Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak se z Macka stala krásná žena

Když jsme před lety zakládali Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami a následně pak Chudneme a jeme zdravo s Kalorickými tabuľkami na Slovensku, netušili jsme, kolik radosti nám jejich členové přinesou.

Právě relativní soukromí uzavřených skupin přispělo k tomu, že lidé, kteří zhubli s aplikací Kalorické Tabulky, začali zveřejňovat své proměny.

Čas od času někoho z nich požádáme, zda bychom jeho příběh nemohli zviditelnit také na našem blogu, a proto si dnes můžete přečíst pár slov od krásné Markéty:

Můj bratr miluje přezdívky. A tak mi před pár lety začal říkat „Macku“. Důvod zřejmě nebyl pro nikoho záhadou. Macek. To jsem byla já – vždycky. Na základce jsme si s nejlepší kamarádkou říkaly, že jsme „oplácané“. Na gymplu, že jsme byly „při těle“. Při nástupu na vysokou „noaco, hlavně, že jsem zdravá“. Komplimentů od kamarádek jsem měla hromadu, ale ty, které mě zajímaly víc, ty ze strany opačného pohlaví, těch bylo poskrovnu.

Jak se z Macka stala krásná žena

V průběhu času jsem občas samozřejmě měla záchvěv touhy zhubnout a být krásná a žádaná. Bylo to tak jednoduché, neboť v mé hlavě se blyštila rovnice hubená = krásná.

A tak jsem se pustila do hubnutí. Jednou to byl jasný pokus o vyvinutí anorexie, protože přece to je jasné: Když nebudu nic jíst, musím zhubnout! Po druhé zaručeně spolehlivá dieta, díky které budeme mít o 20 kilo méně za čtrnáct dní! Po třetí, to už bylo trochu vážnější, jsem chtěla být zdravá. Po jednom z mých úrazů jsem začala mít problémy se srdcem. Máme to sice v rodině, ale mně tehdy bylo dvaadvacet. Měla jsem na krku nějaký měřák a všude „přícucky“, které sledovaly moje srdce. Chtěla jsem se vyfotit a poslat to tátovi, že ho asi pobaví, že vypadám jako Robocop, haha. Tady u té fotky to všechno začalo. Zatahovala jsem na ní břicho, jak jen jsem mohla, ale…

Však to znáte. Ještě chvíli mi trvalo, než jsem skutečně začala něco dělat. Nechtěly se mi opouštět břehy mého bohémského života. U kyblíku křupavých kuřecích stehýnek z nejmenovaného fastfoodu jsem vzpomínala na to, jak jsem kdysi dávno vážila 72 kilo. A jak to bylo super.

Poslední kapkou byla devítka na váze. Shodou všech okolností tehdy přišel bývalý partner s tím, že začne cvičit. Jeho kolega mu s tím pomáhal, říkal mu taky, co může a nemůže jíst. Já byla doma kuchařka a moje bohémská lenost způsobila, že se mi nechtělo vařit dva druhy jídel (jedno pro mě a jedno pro něj), a tak jsem zkrátka jedla totéž, co on. Asi to mělo něco do sebe, protože mi začaly být volnější džíny.

Po rozchodu jsem byla zničená a ventilovala jsem si vztek tak, že jsem si chodila (nebo se pokoušela běhat) na kopec za vesnicí vykřičet hlas. Přešla mě chuť na cokoliv dobrého, takže jsem jedla jen proto, abych neumřela na hlad. A někde tady v tom momentě jsem začala přemýšlet nad tím, co to vlastně strkám do pusy. Někdy jsem měla chuť na nějaké konkrétní jídlo a napadlo mě, že si ho můžu zkusit udělat ve zdravější verzi. Však co se stane? Řízek je pořád řízek! A ovocný koláč je pořád ovocný koláč. Ale hele, ono se něco přece jen dělo: kalhoty mi začaly padat. A když jsem po sto letech stoupla na váhu, zjistila jsem, že mám o deset kilo míň. Myslela jsem si, že to stačí, že to nakonec není tak nemožné a že určitě zhubnu a bude to super. Tenkrát mě však zastavily jednoduché principy kalorického deficitu. Hubnutí se zastavilo.

Co asi dělám špatně, kladla jsem si otázku. A když si kladu otázky, na které neznám odpověď, má to naprosto logický postup mladého člověka, který žije ruku v ruce se svým chytrým telefonem. Otevřu prohlížeč a do vyhledávače napíšu „jak zhubnout“.

Výsledky byly opravdu zajímavé. O některých jsem už věděla, že jde o nesmysly, něco jsem už zkusila, něco bylo nové. Něco nedávalo smysl, a něco naopak ano. Pročítala jsem různé stránky a články a všechny informace dohromady mi tvořily jakýsi obrázek toho, jak by to tedy mělo vypadat. Tímto způsobem jsem se taky dostala k aplikaci Kalorických Tabulek.

  • Nastavila jsem si je a začala používat. Někdy jsem jedla málo, někdy moc, někdy nevyváženě. Někdy jsem zapsala, a někdy ne.

Někdy jsem byla spokojená a měla dojem, že život je prostě skvělý. Jindy jsem byla smutná z toho, že prostě přece nemůžu zhubnout, když jím palačinky (sice z banánů a vloček, ale pořád palačinky). Bojovala jsem sama v sobě s předsudky. A přesto, když jsem stoupala na váhu, číslo pořád pomalu klesalo.

Klesalo a klesalo, až se z babičky začalo trousit něco jako „už nehubni, už jsi dobrá“. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, tady nastal další problém. Když jsem se na sebe dívala do zrcadla, viděla jsem pořád Macka. Tlustou holku. A věděla jsem, že je to špatně.

V tomhle mi paradoxně pomohla situace s covidem. Když ještě byla otevřená fitka, brával mě tam můj současný partner a s kamarádem mě učili, jak se to dělá. Když zavřeli, cvičila jsem doma, chodila běhat a prostě mi bylo fajn. Nakonec jsem byla tak dlouho sama, že jsem promyslela všechno od A až po Z. Pracovala jsem na seberozvoji, svém myšlení, ostatně jsem na to měla hromadu času. Jednou jsem měla na zrcadle napsáno starou rtěnkou „buď nejlepší verzí sebe sama“.

Jak se z Macka stala krásná žena

Když se dnes ohlédnu zpět, vidím skvělé věci. Můj život se otočil vzhůru nohama, ale víc šokující je fakt, že mně se takhle líbí. Mám v hlavě obrovské množství nových znalostí a doufám, že je jednou předám svým dětem. Naučila jsem se nejen stravovat, ale také pracovat se svou hlavou. Při pohledu do zrcadla už nevidím tlustou holku s pochroumaným zdravím, ale krásnou, zdravou, sebevědomou a fyzicky zdatnou ženu. Vím, že rovnice hubená = krásná neplatí.

  • Klíčem k tomu všemu je nikdy neustávat, snažit se, překračovat všechny překážky, dělat maximum, učit se novým věcem a u toho se pořád cítit šťastně. Dělat jídlo, pohyb i žít život tak, aby mě pořád bavil.

A jedna perlička na závěr: Před pár týdny jsme seděli s bratrem na návštěvě u mamky na zahradě. Povídali si, jedli grilované maso, hromadu zeleniny, smáli se, užívali si to. Brácha povídá: „Macku,“ (a tady se zasekl a zamyslel): „Já už ti vlastně nemůžu říkat Macku…“

Ať se vám také daří! Vaše Markéta (@marmachy)

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

26.7.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024