Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Martina Korejčková: Jak moje klientka zhubla nepříznivé situaci navzdory

Co vám budu povídat, každý sám ví, že minulý rok byl všelijaký.

Každopádně už teď vám mohu dát vhled do toho, jaký měl rok „covidový“ dopady na vývoj tělesné hmotnosti nejen u mých klientů…

Některým se podařilo udržet nastavenou linii a i přes omezené možnosti zhubli. Část mých klientů si hmotnost aspoň udržela. A pak jsou tu ti, u kterých došlo k nabrání kil. Zkrátka omezení jim narušila „zajeté koleje“, trávili více času doma, kde je k dispozici rozličné uzobávání. Někomu se k tomu přidaly navíc starosti, které byly pak více zajídány.

Martina Korejčková: Jak moje klientka zhubla nepříznivé situaci navzdory

U někoho sehrála roli i nuda, která byla řešena domácím popíjením alkoholu nebo opět zajídána. Jednoduše řečeno, lidé se méně hýbali. A více jedli. Dokonce jsem zaznamenala i několik případů poruchy příjmu potravy (především mentální anorexie) – především u mladých slečen.

Pojďme se ale zastavit u pozitivního a velmi inspirujícího příběhu paní Hedviky, která si i v této „omezené“ době přála zhubnout. A nakonec se jí to také navzdory situaci podařilo. Nehledala výmluvy, proč to nejde, ale hledala způsoby, jak by to i v této době mohlo jít…

Někdo říká: „Teď nemůžu hubnout, protože nemůžu jít do fitka, pořád jsme zavřeni doma, je potřeba pracovat na home officu, do toho děti doma od rána do večera, musím pečovat o domácnost a vařit pro celou rodinu každý den…“  Tohle ale nebyl případ paní Hedviky, moji obdivuhodné klientky, která se rozhodla hubnout koncem února loňského roku, těsně před zavedením prvních omezení pohybu. Start se jevil skvěle, ale pak přišla omezení. Z chození do práce ustrnula na home officu a rázem měla doma na dlouho i celou rodinu. Někdo by nějaké hubnutí v tuto chvíli vzdal. Pro paní Hedviku to byl naopak motor, protože to vzala jako příležitost ke změně nejen pro sebe, ale i pro celou rodinu. I přes prvotní smutek se rozhodla, že se nepoveze na vlně stížností, ale že i v této době zkusí vykřesat maximum pro sebe a i svou rodinu. Prvotním krokem pro ni bylo vymyslet, jak zařídit celou rodinu, aby mohli spolu všichni fungovat. Její vyprávění, co podnikli a změnili, bylo až fascinující.

Tady pár tipů, které by se mohly hodit i vám:

