Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hubnutí pomocí „cyklické diety“

Ten, kdo se už někdy v životě snažil hubnout, tak ví, že existuje mnoho různých diet, forem, metod a strategií.

Někdo vyřadí sladké, někdo alkohol, jiný ozdraví svůj jídelníček a začne jíst pravidelně, atd. A hubnutí se nastartuje.

Ten, kdo chce hubnout ještě víc, pak k tomu většinou dále upraví i poměr příjmu a výdeje energie a poměr živin (bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny…). A to si pak může kontrolovat i díky moderním aplikacím jako jsou Kalorické tabulky. Někdo sníží tuky, někdo sníží sacharidy, někdo naopak musí na jídle přidat, aby hubnul, neboť dosud jedl málo (a tělo si místo hubnutí „zásobičkovalo“ energii do podkožního tuku).

Hubnutí pomocí „cyklické diety“

Pokud se například ke mně do poradny dostaví klient s přáním zhubnout, pak mu doporučím, jaká metoda či strategie hubnutí by mu mohla nejvíce vyhovovat a fungovat. Na to mám jednu velmi mocnou pomůcku – a to moje zkušenosti s hubnutím již u stovek klientů.

Mnoho mých dosavadních klientů by také potvrdilo, že během procesu hubnutí vystřídáme několik různých strategií, abychom průběžně odlaďovali aktuální potřeby při hubnutí (někdy se hubnutí zastaví, tak je potřeba něco ve stravě a životním stylu pozměnit, někdo hubne moc rychle, někdo potřebuje změnu v rozložení jídel, někdo potřebuje pozměnit poměr hlavních živin – bílkovin, tuků, sacharidů; někdy je potřeba jídelníček zmenšit, někdy zvětšit…). Cílem těchto změn je, aby hubnutí člověka stále bavilo, mělo výsledky a organismus dostal potřebné živiny a energii.

Cyklická dieta

Jednou z mnoha zmiňovaných strategií v hubnutí je i metoda „cyklické diety“. Označení není ani tak důležité, zajímavý je princip této metody. Je to metoda pro lidi s trpělivostí, protože hubnutí je pozvolnější než u striktních redukčních diet, ale za mě osobně je to jedna z nejpříjemnějších forem hubnutí!

  • Na to, aby člověk hubnul, měl by dát organismu živiny i potřebnou energii, aby tělo nestrádalo, ale zároveň je třeba být v kalorickém deficitu.

Platí, že příjem z jídla musí být menší než výdej energie organismem (do vydané energie se započítává nejen fyzický, mentální a pohybový výdej, ale i výdej energie těla na svůj vlastní provoz, tzv. „bazální metabolismus“ neboli energie vydaná v klidu na všechny pochody v těle). To je obvyklá forma redukční diety. Pokud ale člověk hubne dlouho, několik měsíců s tím, že je v dlouhodobém kalorickém deficitu, tak se někdy stane, že se tělo „zpomalí“ a i hubnutí se zpomalí nebo zastaví. Tělo přirozeně nechce být dlouho v kalorickém deficitu, a tak si brzdí vydávání své energetické rezervy, což jsou právě zásoby tuku na našem těle.

Jak „cyklická dieta“ zamezuje tomu, aby se tělo při hubnutí „zaseklo“

Především se střídají 2 fáze:

  • jedna fáze je etapa kalorického deficitu (příjem energie je menší než výdej energie)
  • druhá fáze je stagnace/fixace jídelníčku (příjem energie z jídla se rovná výdeji energii).

V praxi to znamená:

  • V první fázi organismus dostává méně energie, což by za ideálních podmínek mělo vyvolat redukci hmotnosti, nejvhodněji z tukové tkáně.
  • Ve druhé fázi se přijatá energie z jídla zvýší, tělo se „dosytí“, kalorický deficit se zastaví a tělo tak má prostor nabrat potřebné živiny (ne však kilogramy na tělesné hmotnosti). V druhé fázi tělo není v záměrném kalorickém deficitu, ale ani ne v kalorickém přebytku. Přijatá energie z jídla ve druhé fázi by neměla způsobit nabírání na hmotnosti, ale ideálně by se měla hmotnost na chvilku „zafixovat“.

