Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Ewa Farna: Tělo – co si o písni myslí výživová poradkyně?

Je to hit jara 2021. Skvělá písnička, skvělá zpěvačka, skvělý názor…

I mě přiměla k zamyšlení nad vlastním tělem.

Možná si také kladete občas otázku, kde je vlastně měřítko krásy a spokojenosti. Kdo to určuje a kdo skutečně ví, jak má vypadat krásné tělo. Jak to máte vy? Souhlasíte s písní, nebo podléháte představám o dokonalosti, které šíří některé magazíny a časopisy?

Každému muži se líbí jiná žena. Jednomu štíhlejší, druhému silnější. A samozřejmě každé ženě se líbí jiný muž – jedné svalnatý, druhé vyhublý, třetí silnější. A hlavně v každém těle je jiná „duše“. A na té záleží především. Tak proč podléháme stále iluzi, že zdravé tělo a potažmo zdravý život je jen o vzhledu a naší „skořápce“?

Jak to vidím z hlediska nejen své profese?

Podle mě jde hlavně o zdraví a krásu uvnitř. Důležité je to, jakým jsem člověkem. A co se týká těla, tak s ohledem na zdraví je dobré či přímo nutné pečovat o něj tak, aby bylo v pohodě. Ale nezapomínejme, že každý se cítí dobře v jiném těle.

  • Ovšem pozor – obezita samozřejmě zdravá není. Jako výživový poradce nepodporuji obezitu (aby to někdo nepřekroutil), ta skutečně zdraví neprospívá! Ovšem „zdravá plnoštíhlost“ s dostatkem svaloviny a určitým procentem tuku, nemusí být hned špatně.

Já sama se osobně cítím lépe v plnoštíhlém těle, jsem tak stavěná – od přírody mám hodně svalů, pevnou postavu. Nikdy nebudu hubeňourek kost a kůže. A ani být nechci. Líbí se mi pevnější ženské tělo.

Jak jsem k tomu dospěla? V prvé řadě jsem si srovnala sama sebe a svou hlavu. Vím, co chci, a za tím si jdu. Vím, jak mohu dosáhnout spokojenosti každý den, i když je to někdy sakra těžký. Ale jdu si za svým cílem. Spokojenost vychází totiž zevnitř a z toho, jak přistupujeme k tomu, co se nám děje.

  • Nepřipadám si jako oběť, když se ni něco nedaří. Naopak využívám procesu změn, které mě životem provází a dělají mi ho příjemně pestrý (smích).

Ale zpět k písničce. Obdivuji paní Ewu už od skladby „Boky jako skříň“ (a to nejenom proto, že i mě pán bůh obdařil širšími boky). No ano, jsem výživová poradkyně a mnozí mají potřebu právě proto kritizovat moje tělo, hodnotit ho a šuškat si, že by se slušelo, abych vypadala ve své profesi jinak – štíhleji.

Já bych to tak ale nechtěla. Líbí se mi ženské tvary a chci si užívat každičkou vteřinu svého života, i když mi někdy staví do cesty překážky. Světě, div se, ani mně v tomto životě neušetřili ti „nahoře, co tahají za špagátky“.  A tak tu hraju to divadýlko a bavím se, jak je to dokonalý a vtipný, a někdy vlastně i dost smutný.

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Buď fit a hubni s Makytou

Moje tělo mi dalo tři překrásné bytosti – tři děti, tři lásky mého života. To nejcennější, co žena může tady na Zemi vytvořit. Jsem neskutečně vděčná svému tělu za to, že mi to dovolilo a vše to vydrželo. Moje tělo miluje jeden úžasný muž. Nevadí mu, jaká jsem. Naopak, zažil už pár proměn (a dostanu vynadáno, když příliš zhubnu).

Cítím se fajn. A o tom to je. Vnitřní spokojenost se pak pozná i navenek. A že mi zůstaly po těhotenství strie a další známky mateřství? No a? Nenechám do svého těla zasahovat plastikou. Je to příliš velký zásah a ke zdraví stejně nepomůže.

Moje tělo „voní“ životem, spojení, jenž zaznělo v mém oblíbeném filmu o volejbalu Přes prsty (Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer, Denisa Nesvačilová). A když jsem v plavkách a vidím některé někdy i opovrhující“ pohledy lidí (mladých dívek, mužů i některých zralých žen), říkám si, jak chudý je asi jejich život. A jaká škoda (pro ně) je, že jim v dětství nikdo nevysvětlil, že vidět jen tu skořápku a hodnotit ji negativně, není patřičné. Že lidským tělem (i když není dokonalé) neopovrhujeme.

  • Nikdo by neměl soudit druhého, když nežije jeho život. Nemáme na to právo, protože nevíme, co musel zažít a čím projít, než došel tam, kde teď stojí.

To já tu teď stojím ve své síle a vděčnosti nejen k svému tělu. K tomu, co jsem dokázala a kam jsem došla, k tomu kdo jsem a kým jsem. Ano, má Cesta životem nebyla a není lehká. Kolikrát jsem padla na dno, abych se od něho mohla opět odrazit. A když jsem si myslela, že už se nemůžu vyhrabat, život mě přesvědčil, že můžu. A jak jsem za to dno teď vděčná. Vždy se mi naskytla lepší příležitost a nová šance na život šťastnější a spokojenější. A teď a tady můžu říct, že jsem opravdu ŠŤASTNÁ.

Pamatujte, že všechny (i ty bolavé) kroky vedou ke spokojenosti (pokud na sobě pracujete). Není to zadarmo a nejde jen čekat na zázrak. Já jsem ve svém těle spokojená. Pracuji s ním podle svého uvážení a potřeb, podle toho, jak mi dovoluje zdravotní stav. A jsem neskutečně vděčná, že žiji, chodím, dýchám, miluji a prostě JSEM. Zkuste to také.

Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

    • Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
    • Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
    • Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
  • Instagram
  • Buď fit a hubni s Makytou na facebooku

13.6.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024