Vždy, když se rozhodnete začít hubnout nebo měnit svoje stravování, vyberte si takovou cestu/metodu, která vám umožní udržovat si své zdraví a poladit postavu, ale zároveň se vydržíte takto stravovat dlouhodobě (za předpokladu, že vám bude vyhovovat).

Den co den vidím, že počáteční nadšení lidí do hubnutí je obrovské, ale až vytrvalost a dlouhodobost přináší trvalé výsledky. Jako obvyle vám to popíšu na konkrétním příběhu z mojí praxe.

Jak zhubla Katka deset kilogramů s radostí a bez velkého omezování

Paní Katku přivedlo do mojí nutriční poradny novoroční předsevzetí, které znělo: „chci zhubnout minimálně 10 kg tuku“. Díky pohybu, který měla v oblibě, se jí dařilo celá dospělácká léta udržovat přiměřenou hmotnost, ačkoliv jí bylo absolutně jedno kdy a co jí, hlavně že to chutnalo. A tak se její jídelníček skládal například z rohlíků, chleba, másla, marmelád, uzenin, sýrů, jídel české kuchyně, ale měla ráda i jakoukoliv jinou kuchyni – italskou, asijskou, arabskou, vegetariánskou. Milovala i sladké, slané, lahůdkářské výrobky, jídla rychlého občerstvení, hamburgery, pizzy – zkrátka cokoliv.

Po „třicítce“, dvou porodech a změně práce na kancelářskou, se ale začala její hmotnost zvyšovat. Každý rok poskočila ručička váhy o zprvu nenápadná 2 kila. V aktuálních „šestatřiceti“ jí tak přibylo kolem 10 kg. Proto si přála redukční jídelníček, který by jí pomohl vrátit se na svou původní hmotnost.

Jelikož ale paní Katka byla moc velká gurmánka, bylo patrné, že pokud bych jí „nastavila“ nějaký přísný redukční jídelníček, tak by sice pravděpodobně měla do půl roku svojí hmotnost zpátky, ale časem by se mohla vrátit ke svým „starým“ stravovacím návykům.

  • A to by znamenalo, že zhubnutá kila se jí vrátí a ještě se zřejmě přidá nějaké další kilo navíc.

A tak jsem jí dala na vybranou: může mít formu redukce, kdy bude hubnout velmi pozvolna, přibližně kilo až dvě měsíčně, ale zároveň by nám šlo o to, aby si osvojila návyky toho, jak lépe a zdravěji jíst a hmotnost si pak i udržet, nebo se vydat striktnější formou redukčního jídelníčku.

Paní Katka s radostí souhlasila s mírnější variantou a do roka byla na své vysněné hmotnosti. V čem tedy spočívala pointa jejího hubnutí? Právě v tom, že si za ten rok dokázala osvojit nové zdravější stravovací zvyklosti. Naučila se nakupovat kvalitní základní a sezónní potraviny, jíst pravidelně, zdravěji a odlehčeně vařit celé rodině. Navíc měla každý měsíc radost i z jediného kila, které zhubla.

  • Přijde vám to málo? A přijde vám to málo i za cenu toho, když vám odhalím i to, že si při své redukční dietě občas dopřála i tučnější jídlo české kuchyně, domácí dort, smetanový jogurt, skleničku vína či kousek oblíbené uzeniny?

Její „dieta“ nebyla dokonalá, ale paní Katka se naučila postavit svůj jídelníček na základních potravinách – tedy na celozrnných obilovinách a přílohách, bramborách, luštěninách, zelenině, ovoci, libovém mase, rybách, neslazených jogurtech, sýrech, vejcích, houbách, oříškách a semínkách…

Když sem tam ale cítila, že má chuť i na nějakou jinou potravinu či jídlo, které se obvykle při hubnutí nedoporučuje, tak si ho dopřála. Pochutnala si, neměla výčitky svědomí a pak se zase vrátila na svou „zdravější a odlehčenější cestu stravování“.

A proto pak měla radost z každého zhubnutého kila! A i proto si pak dokázala svůj nový jídelníček osvojit, oblíbit a hlavně v hubnutí vytrvat a modifikovat „redukční dietu“ na svůj „životní styl“!

Uvědomění na závěr:

Každý člověk je originál, a proto i v hubnutí potřebujeme každý individuálně najít to, co nám bude vyhovovat a zároveň fungovat. Někdo si přeje přísný režim, řád a pravidla, a někdo jiný je stvořen pro větší benevolenci a mírnější formu redukčního jídelníčku a hubnoucího režimu. Ať je to jakkoliv, stojím si za tím, že trvalé úspěchy při hubnutí budou mít lidé tehdy, kdy se pro ně hubnutí stane radostí, nenuceností a celkově životní změnou, která jim přinese nejen výsledky, ale především permanentní pocit spokojenosti z toho, že dělají něco pro sebe, pro své zdraví, fyzický vzhled a v neposlední řadě i psychický stav.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Sledujte svůj jídelníček pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz a jako dobrého pomocníka můžete využít knihu Kalorické Tabulky, kde najdete recepty i od autorky článku. Navíc QR kódy u každého jídla znateně usnadní zápis do aplikace.

foto: suravid/cz.depositphotos.com 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

8.1.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024