Tyto fáze se pravidelně střídají, například po čtrnácti dnech, po měsíci nebo jak je individuálně žádoucí. V člověku neznalém by to mohlo vyvolat dojem, že hubnutí bude na moc dlouhou dobu. To ale tak obvykle není. Ze začátku se možná hubne menší počet kilogramů tuku, ale v průběhu měsíců lidé, kteří vyzkoušeli „cyklickou dietu“, hubli trvale, bez výkyvů a zůstáváním na určité hmotnosti dlouhou dobu.

Příklad z plzeňské nutriční poradny

Cyklické stravování paní Sabiny, jež zhubla za půl roku dohromady 14k g nadbytečného tělesného tuku: Pětatřicetiletá Sabina navštívila mojí nutriční poradnu se zcela obvyklým přáním: zhubnout – konkrétně 16 kg nadbytečného tělesného tuku. Protože si dotyčná libovala ve všech plánech, tabulkách a řádech, tak si vyloženě ode mě přála jídelníček sestavený jí na míru. Tento jídelníček jsem jí nastavila na „redukční“ formu, tzn. na formu kalorického deficitu (u ní 6500 kJ/1555 kcal). S touto formou jídelníčku zhubla Sabina prvních 8 kg za 3 měsíce.

Protože se ale cítila unavená, bylo patrné, že dlouhodobý kalorický deficit sice svědčí úbytku kil, ale ne jejímu stavu organismu. Proto jsem jí navrhla, zdali nechce přejít na metodu „cyklické diety“. Paní Sabina souhlasila. Domluvily jsme se na dvoutýdenním intervalu střídání fází. Dva týdny tedy měla jídelníček nastavený na zmíněných „redukčních“ 6500 kJ/1555 kcal a další dva týdny na „udržovacích“ 8500 kJ/2030 kcal.

Pozor, důležité upozornění!

Udržovací fáze není „obžírací“ fáze, kdy člověk začne jíst cokoliv a kdykoliv! To absolutně ne. Udržovací fáze si i nadále zachovává kvalitní a zdravě laděnou formu, jen se zvětší porce nebo lehce pozmění poměr základních živin (bílkovin, tuků, sacharidů). Druhá fáze obvykle zastaví hubnutí a tělesná hmotnost se na krátkou dobu ustálí. Ve druhé fázi jsou nadále nezbytné i další aspekty životního stylu – pohybová aktivita, odpočinek, dbaní na kvalitu a délku spánku atp. Pak následuje opět první fáze, kdy se hubnutí zase rozjede. Takto se fáze střídají po tak dlouhou dobu, jak je jen potřeba. Případně se opět průběžně odlaďují detaily a aktuálně nastalé situace.

Po nastolení „cyklické diety“ paní Sabině odezněla únava, lehce ji přibyla svalová hmota a v průměru hubla 2 kg měsíčně. Dohromady byla po půl roce lehčí o 14 kg tuku.

Uvědomění na závěr:

V souvislosti s tímto tématem mě napadá myšlenka, že hubnout a zhubnout se dá mnoha způsoby a strategiemi. Vždyť je toho plný internet! Nicméně, já ve své poradně vidím jeden důležitý fakt: Někdy se lidem hubnutí zastaví a sami dál neví, co s tím. Proto cyklická dieta je jedna z těch příjemných a vhodných metod. Hubnoucí osoby „tolik nebolí“ a zároveň může být dlouhodobým a funkčním řešení nadváhy a obezity. Stále se jí kvalitně, jen určitou chvíli více, a pak zase méně. Střídání obou fází můžete aplikovat i díky aplikaci Kalorických tabulek, kde se dají hodnoty „ohlídat“.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Pokud potřebujete na této cestě pomocnou ruku ohledně nastavení i motivace, doporučujeme autorku článku. Veškeré kontatky naleznete ve vizitce níže.

foto:TanyaLovus/cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

14.9.2021 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024