  1. Nejprve uzpůsobili prostor bytu na to, aby s manželem mohli pracovat na home officu a obě děti měly kde mít online výuku. Nakoupili sluchátka pro každého, aby se nerušili a navzájem respektovali svoje pracovní a školní povinnosti.
  2. Každý víkend si společně naplánovali orientačně jídelníček, kdy se pak ještě každý zvlášť zamyslel, co bude chtít v týdnu jíst. Dle toho vytvořili nákupní seznam a jednou týdně udělali nákup on-line. Druhý menší nákup již zvládli v týdnu v obchodě, kdy už jen dokoupili potřebné.
  3. Domluvili se na tom, že budou vařit tak, aby měli všichni teplý oběd, ale večeře budou preferovat „studenou formou“ (chléb, sýry, vejce, šunky, zeleninu, pomazánky apod.) nebo že uvaří jen rychlou polévku, aby měla Hedvika možnost venkovní pohybové aktivity a nemusela místo toho vařit večeři.
  4. Domluvili se, že stáhnou jídlo z pěti chodů jen na čtyři jídla denně z důvodu nižší pohybové aktivity (protože jinak byli děti i s manželem zvyklí na velký výdej sportovními aktivitami). A také z důvodu „šetření“ sil maminky Hedviky, které by jinak musela vynaložit přípravou dalších svačin. Dříve totiž čas, který věnovala přípravě jídla pro celou rodinu, vyměňovala za čas, kdy si sama mohla jít zacvičit či ven zasportovat. Tím, že se rozhodla, že chce zhubnout a i sama pohyb zařadit, tak bylo potřeba, aby buď rodina přidala ruku k dílu při přípravě jídla, nebo jednoduše jedno jídlo vyřadit. Tím, že děti ale neměly takový výdej, neměly potřebu mít dopolední svačinu, proto jako rodina snížili počet denních chodů na čtyři.
  5. Ráno si připravili společnou snídani, oběd Hedvika uvařila, jednalo se však o rychlá jídla připravená do hodiny (minutky, zeleninové směsi, jídla z jednoho hrnce apod.). K odpolední svačině si připravili ovocný salát s ořechy s jogurtem, tvarohem řeckým jogurtem, skyrem, pudink s ovocem apod. A večeře pak následovala již jen jako studená verze v podobě pomazánek, obloženého talíře, vejci na různé způsoby se zeleninovými saláty. V zimě pak často i ve formě teplých zeleninových polévek s pečivem, sýrem apod.
  6. Každé odpoledne po práci a školních povinnostech bylo ve znamení pohybu venku či v přírodě. Vždycky něco vymysleli. Buď jeli na turistickou svižnou procházku do okolních měst nebo do přírody objevovat kouzlo toho, co měli nadosah, a nikdy dříve kvůli nedostatku času neprozkoumali. Minimálně jednou týdně, často o víkendech, si chodila Hedvika zaběhat i sama. A když zrovna nebylo zavřené fitko, tak si zašla zacvičit s kamarádkou na skupinovou lekci.
  7. Občasné chmurné nálady či drobné frustrace se rozhodla nezajídat sladkostmi, přejídáním nebo připíjením alkoholem, ale vždy si udělala nějakou radost. Například si připravila kávu a sedla si nad knížku, zacvičila si podle internetu nebo šla něco vyrábět a tvořit, popřípadě si napustila vanu. Také s dětmi často vymýšleli soutěže, stopovačky nebo hráli společenské či vědomostní hry.

Zkrátka a jednoduše se vždy snažila z každého dne udělat nejen sobě, ale i celé rodině pohodový čas. A když na ni občas sedl splín, šla se sama projít do přírody, kde si přetřídila myšlenky a nabrala zpět svůj klid a energii z přírody.

Martina Korejčková: Jak moje klientka zhubla nepříznivé situaci navzdory

Uvědomění na závěr:

Z celého povídání o tom, jak si i v tuto dobu udržovat hmotnost (nebo chtít naopak ještě něco zhubnout), mi vyplývají tři důležité opěrné pilíře, ze kterých může vycházet každý:

  1. Jak se říká: Kdo nechce, hledá výmluvy, a kdo chce, hledá způsoby. Klidně si zafňukejte, zanadávejte nebo zavztekejte na tuto dobu a omezení, ale pak si vždy položte otázku: „Co můžu v tuto chvíli udělat pro to, abych se měl/a lépe či měl/a lepší pocit?“ Každá krize přináší své hrozby, ale i příležitosti. Hledejme ty příležitosti. Dobře, nepůjdu tedy do fitka, když nemůžu, ale tak se svižně projdu támhle na ten kopec…
  2. Komunikujme s rodinou. Ať každý člen řekne, co potřebuje, co je pro něj důležité, co ho trápí, co by potřeboval dělat jinak či s čím může doma sám pomoct. Zároveň opět hledejme ta řešení a možnosti, jak se mít lépe.
  3. A teď tip ke stravě: Pokud cítíte, že jste omezili pohyb a svůj výdej energie, tak prostě tomu přizpůsobte i příjem z jídla. Zaměřte se více na kvalitu. Orientačně plánujte jídla na týden. Zajídat či zapíjet problémy a emoce jídlem a pitím nikdy nepřinese dlouhodobou úlevu. Naopak je možnost, že si tím stavy prohloubíte nebo si tím přidáte další nepříjemné pocity (výčitky svědomí, špatný pocit z přibírání, zdravotní obtíže atp.).

foto: Deklofenak, monticello/cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

1.3.2021 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024