Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kristýna: Neexistuje špatná potravina, jen špatné množství

Dnes vám přinášíme příběh Kristýny. Ačkoliv je to mladá holčina, ušla úžasný kus cesty, během které přesně pochopila, co k dobrému pocitu potřebuje.

A protože umí motivovat ostatní, poprosili jsme ji o pár řádků. A nechybí ani recept.

Tady už jsou její slova. Ještě jen na úvod by se slušelo pro představu říct, že zhubla 28 kilogramů. Klobouk dolů.

Kristýna: Neexistuje špatná potravina, jen špatné množství

Abych řekla pravdu, pokusů zhubnout bylo nespočet. Nejvíce jsem nabrala v pubertě mezi jedenáctým a třináctým rokem – a to 21 kg! Pak už to jelo: Ve svých sedmnácti letech jsem měla 97 kg a v devatenácti ručička váhy ukazovala téměř na metrák. A tak se to nějak drželo i dál. Je fakt, že jsem se asi nikdy nedívala na sebe moc kriticky. Věděla jsem samozřejmě, že bych měla se sebou něco dělat, protože jsem to často slýchávala od ostatních, hlavně na základce. Kolikrát jsem z toho byla smutná a zapisovala si to do svého deníku. Asi nejvíce jsem byla vždy nešťastná v kabince při zkoušce džínů (že zase žádné neobleknu). Nicméně asi jsem byla dost splachovací – a po chvíli, kdy mě to trápilo a byla jsem odhodlána něco udělat, což mi vydrželo asi tak týden, jsem byla zase spokojená. A nic neřešila.

  • Dřív jsem nevěděla, proč se mi nedaří zhubnout. A asi i proto jsem u toho nikdy nevydržela. Dnes už to naštěstí vím a všechno mi do sebe zapadá.

Možná to zní divně, ale já to prostě nechtěla! (i když jsem tehdy byla přesvědčena, že ano). Prostě to v mé hlavě ale nebylo. Ne tedy kvůli někomu nebo něčemu, ale jenom kvůli mému nastavení to nešlo. Až když se mi ze slova „měla bych“ stalo „chci“, přišla změna. Až když jsem se opravdu chtěla cítit lépe. K tomu si člověk musí dojít sám a je to někdy dlouhá cesta.

U mě to bylo takto. Asi před čtyřmi roky jsem nastoupila do nové práce a tam měla k dispozici multisport kartu. Kamarád mi doporučil trenérku a já si řekla: “Kdy jindy, když ne teď“. A šla jsem do toho.

Musím přiznat, že jsem pohyb nesnášela, tělocviku jsem se vždy vyhýbala. Teď to ale zbožňuji.

Stáhla jsem si aplikaci www.kaloricketabulky.cz, kterou mi doporučila sestřenka. Spočítala mi, kolik čeho bych měla jíst a já už pak jen začala plánovat, počítat, vážit. Hlavně i díky ní jsem věděla, co a jak. A doteď je moje největší parťačka. Pomalu jsem díky Kalorickým Tabulkám zjišťovala, kolik čeho co obsahuje, omezila jsem sladká pití a hlavně smažené jídla/fastfoody.

  • Bavilo mě to. Postupem času jsem se do toho tak už dostala, že jsem měla jídlo naplánováno a naváženo za 5 minut.

Kristýna: Neexistuje špatná potravina, jen špatné množství

Osobně bych Kalorické Tabulky doporučila každému, aspoň na začátek. Díky nim totiž zjistíte, kolik čeho která potravina obsahuje. A jestli jíte třeba málo, nebo až moc. Za půl roku jsem zhubla cca 16 kg! Cítila jsem se skvěle, mnohem sebevědoměji, mohla jsem nosit oblečení, co se mi líbí. Pak přišla láska a nějaké zdravotní problémy. Pohyb a režim v jídle jsem totálně vypustila. Nabrala jsem znovu 10 kg. Ale nechtěla jsem se vrátit na začátek, a proto jsem si to minulý březen zase přepnula v hlavě a makám dál.

Co mi v tom pomohlo? Moment, kdy jsem se viděla jednou na fotce. „Cooo? Takhle vypadám?“ zděsila jsem se.

Chvíli jsem jedla intuitivně, ale zjistila jsem, že to mi nefunguje. Někdy to bylo málo, jindy zase moc. A tak jsem se do toho zase dala: Začala jsem skoro denně chodit 10 000 kroků (dříve to bylo tak 3 000) a pravidelně cvičit. Poslední dobou zařazuji také běh. Vrátila jsem se taktéž k zapisování do aplikace. A vyhovuje mi to. Víkendy si dělám volnější. Všední dny krabičkuji do práce.

Chtěla bych všem vzkázat, že naše cesta není vždy jen rovná, občas to prostě nevyjde a odbočíte. Je to normální. I to k životu patří. Hlavní je makat dál. Pokračovat i přes překážky. A pamatujte, že nic není hned. Každý hubneme jiným tempem. Mně pomohlo to přestat brát jako dietu, ale pojmout to jako nový zdravý životní styl.

Věřím, že vás to bude i pak mnohem víc bavit. Skvělé je, že nemusíte vyřazovat nic, co vám chutná. Nemusíte držet drastické diety, pít jen nějaké nápoje, nejíst sacharidy. Neexistuje špatná potravina, ale jen špatné množství. Jídlo je kámoš. Momentálně mám dole 28 kg. Cítím se nejlépe snad za celou tu dobu. Jedu dál. Snažím se vzdělávat ohledně stravy i pohybu. Stojí to za to. Když jsem to dala já, dáš to i ty!“

Recept na nejlepší „vláčnej mrkváč“

mrkvový dort nejlepší

Těsto:

  • 200 g ovesných vloček (namleté na mouku)
  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 100 g nastrouhaného jablka (trochu ,,vyždímej,, šťávu)
  • 3 vejce
  • 80 g kokosového oleje (rozehřát trochu v mikrovlnce)
  • 60 g medu
  • sladidlo (popř. čím sladíte)
  • skořice
  • 200 g selského jogurtu hollandia
  • 100 g vlašských ořechů (nadrcené)

Na to:

  • Philadelphia light celé balení (nebo mascarpone s tvarohem, případně jen tvaroh)
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • sladidlo
  • celé vlašské ořechy podle chuti

Smícháme všechny ingredience na těsto (nebojte se těsto pořádně osladit) a dáme péct na 180 stupňů (cca 45-50 minut – dohněda). Necháme úplně vychladnout a pak nahoru dáme Philadelphii light + tvaroh + sladidlo. Nazdobit ořechy a pokapat medem.

Dobrou chuť přeje Kristýna

Redakce Kalorické Tabulky doporučuje

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

26.5.2021 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024