Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Jmenuji se Markéta Matyášová a už nějaký čas spolupracuji s aplikací www.kaloricketabulky.cz. Odpovídám na dotazy ve skupině a přispěla jsem i řadou receptů a ukázkovými jídelníčky do jejich knihy.

Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s kalorickými tabulkami se točí víceméně dotazy stejného typu, proto neuškodí zopakovat si základy.

Moje dnešní povídání je určeno těm, kteří začínají, neví si rady nebo jsou zmateni z protichůdných doporučení.

Nechte nastavit příjem kalkulačku KT

Osobně doporučuji nechat si příjem nastavit vše přímo od aplikace KalorickéTabulky.cz. Prostě zadejte dle návodu. Svou aktivitu nepodceňujte, ani nepřeceňujte.

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Buď fit a hubni s Makytou

Hned na začátku pozor. Více lidí znamená více názorů, častokrát se neshodnou odborníci, načež diskutující na internetu. Nemusí to nutně znamenat, že jeden má pravdu, a druhý ne. Oba to mohou myslet dobře, pracovat na základě nějakých svých praktických a odborných znalostí. Nicméně všichni se shodneme na tom, že bez kalorického deficitu prostě není možné trvale a zdravě zhubnout.

Komu věřit

Jaký kalorický deficit potřebujete ke zhubnutí? Čí radu poslechnout? Vždy je dobré si zjistit, kdo vám radí a jaké názory zastává. Ať už se jedná o obyčejného člověka, kterému se podařilo samotnému zhubnout nebo výživového poradce. Pak doporučuji si vybrat jednu osobu a té věřit. Aspoň měsíc, což je minimální doba, jež ukáže, zda to či ono funguje.

  • Zásadní chybu vidím v tom, že někdo si vyslechne rady od x lidí a totálně se do toho zamotá. To samé platí o všech kalkulačkách na internetu a radách různých fitness trenérů, koučů zdravého životního stylu, výživových poradců, nutričních specialistů, klinik na výživu apod.

Kalkulačka

Kalkulačka je nástroj, který počítá dle nějakého vzorečku. A těch vzorečků na výpočet BMR – bazálního metabolismu, od kterého se odráží základní příjem, je několik.

Je tedy logické, že různé kalkulačky, jež počítají s různými vzorci, dávají relativně různé výsledky. Moje rada zní: Když už se rozhodnete využívat aplikaci www.kaloricketabulky.cz, počítejte si ten příjem jen na nich. K tomu můžete požádat ve skupinách (viz níže) o radu. Vyplatí se naslouchat někomu, kdo je vám svými názory blízký a milý.

  • Chce to pročíst pár příspěvků, kterých tam není málo.

Také si pozorně prostudujte návody na youtube a na blogu si přečtěte články o tom, jak to vše funguje. Novým pomocníkem je také kniha, kde najdete nejen stovku receptů s kódem pro snadnější zápis do aplikace, ale také rady řady odborníků. A ukázky jídelníčků, které jsem tam připravila.

Úloha výživového poradce

Že na tohle všechno nemáte čas? Pak se vyplatí zaplatit si pomoc výživového poradce. Od toho tu jsme. Koho si vyberete, je na vás. Ale když už si někoho vyberete, tak mu důvěřujte, prosím. Dávejte mu zpětnou vazbu a konzultujte své pocity. Nehledejte další možnosti někde jinde. Je to stejné jako u lékaře. Dejte mu šanci předvést, co umí.

Mnoho lidí očekává pomoc zdarma a ve skupinách KT (odkazy níže) se jim skutečně pomoci zdarma dostane. V procesu hubnutí lze postupovat jen dle rad zdarma (opět doporučuji kouknout se pořádně na jeho profil, kdo vám to vlastně radí) nebo požádat o placenou pomoc.

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Pokud já osobně počítám někomu příjem, neberu v potaz jen věk, výšku, váhu a aktivitu, jako vám spočítají kalkulačky, ale řešíme s klienty i jejich zdravotní stav, stresový faktor, životní styl, pracovní i rodinné vytížení, kdy chodí spát, práci na směny, reakci na určité potraviny, intolerance a omezení, funkci zažívání, pohybovou aktivitu, genetické dispozice atd. Je to zkrátka opravdu rozdíl a někdo tuhle podrobnější analýzu zkrátka potřebuje.

Kde je chyba, když nehubnu?

I když máte vše nastaveno správně, nemusíte hubnut. Proč? Protože vy ten příjem správně nedodržujete. Ze své praxe vím, že velmi často mají lidé příjem nastavený špatně (kvůli tomu, že nejsou zcela zdraví, neumí zohlednit správně svůj výdej nebo potřebují více individuální nastavení, které nevytvoří žádná kalkulačka). Jindy mají příjem nastavený sice správně, ale skladba jejich jídelníčku a volba jídel během dne (a hlavně večer) nemůže fungovat na redukci. V takových případech je vhodné zohlednit individuální režim daného člověka. Každý jsme jiný. Proto se někdy dějí  „zázraky“ po malé změně. Například ubrat 20 g bílkovin, 5 g tuku a přidat 20 g sacharidů, upravit příjem na večerní porci, přidat nebo ubrat atd. A to už je úkol individuálního poradenství.

Kalorické tabulky jsou skvělým pomocníkem a vřele je doporučuji, nedám na ně dopustit. Vděčím jim za mnoho. A tím bych chtěla poděkovat i všem, kteří se na chodu aplikace a facebookových skupin podílejí, hlavně jejich tvůrci Tomáši Pětivokému, adminkám Marcele Macákové a Lucii Šafránkové, s kterými jsem nejvíc v kontaktu.

Závěrem

Pokud zadáte vše o sobě dobře, tak vám aplikace příjem nastaví správně. Někdy je třeba jít více do hloubky, ale to není vina Kalorických Tabulek. Detailní osobní zohlednění vám opravdu neudělá žádná kalkulačka na internetu. A nemusíte si tedy příjem nechat počítat na všech dostupných kalkulačkách, jak jsem zmínila v úvodu.

Když máte správně nastavený příjem, stačí jen zkontrolovat, zda opravdu dodržujete zásady pro redukci. Praxe a práce se stovkami klientů mi ukazuje stále víc, že je důležité, kdo jste, co jíte, kdy chodíte spát, jakou máte genetickou dispozici, kdy jíte a jak dlouho, jak máte rozděleny nutrienty během dne, zda jíte dle zásad glykemického indexu, jaké tuky konzumujete, atd. Každý je totiž svým způsobem jedinečný.

Příště: Proč různé kalkulačky počítají jiný BMR a jak si nastavit správně aktivitu.

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

    • Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
    • Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
    • Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
  • Instagram
  • Buď fit a hubni s Makytou na facebooku

4.5.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024