Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nikdy bych nevěřila, že to dokážu, říká paní Marie (55 let), jež za rok zhubla téměř 50 kg!

S blížícím se jarem se objevily v našich uzavřených skupinách fascinující proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

A protože se pod srovnávacími fotografiemi vždy vyrojí obrovské množství dotazů ohledně toho, jak to dotyční dokázali, snažíme se jejich příběhy dostat na náš blog.

Dnes se seznamte s paní Marií, kterou jsme také na základě dotazů ostatních uživatelů aplikace, požádali o pár slov. Děkujeme jí za její ochotu a vstřícnost v této věci.

Nikdy bych nevěřila, že to dokážu, říká paní Marie (55 let), jež za rok zhubla téměř 50 kg!

Je mi 55 let a pracuji jako vedoucí prodejny potravin. Před rokem mi kvůli bolestem operovali koleno. Zjistili artrózu druhého stupně a jediným řešením by byla výměna kolene. V té době jsem vážila 121,4 kg a podmínkou pro výměnu kolene bylo zhubnout alespoň 20 kg.

Lékař mi rovnou navrhl podvázání žaludku a já o tom vážně uvažovala. Praktická lékařka mi ale dala kontakt na fitness trenéra a já se rozhodla, že to nejdřív zkusím s ním. Připojila se ke mně dcera, která také celoživotně bojuje s nadváhou.

K trenérovi jsme chodily třikrát týdně cvičit do fitka a navíc jsme od něj dostaly jídelníček na prvních 8 týdnů. Ten jsem pečlivě dodržovala, i když obsahoval spoustu jídel, které jsem před tím nikdy nejedla. A měla k nim předsudky.

Největší problém se ze začátku zdál být s ovesnou kaší se skořicí. Měla jsem k ní odpor, ale když jsem si ji připravila, byla jsem překvapená, že to není tak hrozné. Stejné to bylo s červenou řepou, skyrem nebo třeba bulgurem…

I ze samotného cvičení ve fitku jsem měla samozřejmě ze začátku hrůzu. Bála jsem se, že po mně trenér bude vyžadovat nějaké cviky, které nezvládnu. Také to koleno mě při zátěži dost bolelo.

Cvičení však bylo přizpůsobené mým možnostem a s ubývajícími kily jsme mohli postupně přidávat zátěž. Dny, které jsem nechodila do fitka, jsem využívala na delší a delší procházky, buď s kočárkem s vnukem nebo i sama. Do chůze jsem se postupem času zamilovala a naučila jsem se chodit na procházky téměř denně.

Když na jaře kvůli koronaviru poprvé zavřeli fitka, pořídily jsme si s dcerou domů rotoped. A já místo fitka začala jezdit na rotopedu – téměř každý den 2 hodiny. Ze začátku to bylo těžké, ale postupem času jsem si na to zvykla a už mi to nedělalo problémy.

  • Po skončení osmitýdenního jídelníčku jsme přešly na aplikaci www.kaloricketabulky.cz a jídelníček si už sestavovaly samy (z potravin, které jsme se za tu dobu naučily jíst).

Dříve jsme doma byli zvyklí s manželem vařit hlavně klasickou českou kuchyni, takže omáčky, tučnější masa, knedlíky. K snídani i k večeři převládalo bílé pečivo. To vše se změnilo. Bílé pečivo jsem vyřadila zcela. Jím pouze žitný celozrnný chléb nebo knackebrot.

K obědu vařím hlavně z libového masa – kuřecí prsa, krůtí prsa nebo panenku. Naučila jsem se jíst spoustu nových příloh jako bulgur, quinou, celozrnný kuskus nebo pohanku. K snídani si často udělám i tu dříve mnou nenáviděnou ovesnou kaši.

Mezi má nejoblíbenější jídla patří dnes celozrnný kuskus s cuketou, sušenými rajčaty a tuňákem. Cuketu nakrájím na větší kostky, promíchám s trochou olivového oleje a provensálskými bylinkami, osolím. Dám do rozpálené trouby na funkci gril na 220 °C asi na 10 minut. Celozrnný kuskus přeliji vroucí vodou a nechám 10 minut nasát vodu a změknout. Sušená rajčata nakrájím na menší kousky a nakonec vše smíchám s tuňákem ve vlastní šťávě.

Také mě moc zachutnala černá čočka na kořenové zelenině, k tomu mám nejraději lososa.

Změnila jsem celkově životní styl. Často teď s manželem o víkendu vyrážíme na dlouhé procházky, třeba i 20 km. Když byl sníh, chodili jsme na 3-4 hodiny na běžky, to by dříve bylo nemožné.

Celkově jsem přesně za rok zhubla 48,5 kg na současnou váhu 72,9 kg. S výsledkem jsem již spokojená, dále hubnout už ani nechci. Teď se jen bojím, aby mi to vydrželo.

My věříme, že to paní Marie zvládne. Je úžasná, že? Uznání patří podle nás také její lékařce, jež Marii popostrčila ke změně životního stylu. A ještě jedna skvělá zpráva na závěr příběhu: Koleno prý přestalo téměř bolet, takže žádná výměna nebude zřejmě nutná.

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

25.2.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024